söndag 10 december 2023

Grötbullar

Då och då ser jag matbröd där gröt är en av ingredienserna och tänkte att det måste jag prova, och nu slumpade det så att jag fick ett recept på sådana här grötbröd av en omtänksam människa. Nu kör vi, detta behövs:

havregryn, 3 dl
vatten, 5 dl
matfett, 75 gram
mjölk, 3 dl
jäst, 25 gram
salt, 2 tsk
sirap, 2 msk
vetemjöl, 12 dl

Först gör man gröt genom att koka upp havregryn och vatten. Därefter klickar man i matfettet som får smälta i gröten. Jag gör alltid havregrynsgröt i mikron, men nu skulle det ju smältas smör och då blev det spisen. Nästa gång blir det nog mikron igen, jag tycker att det är så mycket enklare.

Värm mjölken fingervarm och lös upp jästen i den. Sedan blandas alla ingredienser – gröten, jästmjölken, mjölet, saltet och sirapen. Tänk på att jästen är värmekänslig så att du inte häller ihop den med het gröt för då dör den.

Mixa med degkrokar eller degmaskin av något slag och låt sedan degen jäsa under bakduk i 45 minuter.

Dela upp degen i lagom antal bitar. Jag körde på 18 (på c:a 80 gram vardera) för att det skulle gå jämnt upp med två plåtar. Forma dem till runda bröd, platta eventuellt till dem lite. Mera jäsning, minst 30 minuter till.

Sätt ugnen på 200 grader (receptet sa 230, men jag vågade inte det) innan du penslar bröden med vatten och strör på lite havregryn. Det där sista kan du hoppa över om du inte orkar.

In i ugnen tills de ser klara ut. För mig blev det 20 minuter.

25 kommentarer:

  1. De liknar väldigt mycket de grötbullar jag brukade baka förr i tiden, fast jag hade aldrig havregryn ovanpa. Men de ser goda ut, hur smakade de?
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättegoda, men havregrynsgarneringen hoppar jag nog nästa gång. Lite för många lossnade för mig och jag tror inte att de gör någon större skillnad för smaken.

      Radera
  2. Precis min fråga också. Blev de goda? Har aldrig bakat grötbröd, men ska strax ta ut ett grytbröd ur ugnen. Världens enklaste bröd. Ingen knådning, inga maskiner - bara tid. Kolla kungsörnens recept om du vill testa. Och det är gott!
    /DDT

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men snälla DDT, menar du verkligen att jag ska behöva googla själv :)? Jaja, fick göra det da: https://www.kungsornen.se/recept/grytbrod/ och det sag väldigt gott ut.
      /Annika

      Radera
    2. Som sagt, gott blev det. Osäker på om jag har någon tillräckligt stor och bra gryta för grytbrödsreceptet, men jag tilltalas av enkelhet.

      Radera
  3. Dum fråga säkert, men blir det någon skillnad om man struntar i att koka gröt och bara häller ner ingredienserna i degen? Om havregrynen blir uppvärmda i ugnen eller på spisen borde kvitta...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänkte tanken. Jag har ofta havregryn i bröddeg, man kan alltid byta ut lite vetemjöl och havregryn blir antagligen billigare än alternativen så då gör jag det. Kanske testar jag att ösa ner havregrynen och vattnet som det är, men då smälter jag nog ändå smöret.

      Radera
    2. Borde ju gå bra att blötlägga dem först, så att de får svälla ca 10 min. precis som man gör med pannbiff när man använder havregryn i smeten.

      Radera
    3. Ja, då borde det nästan bli gröt, men det vore intressant att se vad som händer om man bara blandar det med resten. Det kanske sväller ungefär likadant i samband med jäsning.

      Radera
    4. Som jag skrivit tidigare, spara överbliven gröt till grötbrödet. Nyligen råkade degen få jäsa närmare tre timmar istället för en och det blev helt plötsligt väldigt mycket posöst bröd.

      Radera
    5. Jag gör min morgongröt direkt i tallriken, äter tills den nästan är tom och ställer sedan ner den på golvet så slicker en av katterna tallriken fullständigt tom.

      Jag jäser ibland klart längre än det står i receptet, men har sällan upplevt att det blir så mycket luftigare deg av det, känns som att det går till en gräns bara. Men då är jag i och för sig återhållsam med jäst, jag använder sällan mer än 25 gram åt gången.

      Radera
  4. Jag blir nästa som frågar om det blev gott då? Grötbullar låter inte aptitligt i mina ögon, men havregryn i sig är ju inga fel, och det färdiga brödet ser ju inte tokigt ut!
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Namnet grötbullar hittade jag på alldeles själv, det säljer säkert dåligt. Men gott blev det.

      Radera
    2. Det gjorde du inte alls för jag skrev om det i en kommentar för inte alls längesen. Att mitt recept gatt förlorat, men att jag bakade grötbullar för väldigt längesen. Du skrev om nagot med havregryn och da kom jag ihag.
      /Annika

      Radera
    3. OK, det var undermedvetet i så fall för det här har jag glömt. Nåväl, då är det inte mitt namn hur som helst.

      Radera
    4. Naja, det finns ju ett gäng recept pa nätet sa jag tror att varken att du eller jag har hittat pa namnet. Och innan nätet fanns fick jag receptet pa papper.
      /Annika

      Radera
    5. Och receptet var som sagt inte heller mitt. Min enda "innovation" var att jag sänkte ugnstemperaturen.

      Radera
  5. Jag provade det där norska julbrödet. Vet i tusan vad som gick helt fel, blev inte bra tyvärr. Det var nog fel på bagaren :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synd, för mig blev det väldigt lyckat, men det var i sötaste laget för mig. Kanske gör jag det till jul igen för det är gott, men jag tar nog gärna långa intervaller mellan gångerna.

      Radera
  6. När jag bakade som mest så var morgongrötsklutten som blev över använd till brödbak eller gamla morötter. Morotsbröd är gott./Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min morgongröt går på rutin, jag gör alltid exakt lika mycket och ingenting blir över.

      Morotsbröd har jag gjort (https://sparosverige.blogspot.com/2021/01/morotsbrod.html), men förra gången blev det så vansinnigt misslyckat att det kommer dröja länge till nästa gång.

      Radera
  7. Jag har bakat enligt detta recept och skippat att låta havregrynen stå fem minuter. Det fungerade bra och blev gott.

    https://lindasbakskola.se/2020/06/03/havrefrallor/

    SvaraRadera
    Svar
    1. I så fall låter det som att man kan hoppa över grötstadiet för det receptet var ju snarlikt. Jag ska testa nästa gång.

      Radera
  8. Det här är antagligen släkt med tangzhong eller water roux (sett till resultat, inte ursprung). Två metoder som går ut på att man tar en del mjöl och värmer upp i vatten som tillsätts degen separat för att binda mer vatten i det färdiga brödet och förbättra texturen. De exotiska metoderna låter förstås betydligt häftigare än grötbröd. Rekommenderar för övrigt att googla namnen och testa teknikerna. Det är ingen extra kostnad och inte särskilt mycket extra krångel heller.

    Exempel:
    https://brinkenbakar.se/vad-ar-tangzhong/


    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det! Degen blir alltså mer elastisk av att börja med att göra gröt. Det hade jag inte en aning om.

      Radera