torsdag 26 augusti 2021

”Ångest” för ”fattiga” barnfamiljer

Flera har tipsat mig om den här artikeln. Ni får ursäkta att jag inte nämner er allihop, det är lite kaotiskt nu.

Det handlar hur som helst om en Helsingborgsfamilj med fem barn, från 1-18. Merparten av dem i skolåldern varför det är underligt att skolstarten kommit som en oförutsedd händelse för familjen, men så verkar det vara. Eller mer specifikt utgifterna som följer med den.

Barnen vill gärna ha ryggsäckar som är hela och rena. Alla andra barn kommer med nya.
Hur ska vi klara månaden? Vad kan vi lägga upp till försäljning på marketplace?

Min första fråga är om verkligen alla kommer med nya väskor varje år. Det är ett rätt stort steg därifrån till ”hela och rena” och de pratar ju om Facebook Marketplace, så då borde de veta att de hittar en ryggsäck i nyskick för en femtiolapp, troligen på gångavstånd. Säkert inte av ”rätt” märke, men man kan inte få allt. Det kan ingen, även om man inte väljer att skaffa hela fem barn (kondomer är faktiskt jättebilliga).

Socialtjänsten har konstaterat att familjen har helt normala inkomster. Som jag varit inne på tidigare ligger Riksnormen för försörjningsstöd ganska högt, så de kan säkert pressa en del i utgifterna. I en familj på sju personer lär det finnas kostnader som inte är huggna i sten.

Det enda jag sett hittills är att de gråtit ut i Sydsvenskan och det imponerar inte. Att kalla denna familj fattig är fånigt! Deras barn går i skattefinansierad skola och eftersom de inte ens kommer ner till socialbidragsgränsen är det helt uppenbart att föräldrarna klarar av att utrusta dem med ryggsäckar, skor, pennor och allting annat som hör skolan till. Jag har ingen stor tro på svensk skola, men jag hoppas ändå att barnen lär sig något där som gått dessa föräldrar helt förbi.

71 kommentarer:

  1. Såg nån annanstans att familjen har en avancerad och dyr vällingblandarmaskin som delvis syns på en bild tagen i deras kök. Prioritera bättre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ehhh.... när mina barn var små så antingen vispade man vällingen i kastrullen med vatten eller skakade flaskan med pulver + vatten innan den åkte 43 sekunder i micron.
      En "avancerad vällingblandarmaskin" låter som en robot (typ R2D2)! Känns totalt onödigt, håller med dig.

      Spargrisen

      Radera
    2. Ser också att frun i familjen kostat på sig en tatuering och hennes make en dyr klocka...

      Radera
    3. Vällingblandarmaskin?! Tänk vad man får lära sig :)

      Men visst, det är klart. Gjorde de inga "onödiga" inköp hade de inte ansett sig fattiga.

      Radera
    4. Det är väl en maskin för blandning av ersättning till rätt temperatur. Som kanske kostar 2500-3000 kr. Ibland blir man glad för att man valt att amma :)

      Radera
    5. Jag är barnlös, men det låter som att en kastrull och ett finger borde kunna ersätta maskinen.

      Radera
    6. De tycker nog inte det mitt i natten när man går upp för sjuttiofemte gången för att bebisen är ledsen, men för de allra flesta finns en tutte som funkar på samma sätt och inte kostar mer än lite extra kcal till mamman (och det har nog de flesta inte så mycket emot).

      Radera
    7. Som anonym skrev: vi klarade oss också trots många matningar genom att skaka flaskan... Klarar mig utan tatueringar hur fan det nu är möjligt samt utan klocka (har inte familjen mobiler).

      Alla ska ha allt med eller utan egen ansträngning. Sjukt samhälle där man inte skäms föt att gråta ut över bristen på pengar som dessutom är självförvållat. Maggan öppnar säkert skattkistan o delar ut mer skattekronor till ett sllt större antal idioter.

      Radera
    8. Vad är det här landet på väg? Vad fan får jag för pengarna?

      Radera
    9. Ja Östling hade naturligtvis helt rätt: vad fan får jag för pengarna som betalas i skatt

      Radera
  2. 6740 kr får man i barnbidrag för 4 barn varje månad, för 18-åringen om hen går i gymnasiet så blir det någon 1000-lapp i studiebidrag. Borde väl räcka till kläder, skor och ryggsäckar iallafall, så kan föräldrarnas inkomst gå till övriga kostnader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har själv sålt just ryggsäckar begagnat, det är därför jag vet att det är billigt. Och kanske, kanske lär sig barnen något annat vettigt genom att vara de som inte har nya märkesryggsäckar varje år.

      Radera
  3. Ny väska varje år?
    Jag minns att ett av mina barn köpte, för egna sparade pengar, en speciell väska som hon tittat efter länge, strax innan hon började sjuan. Den hade hon i tre år, dvs hela högstadiet. När hon började gymnasiet (kommunal skola) så fick alla elever en var sin ryggsäck från skolan. Tror att det är ganska vanligt att gymnasieskolorna utrustar sina elever med bra väskor. I allafall i Stockholm.

    Ett annat av barnen sa för ett tag sen "hängaren på min ryggsäck har lossnat på ena sidan, kan jag få hjälp att sy fast den igen?" Alltså den där lilla biten som man har till att hänga upp väskan på en krok. Den väskan har använts dagligen i minst två år och ska tydligen finnas med i ett tredje. På frågan om det behövs ny skolväska så var svaret "jag gillar den här".

    Annars brukar vår hall vara belamrad med väskor. med var sin jobb- eller skolväska, idrottspåsar och väskor till olika träningsaktiviteter så blir det lätt minst 3 (jag) men gärna 4-5 per person!

    Så svaret på din fråga, Sparo är: NEJ, alla kommer inte med nya väskor varje år. Inte ens hälften gör det (har spanat i grannskapet hur det ser ut).
    Iallafall inte i skolor i kommuner där "alla" anses vara medelklass eller högre och där föräldrarna skulle kunna köpa nya skolväskor varje år.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte heller minnas att jag behövde en ny väska varje år, och framförallt gjorde jag ingen notering om ifall andra hade ny väska. Jag var en sån där underlig kuf som pluggade under skolåren, det var ingen jävla modevisning!

      Dina barn låter ytterst balanserade. Jag är mer rädd för barnen i artikeln.

      Radera
    2. Jag är fascinerad över att barnens "kompisar" har koll på exakt vilka kläder alla andra har, och hur länge de kläderna har funnits. Även om barn har lättare att minnas än vuxna så med 25-30 st i klassen och flera parallellklasser borde det bränna ett antal säkringar för att komma ihåg allt.

      Spargrisen igen

      Radera
    3. Jag med! Men det kanske finns ungar som kommer ihåg allt sånt där. Känns som att en del levde för det sociala spelet i skolan. Jag försökte bara överleva.

      Radera
    4. Kapaciteten som inte läggs på undervisningen kan läggas på att minnas nonsens...

      Radera
    5. Lite så jag tänkte. Jag hade fullt upp att minnas Hallands floder och sån skit. Inte vem som hade eller inte hade Adidasväska.

      Radera
  4. Skulle vara roligt med ett annorlunda kommentarsfält den här gången. Istället för att spy galla över den här familjen och säga att de minsann har råd, så kan väl alla spy galla över de föräldrar som köper massa dyra kläder/skor/etc till sina barn och sedan inte sätter dem på plats när de retar sina mindre bemedlade klasskamrater.
    Problemet för den här familjen är inte att de inte har råd att köpa nya grejer till barnen, problemet är allra troligast att de inte har råd att köpa de svindyra saker som andra barn har. Och därför har föräldrarna ångest, för de vill att deras barn ska passa in.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att jag gör både och. Beträffande eventuell mobbing av artikelbarnen (som jag inte är alls säker på, de hade nog gjort en större grej om så var fallet) kan ju även deras föräldrar göra en insats genom att berätta att det går att ge mobbare svar på tal. Försök ge barnen den själv de själva uppenbarligen saknar.

      Radera
    2. Jag tänkte lika samma sak Tobias. Varför ska allt och alla alltid köpa en massa nytt och skämma bort sina barn?

      Radera
    3. Idag så handlar det mesta om status, jobb, prylar, bostad, pengar och tyvärr även relationer mm. Personer med låg status i samhället försöker ofta visa upp dyra materiella ting som statusmarkörer för att kompensera sitt komplex eller dåliga självförtroende mot dom som har hög status.

      Radera
    4. Bättre att jobba på självförtroende och lära barnen att det inte är vem som har dyrast skolväska som "vinner" livet.

      Radera
    5. Håller med helt och hållet, men tyvärr så tror jag inte det är så enkelt. Barn, ungdomar och vuxna vet vad som gäller för att inte hamna utanför gruppen. Om barnet inte ska bry sig om vilken väska den har så ska väl ingen annan i den gruppen göra det heller. Psykologikurs 1. Dom flesta vill bli accepterade, respekerade och omtyckta. Att personer behöver bli mycket bättre på att sköta sin ekonomi stämmer säkert.

      Radera
    6. Kurs 2: Det är de som saknar självkänsla som blir hackade på, så det är viktigare för föräldrarna att jobba med den än med att köpa ryggsäckar.

      Radera
    7. Jag måste säga, Tobias, att det faktiskt var det allra första jag tänkte på! Vad är det för fel på de föräldrar som köper nytt och allt barnen ber om? De tycker kanske inte det, men jag säger nog nej till mitt äldsta barn 95% av gångerna och jag har bara dåligt samvete vad gäller en sak som jag nekat, ett större boende med en trädgård att springa omkring i.

      Nu senast igår läste jag flera kommentarer från föräldrar som tycker Farbror Fri är onödigt snål och inte låter barnen få bestämma tillräckligt (=vad föräldrarna ska KÖPA till dem) och jag måste säga att jag blev förvånad. Varför är vi onda föräldrar om vi inte KÖPER allt våra ungar vill ha? Jag kanske är dålig på att hänga med i vad som är viktigt för tonåringar, men jag har verkligen tagit noll skada av att jag inte fick märkeskläder och liknande som barn. Utifrån ett miljöperspektiv kan jag dessutom inte låta bli att äcklas lite över tanken på en ny väska varje år. Jag kan bara hoppas att den där familjen har fel och att alla inte faktiskt köper det!

      Samtidigt kanske det här ger en bra bild av varför de flesta inte ens verkar klara av att spara 10% av sin inkomst? Om det ska köpas nya väskor bara för att det är en ny termin och butiksnya kläder är ett absolut måste. Än så länge har mina barn knappt ägt ett plagg som varit helt nytt och det var flera år sedan jag själv köpte något helt nytt till mig själv. Mitt tips för familjen som känner sig fattig är därför att antingen bli miljömedvetna eller låtsas bli det. Gud så mycket enklare det måste vara för barnen att högt be klasskamraterna titta på den second hand-fyndade "nygamla" väskan och berätta för att alla hur mycket bättre det är för miljön än en nyproducerad vara. Förut när jag hämtade mitt barn på förskolan och de andra föräldrarna kom med sina bränsleslukande jättebilar brukade inte jag skämmas över min cykel utan istället svara min unge (som drömde om att hämtas med bil) att jag inte vill förstöra planeten för hen och hens kompisars skull och därför inte hämtar med bil som alla andra. Jag tycker faktiskt snarare att slösiga föräldrar ska skämmas än de som inte kan köpa fem väskor per termin.

      Radera
    8. Att undvika onödig konsumtion verkar mest viktigt i teorin, men sedan ska man "unna sig" i alla jävla lägen.

      Radera
    9. Varför har inte SUVarna förbjudits då de utan tvivel belastar miljön mer än en mindre, lägre o lättare bil?

      Radera
    10. För många politiker som behöver frakta väldigt tunga stenar?

      Radera
  5. Vad sägs om att byta skola (skolor) för alla barn, till ett område där alla är fattiga? Kanske till ett s.k utsatt område, det borde finnas flera att välja på, Janne Josefsson cigarettreportage i en dylik för några år sedan visade tydligt omfattningen av horder med barn som drog runt, barfota. Antagligen därför som det ofta nuförtiden rånas inte bara på mobiler, Swishkontanter utan även just skor. Nästa grej blir antagligen ryggsäckar. Kånken, någon?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kånken var mobbingväskan nummer ett på min tid. Nu skulle jag inte lägga pengarna på dem eftersom de är skitdyra.

      Radera
    2. Min spaning, den är från länge sen för jag var föräldraledig med mitt äldsta barn som nu är i 20-årsåldern, är följande:

      I sk "fattiga" områden måste folk hävda sig och visa att de har råd. Därför har de föräldralediga mammorna som träffas i tex Skärholmens centrum allihopa sprillans nya barnvagnar av dyraste sort, trots att de har ett äldre barn som precis slutat sitta i barnvagn. Det borde alltså finnas en högst tre år gammal vagn i familjen.
      I sk "rika" områden så ärver man vagnen från en granne eller annan bekant. Om den är lite sliten så gör det inget för den ska ändå användas.

      Så till Anonym, om vi ska börja "bussa" barnen kors och tvärs genom stan så tror jag att de sk "fattiga" kommer ännu mer att vilja visa upp sina märkessaker och de sk "rika" kommer definitivt inte våga ha på sig ens en varm jacka på vintern.

      Och Kånken!!! Tönten, kallades den för :-) Dessutom är den värdelös i storlek, antal fack och världens mest obekväma axelremmar. Ingen ville ha den, även om den varit gratis.

      Spargrisen

      Radera
    3. Spot on, själv erfarenhet av olika områden. I mer välbärgade cyklar småpojkar med glädje på rosa cyklar ärvda av grannen men har en närstående som tillhör en lite mindre rik socioekonomisk grupp som aldrig skulle tänka sig att köpa begagnat, än mindre rosa till en pojke. Det känns definitivt som att det är viktigare med nya och lite flådigare saker för grupper som man tycker har minst råd att hålla sig med dem.

      Radera
    4. "A fool and his money are soon parted" skrevs det redan på mitten av 1500-talet.
      Men som vänstern uttrycker det: "det är orättvist", alternativt:
      "det är någon annans fel"
      så då måste det ju vara så. Eller hur SVT/SR?

      Radera
    5. Det där låter ju som rena Solsidan :)

      Radera
    6. Kånken ser man på var och varannan skolunge i Schweiz.
      Annars brukar det mest vara IKEA man ser utomlands (även om det nu går att diskutera hur svenskt IKEA är fortfarande).

      Radera
    7. Ang. "A fool and his money are soon parted".

      Det borde innebära att det finns underskott av rika dumbommar. Inte riktigt min erfarenhet ...

      Radera
    8. Vi kanske borde buss politikerna och journalisterna till orten istället?

      Radera
  6. Dwt går att köpa skor Nike/Adidas skor på Sellpy som i princip ser helt nya ut för 30 kr. Det är väl ingen som vet att de är begagnade, folk hade ju bara trott att man haft skorna några veckor. Skopunkten 299 kr, sämre skor och 10 ggr så dyrt...Man måste vara lite kreativ och om sig och kring sig...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där ja. 30 kr har de nog råd med eftersom de inte är fattiga enligt normen.

      Radera
  7. Dottern fick en dyr Kånken när hon började första klass, vi betalade säkert 1000kr och den har hon haft fram till nu då hon börjar 7e klass och den ser fortfarande fin ut. Hon fick själv välja en ny ryggsäck nu till sjuan och vad väljer hon, jo en ny Kånken fast i en annan färg!
    Kånken är billig jämfört med billiga plastryggsäckar som ser skit ut efter en termin.

    "Buy quality, cry once"

    //Ola

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kånken är säkert bra grejer, det är jag övertygad om. Bara att det inte kändes så när jag var ung.

      Radera
    2. Är det bara jag som inte fattar varför hon i så fall skulle få en ny till sjunde klass?

      Radera
    3. Haha, ge er, hon ville ha en ny ryggsäck då hon bytte skola och hade tröttnat på sin lila (nackdelen med saker som håller länge) och då den nya Kånken har vadderat fack för Laptop så ville hon ha en sådan, dessutom i svart.
      //Ola

      Radera
    4. Ja, alltså, det lät inte helt orimligt med en ny väska efter alla år, men är man snåljåp kan man inte rå för att man alltid tänker ett steg längre :)

      Radera
  8. Hade väl räckt med tre eller två barn. Varför skaffar man sig en hel radda ungar som man inte har råd att försörja, ska vi andra göra det genom skatter? De borde ju de ha sett ganska tidigt, att skaffa en tredje eller fjärde unge kan bli för dyrt, vi gör inga mer.

    Dessutom har man fem ungar borde moståndskraften ha vuxit, mot vad alla andra har. Tycker själv att inte vara som alla andra inte är så svårt, övning ger färdighet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, en spaning är att det ofta är fattiga vars kondomer spricker. Och jag tänkte också så, att det är märkligt hus osäkra de tycks i sina föräldraroller trots att de har fem barn.

      Radera
  9. Har dom glömt att dom får barnbidrag?

    SvaraRadera
  10. Minns när jag själv var i 10-års åldern och en klasskamrat frågade:
    - Har ni ny bil? Nej
    - Har du ny cykel? Nej
    - Har ni stort hus? Nej
    - Är ni fattiga eller?!

    Men det tog inte lång stund innan det växlade till:
    -Har ni varit utomlands i år? 2 ggr?
    Är ni rika eller?!

    Finns med andra ord alltid nåt att bli retad för hur mycket pengar man än har.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns alltid något. Ingen har råd med allt.

      Radera
  11. Men för i helvete. Anpassa mun efter matsäck. Hur svårt ska det vara? Stadsmissionskvinnan gör ju inte saken bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det stör mig att alla jamsar med i artikeln. De kvalificerar sig inte för bidrag, så då ska pengarna räcka med rätt prioritering.

      Radera
  12. Nu har jag inte läst artikeln, men är det så att dom inte kvalificerar sig för något bidrag, utan bara har misskött sin ekonomi, så ska dom definitivt inte ha ett öre. Jag kanske låter något hård, men rätt ska vara rätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det står att de sökte socialhjälp, men att socialen konstaterade att de inte uppfyllde kraven. Sedan kan det såklart diskuteras om kraven är rimliga. Min personliga åsikt är att normen för försörjningsstöd är alldeles för snäll, men jag fattar att de som inte av egen fri vilja håller sig med marginal under socialbidragsnormen kanske inte ser det på samma sätt.

      Radera
    2. Sparo, senast jag kollade levde vi under normen för socialbidrag och vi äter ändå ute ibland, har en bil som vi inte behöver och handlar godis och övriga snacks för betydande summor varje månad. Jag håller helt med dig om att den är rätt snäll.

      Radera
    3. Skönt att höra att vi är fler galningar :)

      Radera
    4. Om jag räknade rätt i tabellen "riksnormen för försörjningsstöd" så borde mitt hushåll ligga runt 17 000kr/mån (två vuxna och två barn). Vi ligger några tusen över det men ja, då har vi två bilar, bostadsrätt för runda slängar 3miljoner och matkostnaden har dragit iväg lite senaste.

      Radera
    5. Du läste nog rätt, det är ungefär där det ligger. Inte jättemycket pengar, men fullt tillräckligt om man håller i pengarna (vilket är rimligt om det inte är ens egna pengar).

      Radera
  13. Själv har jag medvetet inte skaffat fler barn än jag vet vi har tid för och råd med. Men det var tydligen helt ja fel?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan man också göra, inte skaffa utgifter man inte har råd med. Väldigt omodernt.

      Radera
  14. Herregud. Ny ryggsäck varje år??? Mina barn, nu 17 och 18 år, har haft samma ryggsäckar varenda skoldag sedan åtminstone mellanstadiet och de funkar fortfarande. Inte förrän nu, i trean på gymnasiet, har de velat byta till nytt. Själv hade jag en plastkasse som skolväska på högstadiet (på 70-talet), minns jag. (Självvalt, inte pga "fattigdom".) Dottern fyndar gärna billigt på second hand och sonen vill ha en proper basgarderob utan flashiga märken, så nåt rätt verkar jag ha gjort. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade också plastpåse i flera år, och en dokumentportfölj som också fick hänga med länge. Fast på högstadiet på 80-talet var det Salomonryggsäck för det var nästan lag på det då.

      Radera
    2. Garanterat en sån här alltså?
      https://img.tradera.net/images/351/428995351_474460e6-19b9-44be-8951-77ebc381738a.jpg

      Jag minns dem :)

      Radera
    3. Exakt! Otroligt rätt under ett par år.

      Radera
  15. Mina barn går i låg- och mellanstadiet. Det är mycket tydligt att man skryter om det mesta, det är liksom så de tar sig fram. De flesta köper/får nytt hela tiden. Jag tycker man kan köpa nytt när det behövs, inte bara för att andan faller på. Försöker verkligen förklara mitt tankesätt för barnen. "Vi är inte fattiga, vi prioriterar annat".
    Men det är som att man måste äta snabbmat ett par gånger i veckan, sticka till ungarna pengar när helst de ber om det och låta dem bestämma.
    Jag tycker de flesta föräldrar verkar ha abdikerat och köper sig ur situationen.
    Det är svårt att låta barnen leva mina val, de hamnar utanför. För barn är det viktigt att vara som "alla andra".
    Vi bor varken i ett medelområde, men det primära intresset här verkar vara att slösa pengar...
    Det jag försöker säga är att även om jag har en livsstil som skiljer sig från mängdens (tror inte det märks jättemycket utåt, men vi äter t ex ytterst sällan på donken e dyl), vill barnen ändå vara som alla andra. Hur mycket jag än försöker förklara att snabbmat är dyrt, onyttigt och inte alls så snabbt alltid, älskar de just detta och hyllar det. Kanske blir mitt agerande bara kontraproduktivt?

    Hur som, en vuxen väljer sitt eget liv. Barnen får stå ut med päronens val, jag vill inte sätta dem i trist position.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte alltid lätt att förklara allt för barn, men jag tror att de fattar mycket mer ekonomi än många vuxna ger dem chansen till.

      Radera
  16. Som fler har skrivit så när ajg var i skolåldern så hade jag samma väska i minst 4år. Sen pennor och suddigum är ju inte direkt det dyraste som finns. Gympaväska var i min ungdom ofta en plastpåse från ex. Willys, som fick plata i ryggsäcken, fast ja nu kostar de ju 7kr och är inte lika tjocka i plasten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant, när jag körde plastpåse som skolväska var de gratis. Idag hade jag nog kört tygpåse.

      Radera
  17. Svårt att förstå att det är sååå svårt att få det att gå runt med två inkomster. Jag har varit ensamstående förälder till mina tre i 13 år, jobbar i kommunen med en absolut medelmåttig lön och jag har dragit runt mig och kidsen utan bekymmer i alla år. Dessutom lyckats spara varje månad, har bil, åker på skidresor och kidsen saknar definitivt inget. Jag blir otroligt provocerad av tyck-synd-om-mig-artiklar, men konstaterar varenda gång att det inte är den intellektuella eliten det handlar om och att folk nog egentligen bara har otur när de tänker. /trebarnsmorsan

    SvaraRadera