torsdag 9 september 2021

Den gula FIRE:n

Jag var så nöjd med rubriken tills jag insåg att uttrycket ”den gula faran” kanske (troligen) anses rasistiskt idag. Men om ingen skvallrar för Tobias Hübinette kommer jag nog undan med det eftersom övriga fem miljarder asiater troligen är okej med sin hudfärg.

Men nu handlar det alltså inte om fara utan om FIRE, ”financial independence, retire early”. Kommentarsfältet uppmärksammade mig på det kinesiska begreppet ”tangping” som ungefär går att översätta till ”lägga sig platt”. I Dagens Nyheters tappning låter detta skrämmande, världen kommer gå under när allt fler kineser bara slutar att bidra.

Men så låter det ju också när de och andra etablissemangstrogna medier beskriver västvärldens FIRE. Det är ett hot mot välfärden och ”hur skulle det se ut om alla...?”. Så jag bestämde mig för att läsa mer om tangping och hittade t ex denna definition:

Tangping is the refusal to pursue success, money, and consumerism. It is a form of passive resistance to materialism in China.

I mina öron låter det där som sunt ifrågasättande av den konsumism som verkligen är ett bokstavligt hot mot världen i stort. Och att jobba ihjäl sig. Kinas motsvarighet till 9-5 heter 996, vilket betyder att jobba kl 9-21 sex dagar i veckan. Jag är själv inte arbetsskygg, men när jag jobbat 65-70 timmar på en vecka har det definitivt inte känts som meningen med livet.

22 kommentarer:

  1. En av de stora stegen framåt för Kina har ju varit att fler arbetar för pengar på en marknad istället för att bara arbeta med egna verktyg för sig själva. Det avlönade arbetet är i genomsnitt betydligt mer produktivt, motiverande, och bra (givet att inte skatterna springer iväg/förslösas).

    Generellt skulle produktivitet må bra av att organiseras professionellt - så att den fritid man får blir bättre och varorna fler.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det verkligen mer produktivt och mer motiverande att vara löneslav än sin egen? Själv har jag alltid känt tvärtom.

      Radera
  2. Både Tangping och 996 låter rätt extremt åt båda håll.

    Samtidigt så hade kanske 20-30h varit än bättre nivå för för de flesta svenska idag 2021 om man ska ha meningsfullt arbete så det räcker till de flesta som klarar av att utföra det.

    Har man bara ett liv så är det ju tokigt att lägga större delen av tiden på jobb som inte spelar någon egentligen nytta (tex sälja elavtal eller prenumerationer på strumpor)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, bägge låter helt galet.

      Svårt att veta var man ska dra gränsen. 40 eller 20 timmar, eller "3-4 procent, "gärna hemifrån":
      https://www.youtube.com/watch?v=Rb1dxso4Aoc

      Radera
  3. Vi behöver öppna våra sinnen och inte gå i gamla spår. Livet är för kort för att slösas bort av helt meningslösa och tråkiga arbeten. Vi lever i föreställningar om borden och måsten som någon har hittat på. Jag uppmanar er alla, tänk själv, låter det vettigt? En stund på jorden i mörkrets tomma universum.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, idag håller jag med dig helt och hållet!

      Radera
  4. Ut i skogen å lev på kantareller å kaniner

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så himla svårt att hitta kantareller, och kaniner är larvigt snabba.

      Radera
    2. Ja, varför inte? , bägge är väldigt gott.

      Radera
  5. Vare sig konsumera ihjäl oss eller jobba ihjäl mig låter riktigt lockande. Det får bli någon slags gyllene medelväg där inget blir perfekt. Lite som när Homer Simpsons försöker få en Hummer och en sötvattensfisk att leva i samma akvarium. Med rätt mängd salt i vattnet så mår båda skit men överlever.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Ja, det gäller att hitta rätt salthalt för att överleva :)

      Radera
  6. Det är helt ok att beskriva varandra som vi ser ut. Att beskriva vilken färg på huden vi har säger inget om människovärde.
    En guling som ligger på gatan är motsvarigheten till en viting som gått in i väggen. Alltså handlar det utmattning. Hoppas det går bra för de kineser som inte orkar mer. Tror inte dom har lika generösa sjukskrivnings villkor som vi har. Håller tummarna för dom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Guling har jag fått skit för tidigare (i ett sammanhang där jag berömde asiater) och skulle du använda färgen svart på samma sätt skulle många reagera. Men i princip håller jag med dig.

      Radera
  7. Skulle tippa på att kineserna finner inspiration i de buddhistiska idéerna om att kväva begäret. I sina extrema former blir ju detta att likt munkar utan ägodelar som sitter och mediterar hela dagarna. Men har för mig att det även fanns en gyllene medelväg för oss som uppskattar livets goda. Men inte vill springa i ekorrhjulet längre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad är denna "gyllene medelväg" mr Miagi? Är det wax on, wax off?

      Radera
    2. Mr Miagi har oftast rätt, särskilt om man följer upp wax on/wax off med tranan. "If done right, no can defense."

      Radera
  8. Varje gång jag läser om FIRE i media så undrar jag om inte journalister/mediapersoner måste vara samhällets mest fyrkantiga, ekorrhjuliga och gråtrista människor. Inte en enda av dem kan tränga in i vad det kan vara att vara FIRE utan alla stannar på dumstrutstadiet- FIRE = sofflocket. Som idag (13 sept) i DN där en Maria Arnstad levererar slutklämmen "Kanske är knepet att lära sig njuta av vardagsspringet - för vem vill egentligen att livet ska stå helt still".

    Är det ingen som kan bättre än så? Av typ hundra personer i media som uttalat sig om FIRE så hamnar alla i sofflocksfällan...

    Det är nästan så att man skulle vilja bjuda in några till en FIRE vecka. Men de skulle väl få panik redan på tisdag av att inte veckan är inrutad och att man sätter sina egna arbetstider...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är inte utan att man undrar över varför de så totalt undviker att ge en nyanserad bild. "Motargumenten" spänner från "Hur skulle det gå om alla..." till "Tänk vad lite pensionspoäng det blir".

      Vore de det minsta intresserade kunde de ju intervjua någon som är framme eller ute på resan. Då skulle de upptäcka att det sällan är så mycket sofflock inblandat.

      Radera
  9. Ja, den självklara aha upplevelsen för en journalist borde vara; "det här är alltså ett gäng som har en stor frihet i tillvaron, som kan utforska massor med olika spår. Samtidigt måste det vara ett gäng med starkt driv som har jobbat och uppnått ett långsiktigt mål. Häftigt, det måste ju finnas massor med olika spännande FIRE typer!"

    Nåt i den stilen. Istället blir det: FIRE. Hängmatta. Slut artikel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller FIRE->hängmatta->oförutsedda utgifter+misär och elände->Slut.

      Radera