torsdag 7 december 2023

Stackars Björn …

Jag uppmärksammades i kommentarsfältet på en snyftartikel om Björn, som vädjar till Kronofogden om att ge honom en betalningsfri månad så att han kan ge dottern ”en riktig jul”. En sådan måste tydligen, i alla fall i Björns värld, kosta en massa pengar.

Hur synd är det då om Björn? För några år sedan köpte han en Audi S4. Detta genom att ta ett blancolån på, för ett säkerhetsfritt lån, svindlande 700000 kr. När Björn förlorade jobbet kunde han inte längre betala månadskostnaden (och hur hög den är tycker inte reportern var en relevant uppgift). Björn fick sälja bilen för halva priset och satt kvar med ett stort lån på en bil han inte längre ägde, vilket ledde till att han inte heller klarade av att betala hyran. Sedan är det svårt att hänga med i svängarna:

Jag kan inte ha en enda utgift utöver hyra, mat och annat grundläggande. Jag får behålla 17000 kronor efter att fogden har fått sin del. Det ska täcka en hyra på 8000, elen som går upp och ner, maten, lite hygien, busskort, mobil och sådant. Björns tillvaro är skral.

17000 kr i nettolön är mer än väldigt många pensionärer. Själv har jag oregelbundna inkomster, men förutom när jag köpt bostäder eller kapitalvaror har jag aldrig haft en högre månadskostnad än 17000, oftast inte ens hälften. Efter hyra har Björn 9000 kr. Elen går mycket riktigt upp och ner, men bor han i en hyreslägenhet lär den inte vara särskilt hög. Om jag är generös tänker jag att Björn skulle kunna få lägga 4000-5000 kr på mat, inkluderat dotterns mat varannan vecka. Efter kostnader för ”busskort, mobil, och sådant” har han åtminstone 3000 kr kvar. Vad är skralt med det?

Han berättar att han var ute och letade pantburkar i går kväll för att ha råd att köpa kaffe att bjuda på under dagens intervju.


Min egen skörd en vanlig löprunda.

Är Björn möjligtvis spelmissbrukare eller alkoholist? Annars förstår jag verkligen inte. Visst, han är inte rik (även om han antagligen tillhör världens rikaste tiondel), men att han inte skulle ha råd att baka pepparkakor med sin dotter blir bara för dumt.

Vi får inte reda på dottern ålder (heller), men utifrån artikeln gissar jag på 10-12 år. Tillräckligt gammal för att förstå ifall pappa på ett pedagogiskt sätt förklarar att det är kärva tider efter att han levt över sina tillgångar, och tillräckligt ung för att uppskatta julen utan att den blir lika dyr som alla kompisars familjer. På köpet kanske hon kan lära sig respekten för pengar, något som pappa inte har en susning om, trots att han måste ha varit vuxen i minst ett decennium.

49 kommentarer:

 1. Exakt mina tankar, jag hoppas att Björn tar lärdom av detta och hanterar sin ekonomi bättre i framtiden snarare än att hitta sätt han kan fortsätta att överkonsumera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får hoppas, men självkritik tycks inte ha varit hans bästa gren.

   Radera
 2. Har man tagit blancolån och köpt en så dyr bil så är man nog körd i sitt ekonomiska tänkande. Att ha hamnat hos kronofogden tycks inte ha förändrat Björn utan han fortsätter i samma stil och har svårt att prioritera rätt. Att bli vis av skadan verkar inte gälla för honom./Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle jag inte säga. Det finns ju yrkeskriminella som tagit sig själva i kragen och fått rimliga liv. I jämförelse har Björn en bra utgångspunkt, men lätt blir det inte.

   Radera
 3. 1) köpa en bil för 700 000 kronor, och 2) ta ett blancolån för att finansiera köpet. Björn, då är det rätt kört från början. Och 3), till dig, journalisten, är det verkligen förbjudet att ställa relevanta frågor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trean frågar jag mig väldigt ofta. När det inte, som nu, gäller en helt anonymiserad person hittar jag ofta mer information genom att kika runt på personens sociala medier och andra källor än vad jag får av en journalist som intervjuat personen under en halvtimmes tid. Det är inget bra betyg till svensk journalistik.

   Radera
 4. Allt är relativt. Jag har en kompis som tjänade kring 300 000 euro i fjol. Nu tog han två månader tjänstledigt för att downshifta och har lite svårt att få allt att gå ihop med tanke på privatekonomin. Jag hade rätt svårt att tycka synd om honom. Speciellt då han har FIRE-tankar och frågar mig om råd, eftersom han vet att jag är FIRE. Mitt ärliga svar var att han kanske inte borde fundera på FIRE ifall han har svårt att få ekonomin att gå ihop under kommande två månader efter att ha tjänat över 20 000 euro per månad i typ fem år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otroligt! I ditt läge hade jag nog försökt luska vad tusan han gör med alla pengar. Men en del gillar ju inte att vara transparenta i det läget, särskilt om de anar att de riskerar kritik.

   Radera
  2. Så är det säkert. Vad jag har förstått så är det en del investeringar, men så klart även fyra gånger dyrare hus än vad jag har, tio gånger dyrare bil, båt, en ganska omfattande garderob osv. Dessutom är vi relativt unga (30+), så även om han har höga inkomster så har han inte hunnit ackumulera pengar så länge. Om han har satt 6 års nettoinkomster på fasta tillgångar som boende och transport, så är inte jag långt ifrån. Lite annan skala bara.

   Då vi diskuterade FIRE och han gick ytligt igenom mina tillgångar undrade han vad jag har som får det att gå runt. Svaret var enkelt och uppenbart: tillräckligt. Något han aldrig kommer att ha även om han tiodubblade sina inkomster. För övrigt en helt underbar typ som jag har förvånansvärt mycket gemensamt med. Han får sin frihet genom pengar jag får min genom tid. Och med tanke på landets ekonomi hoppas jag han fortsätter skapa mervärde och betala skatt i samma takt som förut. Den importerade begåvningsreserven kommer aldrig att täcka hålet hans kunnande lämnar om han lämnade affärsvärlden.

   Radera
  3. Ja, det är inte fel att en del jobbar hårt och tjänar mycket pengar. Det blir bara så mycket roligare (tycker jag) om man inte känner att man måste det.

   Radera
 5. Ett förslag är att:
  1. sätta sig ned och se över inkomster och utgifter
  2. se om det finns något att prioritera bort
  3. summera vad som blir över efter alla fasta kostnader och göra en plan för hur resterande pengar skall räcka månaden ut

  Hur svårt kan det vara?
  /Christoffer S.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt svårt om man tror att man måste kunna konsumera hela tiden för att ha ett värdigt liv, men visst går det. Kanske kan ha ta hjälp av någon med annan syn på pengar.

   Radera
 6. Skulle tro att Björn har jobbat för Maud Olofsson när de satte ihop Nuon-köpet. Vem som inspirerade vem är dock lite oklart ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maudan! Själva definitionen av korkade människor som får för mycket makt. Men fanns det verkligen ingen annan som hade något att säga till om som reagerade? Eller var de lika korkade? (Menar inte tystade tjänstemän, mer de på ledningsnivå.)

   Radera
  2. Jag skulle inte säga korkad, men inkompetent.

   Radera
 7. Blir en smula arg. Har man köpt en S4 utan att vara mångmiljonär bör man få en god man för det första. Sedan att klaga över ”bara 17 000” kvar ger mig klåda. Har 3900 som bas in. En bra månad kan jag dubbla det med varierande inkomster från uppdrag.

  Gudars vilket välståndsgnäll!

  Nu blev jag så irriterad att jag måste lätta mitt humör med den fantastiska lilla satiren om Ulla-Achmed som jag alltid tänkt att Tom-Hjördis tagit sitt fantastiska namn från.

  https://m.youtube.com/watch?v=8f4W-tejvd4

  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser varenda dag om människor som har betydligt lägre inkomster än det Björn har kvar efter att fogden tagit sitt. En del är nöjda, en del inte, men alla har ett sämre utgångsläge än Björn. Ändå är det han som gnäller högst.

   Tom-Hjördis kom sig av att det är svårt att följa trådar med flera anonyma, för då vet man inte om det är en eller flera som skrivit. Så då föreslog jag "henom" att skriva ett namn vilket som helst, som Tom eller Hjördis, som då valde båda.

   Radera
  2. JB, här är en till som lever "fattigt" Hela 2023 på 9500 i månaden och åren innan dess på ännu mindre. Björn verkar sakna förmågan att bita ihop och kavla upp skjortärmarna utan att gnälla. Det är ju hans eget fel när han satt sig i skiten. Barn har han också, borde ju ha fått honom att tänka till ett par gånger, det är väl det som retar upp mig, hur man kan vara så oansvarig när man har barn och sen sitta och beklaga sig i Aftonröven. Han får förklara för sitt barn att han har betett sig som en idiot och p g a det kan barnet inte få några julklappar från honom. Det blir en sedelärande historia för framtida generationer att bära med sig./Em

   Radera
  3. Det som retar mig mest är nog bristen på självkritik. Visserligen säger han att det är hans eget fel, men han verkar inte tycka att det är rimligt att han får ta konsekvenserna av sina handlingar.

   Radera
  4. Sparo, sjukt jolig förklaring till namnet, då var jag helt ute på en velociped!

   Em, då sitter vi lite i samma båt, men inte fan klagar vi utan försöker vara om oss o kring oss och anpassar oss till knappa förhållanden. Inget gnäll från oss utan jobbande framåt mot något bättre!
   /JB

   Radera
  5. Livet är ju ej statiskt utan varierar grymt mycket, vilket är gott i princip och gott ibland som enkel privatperson. Jag har haft ett par månader som snuddat sexsiffrigt i lön. Nu lever jag under existensminimum. Men jag köper läget, panta rei.
   /JB

   Radera
  6. Utgifterna är lättare att kontrollera än inkomsterna.

   Radera
  7. "Tom-Hjördis kom sig av att det är svårt att följa trådar med flera anonyma, för då vet man inte om det är en eller flera som skrivit. Så då föreslog jag "henom" att skriva ett namn vilket som helst, som Tom eller Hjördis, som då valde båda."

   Sparo krystade fram Tom-Hjördis ur sin frustration över anonyma kommentarer. Varde Tom-Hjördis och Tom-Hjördis blev till!

   Tom-Hjördis

   Radera
  8. Jag tycker att man ska kunna kommentera anonymt, utan registrerat konto, men hade det gått hade jag velat att man var tvungen att skriva namn/signatur för att komma igenom kommentarsformuläret, men det går inte hos Blogspot. För det underlättar absolut för att hålla isär kommentatorer.

   Radera
 8. Fast man får ju hoppas att han hade det kul i sin Audi S4 ett tag. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men jag tror att den glädjen bleknat med tiden efter vad som hände sedan.

   Radera
 9. Stackars ungar som växer upp med såna pantade föräldrar som sätter sig själva först och deras skräpkonsumtion.

  17.000?! Vilket slag i magen på folk som på riktigt har dålig ekonomi pga sjukdom osv.
  Helt galet att ens göra en artikel av vansinnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade varit så intressant få veta alla utgifter per månad. Jag tror ofta det handlar om spelmissbruk, alkohol, tobak eller annan shopping till sig själv.

   De prioriterar alltså sig själva före barnen.

   Radera
  2. Är väl bara att kolla valfritt avsnitt av Lyxfällan för att se vad folk spenderar alldeles för mycket på.

   Radera
  3. Ja, återigen undrar man varför inte reportern jämför med andra och hör vad han har att säga om det. Om han inte ens har råd att baka pepparkakor med dottern till jul så kan ju inte landets fattigpensionärer ha råd med toapapper.

   En grej jag tänkt på med just Lyxfällan är att alkohol aldrig någonsin nämnts (på de avsnitt jag sett), och bara bland de människor jag känner och har känt VET jag att det kan vara en mycket stor utgiftspost.

   Radera
  4. I tidiga Lyxfällan var alkohol, snus och cigg ofta med som en stor post hos deltagarna. Senaste säsong av Lyxfällan Sverige är skit rent ut sagt. Man avslöjar nästan inget om deltagarna, knappt vad de jobbar med, och inkomster nämns bara i förbifarten. Sen kör man ett standardmanuskript och vips har allt löst sig. Jag har kollat lite på Lyxfällan från Norge och Danmark, produktionen är minst 10 ggr mer engagerad och framför allt spontan. Dvenska produktionen är en mycket blek kopia, med stor avsaknad av främst ärlighet och autenticitet.

   Radera
  5. Många använder droger och det är ju dyrt, och förståeligt att man inte vill nämna i programmet. Sen verkar det vara väldigt många som "spenderar tusentals kronor i månaden på inredning" och det begriper jag inte. Jag tror alltså att inredning används i lyxfällan som ett kodord för knark.

   Radera
  6. Jag såg de första åren, garanterat alla avsnitt med Charlie & Mattias, och jag kan inte minnas att man någon gång nämnde alkohol. Cigaretter och snus, absolut, men aldrig öl eller vin. Jag tvivlar inte på att folk ruinerar sig på cola eller energidryck, men det skulle förvåna mig om inte fler gör det med alkohol.

   Klart att det är känsligt, men svårt att behandla en alkoholists eller narkomans ekonomi utan att nämna detta. "Inredning" blir liksom inte samma sak. Däremot minns jag en "massös" som brände stora pengar på peruker och helt uppenbart var prostituerad. Är förvånad att de inte gav upp det avsnittet och åkte hem istället för att visa det.

   Radera
 10. Läste också den artikeln och på facebook var det hur många "handhjärta, synd om dej"-kommentarer som helst. De som ifrågasatte sanningshalten i det hela fick mobben emot sig direkt.

  Jag är 100% övertygad om att artikeln som vanligt inte säger ens i närheten av sanningen. Han hade väl 9000 spänn eller nåt över när boendet var betalt? Klarar du dig inte på det i en hyresrätt ska du omyndigförklaras på stört. Det där med att panta burkar till fika är ju bara trams... vad är syftet med människans medverkan i tidningen egentligen? Årets dumstrut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som att jag gör klokt i att hålla mig undan Facebook. Empati i all ära, men jag har svårt för det förbehållslösa bortklemandet.

   Syftet tror jag är att han på allvar tycker att en betalningsfri månad i december vore rimligt, och hoppas kunna piska upp en opinion för det.

   Radera
  2. Det är känslosås, känslosås, det är det som säljer. Det är det som drar klick och det är sånt som ger spridning. Ända hit till Sparos blogg.
   Säga vad man vill om Aftonh*ran men som hantverk i det är klart duktiga på det som är deras egentliga syfte (inte det där dravlet om yttrandefrihet, åsiktsfrihet, pressfrihet osv som upprepas som en drucken papegoja): att se till att få folk att läsa deras artiklar - och därigenom lägga mindre tid på motståndarlägrets argument på andra ställen. Och därmed även tjäna pengar. Och så får Anders Lindberg och LO åka snålskjuts på de extremt driftiga kapitalistägaresvinen Schibsted.
   Upplägget påminner förresten påfallande mycket om hur "socialismen tämjde kapitalismen" genom att beskatta (åka snålskjuts) framgångsrika privata företag precis under smärttröskeln för att de bolagen flyttar eller bara lägger ner verksamheten.

   Radera
  3. Ja, vill man inte bli läst när man skriver är en helt analog dagbok att rekommendera. Så långt kan du gärna jämföra mig med Anders Lindberg, men förhoppningsvis inte så mycket längre :-)

   Radera
 11. Han har 9000kr kvar alltså och beter sig som att det är 900kr, samla pantburkar för att ha råd med kaffe...
  Tror knappt jag gjort av med 17000kr en enda månad i mitt liv bortsett från när jag varit ute och rest (vilket jag är ofta, men hade jag haft ont om pengar hade jag såklart dragit ner på det med)

  Till reporterns försvar här, om jag hade blivit ditskickad av chefen för att göra ett reportage och kommit dit och mött det här stolpskottet så hade det bara funnits två val.
  1. Spela med och låtsas som att han inte är en total idiot och skriva följande reportage.
  2. Börja ifrågasätta och konstatera att det finns egentligen ingenting av värde att skriva om när det gäller Björn och därmed åkt och träffat honom i onödan för att sen försöka förklara det för chefen.

  Sen är det möjligt för att inte säga mycket troligt att reportern i det här fallet verkligen köper Björns världsbild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte jag heller, att ha 3-4000 kr kvar när alla räkningar är betalade låter som ett rätt problemlöst liv, särskilt om man tänker på att KFM-skulden är helt självförvållad.

   Är man skickad för att göra ett snyftreportage är det vad man får göra, men jag tycker att några fler fakta skulle vara helt självklara i en sådan artikel. Jag vill verkligen veta hur mycket han lägger på mat, transport osv varje månad, och hur gammal dottern är. Jag menar, är dottern 2 eller 17 gör det rätt stor skillnad.

   Radera
 12. Vore intressant å få veta om han fått skuldsanering? Då är man berättigad till 2 ( TVÅ )betalningsfria månader till fogden juli och december helt sjuk JAPP men så är det. Jag själv jobbar inom plastindustrin underleverantör till stora lastbil och bilindustrin. HAR 19000kr Netto jobbat inom detta område i 15 år .
  Sossemats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattar det som att han inte har det, men är inte säker.

   När jag var anställd som chef hade jag 22000 kr brutto. Ok, det var ett tag sedan, men inte hundra år.

   Radera
 13. Du lyckas verkligen hitta den ena nöten värre än den andre.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ofta blir jag tipsad av folk som vet att jag går igång på sånt här.

   Radera
 14. "Tom-Hjördis uppmärksammade mig i kommentarsfältet på en snyftartikel om Björn, som vädjar till Kronofogden om att ge honom en betalningsfri månad så att han kan ge dottern ”en riktig jul”."

  Har du blandat ihop mig med någon annan eller är det mitt minne som sviker mig? Jag kommer inte ihåg att jag skulle ha uppmärksammat dig på den nyheten.

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller det kanske jag visst gjorde? Jag minns inte.

   Tom-Hjördis

   Radera
  2. Jag blev osäker nu, men när jag får ett artikeltips i kommentarsfältet, på mejl, Twitter eller något annat sätt brukar jag alltid skriva upp varifrån det kommer för att ge cred till rätt person (och för att visa andra att jag hemskt gärna tar emot tips). Jag kan ha blandat ihop det, men jag tror inte det.

   Radera
  3. Jag har ett visst minne av att jag skrivit en kommentar om att köpa bil för blancolån i kommentarsfältet. Strunt samma, så viktigt är det inte. Tack för credden oavsett om jag tipsat dig om nyheten eller inte. :)

   Tom-Hjördis

   Radera
  4. Nu blev jag nyfiken och kollade. 3 december, anonymt tips, så jag tar genast tillbaka att det kom från dig :-)

   Radera