lördag 17 juli 2021

1984

Sommar är bokläsningstid för många. För mig med tydligen, även om jag inte borde behöva rätta läsandet efter årstiderna, men hela vintern och våren har jag längtat efter att läsa ikapp.

George Orwells 1984 är en bok många pratar om, ofta med anledning av att verkligheten allt mer sägs påminna om denna bok. Fast skrapar man på ytan tycks de flesta tyckarna, precis om jag hade, läst boken för decennier sedan och kommer nu bara vagt ihåg temat: ”Krig är fred, frihet är slaveri, okunnighet är styrka.

Så jag vill läsa den igen för att se om det stämmer som det sägs, att den bok Orwell skrev 1948, vände på de avslutande siffrorna och målade upp en hemsk framtid, nu tycks användas som en ren instruktionsbok av makthavare.

Hur rätt fick han? Mer rätt än de flesta av oss skulle få om vi beskriver verkligheten år 2057. Fast jag som levt både år 1984 och 2021 kan lätt konstatera att han fått mer rätt idag. Här är några exempel.

I boken varnar makten, ”Storebror”, ständigt för stormakten Eurasien som man sägs ligga i krig med även om ingen riktigt fattar hur. Få se nu... Vilken militär stormakt ligger både i Europa och Asien? Här har vi kanske ursprunget till den numera så populära ”rysskräcken”.

Man ändrar språket för att få dåliga saker att låta bra. ”Nyspråksordboken” kommer allt oftare i nya utgåvor. Ord som var okej igår är det plötsligt inte och den som inte hänger med riskerar offentlig uthängning. Tidningar och till och med böcker ändras i efterhand för att dölja det faktum att Storebror haft fel. När jag skulle låna boken från mitt bibliotek fanns originalet från 1949 och en nyutgåva från i år. Instinktivt tänkte jag att jag vill läsa den första för att vara säker på att det är Orwells ord och ingen annans. Det i sig tycker jag ganska bra illustrerar denna poäng.

Människor med fel värdegrund blir ”vaporiserade”. De går upp i rök, utplånas ur medierna och påstås aldrig ha existerat. På nyspråk är de ”opersoner”. Orwell dog 1950 och kunde omöjligt veta att det senare skulle finnas något som heter internet och på det något som heter sociala medier där konton stängs av i parti och minut pga det som i 1984 kallas ”krimtänk”, felaktiga tankar.

I boken utrustas alla människor med teleskärmar. Via dessa ”informerar” Storebror, men främst är skärmarna till för att hålla koll på människorna, att de gör, säger och tycker rätt. Folket kan också själva kommunicera på teleskärmarna, men givetvis inte utan maktens kännedom. Detta skrevs alltså för över 70 år sedan, men låter det som en maskin i din ägo?

Även privatekonomi och FIRE tas upp i boken. Lyssna bara på detta:

Ty om alla och envar kunde åtnjuta ledighet och trygghet skulle den stora massan människor som normalt fördummas av fattigdom få kunskaper och lära sig tänka själva; och då de väl gjorde det skulle de förr eller senare inse att den privilegierade minoriteten inte hade någon funktion och sopa undan den. På lång sikt var ett hierarkiskt samhälle möjlighet endast byggt på fattigdom och okunnighet. Att återgå till ett jordbruksförflutet, som vissa tänkare omkring början av 1900-talet drömde om, var ingen genomförbar lösning. Den stred mot den dragning till mekanisering som redan hade blivit något av en instinkt i så gott som hela världen, och därtill kom att ett land som var industriellt efterblivet skulle bli militärt maktlöst och därmed behärskas, direkt eller indirekt, av sina längre hunna konkurrenter.

Dagens Storebror kanske inte säger ”krig är fred” utan snarare något i stil med ”Ifrågasättande är extremism, sanningssägare är foliehattar”, men mycket är sig likt. Om inte dagens svenskar hellre läste Läckberg än tänkvärda klassiker (fast allra helst tittar på Netflix) skulle jag uppmana alla att läsa 1984 – innan den förbjuds.

48 kommentarer:

  1. Bra recension. Måste vart mellan 15-20 år sen jag läste 1984. Ska läsa Djurfarmen i höst för första gången.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag tror att jag också ska klämma Djurfarmen inom kort.

      Radera
    2. Djurfarmen innehåller ett klassiskt citat:

      "Alla djur är jämlika, men vissa är mer jämlika än andra."

      När vi ändå är inne på dystopier och galghumor måste jag få rekommendera den brittiska filmen "The Death of Stalin" som blev totalförbjuden i Putins Ryssland.

      /Max

      Radera
    3. Det är ungefär hela mitt minne av boken. Och att grisarna beter sig svinaktigt. Men den ska absolut läsas.

      "The Death of Stalin" är jag mer tveksam till, men intressant att den blivit förbjuden i Ryssland (och tre länder till). Jag är inte mer komplicerad än att det gör mig mer intresserad av att se den.

      Radera
  2. Även Anteckningar från källarhålet av Fjodor Dostojevskij kan läsas om (9789173535007), eller Glasbin
    av Ernst Jünger (9789185301294). Generellt är klassikerna klassiker, för att de är bra.

    Vilka är samtidens mest politiskt korrekta författare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte läst någon av dem, bara annat av Dostojevskij. Ja, det finns ofta skäl till att klassiker blivit klassiker. Lite som med aktier, kul med någon ny uppstickare, men de stora, etablerade företagen har funnits på marknaden i decennier av en anledning.

      Bra fråga, men det finns många som kandiderar.

      Radera
    2. Finns det några nutida författare som rekommenderas?

      Ska ta tag i 1984 och djurfarmen i sommar. Aldrig läst men det är på mig var för mycket inläst i fantasy.

      Radera
    3. Bra fråga! Mina favoritförfattare Nils Parling och Arto Paasilinna är döda sedan länge.

      Radera
    4. Jag har beställt, och väntar på leverans av, "False Alarm: How climate change panic costs us trillions, hurts the poor, and fails to fix the planet", skriven av Björn Lomborg. Den är nog inte riktigt PK, har jag en känsla av.

      Radera
    5. Det låter som du har rätt där :)

      Radera
  3. Tummen upp!

    Mvh Lars

    SvaraRadera
  4. När jag läste boken för några år sedan blev jag väldigt förvånad, när jag upplevde att var och varannan sida beskrev underligheter som händer runt mig till vardags. Samhället var knäppare än jag hade märkt själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte fel att få ett syn utifrån på tillvaron, och ingen syn kan vara mer utifrån än en som dog för över 70 år sedan.

      Radera
  5. Fler förslag på böcker Tjänarinnan berättelse av Magret Atwood, alltså Handmaids Tale. Och Egalias döttrar av Gerd Brantenberg. Den senare en tung feministisk bok skrivet på ett lättläst och roligt sätt. Min bästa bok ever!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är böcker jag hört talas om, men knappast skulle plocka upp ens utan recensionen "tung feministisk bok" :)

      Radera
    2. Du som ju är skribent kanske ska utmana dig själv med Egalias döttrar. Den har en väldigt speciell hantering av ord och språket som är en del av behållningen men också understryker hela berättelsen. Fast vad vet jag som ju är kärring…

      Radera
    3. Jag har inget emot kärringar, eller kvinnor som jag brukar kalla dem. Det är feminism/kommunism jag bara pallar i mycket små doser.

      Radera
  6. Mycket bra böcker allihop som nämns här. Rekommenderas varmt.

    SvaraRadera
  7. Jag köpte den för ett par år sedan och läste igen för första gången sedan jag var 15. Igenkänningsfaktorn är stor om än en smula tillspetsad. Tänkte faktiskt härom dagen att jag skulle ge mig på Djurfarmen som är oläst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låna den på biblioteket så sparar du en slant jämfört med köp. Det är i alla fall vad jag ska göra när jag läser Djurfarmen.

      Radera
    2. Jag var på jobb utomlands och hade stressat ifrån att plocka med bok. Därför jag la 29 kr på en pocket jag redan visste den var så bra att den inte skulle skämma bokhyllan. :)

      Radera
    3. 29 kr var billigt för en pocketbok. Jag brukar häpna när jag ser vad de kostar nuförtiden.

      Radera
  8. Tack för tipsen!
    Parling och Paasilinna har jag ingen koll på och får kolla upp.
    Klimatboken, går nog emot både åsikter och tankar men kan vara intressant just därför.
    Handmaids tale, fick inte möjligheten att se serien då sambon tjuvbörjade. Kanske ska ge boken en chans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nils Parling är Sveriges bästa arbetarförfattare, men mindre känd än Fridegård, Ivar Lo-Johansson och Dan Andersson. Arto Paasilinna skrev absurda finska skrönor med värme.

      Handmaids Tale var de där med lampskärmar på huvudet va? Jag blev aldrig sugen.

      Radera
    2. Av Arto Paasilinna rekommenderar jag ”Tio Rivjärn” om du inte läst den. Jag tycker det är hans bästa verk, håller sig till sin absurda form men fötterna i närheten av marken iaf.

      Radera
    3. Den tror jag att jag har missat. Min favorit är nog "Kollektivt självmord".

      Radera
    4. Den är också mycket bra!

      Radera
  9. Själv letar jag efter Upton Sinclair - The Jungle. Jag är långt från någon sosse, men arbetarlitteratur kan vara mycket bra. Måste nog krångla med bibliotikarierna om denna då den är gammal och mest utrangerad...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mm, skrevs 1906 och det var ju ett tag sedan.

      Radera
  10. Spännande recension! Jag har inte läst 1984 innan, men blev sugen på att göra det nu. Vilka fler böcker har du på listan?
    Av klassiker så tycker jag Kallocain av Karin Boye är skrämmande men bra, Candide av Voltaire, Idioten av Fjordor Dostojevskij och min ständige favorit Hamlet av Shakespeare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tidigare (tror jag) på bloggen har jag nämnt Röde Orm och Mobergs utvandrarsvit. Läsvärda.

      Radera
  11. Jag kom att tänka på de kinesiska omskolningslägren för uigurerna när huvudpersonen fängslades och torterades tills han lärde sig att älska Storebror. Kusligt är det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Värst tycker jag ändå teleskärmarna var. Bara Apple-loggan som inte fanns med i Orwells beskrivning.

      Radera
  12. Många bra böcker på listan. Candide är en skämtsam favorit där många karaktärsdrag går att identifieras i dagens samhälle och speciellt bland politiker.

    För den som vill veta lite mera om hur rättsskipningen i totalitära samhällen kan se ut rekommenderas Röd åklagare av Xiao Rundcrantz. Märk väl att det lika gärna kunnat handla om situationen i Nordkorea, Kuba, Ryssland, Iran eller något annat land där människovärdet inte står särskilt högt i kurs. Metoderna är tyvärr universella.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läste Candide i skolan, men har absolut inget minne nu. Blir lätt så av böcker man tvingas läsa under tidspress.

      Jag är mer intresserad av odemokratiska metoder i väst, men de kanske kommer hit :(

      Radera
  13. Läser just nu Can Life Prevail av Pentti Linkola. Han var en finsk ekofascist som under en stor del av livet mer eller mindre levt som han vill att andra ska leva.

    Intressanta och inte allt för politiskt korrekta tankar, och jag undrar hur mycket av hans uppfattning våra kära miljöpartister delar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har hört namnet och blivit nyfiken, men inte läst något av honom. Spontant tänker jag att svenska miljöpartister kanske har mer gemensamt med honom än de skulle önska att de hade.

      Radera
  14. Tänkvärd litteratur det där. Men visst är det lite underligt att människan är så pass korkad ändå, som så enkelt finner sig i dessa ledband?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Människan är bekväm av naturen. Slipper vi slita eller tänka gör vi gärna det.

      Radera
  15. Mycket bra skrivet! 1984 är ett skolboksexempel på hur dagens regimer agerar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Märkligt ändå med tanke på att skolboken i detta fall kom 70 år innan skolboksexemplen. Antar att vi inte såg det komma.

      Radera
  16. lyssnade på den som ljudbok för ett par veckor sedan. väldigt intressant och skrämmande när man jämför med samhället nuförtiden. man undrar om gubben hade en kristallkula och kunde se framtiden...

    på jobb har de pratat om att sätta upp tv-apparater eller stora datorskärmar för att vi ska kunna få upp ritningarna där vi jobbar istället för att skriva ut på papper. det i kombination med att de jagar tider och "övervakar" på ett sätt de inte gjort tidigare kan jag inte hjälpa att tänka på teleskärmar när de pratar om sina "ritningshjälpmedel". kanske får kolla noggrant om det finns kameror i de...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, en del är på pricken, och inte riktigt lika på pricken 1984 som nu.

      Eller om det går att sätta in kameror, "men det ska vi givetvis inte göra av integritetsskäl..." Och ett år senare gör man det ändå, "för personalens säkerhet" eller så.

      Radera