söndag 5 september 2021

Statssubventionerat barnarbete

Börsen brukar strunta rätt mycket i vilka politiker som styr. Friskolekoncerners aktier kan drabbas av att valfrihetshatare hamnar i regeringen, men i det stora hela påverkar det inte.

Märkligare att politikerna själva inte förstår hur politiska beslut slår. Det mest aktuella exemplet är Cementas kalkbrytning på Gotland som riskerar att sänka hela näringslivet och kosta hundratusentals arbetstillfällen om den stoppas. Det skiter miljömupparna i, de räknar oftast varken på ”hitan” eller ”ditan”.

Apropå arbetstillfällen hade jag gärna sett att arbetsgivaravgiften, alltså straffbeskattningen på anställningar, plockades bort helt, men det lär inte hända. Däremot har politiker dille på att sänka arbetsgivaravgiften för unga, för att dessa lättare ska få jobb. Det funkar såklart, lika givet som att höjd inkomstskatt gör att folk jobbar mindre.

Men lika självklart borde det vara att straffrabatten för ungdomar gör dem mer anställningsbara i kriminella nätverk. Inte bara ungdomar förresten, den ”svenska modellen” har gjort kriminellt barnarbete attraktivt. ”Vi ser att redan vid åttaårsåldern är det många som lämnar den normativa planen med skola och jobb och intar en kriminell identitet”.


Vill du köpa jultidningar? Eller, jag menar, heroin?

Jag vill inte slänga åttaåringar i fängelse, men om ingenting händer när de hoppar av lågstadiet för att sälja knark på heltid lär de inte sluta ens om statsministern skulle kalla det ”oacceptabelt”.

28 kommentarer:

 1. Svar
  1. Mycket käbbel bli're. Han hade ett annat uttryck som var mer obegripligt. Tjoller? Det tog inte fart lika bra.

   Radera
 2. Vinstdrivande skolor borde inte få bidrag från staten (statsbidrag}. Dom får hitta finansiering någon annan stans. Det finns så mycket konstiga friskolor med minst tvivelaktiga agendor, religion, antisskolor mm. Lägg ner skiten. Jag tror att vi måste erkänna att nyliberalismen och kapitalismen har förstört den här planeten. Ekonomin och jobben bör inte alltid gå före miljön eller människors och djurs väl och hälsa. Det är rovdrifen av resurser som kommer bli vår undergång, kanske inte precis nu men så småningom. Om vi inte ändrar vårat tankesätt så är det tyvärr kört. Alla ni klimatförnekare som hatar sanningen för att den gör ont, har lika väl fel åndå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och med "bidrag från staten" menar du skolpengen som även alla kommunala skolor får för varje elev?

   Att det finns tvivelaktiga friskolor håller jag med om, men då pratar jag om innehållet och undervisningen. Jag får lite grann en känsla av att du tycker att det faktum att de eventuellt tjänar pengar är ett problem i sig?

   Lustigt, jag har aldrig träffat en enda människa som förnekar att det finns klimat!

   Radera
  2. Skönt att höra att du sitter på sanningen Niclas. Eftersom kommunism aldrig har fungerat så kan du väl berätta vad du har för förslag för att ersätta kapitalism och liberalism?

   Det är väldigt sällan om ens någonsin som miljöaktivisterna pratar om de verkliga grundorsakerna till miljöproblemen vi har. Överbefolkning och diktaturer (ofta i kombination) är ett mycket större problem än plastpåsar i Sverige.

   När du pratar om att ekonomin och jobben inte bör gå före miljön, människornas hälsa och djurens väl och ve, vad har du för alternativ? Att återgå till att leva som stenåldersfolk är väl knappast ett alternativ?

   Vidare sitter du och postar inlägg på en kiselbaserad enhet som förstör miljön en hel del, men det har du inget emot? CO2 utsläpp från internet är större än flygindustrin, men det säger MP ingenting om.

   Och vinst i skolorna är aldrig något fel. Tillsyn behövs mot idiotiskt innehåll, men en friskola som kan leverera bättre resultat än de kommunala för samma mängd pengar kan ta ut all vinst de vill enligt mitt sätt att se det. Vad är problemet med det? Att de är kapitalister?

   Radera
  3. Nu har cowboyen osäkrat sin six-shooter :)

   Radera
  4. The Money Cowboy / Nej, kommunismen kommer inte heller att lösa dom problem som vi har. Verklighetsflykt är en djupt mänsklig känsla som är en försvarsmekanism för att hantera svåra saker. Precis som börsen inte bryr sig vilka poliitiker som styr så gör inte miljön det heller. Att vilja bevara sin livsstil och stå upp för sina politiska åsikter har jag all respekt för. Men att blunda för vad en stor majoritet av forskare står bakom i en rapport när det gäller dom utmaningar vi har när det gäller klimatet är bara sorgligt. Värlens största diktatur är Kina som saknar mänskliga rättigheter och påverkar miljön mest av alla länder i världen, därför bör Sverige inte ha någon handel med en sådan vedervärdig diktatur. Det ovärdiga stenåldersargumentet lämnar jag obesvarat.

   Radera
  5. Nej Niclas. Det funkar inte att vända Kina ryggen även om jag håller med om deras förtryck. Makthavare inom politik och näringsliv kommer alltid att tänka med plånboken, oavsett vad de säger utåt. Enda vägen framåt är att utveckla den gröna tekniken så att den även blir den mest lönsamma. Först då får vi med alla på båten.

   Radera
  6. Kommunist-Niclas briljerar igen!!

   Vad är din ersättning till marknadsekonomi? På vilka sätt skulle ditt ekonomiska system skapa bättre utveckling än de som tillåter privata företag och vinster??
   Detta är oerhört viktigt att veta då detta fundament i samhällen har ett starkt samband med alla "goda" egenskaper och konsekvenser du vill se. Förutom att utrota all hunger och fred på jorden antar jag.
   Mvh Jan

   Radera
  7. Anonym/JAG tycker inte att vi ska ha handel med världens största KOMMUNISTISKA land Kina. Vad tycker du. Borde vi inte ha en handelsblockad mot Kina som många tycker vi ska ha mot Kuba.

   Radera
  8. På den punkten håller jag med dig, Niclas. Jag bojkottar Kina så mycket det går, men jag är tyvärr inte särskilt hoppfull.

   Radera
  9. Om vi ska rädda miljön måste vi ju ha en intensiv handel med Kina. Allt från halvledare till solpaneler tillverkas ju där. I framtiden eventuellt även cementen till vindkraftfundamenten.

   Och för att klara resursbehoven bygger Kina fler kolkraftverk, men vi får i alla fall 30-60% dyrare bilar i Sverige, som går på el.

   Radera
  10. Om Sverige (eller något land överhuvudtaget) i framtiden kommer importera cement till vindkraftsfundament är nog exakt allt kört.

   Radera
  11. Hyckleriet runt Kina är direkt motbjudande. Är det så att kapitalismen egentligen inte bryr sig om länder äe demokratiska eller ej? Finns det fler ickedemokratier vi borde ha handelsutbyte med,Nordkorea, Kuba, Afghanistan?

   Radera
  12. Afghanistan har vi tyvärr ett mycket omfattande handelsutbyte med. Vi ger dem pengar, de ger oss den "arbetsföra" delen av sin befolkning.

   Radera
  13. O niclas, du har mycket att lära dig...
   Det är ingen som förnekar att det inte finns ett klimat.
   Dock blandar ju dessa "profeter, som bonden Rockström (ja, han är ju faktiskt agronom och ingen klimatforskare), ihop väder och klimat. Klimat följs i 30 års perioder. Det är inte förnuftigt att ha kortare perioder. Ni kan ju fråga er varför dessa klimat-religiösa-fanatiker alltid endast visar temperaturkurvor från 60-talet (främst i USA). I själva fallet var det betydligt varmare på 30-talet i USA. Aldrig visar de temperaturkurvor innan 1840, när det var lilla istiden. Det var betydligt varmare i Norden innan lilla istiden, så när temperaturen nu stigit från lilla istiden så är det helt naturligt och har inget som helst med människan att göra. Dessutom finns det större risk att vi går mot en ny istid som då kommer vara i tusentals år. Det är det vi bör vara oroliga för och välkomna all hjälp av livets gas CO2, men det kommer nog inte räcka att värma upp planeten... tyvärr. Nu kommer inget av detta hända under våra generationer, så det finns inget att vara orolig över, men än att all debatt handlar om klimat och inte den naturförstörelse som en växande mänsklig population innebär. Det är människan som är problemet och miljöpartister i synnerhet.

   Radera
  14. Anonym/ Jag tror du överskattar miljöpartiets betydelse,riktigt så farliga tror jag inte att dom är. Jag respekterar din åsikt, även om jag tror du har fel angående människas påverkan på klimatet. Däremot så håller jag med dig att överbefolkning och naturförstörelse är ett stort problem, som skövling av regnskog, mikroplast i haven och minskad biologisk mångfald. Det är lätt att träta om vilka forskare som man tror har rätt eller fel. Det får bara tiden visa. Det är alltid intressant att få höra olika åsikter. Mångfald är bra.

   Radera
  15. Där måste jag ansluta mig till Anonyms linje. Jag tror att Miljöpartiet är det farligaste hotet mot miljön som finns i Sverige. Det enda som gör dem lite mindre farliga är en ändå relativt liten väljarkår och trots att de har statsmedia i sin hand tror jag inte att den kommer att bli så mycket större. Annars skulle vi troligen få se vindkraft i stor skala, totalavveckling av kärnkraften och massa annat elände som på kort sikt skulle förvandla Sverige till ett U-land utan möjlighet att påverka vara sig sin egen miljö eller världen i stort. Den som lever få se, hoppas bara att MP får göra det från den politiska sidlinjen.

   Radera
  16. Om vi får en rödgrön röra eller blåbrun sörja i nästa val hänger på vilken sida C väljer.

   Radera
  17. Om de håller vad de lovat (men varför skulle de göra det, en centerpartist är ingen centerpartist om han/hon inte ljuger precis hela tiden) är C det enda partiet som lovat att inte ingå i någon regering eftersom de "dyrt och heligt" lovat att inte ingå i en regering beroende av V eller SD, och hur procenten än fördelar sig kommer ingen regering bildas som inte är beroende av dessa c:a 30-35 % av väljarkåren.

   Radera
 3. När man inte har en aning om hur problem ens identifieras och än mindre hur de löses, vad gör man då som parti? Jo, man hittar ett icke problem och styr debatten dithän, med hjälp av en statligt köpt media. Genialt, eller?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tveklöst genialt, för det funkar ju nästan varje gång.

   Radera
 4. Detta sjuka samhälle. Denna sjuka värld. Det går inte att resonera med de flesta människor för de följer strömmen. För att slippa detta skit och i största möjliga mån vara oberoende från de verse variabler ser jag bara en vettig väg framåt. Uppnå FIRE.

  SvaraRadera
  Svar
  1. FIRE räddar knappast samhället eller världen, men på det personliga planet kan det absolut vara lösningen.

   Radera
  2. Världen är bortom all räddning. Jag tänker på mig själv:-)

   Radera
  3. Jag vet inte vad som är bortom räddning, men det är onekligen enklast att fixa sin egen tillvaro i första hand.

   Radera
 5. Det sägs att det finns 3 olika typer av intelligens i följande ordning:
  1. Mänsklig intelligens
  2. Djur intelligens
  3. Militär intelligens
  Men det har noterats att det sporadiskt förekommer även en 4:e...
  4. Politisk intelligens

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland känns politisk intelligens motsägelsefullt, men inser att det måste finnas intelligent liv även inom politiken.

   Radera