onsdag 29 september 2021

Flyttstädning i Helvetet

Hur mycket grejer kan en människa egentligen spara på? Jag är som hastigast tillbaka i Sverige för att tömma lägenheten, och slås över hur mycket skit jag har. Det genomsnittliga amerikanska hemmet lär ska ha trehundratusen föremål. Jag har alltid viftat bort det med att amerikaner är galna.

Och skulle det vara lika tokigt här gäller det åtminstone inte mig. Fast nu börjar jag undra. Det känns som att jag kan ha slängt hundratusen saker bara igår. Och den här dagen började på samma sätt, vid 5.30 (säg vad ni vill, halv sex är per definition mitt i natten). Så framåt midnatt har jag nog kastat lika mycket till.

En annan reflektion på soptemat. Varje gång jag flyttat har jag tänkt att den här gången blev allt väldigt stressigt, men nästa gång ska jag minsann göra det systematiskt och inte kasta ner grejer i flyttkartonger som jag inte är säker på att jag vill ha.


Inte mitt förråd, men jag är banne mig inte långt ifrån.

Men nu står jag här igen, med låda på låda av ”det här skulle jag ha sorterat och rensat”-saker. Och även om corona (alla andra skyller ju på det, så jag hänger på) orsakat oväntat mycket stress för resorna har jag vetat att jag skulle flytta, så jag har inte mycket att skylla på. Okej, jag har rensat, kastat och sålt, men för att göra flytten ordentlig skulle jag behöva minst en månad.

Det har jag nu inte, jag åker hem på söndag. Och vart det är tar vi nästa vecka. Tusan vet om jag ens kommer hinna blogga varannan dag den här veckan utan att få slag eller stroke eller vad det heter nuförtiden. Det är mycket nu...

41 kommentarer:

 1. Kämpa!

  Ja, det är sannerligen märkligt hur många lådor som flyttas från förråd till förråd varje gång man flyttar.

  Att ha begränsat med tid och lite utrymme i fordon för flytt eller destination för flytten brukar "hjälpa" med rensningen.

  Lycka till!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ett svenskt "nödförråd" att mellanlanda grejer i, men då ska de tömmas igen.

   Radera
 2. Har själv svårt att förstå vitsen med förråd. Spara saker man uppenbarligen inte behöver …

  Det vore kul att låta besökarna här komma med ett förslag till vilket land de skulle vilja flytta, och en kort motivering. Kan inspirera andra att ta steget bort från Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror väl på hur man använder det. Vissa saker använder man olika säsonger - typ vinter/sommarkläder eller sportutrustning som skidor på vintern och golfklubbor på sommaren (jag spelar inte golf men det finns uppenbarligen de som gör det...). Och det kan ju vara praktiskt att inte ha sånt som inte ska användas på ett halvår stående framme eller i garderoben i sovrummet om man har begränsad plats.

   Radera
  2. Dels säsongsmässigt, men också sånt som nästan aldrig används, som borrmaskiner.

   Det där med gissningslek kommer att organiseras nästa vecka. Fru Efficient Badass kom med förslaget för flera månader sedan (och gissade fel).

   Radera
 3. Kör nå brödbaksinlägg från 5 år tillbaka i tiden i repris så löser det sig ju med blogandet !! :)

  5.30 har man ätit frukost här uppe i Norrland å sitter i bilen på väg till jobbet. Ryktet säger att vi behöver mer folk upp hit till batterifabriker å diverse annat. Föreslaget är att det folket ska flytta upp från södra Sverige.

  Jag blir tveksam...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gamla inlägg finns ju redan där, så det tycker jag vore fusk.

   Man kan mycket väl äta frukost före 5.30. Jag har själv jobbat nattskift ;-)

   Radera
  2. 5:30 då är man ju nästan vid jobbet. Larmet ringer 04:30 här i Göteborg 😵

   Radera
  3. Ja, hörde att Göteborg fått ett nytt, nästan explosivt larm installerat.

   Radera
  4. Ja. Det överröstade nästan polishelikoptern, skottlossningarna och skriken från knivrånen.

   Radera
  5. Känner tyvärr igen alltihop från Stockholm.

   Radera
  6. Ni får nog er beskärda del av sprängningar också vad det lider. Tyvärr.

   Radera
  7. Du har rätt. Vid närmare eftertanke...stanna kvar där nere ;)

   Radera
  8. Om vi lovar att inte spränga något då ;-)?

   Radera
  9. Vi har bara bakelitfärgad befolkning här i söder och jag är inte säker de vill jobba och förmodligen inte med batterier... :-)

   Radera
  10. Har bakelit en speciell färg? Min enda association till materialet är gamla telefoner.

   Radera
  11. Vi framställde det i provrör på kemin i gymnasiet. Osade fruktansvärt och färgen var mörkt gul, åt det bruna hållet. Tror nog att i kommersiella produkter så tillsätts lämpligt färg för produkten i fråga.

   Radera
  12. Låter rimligt. Själv hade jag (för allas trevnad) ingen kemi på gymnasienivå.

   Radera
 4. Har läst nån gång att man ska försegla lådor och skriva datum på dem. Har man inte öppnat dem på ett par år kan man sen köra dem till tippen oöppnade...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryan Nicodemus i The Minimalists gjorde ett "packing party" där han packade allt han ägde i lådor utan att sedan flytta. Det som inte plockats upp efter X antal veckor kastades.

   Radera
  2. Veckor låter kanske lite drastiskt med tanke på diskussionen om förråd längre upp, säsongsbaserade kläder mm. Men principen verkar ju vara densamma även om jag nog skulle låta det gå lite längre tid innan jag skeppade iväg oöppnade lådor.

   Radera
  3. Jag minns inga detaljer, men antagligen framgår det här:
   https://www.youtube.com/watch?v=4AqD6E6A7v4

   Radera
 5. Lycka till!
  Flyttstädat själv inför flytten till Malta! Det var himla skönt att bli av grejer samt sorgligt också! Har lovat mig själv att inte samla mer på mig än det som jag kan ta med mig i en ryggsäck!
  Resten av livet ska jag leva med lätt packning.

  Malta är bra land att leva och bo i enligt min mening. Det enda nackdelen är vänstertrafik.
  Annars är det varmt, över 300 soldagar/år, billigt, bra infrastruktur, bra internet, samma tidszon som Sverige. Vänlig folk, nära till havet, mycket rörelse i städerna, lätt att ordna jobb om man vill jobba, befolkningen är engelsktalande. Bra och billiga förbindelse med både Europa och Sverige.
  Därför tror jag att Micke flyttar till Malta.
  Vi kanske träffas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Starkt jobbat! Jag känner att jag håller på att fuska mig igenom mitt eget flyttprojekt även om jag också har som mål att leva med mindre saker.

   Du är för tidigt ute. Det blir nästa vecka som tävlingen drar igång. Men om vi fokuserar på Malta känner jag inte att tidszon eller vänster/höger-trafik spelar så stor roll. "Mycket rörelse i städerna" ser jag däremot som ett stort minus med Malta.

   Radera
  2. Spännande!
   Ser fram emot tävlingen nästa vecka.

   Radera
  3. Jag jobbar i första hand för att överleva den här veckan :)

   Radera
 6. Befinner mig själv mitt i stormens öga, där allt är lugnt men en liten vindpust så dras jag in i det. Har nämligen 3 personer i min omedelbara närhet där jag hjälpt till med olika flyttbestyr bara i denna månad (en ska sälja, en annan ska köpa och den tredje ska bara flytta). Avundas dig INTE ett dugg. Och då är jag ganska säker på att du har örnkoll och full ordning på allt som hör till i flyttsvängen.

  Och vilken naturlag är det som säger att så fort en bostad är såld så pajar spisen?! Så den måste bytas, trots att köparen ska renovera (gammalt hus, så köksrenovering är nödvändigt). Det blir nåt begagnat, kanske från nån som går med på att betala frakten åt mig :-D

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att alltihop kan vara kul, att sälja, köpa och flytta. Men det måste vara en rimlig arbetsbörda. Nu kliver jag upp vid halv sex och jobbar tills jag stupar arton timmar senare och ser ändå inte hur jag ska hinna.

   Radera
 7. förrådet är ju sin egen lilla personliga soptipp :=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det funkar bara tills man ska flytta för nya ägare brukar ha en egen soptipp med sig.

   Radera
 8. Fortsätt med minimalismen nu när du rensat. Har det att göra med att det krockar med din "snåla" sida? Du vill liksom inte göra dig av med saker du en gång skaffat för att det blir slöseri med pengar att slänga något du en gång betalat för och kanske behöver någon gång i framtiden?

  Rensa och göra sig av med skit tycker iaf jag är väldigt kul och skönt, så tycker det låter som du har haft och kommer ha några riktigt härliga dagar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker, men känner att jag har fuskat med minimalismen.

   Ja, troligen finns det en motsättning där. Jag vill inte slänga något för tidigt som visar sig vara bra skit. Att sälja känns mycket bättre, då har jag åtminstone en uppsida.

   Hade jag haft några dagar till på mig tror jag att jag hade lyckats bättre. Nu kommer jag ta med lite för mycket, och troligen ändå slänga sånt jag borde ha sparat. Jag måste helt enkelt bli klar nu, senast lördag.

   Radera
 9. Grattis till nya boendet, ser fram emot nästa vecka :). Vi ska också ta tag i att rensa förrådet snart. Har haft fullt upp med lite bygg projekt så förrådet har fått vänta. Har allt från högtalare till trasmattor och massa gamla prydnadssaker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Högtalare vet jag inget om och prydnadssaker kan ju vara allt från Hötorgskonst till miljonstatyetter, men trasmattor har jag sålt ett antal och fått förvånansvärt bra betalt för, även när de inte varit i toppskick. Så ska ni inte använda dem finns det pengar att göra.

   Radera
  2. Tack för tipset, det är min farmor som vävt mattorna så är lite sentimentalt, men passar inte rikrigt inne hos oss. Så är ju bättre någon annan får användning av dem.

   Radera
  3. Sånt är knepigt, men om alternativet är att de ska ligga hoprullade i ert förråd blir ju inte minnet av farmodern sämre om de används i någon annans hem.

   Spar bilder av mattorna.

   Radera
 10. Jag fick inbrott i förrådet här om månaden, lite stöld och massa skadegörelse, och det var mestadels en lättnad i och med att jag kunde kasta en massa skit utan dåligt samvete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade nog ändå blivit förbannad, men det var en bra signal att du har för mycket grejer. För mig var nog förrådet det mest rensade. I garderober och kökslådor är det däremot en del att önska.

   Radera