En lista över årets matbluff har presenterats och jag tycker mig känna igen allihop sedan tidigare:
1. ”Färdigblandat”
En
pizzasås som endast består av krossade tomater, salt och vatten,
bara väldigt mycket dyrare eftersom man säljer det som en färdig
sås. Det är inget nytt. Vi har t ex länge kunnat köpa
pannkaksmix, alltså mjöl, salt och bakpulver, fem gånger dyrare än
för den som orkar mäta upp ingredienserna själv.
2. Krympflation
Nu när normen för kaffepaket gått
från 500 till 450 gram är det tydligen dags för nästa steg, 425 gram.
Själv stretar jag emot genom att köpa Dollarstores 500-grammare.
För storlekens, smakens och inte minst prisets skull.
3. Mikroskopisk huvudingrediens
Ica säljer en pastasås, ”Ricotta
& spenat”. Det är bara det att andelen ricotta i såsen är 8
promille. En mer korrekt beskrivning hade varit ”Spenatsås (kan
innehålla spår av ricotta)”.
Den sistnämnda bluffen hittar vi i
tidigare års matbluffar,
närmare bestämt i Erik Lallerstedts tryffelsås (med hela 0,005 procent
tryffel!). Andra favoriter är Valios ”laktosfri kefir” som
mycket riktigt var laktosfri – precis som Valios vanliga och lite billigare kefir. Det
är en klassiker att sälja produkter ”nu med X” trots att de
alltid innehållit den ingrediensen. Eller ”utan palmolja” precis
som alla konkurrenters sedan urminnes tider. Och när
familjeföretagets traditionella originalrecept från mormor
innehåller färgämnen och smakförstärkare framställda i
laboratorium anar jag att historien anpassats en aning.
Vad som blir nästa års matbluffar vet vi inte än, men att det blir sådana kan vi vara säkra på så länge konsumenterna plockar ner en massa färdigprodukter i varukorgen utan att ifrågasätta innehållet eller ens läsa innehållsförteckningen. Att riktiga matvaror med fördel har en (1!) ingrediens är en gammal sanning, men den blir inte mindre sann för det.