Två av varandra oberoende grannar dök
upp med rotfrukter. Den ena, bonden, med potatis, morötter, rödbetor
och ytterligare några för mig okända rotfrukter. Den andra grannen
odlar inte själv, men hade fått så mycket morötter av någon att
han började dela med sig.
Nu hade jag köpt såväl potatis som
morötter strax innan, och eftersom jag som bekant hatar att slänga
mat står det mycket rotfrukter på menyn. Denna gång i form av en
gryta med linser. För att få den lite roligare, eller i alla fall
godare, lägger jag till selleri och lök, samt broccoli för färgens
skull.
Sedan är det bara att dra igång. En
påse röda linser (800 gram) sköljs några gånger, tills vattnet
slutar att löddra sig.
Jag sätter kastrullen med linser
och vatten på spisen medan jag hackar grönsakerna i ätvänliga
bitar.
Kanske borde man börja med dem som
kräver längst koktid, men jag gör det lätt för mig. Ungefär när
linserna börjar koka öser jag ner alla grönsakerna, en burk
krossade tomater och två buljongtärningar.
Sedan börjar kampen att hitta rätt
kryddning. Förutom salt och peppar väljer jag oregano, körvel och
timjan. Och en gnutta senap. Efter c:a 30 minuter är jag nöjd med
både konsistens och kryddning. Det räcker till ett antal måltider och funkar att frysa in.
Det stämde igen, gratis är godast! Fast nu var ju inte detta riktigt gratis. Linserna kostade 30 kr och övriga ingredienser säkert en femma. Men så blev det väl tio portioner, så med god marginal under 5 kr/portion. Ändå helt okej.