lördag 11 september 2021

Digital nomad – utvärdering

För ett par år sedan bloggade jag om digitala nomader och konstaterade att jag själv inte skulle vilja leva på resande fot med kontoret på fickan.

Nu har jag ändå provat det livet i tre veckor och kan konstatera att min magkänsla var riktig. Att leva skribentliv med hjälp av mobilt bredband och en laptop är okej, men långt ifrån idealiskt. Skärmen är för liten, liksom tangentbordet. Har i alla fall släpat med mig en mus så att jag slipper att också svära över pekplattan som sällan gör som jag säger. Men det funkar. Jag behöver inte streama något utan bara söka information i textform när jag skriver, och med webbmejlen kan jag kommunicera med uppdragsgivare. 4 av 5 skäggmiffon.

Börsen hade jag inte planerat att följa så noga som jag brukar, och det är bra för det hade jag heller inte fixat. Nyhetsflödet går an, men att lägga ordrar på en laptop med 15-tumsskärm och ett internet som kan gå ner när som helst är skitjobbigt. 2 av 5 skäggmiffon.

Värst är bokföring och administration. Jag saknar mitt arbetsrum, mina pärmar och mest av allt min skrivare. Jag erkänner glatt att jag är en administratör av den gamla skolan. Kvitton hålslås och häftas in i kronologiskt ordnade pärmar. Mitt ordningssinne kräver en fysisk plats. 1 av 5 skäggmiffon.

Andra må se tjusningen i att åka runt med en ryggsäck, sitta och vara kreativa på internetkaféer och jobba på udda tider bara för att skoja till det lite. Jag är inte en av dem.

28 kommentarer:

 1. Låter som en åldersrelaterad bekvämlighet .. haha:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ligger en del i det. Sitter nog både i huvudet och i kroppen. Inte minst ögonen när det gäller att jobba vid laptop med leksaksskärm.

   Radera
 2. Pekplattan börjar jag vänja mig med, men hatade den i början. Som du säger så jävlas det ibland oerhört när man ska markera och dribbla med text. Kortkommandon underlättar såklart.

  Men till den där stationära arbetsplatsen vill jag nog inte tillbaka igen. Nu har jag vant mig vid laptopen i knät hemma i mitt hobbyskapande. Fast på jobbet är det semistationärt som gäller, laptopen tjänstgör som hårddisk. Däremot vägrar jag jobba via mobiltelefon och har inte mail på mobilen heller.

  När jag är ledig är jag ledig och skiter i alla försenade arbetslivsrelaterade materialleveranser. De kan dra åt helvete i det läget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kortkommandon underlättar, men även där är laptopen sämre. På mitt vanliga tangentbord hittar jag Control och alla andra tangenter i sömnen. På laptopen gör jag inte det.

   Låter skönt att släppa jobbet så där. Jag har haft jobb där jag fått dålig samvete för att jag tänker på jobbproblem på obetald fritid.

   Radera
 3. Hur var nomadlivet i övrigt? Du har ju en förkärlek (likt mig) att helst äta egenbakat bröd. Hade du tillgång till kök/pentry eller fick du palla äpplen för att överleva?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda bröd jag ätit de senaste tre veckorna är medtaget knäckebröd. Ser verkligen fram emot att få baka igen.

   Radera
 4. Med åren vill en ej ha det krångligt,,
  Ska vara samma som alltid.

  Håll på med inter rail igenom Europa för 40 år sen,, tyckte jag var ständig trött.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var inte ens en interrailkille då, jag var nog gubbe redan som tonåring.

   Radera
 5. Intressant ändå. Jag trodde du var en slags minimalist? Men då finns det ändå en nedre gräns av minimalism även för dig säger du :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör det. Jag skulle snarare säga så här. Det är få saker jag kräver av livet, men om någon/några av de viktiga (möjlighet att laga mat, min arbetsplats, löpning, badkar) försvinner lider jag kanske värre än om jag hade ytterligare hundra glädjeämnen i livet.

   Radera
 6. Avskräckande. Tänkte testa att jobba en vinter från nåt varmt land i Asien någon gång (programmerare).

  Kanske får bli en vinter i Asien utan jobb några år senare istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror kanske på hur väl man krattar. Jag är sån att jag prioriterar låga utgifter varenda dag när jag reser och då blir ju komforten lite därefter.

   Radera
 7. En fråga. Hur tror du att kunderna uppfattar en flytt utomlands? Jag tänker på fakturering, utländska bankkonton och så. (Frågar för att jag själv vill flytta bort från Sverige, och kunna fortsätta arbeta med svenska uppdragsgivare, befintliga såväl som nya.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bra fråga som jag funderade över så sent som idag, men jag har inte ställt den till kunderna så det får jag återkomma till när det blir aktuellt.

   Jag gissar att det kvittar kunderna så länge det inte innebär krångel. Fakturerar du dem i SEK borde enda skillnaden bli att de behöver IBAN och Bic/Swift. Hur det blir att ta emot betalning i SEK och växla om dem i bokföringen vet jag inte, men tänker att det inte borde vara så bökigt, det heller. När man handlar i USD eller Euro till sitt företag berättar ju banken vad som dragits från kontot i SEK. Blir ju samma sak fast tvärtom.

   Men vet någon läsare mer om detta är jag idel öra.

   Radera
  2. Växlingskursen är nog det minsta problemet, det svåra är väl att veta var du betalar skatt, och om det är i ett annat land, förstå alla de regler som gäller för det landet. Då gäller ju all bokföring från landet, och ditt svenska bokföringsprogram blir troligtvis ogiltigt osv. Men som tips, om du hamnar där, är att kontakta business sweden, de har gratis rådgivning och kan även tipsa om lokala redovisningsbyråer etc som kan hjälpa dig att komma igång.

   Radera
  3. Är det dessa: https://www.business-sweden.com/? Har bara skummat sidan, men det låter som att de endast är till för att hjälpa svenska företag, inte en svensk företagare som vill flytta hela sin verksamhet utomlands. Eller har jag dömt dem för snabbt?

   Var man ska betala skatt ser jag inget problem med. Bor man och har sitt företag i Sverige betalar man skatt i Sverige, gör man det i Långtbortistan kommer räkningen istället från det långtbortistanska skatteverket. Hittills har jag aldrig haft problem med att få betala skatt. Mitt bekymmer är att jag INTE vill göra det :)

   Radera
  4. Hehe, ja att du kommer få betala skatt är väl ingen högoddsare, men jag antar att du inte bara får en faktura från farbror staten utan att du ändå behöver göra din egen bokföring och hålla koll på skattereglerna, det var det jag syftade på kan vara lite jobbigt att lära sig.

   Den kontakt jag haft med business sweden har förvisso varit som ombud för ett svenskt företag som ska utöka till de länderna, men jag skulle säga att den hjälpen jag fått hade varit applicerbar även om vi inte haft bolaget, då de hjälper till med hur man startar företag, vilka företagsformer som finns och annat att tänka på. Värt en chansning ändå, med tanke på att de ändå är gratis.

   Radera
  5. Dyker det upp ett läge kontaktar jag Business Sweden och ser vad som händer, men jag håller det inte för osannolikt att de tappar intresset när de inser att de inte kommer få hjälpa ett svenskt utan ett utländskt företag, även om det drivs av en etnisk svensk på vift.

   Radera
 8. Nomad livet förskönas de grövsta av sk gurus som säkert gör grova pengar på sina "utbildningar" där de fångar in naiva människor som tror på det hela. Sen tror jag inte heller den stora massan förstår att det inte blir kul i längden att sitta på en strand i Thailand med sin laptop, 35 graders värme och paraply drinkar.

  Den här videon är rätt bra ang ämnet (mer åt granskningen av fake guru hållet kontra nomad iofs)

  https://m.youtube.com/watch?v=L9Gpr7PEnbs

  SvaraRadera
  Svar
  1. För rätt person blir det kanske kul även i längden. Det passar bara inte mig.

   Kul video, även om den nog vore mer intressant om jag hade haft någon som helst koll på de här människorna. Känns som ett rätt amerikanskt fenomen.

   Radera
 9. Alla är vi olika. Min fru lever sitt liv med en mobil i handen, jag föredrar min PC, och gör endast det mest absolut nödvändiga i telefonen, helt enkelt för att jag inte har lärt mig att skriva med de tangentborden, vartannat ord blir helt obegripligt.

  Likadant med spel. vissa kan spela datorspel med en spelkontroll typ xbox. Jag hatar dem, det ska vara mus och tangentbord annars får det va. Det enda som möjligtvis funkar med spelkontroll är sport- och racingspel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt på din linje. Inte nödvändigtvis obegripligt när jag skriver på telefon/padda, men det går ju så långsamt. Jag skriver toksnabbt med tio fingrar (åtminstone med dagens mått mätt, min mamma var nog snabbare även på en icke-elektrisk skrivmaskin), så det blir ett rejält tapp.

   Radera
 10. Jag har aldrig fattat det där med att "sitta på café och jobba på laptopen". Dålig ergonomi, dåligt ljus, har man otur så laddar datorn ur och man måste leta upp ett otillgängligt vägguttag, nån läser över axeln om saker de definitivt inte har med att göra (och har man skärmskyddet på så blir de ännu mer nyfikna), bullrigt och stor risk att nån idiot spiller sin drickgegga över både mig och min dator. Man blir konstant störd av saker som händer (folk går förbi, nån ropar på nån mm). Dessutom är det skönt med stor skärm!

  Min arbetsgivare sa att vi fick ta hem stora skärmar från jobbet, men vi är tvungna att ta med dem tillbaka varje gång vi ska dit, ca 1 gång/vecka.... För de tänker inte se till att alla får en extraskärm hemskickad. Hur skulle det se ut om vi fick funktionella arbetsredskap?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju ingen slump att den bästa arbetsplatsen är den man utformat för att vara just en arbetsplats.

   Lite beroende på hur stor och rik arbetsgivaren är skulle det där kunna uppfattas som ganska snålt.

   Radera
  2. Stor och rik.... Statlig arbetsgivare, men de olika myndigheterna gör väldigt olika. Och nu ska de statligt anställda följa det andra myndigheter (FHM) säger och sitta hemma fast arbetsmiljön inte passar riktigt.
   Fast vissa har inte ens möjlighet att sitta hemma så jag har det ganska bra ändå.

   Radera
  3. Och en skärm kostar inte så mycket att köpa själv (och avdragsgill måste den väl vara även som anställd?), det är mera principen att man inte ska behöva betala för att utföra sitt arbete.

   Radera
  4. Det är, som du säger, principen.
   Nu har vi några skärmar hemma som fick omfördelas så att det funkar hyfsat för oss alla. Hyfsat, men inte optimalt.

   Radera
  5. Sånt där tär. Jag hade en chef som hellre hade en begagnad mobiltelefon liggande i en låda än att ge den till mig. Troligen ville han att jag skulle be om firmamobil. Vilket jag inte gjorde, det var ju perfekt att slippa svara i telefon när jag var på tjänsteresa eftersom jag bara hade min privata :)

   Det var då jag förstod att jag borde vara företagare istället.

   Radera