torsdag 10 mars 2022

Kul med krig?

När jag lyssnar på bekanta och läser vad folk skriver på Twitter får jag en känsla av att en del tycker att det är lite roligt med kriget i Ukraina. De bunkrar livsmedel och gnuggar sina händer över att andra drabbas på olika sätt, tappar pengar på börsen, får svårt att tanka monstertrucken osv.

Samma sak var det med Covid. Bekanta i Sverige ringde och berättade olika saker de hört om restriktionerna för mig i Norge. ”Nu blir du snart tvångsvaccinerad”, skrockade de skadeglatt. Kanske ligger det inte så mycket allvar bakom, men ibland känns det som att problem i världen är livsluft för de redan problemtyngda, så slipper de känna sig ensamma.

Förstår ni alls vad jag pratar om eller är jag ensam om att uppleva detta? På ett sätt hoppas jag det, men det tror jag inte. Och kanske är jag till del skyldig själv. Jag har bloggat om bunkrandet och försökt att hitta ljusglimtar där, och nog har jag med viss skadeglädje mejlat artiklar till svenska vänner där Sverige framstår som ett dårhus.

Men det finns ändå gradskillnader i helvetet. Det är en sak att de som tvingas jobba helg kan piggas upp lite av att det blir regnoväder när de ändå inte skulle haft glädje av solsken, men här snackar vi om ond, bråd död. Krig är ingen jävla fotbollsmatch.

Det är mänskligt att vara mänsklig, men låt oss sända en tanke till dem med riktiga problem nästa gång vi surar över bensinpriset eller utvecklingen av Rysslandsfonderna. Samtidigt, i en annan del av världen, dör människor och någon förlorar sin pappa, make eller dotter.

28 kommentarer:

 1. Bra där. Skärmar upplever jag skapar klyftor och gör viktiga saker till datorspel och "lite kul".

  Vi "hyrde" en lägenhet i Kiev och en i Kharkiv enligt detta initiativ: https://www.theguardian.com/technology/2022/mar/03/ukraine-airbnbs-booked-in-effort-to-get-money-to-residents-pay-not-stay

  Fick kontakt med två Ukrainska kvinnor. Ena flydde till Polen och andra var kvar och hjälpte till. Det blev väldigt mänskligt och lättare att förstå all skit. Också en ljusglimt för dem att en medmänniska faktiskt gör något right out of the blue.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även https://twitter.com/andersostlund som bor i Kiev gör ett bra jobb för att mänskliggöra detta meningslösa krig.

   Radera
 2. I Ryssland är man väldigt stolt över sin armé och tror på myten om "den store krigaren". Det är en del i ett nationalistiskt slags hjälte-tänk, och det som är lite ironiskt är att jag ser detta sprida sig just nu i västländerna.
  Jag kan erkänna att jag själv ryckts med en aning, jag blir lite sprallig för varje nyhet som når mig där tidernas underdog, Ukraina, ger Ryssland på tafsen. Det går inte att sticka under stol med att i all denna tragik och misär finns det en riktigt bra "story". :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. DET kan jag skriva under på. Samtidigt som det är något djupt orättvist och tragiskt i hur en stor ger sig på en liten. Därav förstärks just denna känsla.

   Radera
  2. Ska vi försöka balansera upp det hade jag inte gett pris som Årets mest demokratiska och bästa ledare till Zelenskij heller.

   Radera
  3. Ja men ger Ukraina ryssen så mycket pisk som det framstår i vår media? Blir misstänksam när det inte verkar som att Ukraina verkar lida några större förluster militärt utan att det är Rysslands bombningar som orsakar civila offer. Svenska "journalister" har övning i att plocka russinen ur kakan för att förvränga verkligheten till något som passar deras egen uppfattning om hur den borde se ut. Vilket är ironiskt med tanke på alla fingrar som pekar på hur RT springer maktens ärenden. Skulle aldrig hända i Sverige!

   Radera
  4. Nej, om inte USA/Nato går in i kriget (och det sa ju Biden redan innan inte skulle ske) tror jag bara att det handlar om tid innan Ryssland vinner.

   Alla medier har en agenda. Därför vore det bästa om det inte fanns censur och att alla hade samma förutsättningar, så att vi kan ta del av så många som möjligt.

   Radera
  5. Över tid kommer dels Rysslands ekonomi generellt, och logistiklinjer i synnerhet, braka samman. De har inte musklerna för en ockupation av den här storleken. USSR hade problem med att hålla Ukraina i många år, och de hade 50x nuvarande Rysslands kapacitet.
   Det är naturligtvis en högoddsare att Ukraina vinner, mest sannolikt är att båda förlorar. Två failed states för priset av en.

   Radera
  6. Krig har nog aldrig vinnare, det var slarvigt uttryckt av mig. Vad jag menade var att Ukraina inte kan hävda sig militärt mot Ryssland.

   Radera
  7. Alltid spännande att följa svenskar debattera detta krig. Helt utan några som helst kunskaper om det historiska kontexten i området. Det viktiga är hur man KÄNNER sig!
   Denna konflikt är mer en liknelse med ändringen av Jugoslavien, där tidigare statsbildningar skapats utan folklig förankring. Människorna på Krim och u utbrytarrepublikerna vill inte vara en del av Ukraina, medan regimen i Kiev vägrar att göra eftergifter mot folkviljan i dessa "ryska" områden. Ni som pratar så fiiint om demokrati och värdegrund. Det gäller inte för människorna i ovanstående områden va? De skall tvångsanslutas till fienden i väster. Låter demokratiskt. Ni har ju ingen som helst lösning på detta förutom att försöka behålla känslan av att ni är goda och alla som inte ställer upp på er världsbild dumma.
   Dieseln över 28 spänn igår. Känns väl också bra för klimatet och Gretor.

   // Jan Banan

   Radera
  8. Jag passar mig noga för att debattera kriget för jag har definitivt inte kunskaperna för det. Dock har jag en del kunskaper om media och blir därför rädd när alla säger samma sak, för så enkelt är det sällan.

   Radera
  9. Jan Banan är avlönad rysk desinformatör som sitter hela dagarna och skriver dylika kommentarer för att försöka sprida Kremls narrativ.

   Du Janne, om du pratar så bra svenska kanske det är dags att lämna det sjunkande skeppet och flytta hit. Finns säkert jobb här för någon med din antagligen gedigna utbildning.

   Radera
  10. Låter som ett trist jobb :)

   Radera
 3. Jag tror det här med skadeglädje och dylikt är någon slags copingmekanism,något man vräker ur sig innan man sansar sig och hittar ett något mer balanserat sätt att förhålla sig till oväntade läskiga saker som händer. Skillnaden är att förr var den där inte särskilt trevliga reaktionen något som den man bor med fick lyssna på och när man sen mötte annat folk hade man hunnit samla sig lite och sett på saken från fler håll. Nu vräks den där första reaktionen ut på sociala medier istället utan en sekunds eftertanke. Tror det var bättre förr när en hel del inte nådde utanför köken hemmavid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt klart många för vilka sociala medier visat sig vara en väldigt dålig kommunikationsplattform för att behålla trovärdigheten.

   Radera
 4. Inte är man kliniskt befriad från skadeglädje precis, men detta slår ju över till något annat. Ond, bråd död önskar jag inte min värsta fiende och definivt inte ett folk som jag jobbat några veckor tillsammans med på en ryskägd fabrik. De var som folk är mest, på gott och ont.

  Har en inte ovidkommande del rysslandsfonder och är så illa tvungen att använda bilen, även om jag lärt mig kombinera ärenden till när man reseersättning. Inte för att den täcker kostnaden längre men varje krona är välkommen.
  //Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det jag tycker. Visst kan man få le lite när någon annan klampar i klaveret, det är mänskligt. Men sedan måste man invänta verkligheten och reagera därefter.

   Radera
 5. OT, din deklarationsblankett finns hos skatteverket i pdf-format. Där kan du nu ladda ner den i inloggat läge, men deklarationsmöjligheten sägs öppna först den 15:e.
  Med tanke på lägenhetesförsäljningen, och det faktum att man "måste" betala in skatt redan i februari, så har du väl alla siffror klara redan. Men du kan iallafall kika på vilka uppgifter som redan kommit in och skatteverkets preliminära skatteuträkning finns med i pdf:en

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, när man ska förskottsbetala en himla massa för att slippa straffränta är man ju i princip tvungen att ha deklarationen klar i början av februari så det hade jag. Dock har jag fullt upp med livet, så jag kommer nog att vänta en månad till innan jag berättar för Skatteverket hur jag tänkt.

   Radera
 6. Nähä! Jag tror att Ukraina kommer VINNA detta krig, de sk ryska soldaterna saknar moral och det säger en hel del. Och Underskatta för guds skull inte, som sagts förr, mödrarna till dessa gossar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den som lever får se, men även om jag inte är pacifist vidhåller jag att krig bara har förlorare.

   Radera
 7. Jag håller med dig och en del av kommentatorerna om att det här kriget har antagit en mediavänlig form. Jag, som normalt försöker avhålla mig från dagligmedia med undantag av några veckovisa sammanfattningar (ex. Kvartals fredagspanel) kan inte slita mig från mobilen. Jag såg under mitt nattsittning en tumnagel på Youtube där man placerat Putin, Biden och Zelenskyj i en sorts Netflix-serie-liknande formation à la "Den gode, onde och den fule".

  Jag är ingen Russel Brand-fan, men jag tyckte att detta klipp var intressant. https://www.youtube.com/watch?v=CxMVcrvtqqs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är precis tvärtom. Jag har aldrig haft så lätt att hålla mig från media som nu. Mitt problem är att jag ibland skulle vilja läsa andra nyheter och just nu går ju inte det.

   Vem av dessa tre kallade de god?!

   Började se klippet nu. Ska bara ut och hämta ved medan det fortfarande går att se handen framför sig, så fortsätter jag när/om jag hittar tillbaka till huset :)

   Radera
  2. Är som Sparo, tycker det är lätt att avhålla sig, varför ska man överhuvudtaget titta eller läsa? Vi har sett det förut, vi vet i princip i medias rapportering vem som är god och vem som är ond. Med kraftigt förenklade resonemang, det ska vara s.k sound-bites, inga gråskalor är tillåtna. Nej, det är nazister med sina sedvanliga gaskammare, det är ledare som är mentalsjuka patienter. Suck. Och vi har hört det så många gånger förut.

   Vissa gillar att läsa om samma bok igen och igen. Eller för den delen se om gamla filmer för tionde gången.

   Vi är nog ganska många som inte delar det intresset.

   Radera
  3. Bra sammanfattning. Goda och onda människor, tänk så enkelt det vore.

   Radera
 8. Försöker hålla mig ifrån att läsa massa i media, kom att tänka på et citat från en Linkin park låt "Do you see the soldiers that are out today?
  They brush the dust from bulletproof vests away. It's ironic, at times like this you'd pray. But a bomb blew the mosque up yesterday".

  Lite halft of topic men var så sjukt rädd för Olyckan när jag var liten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var nog mer rädd för Linkin Park än för Olyckan :)

   Radera