lördag 9 december 2023

Projekt maträddning!

Jag tänkte skaffa sand för att i den förvara de morötter jag skördat. Jag tog reda på var det fanns, men har inte hunnit, orkat eller brytt mig tillräckligt mycket. Jag har ätit väldigt många morötter, men nu kunde jag konstatera att de som låg kvar i bunkar i skafferiet började se väldigt sorgliga ut. Jag anade till och med någon mögeltråd på.

Men intet skall förfaras! Jag kommer ihåg att min mamma ofta räddade grönsaker genom att steka eller koka upp dem. Inte bara grönsaker, även en restad kötträtt kunde hettas upp och därigenom hålla några dagar till. Det här var på den tiden man inte slängde hälften av sin inköpta eller odlade mat i soporna.

Morötter som börjat bli mjuka kan få nytt liv genom att läggas i kallt vatten, men de här var lite för många och lite för sorgliga. Så det jag gjorde var att först skala dem. Det brukar jag aldrig göra med rotfrukter, mer än för att få bort skador, men nu kändes det rätt. Därefter la jag dem i iskallt vatten ett tag.

Därefter skar jag dem i lite mindre bitar (de minsta morötterna fick gå med oskurna) och kokade dem. Inte färdigt, bara några minuter, för jag tror inte att man ska frysa rå morötter, de blir antagligen helt mosiga då. Men det är dit de ska, till frysen i lagom stora portionspåsar så att jag kan ta upp en i taget. Att knapra morötter som snacks får jag vänta med till nästa skörd, men att finhacka till mat, stuva eller göra morotsbiffar tror jag ska funka alldeles utmärkt.

17 kommentarer:

  1. Hej Sparo!
    Läser din blogg ofta och uppskattar både innehåll och språk.
    Men här stack det till i språkögat
    "Jag tog reda på vart det fanns" var, heter det

    Ursäkta gnällig ton, men jag får direkt reaktion på denna typ av fel.
    Annars gillar jag dig skarpt!

    /Älskar deg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt, jag lägger mig platt och ändrar direkt. Jag får skylla på att jag är invandrare ;-)

      Radera
  2. Förvara morötter i sand. Intressant, här får man lära sig nytt!
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Morötter trivs bäst i sandblandad jord, lerjord är förödande för moroten, för tung att växa i. M a o morötter gillar sand, lucker jord är bäst.

      Radera
    2. Som jag förstått kan alla rotfrukter förvaras i en sandlåda vintertid. En del gör det utomhus i sågspån (men jag tror att principen är densamma för sand):
      https://www.youtube.com/watch?v=M9JZZDoJWJQ

      Själv hade jag tänkt ha sandlådan i källaren.

      Radera
    3. Mitt bostadsområde kallas i folkmun grusgropen just för den sandiga jorden, då borde jag ha kanonläge att odla morötter då!
      /JB

      Radera
    4. Haha! Innan den här tråden hade jag inte gissat det.

      Radera
  3. Just morötter är en av de grönsakerna man lätt köper men sedan helt enkelt glömmer bort i kylen tills de blir mjuka, ja. Skönt det händer fler än mig då :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. De blev otroligt mycket godare när de odlades hemma. Nackdelen är mängden, köper jag blir det aldrig mer än ett kilo och då hinner man lättare göra av med dem.

      Radera
  4. Själv gjorde jag en jätteladdning morotskaka av sista skörden i år. Nästa år tänkte jag göra pickles, så kan man bli av med alla grönsaker på en gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande, det kanske jag skulle testa.

      Radera
  5. Enkelt tips kommer här: Riv morötterna på det "finaste" på rivjärnet. Lägg så mycket som är lagom för en måltid platt i en plastpåse och frys in. Det tinar fort och smaken är helt perfekt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast jag använder sällan rivna morötter, jag vill ha större bitar.

      Radera
  6. Ju mer man steker och värmer mat desto mer näring försvinner. Mat bör inte värmas upp mer en gång efter tillagningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, men om alternativet är soporna så får man ingen näring alls :-)

      Radera