Fram till i förrgår tror jag inte att jag nämnt julen med ett ord i år, men jag ser i kalendern att den närmar sig och tack vare ett mejltips från Per har jag hittat en ingång att prata om den. Det handlar om att ”julen hotar den svenska ärtsoppan”.
Jag vet inte var jag ska börja...
”Suget efter risgrynsgröt tycks vara större än någonsin”, och
då är det tydligen särskilt den färdiggjorda och svindyra gröten
med det oaptitliga utseendet folk trånar efter. Detta har i sin tur
lett till att det blivit brist på ärtsoppa eftersom den görs i
samma fabrik, och den är svenska folket tydligen lika oförmöget att göra själva. Suck!
Det finns julmat jag förstår varför
man vill köpa färdig, men risgrynsgröt är inte en sådan rätt.
Nu ska jag berätta hur jag lagar risgrynsgröt, utan färdig ”korv”,
av ingredienserna ris, salt, vatten och mjölk. Jag gör den kvällen
före (alltså i kväll) för på det sättet blir den effektiva arbetstiden bara några
minuter och risken att bränna den är obefintlig. Jag brukar göra tio portioner (som i verkligheten är
ungefär fyra och så mikrar jag varje gång jag äter den.
Först
mäter jag upp 4 dl ris, 1,5 tsk salt och 8 dl vatten, kokar upp det
och låter den småputtra tills vattnet är borta. Då häller jag i
12 dl mjölk och kokar upp det på nytt, under lock. Så fort gröten
börjar koka slår jag av kastrullen, rör om och går och lägger
mig. På morgonen står det färdig gröt på spisen. Om man vill kan
man då koka upp den på nytt, men jag brukar alltså slå upp en
portion i tallriken och köra in den i mikron för det är enklast
och jag tycker inte att den förlorar något på det.
Detta är det arbete Expressen ser som så avancerat att de inte ens nämner möjligheten av att göra gröten själv. Var smartare än så! Och när du är färdig kan du göra egen ärtsoppa, så här. Det är också busenkelt, vansinnigt mycket billigare än att köpa Orklas färdiga och funkar alltså även i december. Fast kanske ännu bättre i januari när jul och nyår dränerat plånboken så att det passar extra bra med en måltid för ett par kronor.