onsdag 23 mars 2022

Leva livet eller sitta av tiden

Jag har alltid umgåtts med människor i olika åldrar. Det viktiga för mig är vad de gör. Eller rättare sagt att de gör något. Det gör inte mig rik, men det berikar mig. Och ingenting tråkar ut mig mer än de som bara nöter på i gamla fotspår – jobb måndag-fredag, kvällarna framför tv:n, film och fem öl på fredagskvällen, krogen på lördagen och på söndag ännu mera film (de har alla tänkbara filmkanaler och tre hårddiskar sprängfyllda). Det är såklart inget fel med att se på tv, som avbrott i livet. Men om det sker istället för liv.

Här kommer ännu en fördom om skillnad mellan stad och landsbygd. Jag har träffat många med ovannämnda schema och alla bor i städer. Jag bodde på landsbygden ungefär mellan 20-30, och nu sedan i höstas. I övrigt har jag bott i Stockholmsområdet. Det finns vettiga och ovettiga människor överallt, men det har varit slående att folk på landet alltid gör något.

En del driver företag och/eller har kreativa hobbies, men det kan vara vad som helst. De jagar, fiskar, plockar svamp, bränner hemma, väver mattor, spelar fotboll, bygger bilar eller vad som helst. Det finns såklart driftiga människor även i stan, men i mindre utsträckning, och uppblandade med sådana där tv-zombier jag aldrig sett på landet.

Jag har t ex hälsat på hos mina tre närmaste grannar. Tillsammans driver de 3-4 näringsverksamheter och jag har inte sett att någon av dem ens har tv. De lever istället. Om de tjänar mycket pengar vet jag inte, men det är heller inte poängen. De verkar klara sig och skulle skiten träffa fläkten skulle de med all säkerhet klara det med.

24 kommentarer:

 1. Tja tror dom som gillar att titta på film hela tiden säger exakt samma sak om den där svampplockningen och företagandet. För dom är nog sådant lika med slöseri av livet. "Vilken idiot som går ut i skogen när man kan sitta inne och njuta".

  SvaraRadera
  Svar
  1. För dem kanske det t o m stämmer, men oftast vet de ju inte det eftersom de aldrig provat.

   Radera
 2. Undrar om det har med det fysiska utrymmet att göra? Antalet skallar/ kvadratmeter är ju så många fler i en stad än ute på landet. Det är liksom svårt att jaga, fiska och meka bilar i Stockholm … Det blir genast ett avstånd som måste avverkas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast så trångt är ju inte ens Stockholm och på plussidan är transportvägarna betydligt bättre. Inte idealiskt för jakt, det kan jag hålla med om. Men antalet vattendrag och garage är nog inte sämre där än på landsbygden.

   Radera
 3. En del människor verkar inte ha några andra intressen än att se på TV, gå på Rusta och Ikea, inget fel i det men känns oerhört torftigt och innehållslöst att fylla livet med "ingenting" som det skulle kännas för mig. Man behöver inte var den ständigt projekterande typen, men någonting utöver teveserier och shopping./Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, inget fel att slöa ibland, men gör man det jämt blir det ju inte ens njutbart. Så här efteråt kan jag inte ens förstå att jag hade tv och hur mycket tid det gick åt till att titta på den.

   Radera
 4. Har nyligen flyttat till renoveringsobjekt från 1912 ute på landet. Det går inte att ha TV!! Det finns ju inget uttag för sladden. Hur som helst skönt. Håller med dig om att det alltid finns saker att göra grannarna odlar bin, bygger små vindkraftverk, hugger ved, eldar (mycket) o.s.v. Min granne försöker lura ut hur han skall bygga ett vattenburet system med själcirkulation utifrån in vedspis. Fina diskussioner det där. Själv lär jag mig flytspackla, laga timmer m.m. Och eldar, mycket.

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förra gången jag bodde på landet hade jag en kompis som byggt ett självcirkulerade system med vedspis. Han hade en liten ackumulatortank på vinden och den gamla typen element, med tjockare rör. När han hade råd att köpa ved funkade det kanon :)

   Radera
 5. Jag tycker att jag trampar på i gamla hjulspår även om jag inte gör så mycket av det du beskriver ovan. Jag jobbar mån-fre, skumpar runt i löparspåret nästan varje dag, kollar planteringarna nästan varje dag, umgås med barnen nästan varje dag, bakar varje vecka och tar gärna ett glas vin till lördagsmiddagen.

  Driver inget företag, plockar inte svamp, bränner definitivt inte hemma men fiskar gärna och ofta.

  Jag trivs ganska bra ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då gör du ju en himla massa aktiva aktiviteter till skillnad från passivt tv-tittande.

   Inget fel att ta ett glas vin heller, eller till och med flera. Det jag vänder mig emot är när ett antal öl per kväll blir en naturlag.

   Radera
 6. Det där träffade en rå nerv på mig. Som både film- och spelentusiast så blir det med handen på hjärtat mycket tid framför TVn. Samt som kunskapssökande och följande ett antal intressen även mycket tid med surfplattan, den är liksom alltid med i sammanhanget, om inte den så smartphonen.

  Nu gör jag annat också, musiklyssnande/skapande/spelande, läser böcker, fotar, fiskar, plockar svamp, engagerar mig frivilligt i många grenar av samhället. Men att inte film och spel skulle vara en gigantisk tidstjuv för mig, nej, sådant självbedrägeri varken kan eller vill jag hänge mig åt.

  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag behöver påminna mig själv ibland att jobba på ett bättre liv imorgon och inte bara göra minsta möjliga. Det är med tid som med mat, det inte får inte bli för mycket av det goda.

   Radera
 7. Om personer inte tycker att deras sätt att leva är något problem för dom, så är det inte det för mig heller. Det viktiga för mig är hur människor är inte vad dom gör eller inte gör så länge det inte skadar någon.

  SvaraRadera
 8. Tror som anonym skrev att utrymme är av betydelse. Självklart går det att ta sig en bit utanför centrum för att plocka svamp eller fiska. Men det tar längre tid än för den som har skogen utanför dörren, bygger man bil så är eget garage en stor fördel såklart. Sen kanske fler som bor i säg stockholm karriärmänniskor som vill lägga fokus på jobb och höja sin materiella status. Själv älskar jag att ha byggprojekt eller att mecka med något, frilufsliv lika så. Dock har det inte blivit så mycket nu när jag har småbarn. Men försöker få med dem ut i skogen och blåbärsplockning är alltid poppis, det är ju så gott :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det där mest är ett svepskäl. Om man vill ut i skogen t ex, hur lång tid tar det från Stockholms innerstad till Djurgården eller Lill-Jansskogen? Möjligen kan det vara så att människor som vill ha en aktiv fritid oftast inte väljer att bosätta sig mitt i en storstad.

   Svårare att få ihop friluftslivet med småbarn, det är jag med på. Men går det tror jag att det ger bra minnen för ungarna att hänga i skogen, vandra, åka skidor eller grilla över öppen eld.

   Radera
  2. Fast som jag minns det så var det lättare att gå ut i skogen när barnen var små. Sen kom "aktivitetsperioden" när både fina och ruskiga dagar försvann till kalas/träningar/skjuts till tävling/hjälpa till med läxor...

   Nu börjar pendeln svänga tillbaka och vi föräldrar har mer egentid, även om mycket tid går åt till att repetera gamla kunskaper så att vi kan hjälpa och stötta. (corona med distansundervisning var bedrövligt! Lärarna tog närvaro, sen var det "räkna själv", vilket inte går om man inte får saker förklarat).
   Ja, det blir en del tv-tittande här. Oftast kl 22-24 och inte alltid man håller sig vaken :-)

   Spargrisen

   Radera
  3. Som livslångt barnfri kan jag inte uttala mig, men jag kan tänka mig att det går tid både i dagisstadiet och i skjutsa-till-träning-perioden.

   Radera
 9. Tjong i bakplåten, där satt den Sparo, en direkt bredsida på de socialdemokratiska väljarna!
  Hoppas på något liknande för MigrationsPartiets väljare, det borde vara plättlätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser nog detta inlägg som väldigt partipolitiskt obundet.

   Radera
 10. I stugan har jag funderat på TV, men försöker stå emot. Vi kollar serie eller film på datorn, en stund på kvällen. Annars sitter vi kring det enorma köksbordet och pysslar med något. Ritar på nya projekt, jobbar med egna firman eller nått sånt. Hemma i "stan" blir det mer TV helt klart, men försöker undvika att titta innan kl 20. Så 1-1,5 h innan lägg- och läsdax. Något bra på play, utvalt.

  Annars delar jag din önskan om vänner med intressen. Oavsett vad det må vara. Drar mig till minnes när min norrländska kollega varit på dejt, och frågat om vad hon hade för intressen: "Shopping, fika och gå på klubb". Varpå han svarade "jamen va fan, det är väl inga intressen". Behöver inte säga att de inte sågs igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem bestämmer vad som är ett intresse?

   Radera
  2. Slutajobbavid55: Jag tror att tv (och skärmtid överhuvudtaget) gärna blir självuppfyllande, så är man som du medveten om det tror jag att det blir bättre kvalitet på tittandet.

   Håller nog med lite, att shopping, fest och fika inte är mycket till intressen och jag hade inte heller velat (eller fått) gå på en andra dejt.

   Radera
  3. Niclas: Ja vem gör det egentligen. Bara för att jag inte gillar något en annan person gör, så kan det vara ett intresse för den personen - sant. Men jag kan misstänka att personen bara låter livet rulla på med det som är "vanligt" att sysselsätta sig med, och missar utvecklande intressen. Samtidigt är det tankar från min horisont. Så jag bör undvika att döma. Bra ifrågasättande!

   Radera
  4. Tack för din respons. Jag menar att man behöver inte tycka om någon annans val av intresse eller hobby, bara respektera den.

   Radera