fredag 11 mars 2022

En dag som Sparo

För länge sedan föreslog någon i kommentarsfältet att jag skulle beskriva en vanlig dag i mitt liv. Jag har dragit mig för det. Det verkar en aning självgott och jag tror inte att en dag i mitt liv är särskilt intressant. Men okej, kan Ozzy Osbourne och Pernilla Wahlgren göra tv-serier om sina vardagar kan väl jag skriva ett blogginlägg om mina.

Nästa problem är att jag inte har en standarddag. Mina dagar börjar kl 6-9 och slutar 21-2 och kan däremellan vara fyllda med lite vad som helst. Jag tänker inte göra en hel dagboksserie av detta, så det här får bli en så typisk beskrivning som det går.

08.00. Uppstigning.


Så var den dagen förstörd.

Helst kliver jag upp utan väckarklocka och slår igång telefonerna och datorn för att se om någon vill mig något. För det mesta gör någon det, så jag agerar på några bloggkommentarer, mejl och Twittersvar. Eventuellt skummar jag igenom nyheter också, men vanligtvis inte. Efter morgontoalett kliver jag ner i köket för att fixa mat åt mig och mina katter.

08.30. Frukost.

Högst rörlig siffra. De där akuta mejlen kan ta två timmar också, men i det läget fixar jag åtminstone kattmat först. En tallrik gröt kokas i mikron. Under tiden fyller jag på mat och vatten åt katterna, laddar kaffebryggaren och slår i mig en mugg chaga-te.

09.00. Datortid.

Klockan nio öppnar börsen (om det är vardag) och samma tid publicerar jag ett blogginlägg (som jag valt ut redan kvällen innan). Kanske ägnar jag nu en tid åt börsen, det beror på hur intressant den för närvarande är. I annat fall jobbar jag. Jag har oftast en att-göra-lista för det jag absolut vill hinna med under dagen, men det brukar tillkomma punkter på den och den blir sällan helt färdig.

Har jag något administrativt att ta tag i får det förtur. Inte för att det är roligare utan för att min hjärna inte är särskilt kreativ på förmiddagarna och då passar det perfekt att bokföra, betala räkningar eller sortera papper.

I annat fall skriver jag. Kanske ett blogginlägg, kanske en kundtext. Det finns alltid något att skriva. Har jag ingen nära förestående deadline har jag något jag kan förbereda. Även om jag vanligtvis tjänar mer pengar på börsen är skrivandet min profession.

12.00. Lunch.

Ner till köket för att fixa mat. Sällan före 12, ibland efter 14. Det beror på om jag har flyt i det jag gör och om jag är hungrig. Har jag tänkt ta en löprunda är det också en parameter. Jag vill gärna vänta ett par timmar med att springa efter att jag ätit. Går solen ner tidigt vill jag helst göra det innan. Eventuellt springer jag innan lunch, då blir det senare mat.

13.00. Jobb.

Jag äter vanligtvis vid datorn, men då vill jag se, höra eller läsa något under tiden. Att skriva och äta samtidigt resulterar i kall mat och kladdiga tangenter, men när maten är undanplockad skriver jag igen.

15.00. Löpning.

Jag försöker springa tre gånger i veckan, varierande distans och tempo, nästan alltid med en podd i öronen (en löpfri dag tar jag gärna en promenad nu istället). Oftast mitt på dagen, ibland på kvällen, aldrig på morgonen.  Efter minst en halvtimme och sällan mer än två timmar kommer jag hem, duschar, sköljer mina träningskläder och tankar ner träningspasset från klockan till datorn.


17.00. Datorn igen.

Är det jobb-punkter kvar på att-göra-listan är det dags att prioritera upp dem. Är den väldigt renskrapad kan jag dega bort en timme här. Nu riskerar telefonen att ringa också eftersom vanligt folk börjar lämna sina jobb (jobbrelaterade grejer sköts oftast på e-post).

18.00. Middag.

Framför datorn igen, men hellre med en intressant podd än något jobbrelaterat.

19.00. Ledig tid?

Nu hänger mycket på att-göra-listan. Ibland är den knappt påbörjad eftersom det dyker upp mer akuta saker hela tiden. Vanligtvis börjar den tömmas. Har jag någon social aktivitet inbokad lär det vara nu, annars blir det ofta någon form av jobb. Helst av det lite mer kreativa slaget eller åtminstone friare än rent kundjobb. Den senaste tiden har jag påtat med en hemsida för mitt nya företag, och så pluggar jag biodling, norska och lite annat.

21.00. Ledigare tid?

Nu vill jag se en tom att-göra-lista eller åtminstone med gott samvete kunna peta över resterande punkter till morgondagen. Som företagare är man ju aldrig riktigt ledig, lite grann som när man pluggade och alltid kunna läsa läxan en gång till. Det finns alltid jobb. Om inte kan man lägga tid på att skaffa jobb.

Samtidigt gäller det att sätta ner foten. En viktig drivkraft hos alla företagare och frilansare jag pratat med är att kunna styra sin tid. Då bör inte sättet man gör det på vara att jobba jämt. Just nu vill jag odla, planera årets byggande, en biodling och en massa framtida projekt som kanske aldrig ger pengar eller ens blir av.

Dessutom har jag precis flyttat till ett nytt land. Jag har ett språk att lära mig och ett socialt nätverk att bygga. De dagar jag överhuvudtaget inte hinner jobba på detta känns misslyckade.

23.00. Sängdags.

Jag är avundsjuk på de människor som kan lägga sig, blunda och somna inom ett par minuter. Själv kan jag behöva timmar för att varva ner. När jag lagt mig läser jag gärna en stund, 30-60 minuter, och lyssnar på en podd (både läsandet och lyssnandet helst på norska).

Så kan en dag i mitt liv se ut, men även om jag alltid har en plan spricker den allt som oftast och trots att det kan vara nog så irriterande tror jag att även det egentligen kan vara en bra grej.

16 kommentarer:

  1. Hur ser du på tiden (och kostnaden) som går åt för att ta hand om en fastighet jämfört med en lägenhet? Själv ärvde jag ett hus för några år sedan, men sålde det rätt snabbt då jag mest tyckte att det var till besvär. Men visst kan jag förstå glädjen med att få rå sig själv, utan en massa gnälliga, stökiga grannar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det som stör mig mest med fastighetsägande är räkningar som dimper ner. Det löpande underhållande är ingen fara, men som i sommar har jag tänkt lägga om tre tak och det lägger jag helt klart på minussidan även om jag tycker att det är lite kul att pyssla också, bara det inte blir för mycket av det.

      Radera
  2. Det känns som du "mjuknat" lite sen du kom till Norge (utan någon värdering i det ena eller det andra), känner du själv någon skillnad sedan flytten? Du har ju valt att emigrera av någon anledning, uppfyller flytten dina förväntningar på hur livet skulle bli i ett annat land?

    När jag ändå är igång, har du poddtips på norska så mottages det tacksamt, jag lyssnar gärna på norska med algoritmer gör det ju svårt för en i sverige att hitta något på förslag, går ju knappt att googla något på norska (önskar att skaffa mig nordisk vpn men är för snål än så länge för det lilla som det nog kommer tillföra..).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mjuknat? Det vet jag inte, men det får nog skyllas på katterna i så fall. I stort uppfyller nog Norge förväntningarna, men jag vet inte hur mycket som handlar om nytt land och hur mycket av skillnaderna som beror på flytten från storstad till landsbygd.

      Beror på vilken typ av poddar du är ute efter. NRK:s Hele historien (https://podkast.nrk.no/program/hele_historien.rss) är lite motsvarigheten till P1 Dokumentär, och när vi ändå är inne på NRK lyssnar jag på Lördagsrådet (https://podkast.nrk.no/program/loerdagsraadet.rss) som löser inskickade problem. Lite som en kändisversion av Radiopsykologen, men i panelform. På psykologitemat finns också Sånn er du (https://podkast.nrk.no/program/saann_er_du.rss) som gör en psykologisk analys av en gäst. Krimpodden (https://podtail.com/podcast/vg-krimpodden/) är vad det låter som. Dine penger (http://rss.acast.com/pengeradet) med Luksusfellens programledare Hallgeir Kvadsheim är en bra privatekonomipodd även om alla avsnitt inte är intressanta. Vi slänger med ett par intervjupoddar också, Krisemøter (https://feed.pod.space/krisemoter) och Line snakker med noen (https://podtail.com/no/podcast/line-snakker-med-noen/). Men berätta om det är något specifikt du letar efter kanske jag kan komma med bättre förslag.

      Radera
    2. Han har definitivt mjuknat och jag tror vi kan skylla mycket av det på damerna i hans liv :)

      Radera
    3. Det gör mig orolig. Jag som har tänkt skaffa ytterligare hundratusen husdjur, i stort sett bara honor.

      Radera
    4. Nej, bin. Fast precis som med myggor är det honorna som sticks.

      Radera
    5. Håller med övriga. Micke verkar ha blivit en riktig mjukis nu :) (vilket lockar även mig att flytta till den lika kalla grannen i väst).

      Radera
    6. Håller varken med om mjukt eller kallt :)

      Radera
  3. Jag förstår inte meningen med löpning. Varför inte gå promenader i rask takt istället?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går ju snabbare att springa. Men jag har inget emot promenader, ombyte förnöjer.

      Radera
    2. Vill man bli bra på löpning så måste man springa. Löpning är en effektivare konditionsträning jämfört med promenader som väl knappast ens kan kallas för konditionsträning. Jag förstår inte ens din fråga, hur kan du se en mening med promenader men inte med löpning?

      Radera
    3. Går man fort tror jag absolut promenader kan räknas som konditionsträning, men då måste man gå så att man får lite puls.

      En stor fördel med promenader är att skaderisken är nästan obefintlig, till skillnad från löpning där det verkar vara helt omöjligt att inte drabbas av muskelbristningar, trassel med fötter, knän och höfter osv.

      Radera
  4. Tillåter Sparo-livsstilen några utlandssemestrar (exklusive Norden)?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig varit särskilt road av dem. Klart att det vore trevligt att lämna snö och kyla någon vecka på vintern, men mitt mål har alltid varit att ha en så bra vardag att jag knappt ens behöver helg.

      Radera