söndag 19 september 2021

Strålande affärer

Jag köpte en uran-ETF för några år sedan när jag kände att priset blivit för lågt. Prickade inte riktigt botten för den stod och stampade fram till en dipp i början av 2020, men sedan tog den fart.

Och nu har den som synes sprängt taket efter att ett investmentföretag köpt allt uran de hittat. Jag skulle önska att jag varit med på hela resan, men sålde häromdagen eftersom jag behövde pengarna till annat, så även om toppen skulle vara nådd exakt här har jag gått miste om en del av den sista knarkarhaussen.

Bra resa hur som helst, särskilt eftersom jag såg investeringen som förhållandevis riskfri. För där skiljer jag mig från de som tycker att man ska hålla sig ifrån råvaror eftersom de är så oförutsägbara.

Jag är långt ifrån någon råvaruexpert, men jag känner precis tvärtom. Normala råvaror har ju ett marknadsbehov, oavsett om det är uran, silver eller kaffe. De blir inte värdelösa med mindre än att det kommer en annan råvara som fullständigt tar bort den framtida marknaden. Risken är måhända större för uran än för kaffe (inget kan ersätta kaffe!), men ändå rätt låg. När uran tappat 85 procent av sitt högsta värde kunde den inte gärna fortsätta ner till noll.

En aktie kan däremot dö även om företaget har bra produkter. Allt som krävs är att en konkurrent har en bättre, eller bara mer prisvärd produkt. Eller att företaget man äger aktier i har en klantig ledning. Eller något annat, som politiska beslut eller en usel kampanj. Jag kommer aldrig lägga alla ägg i råvaror, men troligen alltid några.

21 kommentarer:

 1. Ersättning för kaffe, möjligtvis kokain?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag aldrig provat, men som jag förstått det är det ganska olagligt.

   Radera
 2. Själv skulle jag satsa i företag som arbetar med gated communities. Rimligen en framtidsbransch i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har varit en del i Kapstaden står "Armed Responce" på de höga murarna som skyddar husen.

   Det är vanliga byggföretag och Securitas.

   Radera
  2. Ja, om det fanns något företag som specialiserade sig på det skulle jag också vara sugen. Och Securitas har jag, just för att vaktbolag troligen kommer att fortsätta att ta marknadsdelar från polisen.

   Radera
 3. Bra där Sparo, där har vi något gemensamt. Råvaror är bra grejer. Men, man undrar ju lite varför de svenska bankerna tillhandahåller så pass kass handelsalternativ för råvaror?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och varför man inte längre kan få köpa amerikanska ETF:er.

   Radera
 4. Bara att gratulera.
  En blir glad som placerare då en hittar något eget,, före alla andra.

  Själv har jag kört mycket Norsk Shipping aktier,, har betalat renoveringen av lägenheten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där har jag aldrig varit inne, men jag kan tänka mig det.

   Radera
 5. Finns de som tror att vi är i början på en historisk uppgång i uransektorn. "You ain´t seen nothing yet", som Rick Rule uttryckte det.

  Kolla in r/UraniumSqueeze på Reddit. Tacka mig senare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En ska ej ta rygg på andra, de skriver allt som oftast i egenintresse.

   Som investerare får en prova sig fram, med egna lärpengar.. ej samma misstag 2 gånger.

   Radera
  2. Jag ser inget fel i att ta rygg så länge man gör sin egen läxa (men det måste man göra). Ingen poäng att uppfinna hjulet igen och igen.

   Radera
 6. Råvaror är faktiskt en eftersatt sektor för mig. Ska försöka hitta mer ingångar framöver....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många råvaror att välja mellan.

   Radera
 7. Uranbrytning är omoraliskt och väldigt smutsigt. Den som förespråkar kärnkraft i Sverige tycker jag också ska garantera att en olycka aldrig kommer att inträffa i Sverige. Om en olycka skulle inträffa så kommer jag säga, vad var det jag sa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu känner jag igen dig igen. Jag blir helt förvirrad när vi är överens.

   Visst är kärnkraft ett problem vid olyckor, men den svenska nedläggningen har lett till att man eldar kol för fulla muggar. Är det mindre smutsigt? För att inte tala om vindkraft som ger mycket avfall per energienhet, förutom alla fåglar som vingklipps.

   Radera
  2. "Mina ryska uppdragsgivare anser att rysk gas är att föredra." -- Absolut inte Niklas.

   Kärnkraft har klara fördelar, den löser inte alla problem, å det är orimligt att lägga ner kärnkraften.

   Radera
  3. Åtminstone om det inte finns bra alternativ, och man kan inte börja med att lägga ner ett energislag och hoppas att nya magist ska uppstå. Det har vi försökt nu.

   Radera
 8. Bra att du sålde uranet. Nästa generation kärnkraft använder nämligen bara gammalt avfall, som tydligen skall räcka i tusentals år. Uranbrytning är nog ingen framtidsbransch. Fast som innehåll i pansarbrytande projektiler kanske det finns en marknad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer, men det verkar inte gå så himla snabbt. Lite som olja, vars död hittills varit kraftigt överdriven.

   Radera