torsdag 21 december 2023

Pundigt pynt

Jag är kluven inför det här med julpyntade hus, eller rättare sagt hus indränkta i julbelysning. Å ena sidan gillar jag folk som tänker lite annorlunda, och det får man onekligen säga att man gör när man sätter tiotusentals lampor på ett hus.

Samtidigt kan jag inte låta bli att se det som en otrolig pengaförstörare. Både inköp, drift och all tid som går åt för att köpa in och montera, som hade gått att göra något som inte kostar utan istället genererar pengar. Men som vanligt fokuserar man istället på en liten, liten detalj – strömkostnaden:

Det tror alla är så mycket, men det är ju bara tänt fyra timmar om dagen i 40 dagar så jag räknar med ungefär 1 500 till 2 000 kr för hela perioden.

Jag hade i och för sig kunnat ha bra mycket roligare med tvåtusen spänn också, men visst är den kostnaden hanterbar i en vanlig ekonomi. Värre då med inköpet. Jag köper visserligen inte julpynt, men jag ser ju vad det kostar i butikerna. Bara en liten plasttomte som står och ser dum ut med en lampa i huvudet kostar hundralappar. Jag vågar inte gissa vad Rikard i länken har lagt på pynt och lampor, men det måste åtminstone vara ett sexsiffrigt belopp.

Så är jag lite förvånad över reaktionerna. Eller rättare sagt över uteblivna reaktioner. Jag tycker såklart att Rikard ska få lägga sina pengar på vad han vill, men de som gnäller över andras bensin- och dieselbilar, flygresor etc brukar förbehålla sig rätten att alltid tycka till om miljöval. Säga vad man vill, men en bil eller flygresa fyller en mer konkret funktion än det gör att förvandla ett bostadshus till ett amerikanskt köpcenter.

24 kommentarer:

  1. Jag kan första att man vill göra folk glada utan att fa nagot tillbaka, men tycker inte heller att det är fint med överdrivet julpynt. Jag har en ljusslinga pa balkongen som sätts upp i december och far sitta kvar till februari för att lätta upp mörkret pa vintern, den tänder jag i skymningen och släcker när jag gar och lägger mig. Utöver det en adventsstake i fönstret i december samt en 20 ar gammal plastgran med ljusslinga och glitter. Det räcker för mig.

    Granen aker ut strax efter nyar. Edward Blom skulle nog slita sitt har i förtvivlan, men för mig är traditioner inte sa viktiga.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ljusslingor och adventsljusstakar har jag full förståelse för, även om de bara lyser med sin frånvaro hos mig.

      Mitt minne av julgran i barndomen var att den åkte ut när den barrade mer än den gladde. Ibland var det tjugonda Knut, ibland betydligt tidigare.

      Radera
    2. Och när jag hämtat upp julgranen fran källaren för att montera ihop den tog det ca 20 sekunder innan en katt satt i kartongen den förvaras i :).
      /Annika

      Radera
  2. Man har så olika hobbies och intressen, och det tycker jag är kul!

    Oftast är ju inte slutresultatet det viktiga för individen, utan vägen fram. De som bygger plastmodeller av gamla skepp och flygplan gillar mest själva tillverkningen, klistrandet. Många som spelar strategispel älskar planeringen men själva spelandet är inte så viktigt. Och de som mekar med gamla bilar tycker kanske det är trevligt med en åktur, men om de inte gillar alla timmar i garaget så skulle de göra annat. För att inte tala om dem som väver trasmattor eller stickar, det blir ofta mer än man behöver....

    Min gissning är att han under hela året funderar och planerar hur det ska sättas upp, inköpen görs i januari när allt är på rea (och det är ju inte så att han köper allt nytt varje år, det här har skett under lång tid). Och har man ordning på allt i lådor och kartonger så tar det inte så lång tid att sätta upp (eller ta ner).

    Sen om det är fint eller fult, vackert eller förskräckligt... eller helt enkelt skräckblandad förtjusning över alltihop, DÄR har vi ett samtalsämne som kan engagera utan att någon blir kränkt.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spargrisen=Rikard? 🤔

      Skämt åsido, jag håller med dig! Resan är nästan alltid målet för min egen del. Allt behöver inte vara "strängt kalkylerat och nyttomaximerat", som en viss finansprofil från Boden brukar säga.

      Radera
    2. Visst är det kul att folk är olika.

      Timmar i garaget behöver inte handla om att man gillar att meka med gamla bilar. Jag vill bara åka, och inte i onödan heller, bara från punkt A till punkt B vid behov. Det vill jag göra så billigt som möjligt och då blir det gammalt.

      Radera
  3. Jag satte en stjärna och några kulor i en gran (på rot). Det fick räcka. Hade för egen del kunnat vara utan men vill ju inte att grannarna ska tycka jag är elaka grinchgubben.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anders Lundin berättade en gång att han brukade ställa en flaska julmust på bordet under december. Det var pynt på min nivå.

      Radera
    2. Bra pynt, men det hade redan första dagen bara blivit en tomflaska här.

      Radera
    3. Sådana problem har inte jag, men jag dricker gärna julmust på julafton. Fast i år har jag glömt det och nu har jag handlat klart.

      Radera
  4. Med risk att låta som en kombination av Waldorf & Statler från mupparna samt Ebenezer Scrooge så muttrar jag ”Humbug” och har inte den minsta lilla julstjärna eller tomte någonstans i kåken.

    En hundralampors ledslinga i en utomhusbuske har jag ständigt monterad, men glömt att tända den. Det ska jag göra, drar försumbart och ser trevligt ut. Samt uppskattar grannarna som pyntat fint i varierande grad. Vi har faktiskt en galning i byn vars julbelysning närmar sig den på bilden, får erkänna att det brukar bli en tripp förbi den kåken någon km bort ett par gånger per jul.

    Men jag har så kitschig smak just kring julbelysning att jag sedan jag var liten alltid velat ha en ännu längre slinga eller två och det kitschigaste av allt, flerfärgad.

    Annars skiter jag mest i julen men har en jansson o köttbullar i frysen o en liten burk rödbetssallad i kylen. Skiter med glädje i kalle ankas jul men ser gärna Sven-Bertil Jonsson och ser fram mot att se vad de klippt ihop till Astrid Lindgren-julprogrammet.

    Kan förekomma nyår med att redan i förväg avslöja att jag, trots att jag närmast är pyromanisk av mig, inte lägger en krona på fyrverkerier utan skamlöst går ut i villaområdet och njuter av grannarnas kamp över att ha störst, bäst och vackrast.

    Fyrverkeri i detta fallet.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var inga dåliga förebilder!

      Karl-Bertil! För helvete...

      Radera
    2. 😂
      Lite julkommunism måste man ju ha. Men jag drog aldrig några halsbloss.
      /JB

      Radera
    3. Absolut, jag reagerade bara på att du kallade honom Sven-Bertil.

      Radera
    4. Jävlar! Vilken fadäs! 🙄 Minns att jag hade flera trådar igång i huvudet samtidigt just när jag kom till dubbelnamnet och att Sven-Bertil Taube poppade upp som hastigast, det måste ha blivit överhörning och iom min vana att skriva fort o fel så blev det ingen korrektur utan skit in, skit ut i vanlig ordning.

      Men detta var riktigt pinsamt, förstår till fullo ditt kraftuttryck!
      /JB

      Radera
  5. Tur att jag inte har Rikard som granne.

    Jag är (tyvärr) en tävlingsmänniska och hade säkert antagit utmaningen om ha mest bling-bling i kvarteret.

    Med det får jag önska god jul till alla!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade haft helsläkt i protest istället. Eller ja, det har jag ju ändå, i protest mot höga elpriser.

      God jul själv!

      Radera
    2. Vadå höga elräkningar? Nu är det ju billigt igen. Billigare än såhär blir det nog inte innan 2040, när ny kärnkraft eventuellt är på plats? Gilla läget och njut.
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    3. Beror på vad man jämför med, men jag gläder mig sällan åt räkningar.

      Radera
    4. Om regeringen får sitta till 2040 så kanske det blir ny kärnkraft i Sverige, annars inte.

      Radera
    5. Med tanke på att två av tre regeringspartier inte ser ut att sitta i riksdagen efter 2026 ser det i så fall mörkt ut.

      Radera
  6. Skulle bli galen att ha en så granne, för mycket. Blir det julpizza i år? Har för mig att det var din tradition.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott minne, det stämmer och det blir det.

      Radera