torsdag 30 mars 2017

Dagens Indignation

Så mycket faller börserna om Le Pen vinner” stod att läsa i Dagens Industri häromdagen. Men vänta nu, det kan väl inte vara samma tidning som i lika feta rubriker berättade för oss hur mycket börsen skulle rasa om britterna röstade för att lämna EU och sedan ifall amerikanerna röstade fram Trump?


Jodå, det är just densamma som nu återigen är ute och berättar hur börserna ska reagera på ett valresultat. Trots att spådomarna inte gått så bra tidigare. Brexit gav en dags hack i uppåtkurvan, Trumps seger inte ens det. Tvärtom gav Trump en så kallad ”Trump-effekt” på världens börser, och det var inte Dagens Industris gissning från förra våren: ”Amerikanska aktier riskerar att falla med 50 procent om Donald Trump skulle bli vald till nästa president för USA.” Å andra sidan är tidningen inte heller precis känd för att kunna tippa valresultat. Strax innan USA-valet såg det ut så här:


Men nu är det alltså dags igen. Ska vi tro DI kommer en Le Pen-seger innebära att euron rasar med 10 procent och euro-börserna med upp till 35 procent, enligt en UBS-rapport som först snappats upp av Reuters och sedan av TT för att så småningom bli en notis i DI.

Och trots den långa resan för ”nyheten” från en schweizisk storbank till en svensk slasktidning inte en enda kritisk fråga på vägen. Varför just 10 respektive 35 procent och inte 40 och 70? Eller plus? Var finns uträkningarna? Eller bara ett kort: Varför?

"Pourquoi?!"

Får jag gissa (klart jag får, alla andra får ju det) vinner inte Le Pen det franska presidentvalet utan får stryk i andra omgången. Fast bara för att jag hade 100 procent mer rätt än DI angående Brexit och det amerikanska presidentvalet ska ni inte ta det för en sanning. Om hon skulle vinna får vi se vad som händer med världens valutor och börser. Det visar sig nämligen inte förrän då.

31 kommentarer:

  1. Jag har tappat förtroendet helt för DI. Blivit en blaska med tramsartiklar och rubriksättningar hemmahörandes i skvallerpressen. Läser inte skiten längre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns som att den vaskat fram det sämsta ur allt. Dåligt skrivna artiklar med sensationsrubriker i ful och opraktisk webbdesign.

      Radera
    2. Håller med till viss del om webben, men tidningen (eller appen) håller bra klass. Har inloggning via jobbet :)

      Radera
    3. Jag får tro dig på ditt ord eftersom jag inte läser papperstidningen. Jag var ärligt talat inte ens säker på att den fanns i pappersutgåva längre.

      Radera
  2. Och vad skulle ske om SD skulle sitta med i en regering eller vara regeringsbärande parti? Spår "siarna" (analytikerna) att börsen backar 90 % i så fall? Hur har det sett ut i Danmark och Norge? Var det Dansk Folkeparti som utlöste fallet på bostäder 2007?

    Reinfeldt pekade i senaste boken att fastighetsprisernas prisökning är ett tecken på att invandring lönar sig. Men de som behöver en bostad som inte kostar 2 miljoner eller vill ha en hyresrätt, hur ska de göra? Hur kan man anse att det enbart är bra att fastighetspriser ökar, och särskilt när de ökar 100 % i genomsnitt, när löneökningarna varit betydligt mindre, säg 15 %.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Därtill har inflationen legat låg det senaste decenniet. Fastighetsprisernas ökning är bra för de besuttna, men de som vill in på bostadsmarknaden är näppeligen gagnade av prisökningen.

      Och hur kan ett prisfall inte undvikas, när både löneökningar och inflation inte harmonierar med priserna? Efterfrågan måste överskrida utbudet och fortsatt vara mycket hög för att nuvarande prisnivåer ska bibehållas eller öka. Och hur mycket kan folk låna med fortsatta uppgångar, när löneökningar och inflation inte harmonierar? Det har ju även där redan blivit dilemman.

      Radera
    2. Jag har inte sett några spekulationer om det än, men det kommer väl. Får jag gissa märker "marknaden" att SD inte längre skiljer sig nämnvärt vare sig från M eller S. Och jag är inte ens säker på att de vill vara med och styra om alternativet är att sitta lugn i båten och få ut sina jättelöner.

      För Reinfeldt, som enbart ser det ur maktens perspektiv, är det nog bara bra att fastighetspriserna ökar. Det gör arbetarna mer skuldsatta och därigenom mer lydiga.

      Radera
    3. Dansk Folkeparti valde att minska invandringen för att behålla välfärdsstaten. Det är så debatten har förts i vårt grannland till sydväst. Men det alternativet är inte längre gångbart för Sverige och SD kan inte heller behålla den.

      Det går inte längre att göra så mycket, därför kommer SD-politikerna också få sina löner. Sverige valde den andra vägen -- att erodera välfärdsstaten för att öppna upp landet för invandring från tredje världen.

      Vet att det är invandringspolitik det här, men FN är faktiskt ett strikt invandringskritiskt parti. Och SD, DF UKIP etc. är systerpartier. Trump för ungefär samma agenda i USA, fast med en mera avreglerad utformning.

      Radera
    4. Front National och Dansk Folkeparti har tydliga beröringspunkter. De övriga du nämner tycker jag inte tillhör samma "gäng". UKIP och Trumps republikaner är högerpartier, SD ser jag mer som sossar som värnar om en stark stat.

      Radera
  3. "Front National och Dansk Folkeparti har tydliga beröringspunkter."

    Intressant. Kan du utveckla?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Invandringskritik med fokus på islam, en fråga SD mer eller mindre släppt. Men jag har inga detaljkunskaper om något av dem. Mitt fokus är börsens reaktioner på politiken. I Sverige röstar jag blankt och i andra länder får jag ju inte ens göra det.

      Radera
    2. Det marknaden missar är att dessa partier vill begränsa illegal invandring och antalet som söker asyl. De har ju aldrig uttalat sagt att nu ska vi enbart producera lokalt, det vill säga en protektionistisk hållning. Det är så medier framställer de här partierna. Det protektionistiska i Trumps politik är att han inför vissa tullar, som drabbar vissa branscher, t.ex. import av bilar och metaller.

      Radera
    3. Det är också stor skillnad på protektionism (eller vad man ska kalla det) i USA eller om den skulle uppstå i ett litet land i Europa.

      Radera
    4. Jag anser faktiskt att vi har goda förutsättningar att producera det mesta lokalt eftersom vi har bolag som producerar det mesta. Men USA har också goda förutsättningar. De som har dåliga förutsättningar för en protektionistisk politik är t.ex. Venezuela, Portugal, Bulgarien, Rumänien, vilka inte har många starka företag.

      I stället för att köpa skinkan från Australien kan den produceras i Sverige och köpas här. Detsamma gäller mobiler, bilar, stekpannor och vi har gott om skog så vi kan även bygga hus.

      Radera
    5. Men alla vi som inte vill åka runt i en Koenigsegg då ;-).

      Radera
    6. Får åka runt i en Saab 900 eller Volvo 740. :-)

      Radera
    7. Tacka vet jag Saab V4 och Volvo Duett. På den tiden hade Sverige riktig industri att vara stolta över. Det var annat än en massa IT-startups ingen människa blir gladare av.

      Radera
    8. Jag var på IT-mässan i Globen under helgen. Den arrangerades av Dustin. Och hur roligt är det att se en processor överklockas från 2,5 GHz till 3,4 GHz? Det är inte särskilt fängslande. Det är dock lite coolt med Augmented Reality. Sen behöver man en bra dator och router. Datafolket tenderar att ligga åt det överviktiga håller också, typ som Greider, GW Persson, Jan Helin och megafettot Thomas Mattsson.

      Nej, jag håller med -- bilar, maskiner och redskap att använda är fina ting att se och använda.

      Radera
    9. Att säga att Greider och Mattsson "tenderar att ligga åt det överviktiga" är som att kalla Usain Bolt "lite småsnabb" eller Björn Ranelid för "en smula självupptagen".

      Radera
  4. Jag tror att jorden brinner upp, fullkomligt, om "fel person" vinner valet. Jag känner det helt enkelt. Och anledningen är nog för att Smålänningarna ska kunna köpa aktier billigare. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om hela jorden brinner upp blir nog världens samtliga aktier billiga.

      Radera
  5. Håller inte med dig här. Tycker det är riktigt av en affärstidning (oavsett vad jag tycker om dem i övrigt) att varna sina läsare för eventuella konsekvenser.

    Minskad handel till följd av t.ex. tullar eller mindre förmånliga handelsregler påverkar i förlängningen företagens vinster och möjligheter att exportera sina varor till andra marknader. Skulle tvärtom vilja vända på det och säga att jag snarast är förvånad att marknaden fortfarande inte har reagerat nämnvärt på Brexit.

    Möjligen påverkar det inte företag som ICA och Axfood i nämnvärd omfattning men att tro att Le Pen som grädde på moset inte skulle riskera påverka marknaden är att underskatta risken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast skulle inte deras varningssystem snarare kunna översättas till "Rösta rätt, alltså i enlighet med vår tidnings agenda, annars får ni skit"? Och att börja kasta siffror omkring sig på det sätt de gör tycker jag hade varit fånigt även om de inte haft gruvligt fel två gånger på raken (Brexit och Trump), men när de nu gör det, utan minsta reflektion över sina tidigare felprognoser, tycker jag nästan blir stötande.

      Radera
  6. En annan syn på saken......
    https://www.armstrongeconomics.com/markets-by-sector/stock-indicies/dow-jones/are-we-on-the-verge-of-a-market-explosion-to-the-upside/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag måste erkänna att jag är en av alla miljoner människor som brukar vifta bort Martin Armstrong som ren dårskap, och den där texten tycker jag snarare förstärker den bilden med dess tokiga blandning av gemener och versaler, opåkallad fetstil och tvångsmässiga utropstecken. På något vis lyckas han dessutom vara en domedagsprofet samtidigt som han upplyser att börsen ska spränga alla gränser uppåt. Varför? FÖR ATT HAN SÄGER DET!!!!!!

      Radera
    2. Kan så vara men jag tycker han haft rätt om rätt mycket redan och det kan finnas en viss logik i vad han säger/skriver, framtiden får utvisa hur det går,,
      Men som sagt, blev ju inte direkt överraskad över brexit och trumpen efter att läst en del av vad han skrivit även om man blev betraktad som både troll och ufo om man uttryckt dom tankarna på fejjan m.m...
      Tror det kan vara bra att försöka hålla lite koll på vad som är på gång även om man inte gillar det, finns rätt många som jag hellre skulle se som the big chief än trumpen t.ex., men Hillary Clinton var definitivt inte en av dom...
      Återigen, om man inte intstämmer i alla protester mot trumpen med löjliga mössor m.m. Så är man ju pro Trump i folks ögon vilket inte är fallet,,
      Tror demokraterna spelar ett farligt spel när man inte gillar läget och låter senaten och kongressen bromsa trumps galnaste idéer utan protesterar hej vilt mot allt han kan och kan tänkas ta sig för,,
      Polariseringen började med Tea party rörelsen och blir nu etter värre och trumps anhängare börjar bli rätt förbannade och börjar mobilesera sig i protester dom med...
      Vad tror ni händer om demokraterna vinner nästa val med en minoritet av dom populära rösterna liksom Bill Clinton gjorde när han vann, tror ni dom republikanska väljarna sväljer det då?
      Helt plötsligt var inte ett uppbrott av United States of Amerika helt otänkbart längre........ utom för byråkraterna i Washington och Bryssel då förstås...
      Våra kära folkvalda i Bryssel tror väl allt är lugnt nu bara för att inte ultrahögern vann i Holland, men som sagt, framtiden får utvisa hur utfallet blir.....
      För alla som tycker Sverige är fantastiskt med en stark ekonomi och högkonjuktur rekommenderar jag att ladda ner rapporten "Sverige in i dimman" som ett komplement till glädjen över stigande börskurser och Maggans snack om en stark ekonomi, den kan snabbt bytas mot nått värre tyvärr...

      Radera
    3. Att kallas troll på Facebook skulle jag se som ett sundhetstecken.

      "Vad tror ni händer om demokraterna vinner nästa val med en minoritet av dom populära rösterna liksom Bill Clinton gjorde när han vann, tror ni dom republikanska väljarna sväljer det då?"

      Jag tycker att du har svaret redan där. Har republikaner (eller "högern", slarvigt uttryck) någonsin gått ut på gatorna och protesterat mot resultatet i demokratiska val? Inför höstens val varnades det från vänsterhåll om att sådana protester skulle komma, men det finns dåligt med historia att bygga upp det på. Och - genom sig själv känner man andra - allt de påstod att republikanska förlorare skulle ställa till med gjorde de själva, från våldsamma demonstrationer till idiotiska konspirationsteorier.

      Jag ska kolla på den där rapporten, men jag har ett annat tips till dem som tycker att Sverige är fantastiskt med stark ekonomi - gå ut i verkligheten, prata med folk och ta del av oberoende media.

      Radera
    4. Det är det som skrämmer lite nu med hur demokraterna så starkt ökar på polariseringen, helt plötsligt så finner sig inte högern heller i hur utgången av valen blir,,
      John f Kennedy hade 49% av rösterna, Bill Clinton 43 och 49% t.ex. så att det kan finnas anledning för högern att komma med motsvarande protester och omöjliggöra ett arbete för framtida demokrat är ju inte raketforskning...
      Det är det jag menar är ett farligt och kortsiktigt spel demokraterna spelar nu.....

      Radera
    5. Jag kanske är naiv, men jag tror inte att det är ett problem för samhället i stort. Högern accepterar demokrati och därmed utgången i demokratiska val. Jag tror inte att det kommer ändra sig även om vänstern gör vad de kan genom att låtsas som att det är högern som inte håller sig till spelreglerna när det helt uppenbart är de själva.

      Radera
    6. Vi får hoppas att du har rätt där Micke,,
      En sak som irriterar mig mer och mer och också fått mig att lämna socialdemokratin är deras beskyllande av meningsmotståndare för populism när det i stora drag är deras sätt att vinna röster på att framför allt svartmåla kapitalet och vinna val på att utlova "reformer" och bidrag för lånade pengar......
      Ta finansskatten som Maggan skulle lansera för att beskatta bankerna, i slutändan skulle rätt mycket jobb ha flyttats utomlands och resten finansierats med höjda avgifter för kunderna, vilket Maggan vet om men det vinner man ju inga röster på att tala om......
      Liksom snacket att skattebetalarna räddade bankerna under finanskrisen, riksgälden räknade med ett överskott på 12,4 miljarder på den hjälpen, måste varit oerhört betungande för skattebetalarna att bara tjäna 12,4 miljarder på den hjälpen......... 🤔

      Radera
    7. Det finns några ord som får mig att direkt utropa personens meningsmotståndare till vinnare. Populism är ett av dem. Utmaning och svans är två andra. Så fort de sägs vet man att debattören gått in i floskelläge och är helt tom på argument.

      Radera