onsdag 16 mars 2022

Rågbullar

Dags för ett nytt matbröd, rågbullar. En lite grövre frukostbulle, men utan kli eller tillsatta fibrer, med få ingredienser. Detta behövs:

smör/margarin, 50 gram
vatten, 5 dl
jäst, 50 gram
salt, 1,5 tsk
honung, 1 msk
grovt rågmjöl, 5 dl
vetemjöl, 8 dl


Smält matfettet, häll på vatten och värm mixen till c:a 37 grader. Smula ner jästen och vispa några sekunder så att det blandar sig. Häll ner resten av ingredienserna, salt, honung och mjöl.

Knåda manuellt eller maskinellt. Täck sedan över degen och låt den jäsa i minst 45 minuter, men gärna längre.

Dela degen i 18 lika stora bitar (jag använder våg, men har du ögonmått funkar det lika bra). Rundriv till runda bollar, lägg dem på plåtar och jäs under bakduk en halvtimme till.


Före & efter jäsning.

Grädda i 200 grader i 15-20 minuter, tills du är nöjd med färgen.


Brunost är valfritt, i alla fall utanför Norge.

32 kommentarer:

 1. Du tar på dig spenderarbyxorna och drämmer till med hela 50g(!) jäst i ett bak. Jag brukar ha mycket mindre jäst men så förjäser jag i en timma och efter knådning och rullning så jäser jag 1:45 till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra inspel! Jag brukar också dra ner, åtminstone till 25 g. Men så har jag misslyckats med jäsning ett par gånger nu och tänkte testa 50. Dubblar man jästiderna går det säkert bra att minska.

   Radera
  2. Hade folk jäst på jesus tid ? Bara undra, han bakade ju en massa brööööd.

   Radera
  3. Ja, snacka om spenderarbyxor på! Milda istället för Garant. 8.3% dyrare margarin än nödvändigt. Här får man Slöso-vibbar! =D

   Radera
  4. Ingen aning om Jesu jäsning. Jästen uppfanns på 1700-talet. Fast Jesus kunde ju duplicera brödet så att ett par bröd räckte till flera tusen, så det kanske inte behövdes.

   Det var extrapris på Milda. Fortfarande någon krona dyrare än Garant, men jag tycker att Milda är mjukare och lättare att jobba med, så det fick det vara värt.

   Radera
  5. Språkpolisen slår till mot ovan - eftersom jäst är en levande organism var det ingen som uppfann den. Däremot gissar jag att man lyckades isolera och odla den.
   Förr i världen (då dom va' dum i huve nå' jääävulst) lyckades man som bekant ändå baka bröd, då var det surdeg eller spontanjäsning som gällde.

   Radera
  6. Helt rätt, borde nog ha skrivit upptäckte.

   Radera
 2. Snart kommer Niclas med 150+ kommentarer om varför du anser att råg i Ryssland är något du stöder...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde inte att det skulle bli så, men den karln har uppenbarligen inget liv.

   Radera
  2. Om du svarar på frågor någon gång så slipper vi dom här mastodontkommentarerna. Ljuger Putin och rysk statsmedia om anledningen till invasionen och vad som händer i Ukraina. JA eller NEJ. Hur svårt kan det vara?

   Radera
  3. Hahaha! Det kommer alltid nya frågor från dig. Och jag kommer med svar som du inte läser, fultolkar och lite senare säger du att jag inte svarat eller att jag sagt något annat än jag inte sagt. Jag har svarat på allt du velat trots att du själv inte svarade ens när jag upprepade samma frågor tre gånger. Vik hädan!

   Radera
  4. Nu är vi igång igen. Jag tror du hittar på om någon fråga som jag inte har svarat på. VILKEN fråga menar du? Om du ställer din fråga så kommer jag besvara den om du besvarar min JA och NEJ fråga.

   Radera
  5. Om det finns någon som förstår viken fråga sparo menar så varsågod och sök bland kommentarerna den 14 mars, under rubriken Straffas den som straffas bör. Jag vill desperat besvara den frågan.

   Radera
  6. Han verkar inte vara värst social kompetent den där Niclas. Det kanske är en sån där robot i talsvaret i telefon/chatt när man ringer/chattar till/med företag nuförtiden?

   Kan helt enkelt vara en utrikisk påverkansoperation som de svenska statliga instanserna brukar tjata om, du har blivit förärad en dylik Sparo! Dina läsare ska omvändas, med vilka medel de än må vara. Och om det inte går så ska de åtminstone trötta ut bloggarna själv, ända till dess att han ger upp.
   Jaha, då var deras plan avslöjad. Fast det är nog bara konspirationsteorier ;-)

   Radera
  7. Anonym: Inte för att inlägget det refereras till heller handlade om Putin, men detta handlar om matbröd, så det träsket går jag inte ner i :)

   Radera
  8. Omvändas från vad, är ni Putinvänner allihop. Det verkar vara svårt för en del på det här forumet att ta avstånd från Putin och hans krig i Ukraina.

   Radera
  9. Sparo kan ine svara på en enkel JA och NEJ fråga. Det är lågt, fegt, ynkligt och dessvärre så tolkar jag det som att han fiska i mycket gyttjiga pölar.

   Radera
 3. Jag ville ha ett svar vad han tycker om rysk statsmedia kontra västerländsk media när det gäller sanningsgrad i rapporteringen av kriget i Ukraina, utan att få ett vettigt svar. Ni kan läsa det blqn kommentatorsfältet under rubriken, Straffas den som straffas bör 14 mars. Ni kan desutom läsa vad sparo tycker om mitt sätt att diskutera på vad han anser om min mentala nivå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ingen skillnad. Båda sidor har sina egna agendor. Om du tror att svensk statsmedia är mer sanningsenlig bara för att youtube inte mörker SVT som helt eller delvis finansierad av svenska staten, så som man märker RT som helt eller delvis finansierad av ryska staten, är du vansinnigt naiv.

   Radera
  2. Berätta mer. Vad i RTs rapportering om kriget i Ukraina är sann och vad i SVTs rapportering är osann. Tacksam för svar.

   Radera
  3. Jag vet att SVTs rapportering av kriget i Ukraina är sann och att RTs rapportering är lögn. Den som vill får motbevisa mig på följa de punkter.

   1.RT påstår att det har begått ett folkbord i Ukraina. Det är lögn.
   2.RT påstår att ryska soldater har välkomnats med blommor av den ukrainska befolkningen. Det är lögn.
   3.RT påstår att Ryssland inte har attackerat civila mål. Det är lögn.
   4.RT påstår att den sittande regeringen i Ukraina är nazistisk. Det är en lögn.
   5.RT påstår att det inte är en invasion eller krig i Ukraina. Det är en lögn.
   6.RT påstår att allt går bra och som planerat. Det är en lögn.
   7.Putin har hotat omvärlden med kärnvapen. Det är sant.
   8.Ryssland är ingen fullvärdig demokrati. Det är sant.
   9.Fängslas och mördas personer som är kritiska till Putins regim. Det är sant.
   10.Håller dom flesta demokrstiska och västerländska medier med mig i dom ovanstående punkter. Det är sant.
   Jag förväntar mig inget svar på följande påståenden. Mitt samvete är tvungen att berätta hur SANNINGEN ser ut.

   Radera
 4. Ååh brunost det var länge sedan, kanske ska köpa en framöver👍 det är väldigt gott med ett par skivor gurka på brunosten👍

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kombinationen brunost och gurka kan jag tänka mig är en höjdare. Har sällan gurka hemma, men ska testa om jag får en möjlighet.

   Radera
  2. Finns brunost att få tag på i Sverige? Har kännt mig nyfiken på det ganska länge men inte gjort slag i saken.
   Messmör fick man på dagis och var inge vidare har jag för mig, men det var ju 35 år sedan också, så det kanske blivit bättre, för själva smaken är väl ungefär densamma?

   Radera
  3. Brunost finns bland vanliga ostar. Men den är svindyr!!! Men bakar man sitt eget bröd har man kanske råd att lägga några extra kronor på pålägget:)
   // Janne

   Radera
  4. Nu har jag lyckats köpa Tine brunost. 60 spänn för ett halvkilo.
   Smakar inte fullt så illa som jag hade befarat, men den påminner fortfarande lite om den socialdemokratiska fostran man fick på dagis på 80-talet.

   Radera
  5. Jag har sett brunost i svenska matbutiker, men jag vet inte hur vanligt det är. 120 kr/kilot skulle jag inte betala, det är jag för snål för.

   Radera
 5. Preppern i mej har vaknat så jag har köpt på mej massor av mjöl olika sorter bl.a rågmjöl ,så jag ska testa ditt rågbulle-recept. Har
  tänkt att använda torrjäst - har aldrig använt förut, ska använda torrjäst istället för färsk jäst hoppas att resultatet inte blir sämre. Är noga med att förvara alla mjölpåsar i plastlådor med lock, då jag för några år sedan fick in mjölmal med en påse rågflingor, hade ett helvete med att bli av med ohyran

  SvaraRadera
  Svar
  1. Torrjäst har jag aldrig använt.

   Radera
  2. Jag fick djur i mannagryn eller grahamsgryn en gång. Det positiva var att de höll sig till en sort. Inte som råttor som går från påse till påse och öppnar allt.

   Radera
  3. Från påse till påse. Det är inte sociademokraterna du tänker på där?

   Radera
  4. Haha! Nej, men beteendet är snarlikt :)

   Radera