måndag 5 juli 2021

Att prata med jordgubbar

Har du provat att ha en konversation med en jordgubbe? Det går inte. Alltså spelar det väl ingen roll om jordgubbarna du köper är odlade i Sverige? Ändå är det varje år ett evigt tjat om att jordgubbarna måste vara svenska.

Jag träffade en kvinna som gick ett steg till. Hon kunde absolut inte tänka sig att köpa jordgubbar som inte var odlade i Åkersberga. Var det inte ”bergagubbar” fick det vara. Jag lämnade genast bygden för att inte bli smittad.

Jag köper argument om att handla lokalt av solidaritetsskäl, att sponsra svenskt jordbruk för att man vill ha öppna landskap och inhemsk matproduktion. Men den som hävdar att svenska livsmedel skulle hålla generellt högre kvalitet får allt vara beredd att backa upp sina påståenden med fakta.

Jag jämför alltid när jag handlar, men ursprungsland är inte en av de faktorer jag tar in. Om det inte handlar om ett land jag av en eller annan orsak bojkottar, det är en annan sak. När det kommer till jordgubbar brukar jag lösa det genom att inte handla. Jag gillar jordgubbar, men är inte fanatiker och tänker inte betala hundra spänn för en liten låda, inte ens om det vore bergagubbar.

46 kommentarer:

  1. Skulle aldrig falla mig in att köpa utländska jordgubbar! Jag behöver bara gå ut i trädgården och plocka så mycket jag vill ha under säsongen, det brukar täcka mitt årliga behov.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade jag det så skulle jag göra likadant. Tyvärr växer de dåligt i betongbalkongen.

      Radera
  2. En konversation är kanske att ta i, men de är vanligtvis väldigt bra lyssnare. Jag köper själv aldrig jordgubbar utan lämnar det uppdraget till min fru. Jag misstänker dock att hon är av den sort som endast svenska gubbar vill ha.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då kan vi väl nästan utgå ifrån att hon pratar med dem.

      Radera
  3. Dom godaste jordgubbarna odlas i norra Sverige, Finland
    samt Norge p.g.a många soltimmar och svala nätter. Jag bojkottar länder som inte är demokratier och saknar mänskliga rättigheter bl.a Kina och Belarus. Tänk på det när ni köper möbler från IKEA.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du menar Vitryssland ;-)?

      Svårt att dra gränsen för demokrati. Skulle någon i Sverige 1980 berätta om Sverige 2021 tror jag att många av oss spontant skulle säga: Tur att vi är en demokrati så att vi inte har det som i det där landet.

      Radera
    2. Det är svårt att dra gränser för vilka länder som är fungerade demokratier. Jag brukar ha några kriterier som jag tycker utmärker en bra demokrati. Fria val, mänskliga rättigheter,rättsäkerher, låg korruption, alla människors lika värde samt tryck och yttrandefrihet är några punkter som borde uppfyllas.

      Radera
    3. Inte många kryss för Sverige på den listan.

      Fria val - njae, mänskliga rättigheter - för en del, rättssäkerhet - NEJ!, låg korruption - hahaha!, alla människors lika värde (vet jag inte vad det betyder, föredrar den engelska originalskrivningen värdighet), yttrandefrihet - för länge, länge sen.

      Radera
    4. Jag tycker ändå att Sverige är mer demokratsk än kina, Vitryssland samt böghatarländerna Polen och Ungern.

      Radera
    5. Kina, absolut. Vitryssland, ingen aning. Beträffande Polen och Ungern undrar jag (förutom vari böghatandet består, mig veterligen handlar det om att man till skillnad från Sverige inte ska idka sexpropaganda för barn) hur det kommer sig att deras politiker är mycket populärare hos folken än svenska politiker i Sverige? Det kan väl inte vara så att populariteten kommer sig av att de lyssnar på sina medborgare om de nu är så odemokratiska?

      Radera
    6. Varför litar du på vad propagandamaskinen i Ungern framför och inte vad den demokratiska delen av västeuropa har för kritik. Det är ett land som borde kunna stå på egna ben och inte kräva bidrag från bl.a Sverige." Vitryssland, ingen aning"???

      Radera
    7. Jag litar inte på någon. Jag hämtar min information från olika källor och tar reda på vad folk säger istället för att lyssna på SVT:s tolkningar av vad de vill att folk ska ha sagt.

      Fortsätter kurvorna blir det nog snart Sverige som behöver bidrag från Ungern.

      Vitryssland har jag dålig koll på och vill därför inte uttrycka åsikter om. Jag tyckte att min formulering var rätt tydlig, men eftersom den renderade i inte mindre än tre frågetecken var den visst inte det.

      Radera
    8. Träffande formulering "tolkningar av vad de vill att folk ska ha sagt". Stämmer precis med min och andras upplevelse sedan åtminstone 80-talet med hur det känns när man läser en artikel efter där man har blivit intervjuad.

      Fast media måste ju sälja (vissa av dem) och då måste de ju ha den rätta vinkeln. ;-)

      Radera
    9. Just SR och SVT tycker jag är under all kritik. Andra kan också göra bottennapp, alla är människor, men SR/SVT kan verkligen redovisa en nyhet som motsatsen till vad jag och alla andra skulle göra. "Stor framgång för Miljöpartiet" kan betyda att de gått ner mest av alla sedan föregående väljarbarometer.

      Radera
  4. Det är TTMen (time to market) som avgör smaken. Dvs, det som importeras utifrån skördas ofta (alltid) långt innan produkten är naturligt mogen. Medan sådant som köps lokalt ofta kan skördas när det är träd/markmoget. Av den anledningen är exempelvis papaya mycket godare att äta när man är i något tropiskt paradis på semester och får den direkt från träd än när den plockats stenhård och omogen och flugits runt halva jorden hem till ICA i Sverige... Jag upplever helt enkelt de svenska jordgubbarna GODARE än de belgiska då de upplevs smakrikare och sötare, vilket jag gissar beror på ovan, att de plockats senare.

    Känner man ingen skillnad så fine, då är det ju meningslöst att betala mer för svenska diton.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte jämfört, men när det görs (typ varje år i alla tidningar) blir slutsatsen alltid att panelen inte har en aning om vilka som är svenska.

      Radera
  5. Köper både svenska och utländska jordgubbar, men nej betalar inte massor för just svenska, kör gärna självplock eller köper när det är extrapris(köpte nyligen svenska gubbar för 10kr/l). Kött köper jag dock bara svenskt pga. Tron att det är bättre djurhållning här. Men det kommer ju artiklar om att det kanske inte är så bra här heller då och då. Så egentligen så borde jag köra vegetariskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 10 kr litern var ett bra pris!

      Att djurhållningen skulle vara bättre här är jag tveksam till, men som vegetarian behöver jag sällan bry mig.

      Radera
  6. Just nu köper jag (faktiskt närodlade) jordgubbar till priset "4 för 100". Det är ett bra jordgubbsår i år :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får vara skapligt stora byttor för att jag skulle betala 25 kr för dem, men då är jag väl grinigare än de flesta, misstänker jag.

      Radera
  7. Här uppe i Norr blev den allra första jordgubben mogen precis idag faktiskt. Så härifrån brukar det accelerera ordentligt...om 1,5 vecka så blir det 3-4 liter per dag. Har drygt 100 plantor, utdelningen ligger på 0,175 - 0,565 liter per planta och år beroende på vad Gud fader (eller ngt helt random) beslutar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Satan vilken koll du tycks ha! Imponerande.

      Radera
    2. Satans koll !?? Jag tyckte det var en helvetes jävla spridning på den uppskattningen...17,5 - 56,5 liter per säsong. Det är tur att det finns frysta jordgubbar att koka sylt av på Willys om skörden blir dålig....

      Radera
    3. Förvisso, men frågar du gemene hemmaodlare hur många liter per planta deras växter ger i skörd tror jag att de flesta skulle se ut som fågelholkar.

      Själv kokar jag sylt på blåbär istället. Det är ytterst sällan tillgången inte är oändlig.

      Radera
  8. Alla vet att svenska jordbruksprodukter är överlägsna, de är bäst i världen. Det är bara att tex titta på exporten...nehej...det är bara att titta på vad mästerkockar världen över föredrar och beställer till sina topprestauranger...nehej...men det är faktiskt bäst för vi säger att det är bäst. Så det så.
    Just det, och så är vi en moralisk stormakt. Så det så.

    Hälsar
    politikerna i Stockholms Riksdag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner lite likadant där, och "för att vi säger det" tycker jag är ett dåligt argument.

      Radera
    2. Är det ett dåligt argument för att du säger det?

      Radera
    3. Att vi har fina råvaror i Sverige behöver inte betyda att vi tror vi är bättre än andra, vissa saker är helt enkelt bättre för att det finns förutsättningar i miljö, kunskap och traditioner. I Sverige så har vi bra kvalitet på bär, mandelpotstis och vilt, i Norge och Island har dom fisk och skaldjur och i södra europa vindruvor och oliver. Vad är det som är svårt att förstå?

      Radera
    4. "Är det ett dåligt argument för att du säger det?"

      Ja, det är ett dåligt argument och det är som helhet ett extremt dåligt tecken för tesen som drivs om det är det enda som finns som backar upp den. Mig veterligen så finns det inga objektiva indikatorer alls på att Sverige är bra på några råvaror alls. Till exempel att någon produkt exporteras i stor mängd och i mottagarländerna har hög status på grund av det svenska ursprunget. Eller att utlänningar när de kommer till Sverige kastar sig till de svenska restaurangerna för att få njuta lite palt eller kroppkaka på samma sätt som turister i Spanien, Frankrike eller Italien letar upp lokala specialiteter.

      Sanningen är att vi är ett rätt osofisterat bondefolk som inte har några särskilda finsmakartraditioner utanför högre samhällsskikt i vissa städer. Det är det inget fel på alls. Alla kan inte vara Jean-Pierre vars familj gjort stinkande ost i 24 generationer. Det pinsamma är när svenskar pga mindervärdeskomplex eller okunskap låtsas som det inte är så och som att något skulle vara extra fint bara för att det är svenskt.

      Radera
    5. Finns det något mer svenskt än att racka ner på Sverige. Har varit i många länder i världen, ingen har så dåligt självförtroende som Sverige och svenskarna. När andra länder tycker att dom är bäst världen på så gott som allt, tycker vi det är lite roligt och charmigt. När vi i Sverige påstår att vi är bra på något bemöts det ofta med att vi är självgoda och dryga idioter som tycker vi bättre än andra. Så olika det kan vara.

      Radera
    6. Anonym 15.17: Jo, timmer. Möjligen stål också, men där är jag mer osäker.

      Radera
    7. Svenskt stål är väl bland det bästa i världen? Liksom svensk innovationskraft...

      Radera
    8. Innovationskraften var väl bättre förr?

      Radera
    9. Vi kan leva länge på 3-punkts bälte o skiftnyckel...

      Radera
    10. Nu tänkte jag i kontexten matkultur, eftersom diskussionen ju inleddes med att handla om svenska råvaror man äter. Men det faktum att Sverige är ansett på nämnda områden belyser ju ytterligare hur indikativ avsaknaden av beröm på matområdet är. Det visar ju att vi *kan* få beröm när vi är bra vilket antyder att avsaknaden av beröm på andra områden helt enkelt betyder att vi inte är bra.

      Att vi är ett osofistikerat bondefolk betyder inte att vi är dumma och värdelösa på allt. Känner man bönder ter sig sådana tankar ganska fåniga. Men det betyder att vi inte haft en månghundraårig historia av en tillräckligt stor svinrik överklass för att kunna utveckla ett kök lika sofistikerat som det franska och att vårt karga klimat gjort att det varit betydligt viktigare att få fram kalorier än att varenda jäkla by utvecklat sina egna delikatesser som i Italien. Vi har heller inte historiskt fokuserat på att avla fram bästa möjliga köttdjur utan siktat på att få fram långsiktiga kalorier i form av mjölkdjur som överlever vintern. Att köttet blir lite skosula har varit acceptabelt. Svensk matkultur har historiskt betydligt mer likheter med värnpliktsbespisning än gastronomi och då är det inte minsta konstigt att resten av världen tycker vår mat och våra råvaror är tråkiga. För det är de nämligen. Det är helt ok att vara dålig på en del saker och bra på andra. Vi är heller i allmänhet inte särskilt bra på att dansa salsa eller göra storslagna romantiska gester heller. Det motsäger inte att vi är duktiga på teknik eller musik.

      Jag säger alls inte mot när någon säger att vi är bra på något vi är bra på. Men eftersom jag har ett starkt matintresse och rest en hel del kan jag med viss säkerhet säga att svenskar har rätt kass mat, dålig matkultur och att genomsnittssvensken har usel smak. Att vårt lands egen snabbmat snabbt besegrades av en av världens sämsta pizzafloror av pizzabagare som själva inte äter produkten säger en hel del om var ribban låg.

      Radera
    11. Det är väl inte så himla mycket som växer bättre i Sverige än i övriga världen. Mer än just trä då, som helst ska växa lagom fort och inte för snabbt.

      Fast svensk pizza är jag ändå beredd att försvara lite. Lite som pizza i Italien fast inte sönderbränd.

      Radera
    12. @sparo aah, micrad limpsmörgås med ost...

      Radera
    13. Den pizzerian skulle jag inte gå tillbaka till.

      Radera
    14. Haha, jag åt på den pizzerian väldigt ofta när jag va liten... Sen när man blev äldre så kryddade man på med orkad oregano och skinka... :D

      Radera
    15. Jag köper väldigt sällan pizza. Enklare och framförallt billigare att göra den själv.

      Radera
  9. Den som inte känner den stora skillnaden i smak på svenska och utländska jordgubbar bör nog låta undersöka sitt smaksinne. Fast du kanske inte märker skillnaden på svenska och amerikanska så kallade blåbär heller?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, för de amerikanska blåbären är ju en helt annan art, mer som druvor eller plommon.

      Radera
    2. "så kallade blåbär", haha. Ja, vad är de för något egentligen, uppumpade jättebär? Har aldrig köpt dem, men smakat dem i en desert en gång. Närmast smaklösa. Nä, föredrar blåbär från svensk skog, helst norrländsk...

      Radera
    3. De amerikanska blåbären är ju inte blå inuti, vilket jag tycker är ett minsta-krav för att få kallas blåbär.

      Radera
  10. Lilla "akta dig" Snigel8 juli 2021 kl. 10:23

    Håller med om att viss hysteri råder.

    Lite tankar
    1)
    Frukter och bär som fått mogna på planta i solen är godare än de som plockats för tidigt och mognat under frakt. Svenska jordgubbar har större chans att ha skördats med bra timing iom att de ska säljas mer lokalt.
    2)
    Tidigare har det varit så att svenska jordgubbar varit mindre besprutade. Livsmedelsverkets stickprover har visat att utländska bär oftare ligger över gränsvärden. Har dock inte läst nåt om detta på länge och EU reglerar ju rätt hårt, så vet inte om detta gäller längre.

    Sen har jag också fortfarande aldrig köpt svenska jordgubbar som inte minst varit helt ok (och i regel är de jättegoda) medan jag många gånger fått belgiska som inte varit toppen, men det beror nog mest på att man köper när det inte riktigt är säsong och att man är längre från odlingsplatsen rent geografiskt. Belgiska jordgubbar i Belgien när det är säsong är förmodligen hur goda som helst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant inspel!

      1. Samtidigt kan man inte vara säker på att svenska bär fraktats kortare väg/tid än utländska. Men visst är chansen större.

      2. Det kan stämma. När det gällt antibiotika i kött (där Sverige också slagit sig för bröstet) har vi däremot inte varit lika bra som andra länder. Tror t ex Norge för några år sedan hade under halva den svenska halten.

      Radera