fredag 13 januari 2017

Får det lov att vara lite blodspengar?

En gång i tiden var det ett problem för den utvecklade världen att Kina är en kommunistdiktatur med ett ohotat världsrekord i avrättningar. Men så blev Kina världens största ekonomi och plötsligt stod kungar och presidenter i kö för att hälsa på, dricka te och vilja göra affärer med kineserna över en tallrik med fyra små rättigheter.


För ett tag sedan var Stefan Löfven och hälsade på i Saudiarabien, ett land där man förutom dödsstraff (153 personer bara under 2016) använder sig av regelrätt tortyr och dömer bloggare till tusen piskrapp. Kvinnors rättigheter i Saudiarabien är lättförklarade – de har inga. Detta hindrade dock inte statsministern i ”världens första feministiska regering” att komma över på en fika.

"This cake looks just like a Swedish spettekaka."

Men inte heller i fallet Saudiarabien är Löfven ensam knähund. Landet sitter i FN:s råd för mänskliga rättigheter, och deras investeringar i USA:s presidentval får väl anses klarlagda, för inte har väl Clinton Foundation fått några pengar från det hållet sedan 8 november?

Nu kan vi knappast påverka umgänget hos världens ledare, mer än att uttrycka våra åsikter, men vi kan sopa rent framför egen dörr. I Börspoddens nyårsavsnitt rekommenderade Johan Isaksson lyssnarna att investera på den saudiarabiska börsen. Isaksson får ha vilken moral han vill, men jag finner det lite äckligt att okritiskt reka detta land utan att ens nämna mänskliga rättigheter, eller rättare sagt avsaknaden av dem.


Det kan hävdas att man inte ska isolera diktaturer, att dialog och handel tvärtom gynnar deras demokratiska utveckling. Kanske finns det sådana exempel, men detta gäller bara om man inte för ett ögonblick glömmer vem det är man har på andra sidan förhandlingsbordet.

7 kommentarer:

  1. Jag får obehagliga känningar från båda de där figurerna på bilden högst upp.

    Han i kostym på bilden högst upp, är han inte emot normerna i samhället då han är feminist? Borde inte han gå i kjol i stället för byxor?

    Alltid frågat mig varför männen i den feministiska utrikesregeringen inte bär kjol. Gustav Fridolin kunde dessutom måla sig med mascara och läppstift.

    Normsamhället måste brytas ned!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom jag inte är feminist vill jag inte bli talesman (förlåt, jag menar talesperson) för dem, men jag tror faktiskt att det är helt möjligt att vara feminist utan att vara transvestit.

      Radera
    2. Det kan du ju tro. Men det är svårt att vara feminist och alltid agera enligt rådande normer. Jag har diskuterat med en del feminister, och kan säga dig att normsamhället är en av de viktigaste frågorna för dem.

      Man kunde ju åtminstone försöka se ut som en kvinna, om det inte går att kvotera in 50 % kvinnor i bolagsstyrelserna. Att se ut som en kvinna kan förslagsvis göras med kjol och läppstift. Då kunde riksdagen se ut som en transvestitklubb, vilket skulle vara mer underhållande att se på :). Åtminstone några gånger.

      Radera
    3. Det vekar lite oväntat som om killarna på mittbilden är de mest feministiska, de har iaf anammat din feministiska klädsel Khennet. ;)

      Radera
  2. Det är ju högsta mode numera med arabiska traditioner, i Sverige. Eller hur? Självklart ska Löfven stå först i kön? Saker som moral har aldrig hindrat en Sosse, se bara på godsägare Persson. Eller Reinfeldt för den delen. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och det är måhända helt okej, så länge man står för det. Men slår man sig för bröstet som moralens väktare får man stå ut även när det kostar på.

      Radera
    2. Nu tycker jag att du är lite orättvis mot sossarna Investeraren. Dubbelmoral betyder väl att man har dubbelt så mycket moral som alla andra? ;)

      Radera