onsdag 15 september 2021

I en parallell verklighet

En artikel i Nyheter Idag fångade mitt intresse, särskilt det sensationella citatet ”Vi har högsta sysselsättningsgraden i EU” som ska ha uttalats av landsfader Löfven i TV4:s Nyhetsmorgon.


Vad märkligt! Nu stannade klockorna...

Troligen beroende på att sysselsättningsgrad är en svensk uppfinning (dock inte lika stor internationellt som dynamiten och skiftnyckeln) med enda syfte att trolla bort arbetslöshet. Som sysselsatt (=inte arbetslös) räknas den med någon form av sysselsättning minst en timme per vecka. Det behöver inte vara ett riktigt jobb utan funkar lika bra med ett bidragsbetalt eller någon form av utbildning. En timme på sju dagar - då är du inte arbetslös. Med den definitionen är det nästan märkligt att inte alla anses sysselsatta. Löfven igen:

Skulle vi jämföra oss med länder som har lägre arbetslöshet så skulle vi få lägre sysselsättning, för där är fenomenet att människor inte finns till förfogande i arbetskraften som man gör i Sverige.

Är det någon som fattar vad karln vill ha sagt? Att hittepå-statistik är viktigare än verkligheten? Enligt SCB är arbetslösheten 8,3 procent vilket i stort sett är den högsta siffra som någonsin uppmätts. Svårt att få ihop det med Löfvens bild att alla kurvor pekar åt rätt håll.


Hahaha! Gick ni på den lätta?

Vidare säger han att nio av tio socialdemokratiska vallöften infriats – ”helt eller delvis”. 32000 traineejobb skulle skapas – facit: 464 stycken. 5000 beredskapsjobb inom statliga myndigheter skulle tas fram – facit: några hundra (varav majoriteten ”anställdes” av Arbetsfömedlingen).

Detta bara inom arbetsmarknadspolitiken. Vi (alla utom Löfven) minns väl klassiker som Morgan Johanssons löfte att Sverige skulle vara narkotikafritt för snart tio år sedan och Magdalena Anderssons löfte att bensinskatten inte skulle höjas. Hade regeringen däremot lovat att minska antalet poliser, få färre människor genom skolsystemet och förvandla Sverige till ett av Europas allra otryggaste länder hade det blivit med beröm godkänt.

62 kommentarer:

 1. Och naturligtvis är det bara bloggar och alternativmedia som ens nämner eländet. Frågan är om ens oppositionen kommer orka ta i det. Jag har inga större förhoppningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte heller några förhoppningar.

   Radera
  2. Förtroendet för Löfvens ökar igen och han har nu högst förtroende av partiledarna.

   Vad säger detta om svenska folket? Särskilt kvinnorna som tydligen har svårt med den enklaste konsekvensanalys. Ett folk som fortsätter rösta på korrupta politiker är inga offer. De är medskyldiga.

   Funderar allvarligt på att flytta från detta land med självskadebeteende. Blir det ingen tillnyktring vid valet 2022 kommer dessa planer att konkretiseras. Tror inte min familj är ensam om att tänka så. Så kan alla godhetsknarkande människor njuta av Kalifatet själva.

   Radera
  3. Det säger att ingen är så populär som när denne har avgått.

   Jag förstår dig. Sitter själv här i utlandet och smider på en egen plan.

   Radera
 2. Det stora problemet med den stora arbetslösheten och brottsligheten i Sverige beror väldigt lite på höger eller vänster i politiken, höga eller låga skatter. Det beror snarare på en alldeles för hög invandring av människor som inte bidrar med något positivt alls. Jag menar att Sverige skiljer sig från våra grannländer som inte har samma problem som vi har, oavsett vilka regeringar som dom har haft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnaderna mellan partierna är i de flesta frågor nästan obefintliga. MP och V sticker ut lite någon gång ibland, men vill man rösta känns det som att man kan ta en lapp i högen.

   En dansk politiker fick nyligen frågan av en svensk om det är något som förenar alla danska partier. "Ja, alla är överens om att vi inte vill bli som Sverige."

   Radera
  2. Jag tror att dom problemen som vi ser idag, hade inte varit bättre om Reinfeldt och alliansen hade styrt dom senaste åtta åren, även med sänkta bidrag och skatter. Då borde Danmark vara sämre än Sverige som har både högre bidrag och skatter. Jag tror att i första hand handlar det om stora kostnader och generös invandring.

   Radera
  3. Det håller jag med om. Reinfeldt var en både skadlig och obehaglig politiker.

   Nivån på bidrag och skatter tycker jag är svårt att säga något generellt om, mer än att man måste kunna ställa krav på folk (som klarar det, jag menar inte att man ska tvinga ut dödligt cancersjuka att söka jobb). Det finns fördelar och nackdelar åt bägge håll. Det viktigaste är kanske att den skatt som tas in används effektivt och till rätt saker.

   Radera
 3. Måste väl gälla honom själv, han kan ju inte lagt ner mer än 1 tim/ vecka på att leda landet. Karln är galen, tack och lov att han försvinner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Galen är mycket sagt, men av alla statsministrar Sverige haft tror jag Löfvens IQ sticker ut på nedsidan.

   Radera
  2. Korrekt. Jag tror tom Ljugholt hade varit avsevärt bättre.
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  3. Det var ju åtminstone en kul kille. Kulbo t o m ;-)

   Radera
  4. Starkt jobbat av en barnhems grabb att ta sig hela vägen till toppen.
   Nu får dessa akademiker som alla är likadan ta över,, en förakt för den arbetande har de gemensamt.

   Radera
  5. Och det föraktet delar inte Löfven? De som jobbade med honom såg honom ju aldrig eftersom han alltid var på facklig kurs.

   Radera
  6. "Har arbetat på posten och sågverk. Var anställd som svetsare på försvarsindustriföretaget Hägglund & Söner i Örnsköldsvik mellan 1979 och 1995. Fick sitt första fackliga uppdrag 1981 och blev anställd som ombudsman hos IF Metall 1995,"

   Vete fan om talet om Steffe som värdelös svetsare som gömde sig på kurser verkligen är sant. Han var ju ändå anställd som svetsare i runt 15 år, man får gå bra jäkla många kurser för att undvika att jobba så länge. Svetsning är ju ett riktigt hantverk också och inte direkt något man kan maska sig igenom utan att massa viktiga grejer går sönder, så helt värdelös kan han inte vart. Sågverk känns inte heller som en arbetsplats där man kommer undan med att lata sig eller dit folk som inte tycker om att jobba söker sig. Har förvisso inte upplevt 80-talets arbetsmarknad, kanske var det slappare då, men tycker han verkar varit en helt ok arbetare och att det är himla synd att han lockats in på politikens bana istället för att fortsätta med det han var lämpad för.

   Radera
  7. Imponerande av en svetsare att ta sig hela vägen.
   Detta retar akademiker som ser sig som den styrande eliten.

   Steffe blev nog den siste arbetare på posten.

   Radera
  8. Jag har aldrig hört varken Löfven eller hans parti dementera påståenden om att han aldrig blev färdig svetsare. Hade jag varit partistrateg hade jag ögonblickligen gjort en svetsvideo med Steffe, om han kunde.

   Och jodå, nog finns det latmaskar på sågverk. Mvh sågverksanställd 1996-2000

   Radera
 4. Ja otryggheten har absolut ökat under Löfvens tid som statsminister även om inte allt kan lastas honom. Grunden lades nog långt tidigare men förvärrades av flathet från politiker från alla läger.

  Att Miljöpartiet inte tycker det är något att bekymra sig över att det skjuts mer eller mindre regelbundet på våra gator och torg när det bara är människor som blir skjutna förvånar mig inte. Frågan är varför de inte blir mer upprörda över den ökade blyförgiftningen som detta sprayande av kulor medför (i de fall skotten sitter i en människa så gissar jag att blyet återvinns efter eventuell rättsprocess och då kan de ha överseende)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grunden lades åtminstone på 70-talet om inte ännu tidigare, men vem som än har stafettpinnen fortsätter de mot stupet, bara lite olika vägar och tempo.

   Jag har nästan slutat att försöka förstå hur (om) miljöpartister tänker.

   Radera
  2. MP ser det kanske som en miljövinst, varje liv som avslutas innebär en som inte kan flyga, äta kött, köra bil osv

   Radera
  3. Jag undrar om de tänker så långt.

   Radera
 5. Anonym/ Det är väl en av få gånger MP har rätt i sådana fall.

  SvaraRadera
 6. Huvuddelen av de arbetslösa kan ej arbeta.
  Många av dessa nysvenskar tar mycket kraft att lära upp.
  Vi tar in polacker dessa har arbetat sen de var 14, enklare.
  Tror den senaste flygtning vågen aldrig kommer i arbete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Huvuddelen av dom arbetslösa KAN ej arbeta"?

   Radera
  2. Frågan är om de har så mycket att tillföra. Man pratar ofta om när det kom jugoslaver och finnar och var i arbete dag 1, men då fanns det jobb som inte krävde svenskkunskaper eller så mycket annat. Man kan inte sätta en analfabet framför en dator som styr en robot.

   Radera
 7. En intressant spaning som så ofta Sparo! Vad storheten i denna prettolandsfader är en för mig total gåta. Jag är uppriktigt sagt urless på honom och de flesta andra högtravande och ljugande politiker i detta land. Läste en rubrik igår som fick mig att må illa: förtroendet ökar för Löfven och...
  Minns inte vem mer men hur t.ex Löfven kan öka är helt otroligt om det nu är sant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kalkyl/ Du nämner att du är urless på dom flesta politiker som desutom ljuger. Du menar inte ALLA.,eller finns det någåt undantag och i sådana fall vem/vilka?

   Radera
  2. Tack, Kalkyl! Jag förstår inte heller hans storhet. Det sades när han tillträdde att han var bra på att förhandla. Har inte uppfattat det senare.

   Niclas: Jag kan i alla fall inte komma på något undantag på riksnivå fast jag har heller inte koll på alla 349 ledamöterna.

   Radera
  3. Det några få som i alla fall insett vissa svårigheter och som inte bara upprepar samma urvattnade babbelfraser om och om igen in, t.ex skiljer sig Åkesson en del. Med det sagt säger jag inte att SD i övrigt är lämpade. Kristerson verkar ha vaknat lite vilket även Sabuni verkar ha gjort. Att hela tiden skylla på att saker inträffat före en viss tid må vara sant men mer intressant är att S inte gjort ett jota för att stävja det eskalerande våldet och kriminaliteten och där Morgan menar att det blivit bättre är provocerande.

   Radera
  4. Jag är oberoende på det sättet att jag inte tror på någon av dem. För mig är riksdagen åtta nyanser av grått.

   Radera
 8. När vi ifrågasätter sossar är det vi som är fakta ressistenta. När sossar ifrågasätter oss är de bara källkritiska. Är det någon som blir klok på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Båda orden, faktaresistens och källkritik, tycker jag används VÄL flexibelt numera.

   Radera
  2. Ja det var bra uttryckt unknown.

   Radera
  3. Unknown/Vad menar du med oss?

   Radera
  4. Förlåt Niclas. Jag har svurit i kyrkan. Man ska inte bunta ihop folk i kollektiva solidaritets zombie enheter som måste tänka och tycka samma. Jag menar mig själv och de som inte sympatiserar med sosse politik av egen fri vilja.

   Radera
  5. Niclas varför har du / mellan Unknown och Vad?

   Radera
  6. För att Niclas till kallar mig. Den allvetande Unknown.

   Radera
  7. ZeroStrategy/ För att förtydliga vem jag pratar med och mitt efternamn är inte varför har du.

   Radera
  8. Bra där Niclas att du gjorde det tydligt. Annars hade jag trott att du heter så. Men "varför har du" låter mer som tre olika mellan namn. Efternamn brukar inte bestå av mellanslag. Eller har jag fel?

   Radera
  9. Unknown/ Du har fel, efternamn kan ha mellanslag. Ex.Busch Thor,Bha Kuhnke. Ordet faktaresistenta har det inte.

   Radera
  10. Niclas varför har du/ Du har rätt. Tack för att jag fått lära mig något nytt.

   Radera
  11. Ni känner inte själva att diskussionen flutit iväg en bit från det ämne ni började diskutera ;-)?

   Själv brukar jag sätta kolon där istället för snedstreck, men det spelar väl kanske ingen större roll vilka skiljetecken vi använder när vi adresserar varandra.

   Radera
  12. Jag erkänner att diskussionen flög iväg något, kände mig tvungen att bemöta ett påstående som var felaktigt. Lite löjligt egentligen. Förlåt Unknown.

   Radera
  13. Du har rätt. Men det blev ganska underhållande om du frågar mig. Alla tycker olika.

   Radera
  14. Så länge alla är vänner och kan sjunga We shall overcome tillsammans är jag nöjd :)

   Radera
  15. Sparo någon kan ju lätt få för sig att kolon är efternamnet på personen du svarar. Bevis på denna missuppfattning finns att läsa högre upp i texten.

   Radera
  16. Känns inte som att det var i farozonen. Egentligen.

   Radera
  17. Nej inte egentligen. Jag försökte bara mjölka ur det sista av underhållningen. Jag vill passa på att tacka alla inblandade.

   Radera
  18. Givetvis ber jag Niclas eller någon annan om ursäkt om de tagit illa vid sig. Jag upplever att åsikterna gått isär men i övrigt har samtalet varit helt ok. Jag har mest suttit och as garvat åt allt. Men som sagt alla tycker olika.

   Radera
  19. Jag tror bara att det var jag som tog illa upp :)

   Radera
  20. Kul glass, Brun hårig sjuk sköterska, Lätt packad. No offence.

   Radera
  21. Jag har ett förslag på nästa diskussion. Ska bananen vara vriden åt höger eller vänster. Den som lever får se.

   Radera
 9. Faktaresistens var ett nytt ord för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har väl inte använts i så många år, men åtminstone i fem, skulle jag tro (så då är det nog tio).

   Radera
 10. ”Det är bara käbbel”

  Ungefär som när sossarna och Steffe nyligen tvärvände och plötsligt erkände att Sverige faktiskt har problem med kriminalitet kopplat till migration - men det är alliansens fel.

  Det är underhållande hur dem lyckas slingra sig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, tänk att det alltid är någon annans fel. Man springer så fort man kan åt ena hållet ända tills man plötsligt börjar springa åt andra hållet och samtidigt hävdar att man alltid gjort det. Jag skulle så gärna höra någon politiker någon gång säga att de har haft fel - helt utan att försöka smutsa ner alla andra partier eller hela svenska folket med att de skulle ha gjort samma bedömning.

   "Vi har varit naiva." Tala för dig själv. Det finns frågor jag känner att jag visste mer om som fjortonåring 1985 än politikerna säger sig ha vetat igår. Då är det jävlar inte jag som varit naiv.

   Radera
  2. Tror aldrig Stefan sprungit i huvud tåget.

   Radera
  3. Sant! Den senaste partiledaren jag tror kunde springa var Göran Hägglund. Möjligen Kristersson, men han har så korta ben att det förmodligen går långsamt.

   Radera
 11. Känner till några av det värsta invandrarområdena sedan i början på åttiotalet, redan då var det gott om kriminella och det hände grejer som skulle få nackhåren att resa sig på de flesta av oss. Kan inte förstå hur man kan ha undgått att se det komma, man har inte velat se. Visst finns bra människor som har kommit hit, men sammantaget är den stora invandringen en förlust för Sverige på alla plan och borde ha stramats åt redan för fyrtio år sedan. Våra politiker har varit oerhört naiva och okunniga./M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite samma här. Jag bodde nära Husby/Tensta/Akalla/Rinkeby och gick i skolan med barn från Malmvägen i Sollentuna där det nu är helt naturligt med skottlossningar mitt på dagen. Jag såg det komma redan då.

   Därmed inte sagt att vi inte ska släppa en jävel över bron eller att det inte finns både skötsamma och hjälpbehövande människor. Men att låtsas som att det är problemlöst är huvudlöst.

   Radera