måndag 25 december 2023

Tjära och fjädrar

Att doppa en människa i tjärar och fjädrar är faktiskt inte en så himla gammaldags bestraffningsmetod, det gjordes för hundra år sedan. Mitt starkaste minne av metoden var när Magnus Härenstam var casanova på ett hönseri tills tjejerna fick nog och gav igen.

Jag vet inte om jag vill lansera metoden igen, men något måste göras med verklighetsfrånvända politiker som skiter i sina väljare. Kiruna behövde ett nytt badhus. För en gångs skull frågade man faktiskt folket, som svarade att de ville ha vad de hade i den gamla simhallen, ett par vanliga simbassänger. Och en bastu, gissar jag, Kiruna ligger ju bara några mil från finska gränsen. Hur som helst ville politikerna något annat. Dåvarande kommunalrådet Gunnar Selberg (c) säger att han inte sett frågorna, men tänker att folk antagligen inte menade vad de sa (han kanske utgick ifrån hur politiker brukar funka), så han och hans kollegor klubbade istället igenom ett äventyrsbad för över en miljard!

Hur går det annars med Kirunas ekonomi? Inget vidare. Ett besparingsprogram har tagits fram som innebär att skolbarnen inte längre får mjölk till lunchen. När skolmaten är dålig hade ett glas mjölk inneburit att man klarat eftermiddagen, men de pengarna finns alltså inte längre.

Och än värre, i äldreomsorgen ryker efterrätten! Fortsättningsvis blir det bara efterrätt på helgen. Alla som träffat äldre människor vet att det kan bli lite si och så med hungern, beroende på sjukdomar och inte minst mediciner. Många äldre blir undernärda, inte för att de inte har råd att äta utan för att de inte vill. Samtidigt är maten ett av få glädjeämnen på äldreboendet. Så vad fan liksom! Dementa kärringar ska dö i misär medan politikerna inviger det nya äventyrsbadet.

Det är här jag börjar tänka på tjära och fjädrar. Nu menar inte jag att Kirunaborna (nödvändigtvis) ska hälla tjära över sina kommunpolitiker och därefter rulla in dem i fjädrar, men jag skulle önska att politiker någon gång får en akut insikt i vad deras beslut innebär för folk och vad dessa känner.

Jag skulle önska att Gunnar Selberg inte kan gå på Östlunds Snabbköp i Kiruna utan att en Kirunabo kommer fram till honom och sakligt berättar att hans eller hennes mormor håller på att förtvina eftersom den goda blåbärspajen hon tidigare kunde se fram emot nu ersatts av ett äventyrsbad som bara politiker ville ha, och antagligen inte ens för att de vill bada där utan som ett monument över deras politiska gärningar. Vidare hoppas jag att Gunnar Selberg själv får tillbringa sina sista år i den äldrevård han saboterat.

28 kommentarer:

  1. Och vad kommer entréavgiften att hamna på? Lägg till drift och underhåll, bara det blir några miljoner per år som ska tas från annan verksamhet. Knappast politikerlönerna som drabbas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det finns nog alltid någon förskola att lägga ner innan man börjar nagga på politikerlönerna.

      Radera
  2. Värre ändå är väl att politikerna bestämde att Nya Kirunas stadskärna skulle flyttas till ett köldhål där det vanligtvis är 10 grader kallare än i gamla centrum. Dom kände till att den nya platsen var ett köldhål men struntade i det.

    SvaraRadera
  3. Kiruna kommun strax över 22 000 invånare och är således en liten kommun. Därmed är skatteunderlaget lågt och kan svårligen motivera några extravaganser alls ifråga om kommunal service utöver det mest basala. Eller erhåller Kiruna skattepengar från andra kommuner genom utjämningssystemet. I så fall är detta slöseri minst lika ansvarslöst.

    God Jul!

    /Christoffer S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag inte att de gör. God jul!

      Radera
  4. Ibland undrar man om politiker är så enfaldiga att de tror de själva är odödliga. De ska personligen aldrig drabbas av sjukvårdsköer, av utanförskapets följder eller av att bara bli gammal? Men, det verkar vara exakt sånt här folk vill ha? De får det som de röstar.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, röstar någon Kirunabo efter detta på Liberalerna eller andra partier som röstat igenom äventyrsbadet kan de gott ha det.

      Radera
  5. Jag tycker inte kommuner ska driva badhus, inte ens enkla simbassänger och absolut inte äventyrsbad. Nu framgår det inte hur stor del av miljarden som de kan fakturera till LKAB (som är orsaken till att gamla bassängen rivs), men ett spartanskt bygge hade de nog fått gratis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om det är en bra grej att driva. Personligen kommer jag aldrig mer besöka ett badhus i Sverige, men det har andra skäl.

      Radera
  6. Ett märkligt dyrt badhus. För ett badhus 2023 vill man ju ha en 25-metersbassäng för all idrott/motionssim etc, sen en varmbassäng med 35-gradigt vatten där man kan sitta och koppla av typ efter badet, sen kanske en eller två jacuzzis och en småbarnsbassäng för lite plask och lek. Karlshamn renoverade gamla Väggabadet och fick in allt detta till ett väldigt trevligt paket som tilltalar hela familjen. Kostade inte extremt mycket heller. Någonstans har det blivit riktigt fel i Kiruna. Jag byggde en pool själv här hemma, inga större konstigheter och väljer man material med omsorg blir det inte dyrt heller. En inomhusbassäng slipper ju ta hänsyn till vintern med minusgrader och allt vad det innebär. Så, man bör nog inte racka ner på innehållet som är en vanlig kravbild för ett modernt badhus, utan på personerna som styrde projektet och såg till att det blev betydligt dyrare än vad det borde vara...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett rejält äventyrsbad kan nog kosta hur mycket som helst, men så var det ju inte det Kirunaborna önskade sig.

      Radera
  7. Jag blev helt fascinerad när jag läste om att de skulle flytta hela Kiruna för snöd vinnings skull. Järnmalm och andra sällsynta jordartsmetaller utvinns och som jag förstar används i elbilar som är sa populära numera.

    Jag vet inte egentligen vad jag tycker om det, mer än att jag är säker pa att politikerna skor sig och att de som maste flytta säkert inte far tillräcklig kompensation. Och att lägga en miljard pa ett äventyrsbad är förstas fullständig idioti i en sa liten kommun.

    Det vore fint om de politiker som beslutat om badet kunde praktisera en vecka eller tva pa ett äldreboende.
    /Annika

    PS. Jag hade hoppats pa en bild av tomten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är alltför snäll. Själv önskar jag att Gunnar Selberg blir dement, hamnar på ett av kommunens äldreboende och blir utfryst av de andra gamlingarna när de inser att det är hans fel att de inte får någon efterrätt.

      Radera
    2. @Annika, hur skor sig Kirunas politiker? Är det förknippat med badhusbygget?

      Radera
    3. Jag kan förstas inte vara helt säker, men politiker som godkänner ett miljardbygge gar helt säkert inte lottlösa. Nagonstans har det skett en upphandling och hur den har gatt till vet jag inte, men jag har en kvalificerad gissning. Nagon eller nagra miljoner pa ett bankkonto utomlands, resor till exotiska platser, restaurangbesök eller andra mutor. Det finns mycket politiker och andra kommer undan med, speciellt med tanke pa hur lama myndigheterna i Sverige är.
      /Annika

      Radera
  8. Tjära och fjädrar till koomunstyrningen där, håller med! Är det en enbart förnedrande bestraffning förresten? Alltid trott det, men i flera westernfilmer jag sett nyligen så har tjäran varit het och den bestraffade blir mer än förnedrad, oftast avliden under svåra plågor.

    Min synvinkel efter ett decennium i kommunpolitiken då, i vår lilla kommun inser alla utom de allra rödaste o grönaste fantasimänniskorna att en simhall/badhus, än en rimligt frugal sådan och definitivt inte ett äventyrsbad, är bland det dyraste en kommun kan bygga, inte minst i underhåll o drift.

    Inte ens under långa perioder av sociaistisk majoritet har det varit nära att bli verklighet, en viss realism i somliga frågor har rådit även då, tackolov!

    Men så får våra barn mjölk i skolan och våra gäster (hatar ordet brukare…i äldreomsorgen får efterrätt varje dag i veckan.
    Maten satsas på i vår kommun, mycket bra till den högst begränsade peng som ändå måste förhållas till. Mycket beroende att vi har en grymt duktig måltidschef, långt från alla tjänstemän förtjänar ständigt klander.

    Vår ekonomi, precis som de flesta kommuners, går lite upp och ner. Efter ett par goda år ser vi nu stora underskott över nästan hela samlingen nämnder. Ej immuna mot skenande drivmedelspriser, elpriser, matpriser, allmän inflation vi heller. Anställningsstopp infört och att krympa kostymen och effektivisera ännu mera pågår.

    Personligen är jag nöjd över att ha varit med att driva igenomm en skattesänkning och stretar med näppar o klor mot en höjning, men även jag får ha en kärna av realism i mig och förhålla mig till verkligheten.

    Nå, Tuppen är en svensk klassiker iaf! 👍
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina kunskaper om westernfilmer är otroligt små.

      Det är ju just det, badar man i pengar är det en annan sak, men det gör bevisligen inte Kiruna kommun.

      Radera
    2. De är inte ens dubbelt så stora som vår kommun.

      Ett utlägg, ej ens investering på en miljard skulle leda till tvångströja och inlåsning för resten av livet här.

      I min dröm.
      /JB

      Radera
    3. Ja, då tror jag att du får drömma djupt. Jag tänker på en del av de stollerier Markus Allard uppmärksammat i Örebro. "Nu pratar vi äppelskrutt här..."

      Radera
  9. Många av dessa individer förtjänar mer än bara tjära och fjädrar. Det kan vara frågan om vanlig korruption, där man kan anta att de har mottagit en uppmuntrande klapp på axeln och ett generöst kuvert. Sedan när har politiker genuint brytt sig om allmänheten när de kan berika sig själva?
    /SpararPengarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjära och fjädrar är mest en symbol från min sida. Det viktiga är att dåligt ledarskap borde resultera i någon form av straff. Gärna böter/fängelse, men i annat fall att de åtminstone får konfronteras av svenska folkets vrede.

      Radera
  10. Nu har jag varken tid eller lust att gå igenom beslutsunderlagen för badhusbygget, men jag är tämligen säker på att det politiska beslutet grundade sig på en betydligt lägre byggkostnad än vad utfallet nu blir. Detta oavsett ambitionsgrad på bygget. Kan någon nämna ett byggprojekt som inte har blivit väsentligt dyrare än planerat sedan 2019?
    I övrigt finner jag det märkligt att det inte är inte LKAB som betalar hela flyttkostnaden för Kiruna stad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket möjligt, men de frågade Kirunaborna vad de ville ha och svaret var tydligt - ett vanligt jävla badhus med det antalet bassänger det gamla badhuset hade. Då bestämmer sig politikerna för att bygga värsta äventyrsbadskrytbygget. Kanske var det "bara" tänkt att kosta åttahundra miljoner, men det lär i alla lägen ha blivit billigare att lyssna på skattebetalarna.

      Radera
  11. Anonym 19.52 låter insatt.

    Jag har inte grävt, kan vara en riktig stalker om jag önskar, men dagit resultat nr 1 från en enkel googlesökning.

    ” Det extravaganta badhuset, som innefattar 12-15 bassänger (flera med höj och sänkbar botten), är ännu långt ifrån klart. Notan för bygget, som fortfarande tickar på, är redan mer än en HALV MILJARD över budget och den totala kostnaden beräknas för närvarande att landa runt 885 miljoner kronor.”

    Vem i helvete i en kommun något större än min skulle efterfråga denna dårskap?

    12-15 bassänger, flera med höj o sänkbar botten.

    Ursäkta mig men what the fuck.

    En enkel 25-metersbassäng o en liten grundare varmare bassäng för barn har i alla tider legat bortom vår investeringsvilja/förmåga.

    Vad pågår däruppe?
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som rimligt med en djup och en grund bassäng, och bastu (en!). Som jag förstått det var det vad Kirunaborna önskade sig i enkäten.

      Radera
    2. Jag minns för länge sedan när någon tog fram en (skämt)slogan ”riv sju daghem, köp en JAS39”. Det blev ett väldigt rabalder då.
      Man skulle nu kunna ha en liknande: ”vill du ha ett äventyrsbad eller 10 Archersystem?” (Archer är den stora kanonen som står på en traktor eller en lastbil och som Sverige tillsammans med UK har skänkt till Ukraina). När det gäller så stora summor inom myndigheterna som tillhör Försvarsdepartementet så måste det alltid bli ett regeringsärende innan man får gå till upphandling.

      Varför behöver inte kommuner fråga regeringen om så stora upphandlingar?
      Jag kan förstå att man i Kiruna vill ha fler inomhusaktiviteter när det bara är mörkt och kallt, men det ska i så fall vara i proportion till invånarantalet (och skatteunderlaget). Vad kommer en ny idrottshall att kosta? Med stora planer både för bandy och fotboll (hockey-ishallar lär de redan ha). Och visst har de byggt ett nytt konserthus? Teater? Kanske de behöver en motorbana lämplig för Formel1, även om den cirkusen aldrig tar sig längre norrut än Tyskland.
      Nej, det finns ingen hejd på idéerna när nån vill ”sätta kommunen på kartan”.

      Radera
    3. Bra slogan ändå, för att visa det politikerna låtsas bort, nämligen att det är samma skattepengar som betalar olika saker, det är inte en separat kassa för var och en.

      Radera