tisdag 12 december 2023

Från fattig till FIRE

SR intervjuar Emil, 21, som har en lite annorlunda ingång till FIRE, eller ekonomisk frihet, än de flesta. Emil växte upp i ett fattigt hem och vill aldrig dit igen.

Eller ja, han säger faktiskt i reportaget att han försöker leva så fattigt som möjligt, men ekonomiskt fri behöver ju inte betyda att man lever i lyx eller ens slutar att jobba, bara att man har möjligheten att göra det eftersom möjligheten i sig har ett värde. Ofta är det där ”vi” och ”dom” tappar varandra. Att ”dom” inte kan förstå vad ”vi” ska göra hela dagarna.

Emils metod till frihet är att han tänker köpa fastigheter, rusta upp, hyra ut och betala av, och så göra det igen och igen, med målet att vara ekonomiskt fri vid 35. En av mina grannar har gjort just detta sedan han var ännu yngre än Emil. Om grannen är rik vet jag inte, men det verkar ha gått bra och – inte minst viktigt – han verkar vara nöjd med sitt liv.


Random norsk familj ;-)

Det jag framförallt gillar med reportaget är att man fokuserar lika mycket på utgifter som på inkomster. Det vanliga är att man intervjuar någon medlem i Unga Aktiesparare som pratar placeringar. Det är inte dumt, men det är inte där sparresan börjar.

Huruvida Emil ska lyckas (eller ens har samma plan när han kommer längre på resan) är omöjligt att veta, men att veta vad man vill är en bra grund att stå på. Eller kanske ännu mer vad man inte vill. Han vill inte leva i påtvingad fattigdom och inte jobba sig in i graven, som hans släktingar gjort. Jag tror att det kommer att gå fint.

14 kommentarer:

  1. Alltid lika kul att läsa om ungdomar med driv och framåtanda.

    Emil kommer säkert att få till ett litet och lönsamt fastighetsimperium med tiden.

    Lyckas han skala upp verksamheten så att han kan anställa en duktig fastighetsskötare så kommer verksamheten att rulla på utan att han behöver engagera sig så mycket i det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med. Tror att det var så sent som igår jag fick lite kritik för att har för många negativa inlägg, men det är faktiskt inte så himla lätt alla gånger och då är det kul att hitta sådana här människor att skriva om.

      Radera
  2. Instämmer, det är roligt att läsa om unga människor som vet vad de vill. Inte för att jag önskar att nagon ska växa upp fattigt, men det skadar nog inte att ha det lite tufft pa vägen till FIRE. Det brukar ga sämre för de curlade ungarna. Emil kommer att klara sig bra, det är jag övertygad om.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns absolut positiva bieffekter av utmaningar, såsom en tuff uppväxt.

      Radera
  3. Att i så tidig ålder som möjligt försöka ge sig själv valmöjligheter längre fram i livet är ingen dum idé alls. Jag är själv FI men fortsätter jobba för att jag vill och kan. Emil verkar vara på helt rätt spår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tycker också att han resonerar klokt.

      Radera
  4. Ett bra och inspirerande reportage isf de vanliga jeremiaderna från SR.
    Grymt mindset på killen vid så unga år, har svårt att se att han ska misslyckas med det han vill företa sig.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den största risken, som jag ser det, är att han hittar nya mål.

      Radera
  5. Ja han har ju fel hudfärg, fel genus, talar fel språk - så han har inte mycket att hämta i det allmänna. Det är väl antingen det han är inne på eller att vara förvissad till det sämsta levernet i Sverige :-(

    Till slut kommer han nog på att han faktiskt kan flytta till ett annat land, som tex Norge, om de fortfarande accepterar flyktingbarn vid den tidpunkten i framtiden

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller också känner han bara att han vill styra sitt eget liv, det behöver inte ligga ett politiskt statement i det.

      Jag säger till alla jag träffar att nu är det väl ändå dags att vi stänger gränsen mot Sverige :-)

      Radera
  6. Kul att du varvar lite olika typer av inlägg, alltid roligt att läsa om något så positivt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är roligt att skriva om något positivt också, men det är alltid lätt att hitta ljusglimtarna i media.

      Radera
  7. Gillar du FIRE som koncept? Jag gillar mycket med FIRE och det vore en framgång att nå dit en dag men jag hade nog samtidigt varit lite orolig för att bli för ostimulerad utan någon typ av sysselsättning. Hur ser du på det?

    /Leif Bengtsson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser FIRE som ett medel att få jobba med det jag vill. Att inte hela tiden behöva tänka snabb avkastning utan istället kunna dyka ner i sånt som intresserar mig och se om det på sikt går att göra ett jobb av det.

      Nästan allt jag gjort de senaste 20 åren hamnar i den kategorin, både jobb och hobbies. Jag har däremot aldrig haft en vilja att vara ledig, att ha en evig semester, det tror jag rätt få har.

      Radera