torsdag 22 februari 2018

”Du kan inte låna”

I diskussioner om ekonomisk frihet får alltid de som tänkt sluta jobba innan de har åldern inne för riktig pension höra att den som inte har ett jobb inte kan låna pengar. Det ligger mycket i det, jag vet många som haft svårt att låna trots ganska höga inkomster bara för att de driver eget företag och inte har garanterade inkomster. Själv har jag aldrig behövt låna pengar, men jag hade inte sett fram emot det bankmötet.

Handlar det om bolån får man väl se till att skaffa drömboendet innan man lämnar sin anställning, men om man ser problem att ta lån som ett hinder för oberoende, har man då inte missuppfattat konceptet ekonomiskt fri? Kan man vara ekonomiskt fri och samtidigt ha lån? Jag skulle svara ja på den frågan, men inte om man inte klarar sig utan det där lånet. Det där räknade redan Göran Persson ut.


Generellt tycker jag att det är tråkigt när personer med ambitioner att slå sig ur ekorrhjulet ”ställs till svars” och får påståenden kastade emot sig istället för lyckönskningar. Det känns som att det är två grupper som diskuterar ekonomisk frihet, å ena sidan de som nått målet eller kämpar för att nå dit, å andra sidan de som försöker slå hål på andras drömmar.

Jag förstår dem som inte lägger energi på att bli ekonomiskt fria, men inte varför de ändå vill diskutera ämnet. Det finns en massa saker som inte intresserar mig: ishockey, tyska komediserier, riesenschnauzers, Webergrillar... Samtliga med det gemensamt att jag inte pratar om dem eller bryr mig om ifall andra gör det. Men sånt där är olika.

18 kommentarer:

  1. Instämmer, tror du inte det handlar om viss avundsjuka då? Att de själva inser att de aldrig mentalt skulle klara bli ekonomiskt fria?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske är det så. "Det känns som att det är två grupper som diskuterar ekonomisk frihet, å ena sidan de som nått målet eller kämpar för att nå dit, å andra sidan de som försöker slå hål på andras drömmar." Tråkigt hur som helst.

      Radera
  2. Vet inte hur jag ska ställa mig till Ku Kux Klan bilden. Hur tänker du här? Visserligen är jag innerligt trött på - uttryck som vi är alla olika eller vi gillar olika som en ursäkt för människors dåliga beteende, för det finns ju gränser för olikheten, eller? Grilla olika känns tveksamt.
    De flesta flyter bara med i vad alla andra gör eller förväntas göra som goda samhällsmedborgare som ska dra sitt strå till stacken. Många mår skit och det enda som tillför något värde i deras liv är att de utför sina samhälleliga plikter och därför få känna sig bättre än dem som de inte tycker uppfyller sina skyldigheter gentemot samhället. Istället för att gör något åt sin situation, så slår de urskiljninglöst mot andra som vågar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Vi grillar olika" är ett skämt som anspelar på det slitna uttrycket "Vi gillar olika" som mycket sällan betyder just det. Den som inte förstår att det är ett skämt eller tycker att det är för anstötligt gör nog klokast i att inte läsa min blogg (eller internet överhuvudtaget).

      Ja, det är tråkigt att man letar fel i andras upplägg istället för att hitta egna hållbara som passar det egna livet. Det går så mycket energi åt fel håll där.

      Radera
    2. Nu är det ju faktiskt så att ganska många frampå vårkanten ägnar sig åt att grilla olika även om de som grillas sällan har 46 kromosomer.

      Radera
    3. Jag tillhör den lilla minoritet som inte förstår varför någon grillar nu när det kommit nymodigheter som spisar och ugnar, men alldeles oavsett vad folk grillar förespråkar jag såklart inte oprovocerat våld mot människor i någon form. Det kände jag inte ens behövde förklaras.

      Radera
  3. Apropå svårigheten att få lån trots stora nettotillgångar - Nordnet betraktar 3 % av placerade medel hos dem som inkomst vid bedömning av möjlighet att få bolån (med mycket bra ränta).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att det finns företag som åtminstone försöker tänka utanför boxen. För i slutändan handlar det ju om att värdera chansen att få tillbaka sina pengar, och sådant låter sig inte göras helt och hållet enligt gamla mallar.

      Radera
  4. Lite off-topic kanske men ändå intressant...

    33-åriga paret Rebecca och Magnus Ravneberg lämnade Norge för att bo i Costa Rica och leva på sitt kapital (3 mkr) och lite ströjobb. Rebecca arbetade tidigare som rådgivare och fotograf. Magnus som polis, stand up-komiker och skribent. Med hjälp av sitt sparande har de nu kunnat lämna ekorrhjulets nio-till-fem-arbete och istället göra vad de själva vill.

    Det norska paret har inspirerats av Tony Robbins bok "Money master the game". Deras portfölj består av indexnära fonder och aktier (30 procent), optioner på råvaror och guld (15 procent) samt amerikanska statsobligationer (40 procent). De plockar bara ut avkastningen och rör aldrig sina satsade sparpengar.

    Just nu har de fasta kostnader på ca 7 000 kr per månad, exklusiva mat. Med Oslo-börsens senaste tillväxt på 13,8% skulle årliga avkastningen bli 415 000 kr.

    Ekonomiprofessor Tovik vid NTNU kontrar i SvD: Alla kan inte ligga på stranden. Även vid högre risk kan du inte räkna med högre avkastning än 5%. Risken är stor att de får börja jobba igen.

    Professor Katrine Vellesen Løken vid norges handelshögskola säger att om många följer famlijen Ravnebergs exempel kapas skatteintäkterna krafigt vilket skulle slå mot pensionärerna.

    Snacka om att ställa grupp mot grupp här. Dock lär Norge klara sig då de har oljefonden som buffert. Sämre lär det gå för Sverige. Exemplet ovan visar på riskerna med att bygga en ekonomi på antagande om evig tillväxt och att nästkommande generation ska betala för den föregående. På så sätt kan ingen någonsin bli "lånefri" då en generation alltid "står i skuld" till den föregående.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Måste erkänna att Magnus Ravneberg helt gått under radarn för mig trots att han tycks vara etablerad komiker. Jag kan skylla på att jag hade bättre koll förr (men jag hade rätt dålig koll då också).

      Där kommer det igen: "Alla kan inte..." Nej, alla kan inte någonting! Det är därför det är bra att världen består av olika individer som vill och kan olika saker!

      Radera
  5. ”Om alla följer det exemplet kapas skatteintäkterna och det slår mot pensionerna” är ganska dumt uttalande.

    För det första påverkar det inte direkt den som fixar ihop till egen pension.

    För det andra så följer inte alla de exemplet så det är riskfritt.

    För det tredje så om alla skulle följa det exemplet så visar det på att det nuvarande systemet inte är relevant och intressant för ”alla” längre och skulle ändå behöva göras om.

    För det fjärde så implicerar uttalandet att den goda medborgaren är den som jobbar, betalar skatt och sedan konsumerar precis alla pengar den får över. Det borde betyda att alla med sparkonton eller aktedepåer som inte töms med täta mellanrum är omoraliska och håller på med omoraliskt beteende. Alla som sparar borde alltså placeras i samma fack som de som inte bara äter ekologiskt, miljöbovar, bidragsfuskare och andra som gör saker som påverkar det gemensamma på ett negativt sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varifrån kommer citatet?

      Radera
    2. Inte helt korrekt citerat, utan det står: "Professor Katrine Vellesen Løken vid norges handelshögskola säger att om många följer famlijen Ravnebergs exempel kapas skatteintäkterna krafigt vilket skulle slå mot pensionärerna." i Bilmeks kommentar ovan.

      Radera
    3. Aha, då är jag med. Ja, det är nästan som att det är ett brott i sig att inte leva som alla andra och för att bevisa det olämpliga kan man ta till vilka överdrifter som helst.

      Radera
  6. Intressant det där med att ett jobb, där du kan få sparken vilken dag sm helst utan anledning, ses som det säkraste och bästa kassaflödet som finns. Snacka om missuppfattning. Den som arbetat ihop ett stort kapital, med den disciplin som det kräver, är garanterat en betydligt bättre kredit än någon med luspankt konto och högre inkomst som slösas bort. Ett praktexempel på vansinniga antaganden.
    Hur som helst, jag skiter i vilket, och är fri ändå, då lånen kan återbetalas den dag jag känner för saken.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska ändå bra mycket till för att få sparken från en tillsvidareanställning, men jag skulle fokusera mer på betalningshistorik om jag vore lånehaj. Bevisligen går det att gå i personlig konkurs nästan hur mycket pengar man än tjänar.

      Radera
    2. Arbetsbrist heter det. Flytta verksamheten till Baltikum eller vart det nu är mest förmånligt eller det internationella företaget råkar ha en fabrik. Jag jobbar med många internationella företag där alternativet till verksamheten inte är verksamhet på annan ort i Sverige utan i Europa eller övriga världen. Som en kund uttryckte så är deras inte kunder precis i Skåne utan i olika delar i världen.

      Radera
    3. Okej, lägger verksamheten ner går det ju att bli av med jobbet, det har du rätt i.

      Radera