tisdag 26 december 2023

Tandlös tandvård

Unga har inte råd att gå till tandläkaren, hävdar SVT. Jag är skeptisk. Visst är det dyrt att gå till tandläkaren, men det är nog dyrare att låta bli.

Samtidigt tycker jag att tandvård borde ha ett rimligt högkostnadsskydd. Det vore vettigare än att låta tandvården vara helt gratis fram tills man fyller 23, jag trodde förresten att man blev vuxen vid 18. Tandvårdsförsäkringarna som finns känns också lite sådär. När jag gick hos Folktandvården erbjöds jag ett avtal kallat ”Frisktandvård” där de ville ha mer pengar per år än vad jag någonsin betalat för att laga tänderna ett enskilt år.


En rotfyllning kan bli väldigt dyr, vet du.

Jag har för övrigt svårt för att förstå vad det är som är så dyrt med tandvård. Jag betalar mindre på en privat klinik i Norge än jag betalade på svenska Folktandvården. Ingen större skillnad, men jag slipper dessutom vänta en halvtimme över tiden vid varje besök och de har inga köer.

Andra svenskar åker till Baltikum, Polen eller till och med Tyskland för att laga sina tänder. Att låglöneländer kan löna sig är jag med på, men tyska tandläkare tjänar antagligen som svenska. Om det ändå blir billigare trots att man går miste om det svenska statliga tandvårdsstödet är det något som är galet.

Regeringen säger att de ska se över systemet, vilket brukar vara politikersvenska för att inte göra någonting. Hade jag bott kvar hade jag antagligen börjat kolla upp tandvårdsresor till utlandet. Känner jag Sverige rätt lär inte behovet minska.

45 kommentarer:

  1. Men Sverige, hur kunde det bli så här? Att man aktivt söker efter tand- och sjukvård i grannländerna, för att det blir billigare och bättre än i Sverige. Det verkar som om entropin går allt djupare. Då är det lika bra att säga farväl, och lämna det trasiga förhållandet. Sverige, det är inte jag, det är du.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stör mig att politiker pratar om svensk tandvård som bra och att man tar hand om sitt folks tänder när det blir billigare att åka utomlands utan subventioner. Jag vet inte hur man ska laga tandvården, men första steget måste vara att acceptera att den inte är bra som den är.

      Radera
  2. "Jag har för övrigt svårt för att förstå vad det är som är så dyrt med tandvård"
    Det är ganska enkelt, bara titta vem som är rikast i godtyckligt samhälle. Nr 1 ica-handlaren, Nr 2 tandläkaren...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjänar de som Icahandlare förstår jag problemet, men kan det verkligen vara så illa.

      Radera
    2. Icahandlarn kör Ferrari, tandläkaren kör Porsche.

      Radera
    3. Porsche är ju ändå bara en slags folkvagn.

      Radera
    4. Å Ferrari är bara en slags Fiat...

      Radera
    5. Tandläkares löner är inte i närheten av läkares, och då tjänar en läkare inte särskilt mycket.
      /Christoffer S.

      Radera
  3. Billigast av allt är nog att ta hand om sina tänder så att tandläkaren knappt behövs.

    Nu vet jag att ens munhälsa delvis är genetiskt betingad, men det verkar även som om många inte ens försöker.

    Och det är riktigt puckat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket går att göra även om man har genetiken emot sig.

      Radera
  4. Kan man inte få tandvårdsstödet retroaktivt, om man har lagat tänderna utomlands? Jag har för mig att det går, men jag kanske minns fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tandvårdsstödet är väl omkring 300:- per år. Kvittar nästan om räkningen går på 10 tusen?
      För den som har bra tänder och mindre räkning är det kanske inte lönt att åka utomlands oavsett.

      Radera
    2. Om man har riktigt bra tänder kanske man klarar sig.

      Radera
  5. Tack vet jag Tyskland. Du betalar din sjukförsäkring varje månad (50% står arbetsgivaren för) sedan får du betala 10 euro per kvartal och kan göra hur många läkarbesök som helst, inkl hos tandläkaren. Det inkluderar att operera ut visdomständer.

    Det här var ett tag sedan så nu har kostnaden kanske ökat från 10 euro per kvartal och sjukföräkringskassan kanske kan utreda om du springer alldeles för mycket till läkarna, men det var inget jag märkte av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter schysst, men vad händer om man inte har arbetsgivare (företagare eller arbetslös)?

      Radera
    2. Om jag minns rätt så fanns det ngn sjukförsäkringskassa där de som stod utanför arbetsmarknaden var försäkrade. Företagare hade speciella sjukkassor tror jag, hade ett par vänner som frilansade. En gick på hälsoundersökningar med jämna mellanrum så jag misstänker att premien kunde gå upp om hälsan gick ned. Och det är så klart inte optimalt.

      Radera
    3. Nedgående hälsa är aldrig optimalt, men i det systemet verkar man åtminstone ha valet i egna händer, till skillnad från i Sverige där skattepengarna ryker oavsett.

      Radera
  6. Måste tillägga hur lättillgänglig vården är i Tyskland. Oavsett om du bara behöver gå till "vårdcentralen" eller göra en utredning på sjukhus. En utredning på sjukhus med flera avdelningar inblandade var klar inom 3 veckor efter första ambulansfärden. I Sverige hade väl inte ens remissen hanterats på den tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var det som störde mig mest i svensk sjukvård, att det skulle ta en vecka bara att skicka ett papper (datorer finns ju knappt i svensk vård), och behöver man röntgen kollar de inte var kön är kortast utan skickar till närmaste oavsett.

      Radera
  7. Att ga till tandläkaren är väl inget nagon ser fram emot, men jag kommer ihag när jag var liten och gick till Folktandvarden. Om man var duktig och inte skrek eller amade sig fick man en stor guldstjärna klistrad i en liten bok. En gang minns jag att jag bara fick en liten guldstjärna. Konstigt hur man lättare kommer ihag trakigheter än beröm.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, lite bokmärken fick jag också, men de kändes meningslösa redan då.

      Radera
    2. Likaså att de som valde att borra utan bedövning fick guldstjärna för då blev det färre arbetsmoment för tandläkaren. Tror ingen annan än folktandvården skulle ha kommit på att införa denna princip på vuxna eller i den vanliga sjukvården.

      Radera
    3. Det visste jag inte, men jag väntade till vuxen ålder innan jag provade bedövning. Detta eftersom bägge mina föräldrar sa att bedövning gjorde ondare än själva lagningen. Så tyckte de, men mina lagningar blev betydligt trevligare efter att den utdragna smärtan ersatts av ett litet stick.

      Radera
  8. Dyrt? Själv betalar jag 50 kronor per besök. Varför betala mer

    SvaraRadera
  9. Hur är systemet i Norge? Kan du förklara upplägget där på ett utförligare sätt, tack.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket system, på tandvård? Ungefär som i Sverige, tror jag. Fast lite billigare och utan köer.

      Radera
    2. Tandvård var ämnet, ja

      Radera
    3. Okej, då vet jag inte mer än det står i kommentaren ovan. Att gå till min privata tandläkare kostar aningen mindre än Folktandvården i Sverige. Den stora skillnaden var att när jag kom dit första gången fick jag en tid förmiddagen därpå. På Folktandvården fick jag aldrig tid inom en månad trots att jag redan var kund.

      Radera
  10. Kostnad för tandläkaringrepp med narkos i Sverige, runt 10 000 till 20 000 kronor. Österrike: kanske runt 3 000 till 6 000 kronor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och vad beror det på? Jag antar att österrikiska tandläkare har ungefär samma löner som svenska. Åtminstone lär det inte vara en tredjedel.

      Radera
  11. För att inte prata om Wienmodellen som fixar lågprisade hyresrätter även centralt i större (och mindre) städer. Tänk att behöva vänta typ ett halvår för att få en lägenhet. Jobbigt.

    https://arenaide.se/wp-content/uploads/sites/2/2019/02/wienmodellen-av-lisa-pelling.pdf

    Och om känsliga läsare tycker att källan är obekväm, så är det bara att googla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Obekväm? Tvärtom, Lisa Pelling är ett skojigt humorprojekt.

      Radera
    2. Mer än jag känner till, eller orkar intressera mig för.

      Radera
  12. Sverige har högkostnadsskydd som gäller inom tandvården. Det blir faktiskt bra ekonomisk hjälp efter man lagt ut 3000kr räknat på referenspris. Ännu mer hjälp får man om man skulle behöva lägga ut en ännu större summa pengar. Precis som någon ovan skrev, det blir oftast dyrare att inte gå till tandläkaren i slutändan. Var även rädd om tänderna och tandköttet, ta hand om munnen efter bästa förmåga. Finns inget som kan bli lika bra som ”orginaldelarna”.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var jag som skrev högst upp i inlägget: "Visst är det dyrt att gå till tandläkaren, men det är nog dyrare att låta bli."

      Och visst blir det mindre dyrt än det hade blivit utan högkostnadsskydd, men frågan är om inte en omfattande tandvård blir dyrare hos Folktandvården än kostnaden för flyg, hotell och tandvård i ett annat europeiskt land.

      Radera
  13. Tänk om man ändå hade alternativet att betala för att gå till folktandvården... Här uppe i Norrbotten finns inga andra val än att åka över till Finland, kanske Norge också funkar i de allra nordligaste delarna. Folktandvården tar endast akuta besök (om det finns tandläkare då vissa kommuner saknar dessa helt) och de privata tar inte emot nya patienter. Men ändå väljer jag att bo kvar här uppe så jag får väl skylla mig själv :)

    SvaraRadera
  14. Ja, då får du skylla dig själv ;-)

    SvaraRadera
  15. Jag börjar bli sugen på att blogga igen, om mitt nya hemland (Japan) när jag läser den här typen av blogginlägg från Sparo. Det kommer nog inte att hända dock.

    En kort sammanfattning...
    Jag har inte besökt svensk tandvård sen 2010 eller om det var 2011. Vilket som, ca 12 år utan ens en undersökning, pga att de slutade kalla till tandläkarbesök. Pga att de drunknar i migranter som ska prioriteras framför medborgare och skattebetalare.

    Besökte nu en tandläkare i Tokyo för några månader sen. En enkel undersökning, ca 65:-. Då jag inte hade några besvär, och de inte såg något, gjorde de ingen röntgen, vilket kändes lite fattigt. Så jag funderar på att simulera lite nästa gång. De frågade om jag ville boka tid för en rengöring av käften, så jag gjorde det. Kom tillbaka veckan efter, och en tandhygienist la en timme på att gå igenom alla tänder med diverse instrument. Slipa bort gammalt junk, gå igenom allt med tandtråd och polera upp alla tänderna. Kostnad? Ca 175:- vill jag minnas. Har för mig att de båda besöken tillsammans kostade under 250:-.

    Man betalar 30% själv, och 70% går på sjukförsäkringen. Så det går lätt att räkna ut vad det skulle kosta att pröjsa själv för hela kalaset.

    Lagning, vad jag förstått får man en lagning i billigaste materialet för 150:-, om man vill ha ett bättre material, t.ex. keramiskt, går det på ca 5000:-, med 5 års garanti.

    Sen ska vi inte tala om sjukvården... Jag har besökt sjukvården fler gånger på ett år här, än på ett halvt liv i Sverige. Just eftersom det är TILLGÄNGLIGT, och extremt billigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synd, det hade varit intressant med en blogg om Japan.

      Hade du inte kunnat be om röntgen? Vad hade det i så fall kostat?

      Det är just sådana här berättelser som får mig att vrida mig i plågor. Många i Sverige tror på berättelsen om att svensk vård är i toppklass och mycket billigare än den övriga världen. De inte bara tror på den, de köper den med hull och hår och är - utan kunskap - beredda att försvara den inför andra.

      Radera
    2. Jag pluggade i Japan i ett år. Besökte aldrig sjukvården men blev uppmadad flera gånger att söka vård för vanliga förkylningar. Höll på att svimma eftersom man i Sverige är så van vid att man absolut inte får besvära vården om det inte är absolut nödvändigt.

      Radera
    3. Det där tror jag är väldigt asiatiskt. Och så erbjuds man tio olika piller för annars tycker inte de asiatiska patienterna att de fått tillräcklig service.

      Radera
  16. Hm... Kanske borde jag ta tag i det igen då. Du har ju servat med så otroligt många läsvärda inlägg under många år. Särskilt när jobbet har sugit som värst. Jag och kollegan diskuterade ofta senaste Sparo på fikat, och senare la därför fikapausen 15 minuter, så man skulle hinna läsa innan. Om jag kan betala tillbaka lite genom att skriva något som eventuellt kan vara intressant för Sparo, då kan det vara värt det!

    Håller med Anonym 12:50, man förväntas gå till doktorn vid minsta problem. Det som är bra med det är att man får bra hjälp, till skillnad från svensk sjukvård, där man mest blir ombedd att återkomma om 2-3 dagar, om man fortfarande lever (på riktigt, min enda interaktion med 1177 var EXAKT så). Ringde faktiskt hem en läkare när jag åkte på covid (efter att ha undvikit smittan i över 3 år...). Det kostade förvisso mer än ett besök på akuten i Sverige, men läkaren stod i givakt inom 30 minuter utanför min dörr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svindlande om Sparo diskuteras i japanska fikarum :-)

      Det finns verkligen fruktansvärda exempel på svensk sjukvårds ointresse för sina patienter. Dessutom tror jag mig aldrig ha hört en svensk läkare ägna sig åt någon slags självkritik. Knappt ens att en svensk läkare kan gå med på att det finns brister någonstans i svensk sjukvård. Svårt att bli bättre om utgångspunkten är att man både är perfekt och ofelbar.

      Radera