fredag 8 december 2023

Familjetiggeri AB

SR berättar om en romsk kvinna som, vad jag förstår, haft som ”jobb” i minst sju år att tigga utanför Systembolaget i Sundsvall. Maken samlar ved i skogen. Tillsammans har de tio barn och tjugo barnbarn, varav ingen gått ut grundskolan.

Alla i inslaget, såväl kvinnan som barnen och reportern konstaterar att det här inte blev helt lyckat, men ingen har någon idé på vad man kunde ha gjort annorlunda. När kvinnan ”jobbat” i Sundsvall passar (enligt henne) barnen på att gifta sig i smyg och skaffa barn. Den femtonåring som SR intervjuade när hon var 8 är nu gift och har ett barn. Hennes mamma säger att flickan kommer att ha tre ungar till innan hon fyllt tjugo. Det tycks vara en naturlag.

Eftersom ingen i inslaget har några idéer tänkte jag försöka hjälpa dem lite. Har man inga riktiga jobb är det inte vettigt att skaffa tio barn. Har man tio barn ska man ta hand om dem och då är det inte klokt att under långa perioder åka till andra sidan av Europa.

Några frågor: Är barnuppfostran ett okänt begrepp för dessa människor? Enligt vilken lag kan barn på 15 år och kanske ännu yngre gifta sig utan sina föräldrars vetskap? Vad kostar kondomer i Rumänien? Jag försöker att inte lägga några värderingar här, jag vill förstå.

Men jo, här kommer frågor med underliggande värderingar: Är det inte tre månader ”EU-migranter” har rätt att uppehålla sig i ett annat EU-land? Kvinnan verkar ha tillbringat merparten av sin tid i Sundsvall sedan 2016, utanför en och samma butik. Har ingen märkt att det är samma kvinna? Har ingen polisanmält? Varför har inga svenska myndigheter reagerat?


Ser ni något?

Både mamman och dottern som intervjuas låter precis som deltagare i svenska Lyxfällan. De vet inte hur någonting gick till, det bara hände liksom. Hux flux hamnade de där de är, ingenting kan de göra åt det och därför är de offer. Där ser man.

Gå inte bananas i kommentarsfältet nu. Ni ansvarar själva för vad ni skriver, men håller ni er inte innanför lagen kommer jag att radera och stänga.

56 kommentarer:

 1. Jag har svart att relatera till hur det skulle vara att växa upp i Rumänien. Det verkar som om de förstar att utbildning är viktigt, men har inte klarat att se till att barnen far det. De har det nog inte lätt och jag kan första att de griper tag i halmstran för att klara sin försörjning. Med det sagt har jag slutat ge pengar till tiggare, däremot köper jag rätt ofta tidningen som säljs av hemlösa.

  Men det finns ocksa rumäner och bulgarer som klarat sig väldigt mycket bättre. Min f.d. grannar t.ex. samt en i min egen familj, välutbildade i Västeuropa, högbetalda jobb. Men de hade föräldrar som hade en god försörjning och hade möjlighet att skicka barnen utomlands.

  Men visst, de pippar som kaniner och förökar sig, kanske i förhoppningen att nagon ska lyckas och kunna försörja sina föräldrar i framtiden. Jag vet faktiskt inte och har ingen lösning pa problemet.
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan man måste ställa sig om man överväger att ge någon pengar är om det gagnar personen. I detta fall är jag övertygad om att det inte gör det (extrema undantag kan så klart finnas) utan tvärtom att man rättfärdigar och understödjer människohandel och slaveri eller åtminstone hjälper till att göra en trasig familj ännu trasigare.

   Radera
 2. 3 månader är väl grundregeln. Men med anställning är det ingen gräns, vad jag förstår. Kanske "samla ved i skogen" är ett jobb? Teoretiskt kan ju tiggare också vara ett yrke, men jag har nog svårt att tro att den inkomsten deklareras.
  I praktiken är det väl så att så länge de inte begär försörjningsstöd, vård eller begår brott är det ingens uppgift att avvisa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter rimligt, men att titta utanför en butik är långt från ett jobb. Som jag förstod det var maken kvar och samlade ved i Rumänien, men jag kan ha fel där. Hur som helst kan inte heller det räknas som ett jobb, jag tror inte att han säljer veden utan eldar upp den.

   De borde vara polisens uppgift när de bryter mot lagen genom att stanna.

   Radera
 3. Har jobbat en hel del med rumänska kollegor, de uppför sig som fullt normala människor. Fast de har inte tillhört någon minoritet heller.

  Jag kan av egen erfarenhet säga att tiggarna inte är helt populära bland de ordinarie rumänerna heller.
  En besökande rumänsk kollega här i stockholm sa några väl valda ord till tiggarna varje gång han gick förbi en. Det lät riktigt hatiskt.

  Det är fullt möjligt att det inte är helt lätt att vara rom i Rumänien, men det är knappast en ursäkt att uppföra sig hur som helst, snarare an ganska stark anledning till att uppföra sig intelligent och rationellt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många problem i hela världen, men lösningen kan inte vara att de åker till ett annat land och tigger ihop sin försörjning.

   Radera
 4. Har inte hört det pratas om 3-månadersregeln på många år nu. Gäller den fortfarande? Eller är det bara ännu en lag som svensk polis väljer att inte tillämpa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte. Det känns som att antalet tiggare gått ner (folk har ju inte pengar längre och de tar knappast kort), kanske gör det att man skiter i lagen.

   Radera
  2. I Småland försvann de efter tiggerihärvan 2017 där sju personer åtalades för människohandel.

   Radera
  3. Den har jag helt missat, vilket egentligen bara bekräftar mina fördomar. Att tiggeri medför mycket kriminalitet vet man, men det är väldigt sällan media berättar om det, vilket kan få till följd att godhjärtade människor ger kriminella ligor pengar i tron att de gör gott.

   Radera
 5. Så länge de inte ligger samhället till last så får de sitta utanför varenda affär i varenda stad. Att de skaffar så många barn är antagligen för att de ska se till att de blir försörjda av någon när de själva blir gamla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det finns goda och många bevis för att tiggarna (inte alla!) är del av en större rörelse som definitivt är till belastning för samhället. Jag brukar hänvisa till en norsk dokumentär som visar kopplingar till prostitution, stölder, åldringsrån mm:
   https://tv.nrk.no/program/MDDP12000817

   Radera
  2. De ligger samhället till last. Bara det här med att det är samhället som måste röja upp efter deras bosättningar och när de sätter sig och skiter i sandlådor blir det också samhället som ska städa. Eller när de smyger upp och stjäl plånböcker av gamla människor som är i butiken för att handla. De med rullator är extra populära, det tar ju tid för dem att reagera. Eller helt sonika slänger ned sina utvalda varor i sagda pensionärs rullatorkorg och försöker skrämma dem till att betala. Och de som knatar runt med varsin kofot. Undrar vad de ska med dem till? Du kanske bara ser dem sitta utanför en butik men vi som tvingas arbeta med dem i närheten ser helt andra saker.

   Radera
  3. Vem som ligger samhället till last är en definitionsfråga men de två gånger i mitt liv som jag har avbrutit pågående stöldbrott har EU-migranter varit de skyldiga. En gång skedde stölden på mitt företag och jag fick jaga efter tjuven genom halva kvarteret innan han dumpade stöldgodset på en hållplats och flydde med spårvagnen. Den andra gången satt jag och åt i stan när jag såg tjuven länsa hyllan i en butik framför mig. Jag fick offra min lunch för att skydda butikens egendom men det var det värt. Men säkert bara en slump att båda tjuvarna var migranter.

   Radera
  4. Jag kan hålla med om att det är svårt att helt dra gränsen vem som ligger samhället till last (är jag så himla produktiv liksom...), men jag har svårt att se några fördelar för samhället med tillresta tiggare.

   Radera
 6. Kommer ihåg något tv-program för ett antal år sedan, där myndigheterna, tror det var i Bulgarien, byggde ny fräscha hyreshus till romer efter några år var de totalförstörda. Jobbade länge i utsatt område där förvaltningen lade ner stora summor pengar i olika projekt för romer men resultaten blev inte som förväntat.
  De romer jag har mött och det är en del kan tyckas leva i kaos men trots det har de en massa levnadsregler och ett starkt vi och de tänk . För dem som vill bryta sig loss för ett annat liv är det inte lätt eftersom de lätt kan bli uteslutna ur gemenskapen och samhället i övrigt inte har en blid syn på romer, då hamnar de i ett ingemansland och där blir det ensamt. Lite moment 22./Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns programmet och tror att du har rätt med Bulgarien.

   Jag vill inte döma ut någon grupps sätt att leva. Det är upp till den gruppen så länge det inte drabbar andra grupper eller personer.

   Radera
  2. Hej, har tittat på den dokumentären som nämns vid flera tillfällen. Verkligen intressant och ett tips om man inte har sett den. Den finns på Youtube, lite svår att hitta men heter Hotel Paradise, trevlig fredag.

   Radera
  3. https://www.youtube.com/watch?v=yTQu41ffoSs&t=2660s

   Radera
 7. En av mina bästa jobbarkompisar var från Rumänien, inte alltid den mest kunniga, men alltid hjälpsam och trevlig, en kanonkille att jobba ihop med helt enkelt. Problemet är väl inkompatibla kulturer. Han kom ej från någon avvikande subkultur i Rumänien och han och hans familj ville anpassa sig och bli mer som svenskar, då blev det inte heller några problem.

  Jag tog med honom på fisketurer ett par gånger på fritiden och det pratar han fortfarande om när vi råkar på varann, så glad att bli med på en infödds intressen vad det verkar. Problemfri integration.

  Subkulturer är annat, minns en bra dokumentär, Hotel Paradise. Bulgarien visserligen, men samma subkultur.

  https://m.youtube.com/watch?v=yTQu41ffoSs

  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så var det den hette ja! Då hade Em rätt med Bulgarien.

   Radera
  2. Ok, det hade redan tagits upp alltså! Läser jämt alla kommentarer men först efter att jag skivit min för det mesta, så jag inte ska bli färgad av annat än inlägget. 👍😊
   /JB

   Radera
  3. Tvåa på bollen är inte det sämsta. Man kan bli president för mindre ;-)

   Radera
 8. Förstår inte att dom får ihop några pengar, längesedan jag gick runt med kontanter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fast vi är några bakåtsträvare som kämpar med våra slantar.

   Radera
  2. Nu SKA jag se till att ständigt ha en tvåhundring eller femhundring om de fortfarande finns o gäller i plånboken.

   Pajade hela min förra torsdag då jag hade en heldag som nämndeman i tingsrätten, något jag sett fram mot!

   Var ute i god tid men var tvungen att stanna o tanka på vägen för att kunna åka till stan. När jag parkade på macken upptäckte jag att alla mina kort inklusive betalkortet saknades och måste åkt ur!

   Försökte få tanka tio liter via swish, faktura eller personlig ”lita på mig då jag är känd på macken”-kredit, men se det gick ej.

   Fick åka tillbaka och hoppas att soppan skulle räcka iaf till det. Tog mig hem och började tokleta. Efter 45 minuter hittade jag korten under tvsoffan. Då var klockan 2 minuter i när första målet skulle börja och jag fick bara ringa och pudla för att jag ställt till det för rätten.

   Borde haft kontanter.
   /JB

   Radera
  3. PG Gyllenhammar, han var nog inte sa dum jämfört med dagens s.k. ledare.
   /Annika

   Radera
  4. Han var folkpartist, så hissen kan inte ha gått hela vägen upp ;-)

   Radera
  5. @Annika

   "PG Gyllenhammar, han var nog inte sa dum jämfört med dagens s.k. ledare."

   För några år sedan sände SVT en dokumentär om PG Gyllenhammar. Det finns en scen i dokumentären som är fantastisk. GP har beskrivit scenen:

   "Den legendariska företagsledarensitter på en bänk i parkennedanför Wallenberg-familjens residens på Täcka Udden på Djurgården i Stockholm. Han har precis berättat för SVT:s Kristina Hedberg hur hans ständige rival Marcus Wallenberg den äldre, kort tid innan sin död, i just det huset frågat Gyllenhammar om han vill ta över ledningen för bland annat Saab.

   Då går några, intet ont anande, ledigt klädda, människor förbi i värmen. P G Gyllenhammar, som snart fyller 82 år,slutar plötsligt prata och tittar efter dem med både förundran och viss irritation.

   - Svenska folket har semester året runt. Vad gör de här ute - bara går? Det är inte klokt. Vad in i helvete - landet ska väl arbeta, tycker du inte?, utbrister han."
   https://www.gp.se/ekonomi/gyllenhammar-sagar-svenskarnas-arbetsmoral.415a34ab-2178-4715-86ba-782fa98bf588

   Scenen är bättre på film än i text men tyvärr verkar filmklippet ha plockats bort från youtube.

   Tom-Hjördis

   Radera
  6. Scenen fortsätter med att en man med barnvagn går förbi bänken som PG Gyllenhammar och journalisten sitter på. Då säger PG någonting i stil med "han har både semester och är föräldraledig".

   Tom-Hjördis

   Radera
  7. Folkpartister brukar ha svårt för folk :-)

   Radera
  8. @Tom-Hjördis 16:46

   ”… They will work, they will plow, they will reap. We will sit like an effendi and eat…”

   Ovadia Yosef

   Som kidsen säger är det ”lite samma vibe” när kusin PG betraktar Svensson.

   Radera
 9. Jag skrattade orimligt mycket åt fotot på kaninen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle kunna illustrera allt på bloggen med roliga foton av djur.

   Radera
  2. Jag borde söka in till trögfattarföreningen då jag förstod det komiska först iom din kommentar och jag håller med, den var intrikat! 😂
   /JB

   Radera
  3. Jag får skylla på min gamla biologilärare att jag inte såg det.

   Radera
  4. Är det något jag inte förstått? Det ser ju ut som en hare!

   Radera
 10. Det hela är väl egentligen väldigt enkelt, sålänge det är lönsamt att tigga så kommer tiggeriet fortsätt. Om det inte genererade pengar hade hon ju inte fortsatt. Så vill man bidra till fortsatt tiggeri och förmodligen indirekt att stötta kriminella nätverk så kör på o skänk pengar.
  När jag var i Kina så var det många krympningar som tiggde, barn, där man skadat dem med flit för att väcka mer medlidande. Mina Kinesiska vänner sa till mig att absolut inte skänka pengar för att inte uppmuntra att detta vidriga problem med att skada barn skulle löna sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, marknaden gör tiggaren såsom tillfället gör tjuven.

   Vidrigt, men de har säkert rätt.

   Radera
 11. "Har man inga riktiga jobb är det inte vettigt att skaffa tio barn."

  Familjen är lite av undantaget som bekräftar regeln och jag gissar att det beror på den romska kulturen i Rumänien. Generellt finns det ett samband (framförallt hos män) mellan inkomst och att skaffa barn.

  "Ny forskning från Stockholms universitet visar att personer med hög inkomst generellt har fler barn. Mönstret är särskilt tydligt för män och har blivit starkare över tid: ju mer pengar, desto fler barn. Men efter fyra barn vänder det."
  https://www.su.se/forskning/nyheter-forskning/h%C3%B6ginkomsttagare-f%C3%A5r-fler-barn-1.635619

  Att romernas barn inte går ut skolan har sina förklaringar om man får tro Utrikespolitiska institutet.

  "Andelen romska barn som inte slutför eller tar del av utbildning är hög. Skolgången är officiellt gratis i Rumänien, men ofta tillkommer utgifter för exempelvis måltider, skolskjuts och material som gör det svårt för barn från fattiga familjer att gå i skolan. Detta är kopplat till att skolsystemet är decentraliserat, vilket lägger ett stort ansvar på lokala myndigheter. Fattiga kommuner med små resurser att lägga på skolan kan därför begära att föräldrarna får stå för vissa kostnader. Det är dessutom vanligt att romska föräldrar aldrig har gått i skolan. Även om de gjort det har det inte alltid hjälpt dem få jobb på grund av diskriminering. Risken blir då stor för att romska föräldrar inte tror att skolgång kommer att förbättra barnens framtid och inte uppmuntrar dem att gå i skolan. Istället kanske barnen får hjälpa till hemma eller med att få in pengar."
  https://www.ui.se/utrikesmagasinet/analyser/2017/maj/rumaniens-romer-offer-for-det-korrupta-systemet/

  Jag tycker att det är lite att sparka på den som redan ligger att kritisera romer som tigger i Sverige. Jag tror att många romer hade valt ett annat liv om de hade haft möjlighet till det.

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. D'oh! Jag sa emot mig själv i min förra kommentar.

   *och jag gissar att det beror på romernas situation i Rumänien.

   Det är nog inte kulturellt utan en socioekonomisk fråga även om det förstås svårt att helt utesluta att kultur spelar in.

   Tom-Hjördis

   Radera
  2. "Men efter fyra barn vänder det". Dock är de inte så tydliga med hur. Jag gissar att de familjer som skaffar 5+ barn i lägre utsträckning är höginkomsttagare och i så fall kan man inte entydigt säga att höginkomsttagare skaffar fler barn, vilket såklart vore det rimliga.

   Att de inte slutför studierna tror jag är betydligt mer kulturellt betingat än vad Utrikespolitiska institutet säger sig tro.

   "Jag tycker att det är lite att sparka på den som redan ligger att kritisera romer som tigger i Sverige."

   Se gärna NRK-dokumentären jag länkat till högre upp i kommentarsfältet.

   Radera
  3. "Dock är de inte så tydliga med hur. Jag gissar att de familjer som skaffar 5+ barn i lägre utsträckning är höginkomsttagare och i så fall kan man inte entydigt säga att höginkomsttagare skaffar fler barn, vilket såklart vore det rimliga."

   Jag tror till och med att de är låginkomsttagare. Jag misstänker att man hittar dessa 5+ i vissa förorter. Kanske är det även därför forskarna inte är "tydliga" med vilka de är.
   Ungefär som när Skolverket exkluderade vissa elever ut PISA för att det inte skulle synas hur oerhört stor skillnad det är på skolans kvalitet i vanliga områden jämfört med i utsatta områden.

   Tom-Hjördis

   Radera
  4. *på studieresultaten i vanliga områden jämfört med i utsatta områden.

   Tom-Hjördis

   Radera
  5. Antagligen just därför ja.

   Radera
 12. Alltid mycket gnäll på Sverige,vi har ju det för bra att gnällla egentligen!om man ser sig omkring lite!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att vara så positiv låter du ganska gnällig nu ;-)

   Radera
 13. Orkar inte svara på något annat än 3-månadersregeln... hur i hela friden ska den tillämpas? Du reser ju över gränsen helt utan att bli registrerad av någon. Om nu en polis skulle fråga dig hur länge du har stannat här så kan du ju svara, "tre dagar, kom i tisdags". En helt meningslös lag om den inte är förknippad med registrering vid in- och utresa samt hårda straff om det missbrukas (som t.ex. Kina, Australien med flera tillämpar om man slarvar med sina visum).

  Jag säger bara så... det finns så otroligt mycket som svenska myndigheter inte har någon aning om... och hur många skattemiljoner som helst som försvinner på grund av detta. Tidölaget verkar ha kommit till denna insikt i alla fall, men vad ska man göra? Prio ett om jag hade fått bestämma hade varit att skapa en operativ enhet inom Migrationsverket som endast sysslade med spaning, gripande och utvisning, dvs inte utlänningskontroller, det som polisen idag har på sitt bord och inte orkar med. Jag fattar inte annars hur det är tänkt att det ska bli någon ändring, då fler pappersvändare knappast lär hitta illegala svartarbetande migranter och utvisa dessa. De som plockas är de som försöker vara laglydiga, såsom ingenjörer och programmerare, och som åker dit på små teknikaliteter när de deklarerar eller liknande. De odjur som vi verkligen vill bli av med, de verkar vara immuna mot utvisning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom tiggeri kan anses vara ett brott mot ordningsstadgarna i nästan varenda kommun förutsätter jag att polisen besöker tiggare varenda dag och då ser de att det är samma människor som förra månaden, kvartalet och året.

   Jag vet inte vad regeringen ska göra, men de tycks ha kommit fram till att ingenting är en bra nivå att lägga sig på, givetvis i kombination med hög svansföring.

   Radera
 14. "tulo mellan knäna, anna"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det uttrycket hörde man inte igår!

   Radera
 15. Ett tungt och tråkigt ämne. Om jag ursäktas så kan jag komma in som en pausfågel med lite norsk musik.

  Finns så många bra norska musiker, men min första tanke går alltid till denna, så gillar jag gamla skillingtryck också!

  https://youtu.be/ipgCnt1bMLU?si=-z0RHdvkX4R6lyA4

  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Norsk och norsk... Jag förstår inte varför norska artister ska envisas med att sjunga på svenska. Eller jo, det är väl ett sätt att få en större publik, men jag tycker att det är lite trist.

   Radera