onsdag 25 januari 2017

Högkonjunktur på gymmet

Ingen bransch jublar högre åt nyårslöften än gymmen, möjligen med undantag för tillverkare av nikotinläkemedel. I januari tecknar massor av människor gymkort. De billigaste ligger på runt 3000 kr/år och åtminstone i Stockholm finns nästan ingen övre gräns. Sturebadet har en variant de kallar ”de Luxe” som går lös på 100000 kr/år. Då ingår förvaringsskåp och badrock, bara en sån sak! Ja, skratta ni, men badrocken erbjuds annars att hyra för det facila priset av 2500 kr/år.


Men om vi håller oss till de billiga kreti- och pleti-alternativen verkar 299 kr/månad vara rätt vanligt (och så en engångskostnad som kallas startavgift, medlemsavgift eller liknande, sådana verkar de duktiga på att ta ut). Jämfört med många andra hobbies är tio kronor om dagen inte så farligt, men vad får man egentligen för pengarna?

Man får springa på löpband. Detta finns annars som utomhusvariant och kallas då löpning. Fördelarna med utealternativet är många – man svettas mindre och det ger mer variation, vilket gör det mer hälsosamt och minskar skaderisken. Men framförallt är det hundra gånger roligare och dessutom gratis.


Man får också använda andra typer av maskiner på gymmet, som motionscyklar och roddmaskiner. Men sådana finns även gratis för avhämtning i hela landet. Bara att kolla Blocket och åka och hämta.

Vidare finns fria vikter och diverse lyftanordningar. Många av dessa går med enkla medel att fixa i hemmiljön, för den som inte nöjer sig med att använda den egna kroppen i armhävningar, situps, plankan osv. I stadsmiljö finns dessutom ofta utegym. Jag har gångavstånd till minst fem stycken. Och den som inte bor i en stad har kanske tillgång till en skog. Där finns stock och sten helt naturligt.


Så därmed blir även detta gratis. Min egen träning består av löpning, motionscykel (kostnadsfri inklusive display och batteri) och egna övningar här hemma. När jag springer kommer jag ofta förbi något gym där människor står i sina ekorrhjul innanför glasrutan. Jag tycker synd om dem, men den som trivs med det ska naturligtvis göra så. Men köp inte ett årskort på gymmet om årsenergin är förbrukad i mitten av februari – för detta finns inget försvar.

31 kommentarer:

  1. Det är inte enbart av ondo att träna på gym, jag kör spinning med mina cykelkamrater på vintern då det är rent av livsfarligt att cykla i hög hastighet när det är vinterväglag och mörker. Hade det inte varit för gemenskapen hade jag nog hoppat gymmet, likaså om jag fått betalat det hela själv, nu står ju min arbetsgivare för ett friskvårdsbidra så min plånbok belastas inte. På det får jag också lyfta tungt om jag så vill och det är bara ett plus, lite tyngdlyftning är bra för kropp och knopp.
    Jag förstår samtidigt precis vad du menar, jag ser ofta personerna som tar bilen till gymmet (trots att dom bor 1-2km därifrån) för att sedan Gå(!!?!?!) på löpbandet...


    Mvh 90-talisten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att ni inte tar en löprunda ihop på vintern istället :-).

      Nej då, jag fattar att folk väljer gym. Jag har själv gjort det lite när jag hade en gratismöjlighet. Men löpband i större kvantiteter är obegripligt för mig. Enda undantaget är om det är glashalt ute eller -20 grader.

      Radera
  2. Jag var tvungen att kika på det här De Luxe-erbjudandet. Till skillnad från mina löpskor som ständigt är tillgängliga, så har de till och med stängt hälften av helgens timmar på Sturebadet. Otroligt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska nog vara lite otillgängligt sådär för att framhålla exklusiviteten. Jag borde kanske ha länkat till Sturebadet De Luxe, men tänkte att vi nog har rätt få överlappande intressenter.

      Radera
  3. Jag har så jäkla svårt att se hur man skulle kunna vilja gå på gym. Det är dyrt, det är inomhus, det luktar illa, det tar tid att komma till och ifrån..kan inte se en enda fördel med detta...tacka vet jag ett integrerat liv med lugn och ro...

    http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/när-man-är-fri-så-har-dygnet-30-timmar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om jag går till mitt eget flöde ser jag två grupper av träningsmänniskor:
      1. Utomhuslöpare som blir glada av att planera träningspass och sura när de inte har möjlighet att springa.
      2. Gymfolk, som lägger ut bilder för att visa hur duktiga de är, men ALDRIG skriver: "Äntligen ska jag få gå och träna ikväll - längtar!"

      Radera
  4. Andra anledningar att välja gym före ute är värme - kanske inte så tillämpbar i Sverige, få personer gillar iaf löpning i öknen på sommaren. Trygghet är en bra anledning, gå ut och jogga fritt i Johannesburg är en dålig ide. Tror det finns relativt stor andel av befolkningen som tänker på trygghet även i Sverige. Riktad träning är en annan anledning att välja gym, enklare att bli stark med gymkomplement. Tror det finns viss flörtfaktor också i gymvalet framför att välja utomhus.
    Om vädret i Sverige var enda hindret skulle jag springa ute 363 av 365 dagar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har en känsla av att många svenskar tror att det inte går att springa utomhus när det är kallare än +10. Beträffande "flörtfaktorn" finns organisationer som anordnar "singelspring". Har jag hört.

      Radera
    2. Sant med tempen. Har sett singelspringen också. Känns på nåt sätt ganska innovativt, sållar väl bort soffpotatisarna, om det är viktigt för någon.

      Radera
    3. Det är viktigt t o m för mig som själv varit ganska försoffad.

      Radera
  5. Håller med dig och inte.
    Att välja att springa på löpband istället för att jogga på mjuka stigar förstår jag inte heller.
    Jag har gymkort som jag betalar 199 kr i månaden för = 2388 kr per år. Min arbetsgivare betalar 2000 kr av detta. Jag är rätt ok med att betala 388 kr per år för ett träningskort. Det jag mest utnyttjar där är att jag går på yogapass, danspass och styrketräningspass - dvs gruppträning.
    Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den som hade en arbetsgivare ändå...

      Själv är jag inte gruppträningstypen. Det händer att jag springer i grupp, där går gränsen. Men att det är svårt att få till danspass utanför gymmet är jag helt med på.

      Och på det temat är det svårt att inte tänka på en av de roligaste scenerna i Lilyhammer, när bikern Roy går på zumba.

      Radera
    2. =) Inte sett Lilyhammer förut - ja det är väl lite stigmatiserat med män som gillar att dansa!?

      Funderade på om jag var gruppträningstypen, och det är jag nog eftersom jag nästan uteslutande går på gruppträning. Får erkänna att orsaken mest är att annars hade jag inte själv fått till ett lika bra och långt pass. Tränar jag styrketräning så är jag rätt nöjd med mig själv efter ca 20 minuter och går hem igen =)
      Anna

      Radera
    3. Ah, då kanske klippet blir obegripligt, jag vet inte. Men man kan väl säga att hans roll som hårdför torped raseras en aning där :-).

      Eftersom den enda träning jag egentligen gör är löpning vill jag inte ha starka åsikter om någon träning. 20 minuter styrketräning låter som 20 minuter mer än uthärdligt.

      Radera
    4. Eftersom jag inte har tv så brukar jag inte hänga med så bra i olika tv-serier.
      Löpning har jag nog aldrig sysslat med men gillar att jogga (känns mer på rätt nivå för mig) - tyvärr är mitt knä av annan åsikt och brukar lura mig 1-2 km hemifrån på joggingturen och sedan helt oförhappandes protestera det skarpaste så jag får moloken gå hem. Hur B känns inte det liksom.
      Annaigen

      Radera
    5. Som jag ser det är skillnaden mellan jogging och löpning bara att löpning låter seriösare, så antagligen är det jag gör också jogging. Har du kollat upp knäet? Det kan ju vara något lättlagat (som en iläggssula eller några övningar). När jag hade knäproblem lurade erfarnare löpare mig till barfotalöpning, som löste problemet. Men att få någon att börja med det i januari ska jag inte ens försöka.

      Radera
    6. Vi har samma definition av jogging och löpning. Det enda trista med att säga att man joggar är att det låter så himla 80-tal. Inbillar mig att det var många fler som joggade på den tiden.
      Tänkte kolla upp detta med knät närmare sommaren med min naprapat. Känns bra att prioriterat rygg och bäcken först.
      Barfotalöpning känns lockande, vem vet till våren?!
      Anna

      Radera
    7. Men då är det ju bara att kalla det löpning så blir det snabbare redan där. Tror att du har rätt, fler sprang förr (vad de än kallade det för). Knän, rygg, bäcken... Har du blivit överkörd eller? Alldeles oavsett är det säkert bra att ta det med proffsen, det är många grejer i ett knä.

      Radera
    8. Ha ha, överkörd? Så har jag faktiskt inte sett på det.
      Neh, bara alltid strul med ryggen som sedan visade sig bero på ett snett? bäcken. Nu är de grejorna finemang. Så det är dags att kolla knät. Kanske det rent av funkar nu, kanske ska testa =)
      I'll keep you posted!
      Anna

      Radera
    9. Det är det som är det jävliga, man får ont någonstans och så visar sig felet vara en meter därifrån.

      Ja, hoppas att det löst/löser sig. Jag hade en sjukgymnast när jag hade höftproblem som sa att spring så länge det går. Kan du springa 500 meter - spring 500 meter. Otroligt frustrerande för mig som ville springa 42,2 km, men dumt att pressa kroppen för mycket och få ännu mer problem.

      Radera
  6. Rolig notering om Sturebadet. Herre jisses, finns det verkligen så många enfaldiga människor, som betalar de där löjliga priserna? Även om jag hade råd, så skulle jag aldrig ens tänka den tanken, aldrig. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner likadant. Att betala hundra papp för ett träningskort signalerar inte i första hand att man är rik utan att man är lite dum i huvudet.

      Sen gissar jag att de flesta av Sturebadets kunder väljer något av deras billigare alternativ, som (hur dumt det än låter) kanske blir mer attraktiva av att hundratusenkronorskortet finns.

      Radera
    2. Avs Sturebadets kort, kan inte de exakta nuvarande villkoren, men tänk på att det kan vara helt företag som utnyttjar erbjudandet. Tänk 50 anställda som kan utnyttja en i taget. Framstår inte lika dyrt då (jämfört med 50 gymkort a 6 tkr)! Min arbetsgivare hade det runt 2000, typ 5 samtidigt pågående besök på x hundra anställda. Familjemedlemmar kunde hänga med vill jag minnas.

      Radera
    3. 50 anställda som max kan gå en i taget (exempelvis en helg per anställd och år) låter riktigt uselt, men jag tycker verkligen inte att detta låter som ett ickepersonligt erbjudande:

      "I vårt mest exklusiva medlemskap ingår: 50 tillfällen Personlig träning, välgörande behandling varje månad, personlig kostexpert, frukost vardagar, privat förvaringsskåp samt badrock och träningskläder alla dagar. Tillgång till Turkiska Badet 3×2 timmar per år. Dessutom ingår hälsovårdstjänsten Sturebadet Care via Sturebadets specialistläkarmottagning Sturebadet Quality Care."

      Radera
    4. Upplägget då var bokade timmar. Populärast var, så klart, 6-8, 11-13, 16-19. 7 tillfällen om dagen ex helger, alltså cirka 1 tillfälle per anställd per vecka om 50 anställda per medlemskap (vi hade bättre än det) under de populäraste tiderna. Skulle säga att det var en högt värderad anställningsförmån då.
      Anta inte att det är en privatperson som betalar alltid. Moms är avdragsgill dessutom. Och ställ kostnaden potentiellt 50 gymkort a 6000 kr mot en maxkostnad på 100 tkr. Rabatt!

      Radera
    5. Ett helrör kostar ofta 1 000 kronor på nattklubben. 70 centiliter 40 % sprit är (70 cl * 0,40 % alkohol) 28 centiliter ren alkohol. Köper du 20 stycken 50 centiliter 5 % starköl för 50 kronor styck, är det 1 liter och en total mängd ren sprit på (1 liter * 0,05 % alkohol) 50 centiliter.

      Det är självklart så att gemene man och kvinna helst ska beställa in 20 öl då du får mer alkohol för pengarna. Men det är väldigt bekvämt ibland att svepa ned 40 % sprit i strupen.

      Radera
    6. 10 Mkr AUM: Jag utgår verkligen inte från att det är privatpersoner som köper ett gymkort för hundratusen. Det är illa nog att göra avdragsgillt.

      Men jag tror verkligen inte att Sturebadets variant går att köpa för flera personer. Hela upplägget betonar ju exklusiviteten. Jag ger mig fan på att man får sitt namn broderat i den där badrocken! Att då upptäcka att träningsgrannen använder sitt medlemskap ihop med femtio andra skulle inte funka.

      Khennet: Man får ju tänka på tidsaspekten också. Det går snabbare att dricka 40-procentigt och man vill ju inte vara blyg när man ska ut och dansa...

      Radera
  7. Jag tror du missar en grej när du jämför löpbandet med naturen Sparo. Det finns inga lättklädda människor (inte lika många iaf) att titta på där. Det har jag märkt att många tycker är viktigt.

    Själv hatar jag gym och skulle aldrig betala för att gå dit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag erkänner att jag helt missat den aspekten. I januari har du definitivt rätt. På sommaren är jag inte lika säker. Framförallt skulle jag inte våga kolla in folk alltför noga i en lokal full med speglar från olika vinklar.

      Radera
  8. För konditionsträning klarar man sig gott och väl utan ett gymkort, springer hellre ute i naturen än på band. Men om man vill bygga muskler utan gymkort kan det bli desto knepigare. För med armhävningar och situps kommer man inte långt och med utegym blir man rätt begränsad.

    Jag betalar 199:- i månaden för mitt gymkort och det är värt varenda krona.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som ett av de billigaste på marknaden. I och för sig 199 kr dyrare än det vore värt för mig, men så bygger jag heller inga muskler.

      Radera