fredag 3 september 2021

Finns inget tråkigare?

Jag fick ett mejl som roade mig lite. Rubriken var ”Ta hjälp att hitta det lån som passar dig bäst” följt av påståendet att det inte finns något tråkigare än att betala av på dyra lån och att jag nu skulle kunna ändra på det.

Längre ner möts jag av ett budskap så finstilt att det vore meningslöst att skärmdumpa. Med hjälp av förstoringsglas kunde jag uppfatta följande text:

Långivarnas ränta är rörlig, sätts individuellt och varierar mellan 2,95 %-26 %.

Om jag ska halvera min lånekostnad med hjälp av ett lån som – i bästa fall! - kostar 2,95 % i ränta måste ju min nuvarande ränta vara 5,9 %. Ändå tur att ansökan är kostnadsfri. Dock ser jag att lånen har en startavgift på 495 kr. Borde man inte få någon slags bonus/välkomstpresent om man låser in sin ekonomi hos detta företag?

Företag ja? Även det är lite oklart. Jag upplyses om att ”Det här mailet kommer inte från Axo Finans” och är underskrivet ”Active Business Services” på en postadress som möjligen ligger i USA. Intressant strategi att i nostalgisk Bullen-anda berätta vem som inte skickat brevet.

PS. Det här blogginlägget har inte skrivits av Lena Philipsson. DS.

15 kommentarer:

 1. Extra lustigt när Axo Finans gick back med en halv miljon förra året, och dessutom har tre miljoner i lån. (En del gick säkert till posten "Dataprogram" i balansräkningen = –449 600 kronor.)

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren är inte skriven av Axo Finans.

  SvaraRadera
 3. All sån här reklam - Lendo, Advisa mfl - handlar ju om konsumtionslån och annat som egentligen inte borde behöva finnas om folk tänkte efter och planerade sin ekonomi bättre.

  Bolån som avhandlades i onsdagens inlägg med tillhörande diskussion är i mina ögon en annan sak och nödvändigt för de allra flesta, men att låna till konsumtion är i princip bara dumt. Mest verkar det bero på att många är så ängsliga över vad de uppfattar som vad man "ska" göra utifrån vad de ser i diverse medier att de köper sånt de egentligen inte har råd med.

  Jag svarade när det var nån säljare som ringde upp mig en gång om att att "samla mina lån och få bättre ränta", och när det framgick att det enda lån hushållet hade var bolån tog det samtalet snabbt slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med om att detta är en helt annan nivå än bolån. Konsumtionslån har jag mycket svårt att hitta någon vettig anledning till.

   Jag har också fått sådana samtal och när jag sagt att jag inte har konsumtionslån har de gått över till att vilja prata om mitt bolån (eller tvärtom, jag minns inte), och det hade jag inte heller och blev då helt värdelös.

   Radera
 4. Det är helt sjukt att det fortfarande inte finns ett centralt skuldregister där kreditgivare får en överblick över en persons totala skulder. Hur svårt kan det vara?

  Men visst ja, vi har ju en politisk ledning som tycker sparande är fult, konsumtion och lån toppen...

  Vår Finansminister, blivande statsminister (?) borde snarast vara med i Lyxfällan. Miljoner i årslön under många år och inte en spänn i fonder eller aktier. Vad gör hon med pengarna? Bör snarast utredas av lyxfällan. Nätspelande på kammaren a la Åkesson?

  Trist och sämsta tänkbara föredöme för "vanligt folk", de som verkligen borde få bra förebilder och lära sig spara smart..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får man inte fram det vid en kreditupplysning? Jag kan ingenting om sånt där.

   Är det inte för att hon vill låtsas vara oberoende som hon inte investerar?

   Politikerna vill inte att vi ska spara, definitivt inte smart. Fattiga människor är mer lättstyrda.

   Radera
 5. Nej, det är det som är så sjukt. En seriös kreditgivare kan inte bedöma kreditvärdigheten ordentligt. Tas tex upp i DN idag - av "buy now pay laters" posterboy Sebastian Siemiatkowski:
  https://www.dn.se/debatt/farre-men-varre-skulder-pa-svenska-kreditmarknaden/

  Gällande Magda har du rätt, det handlar ju till stor del om oberoende men jag tycker det är fegt och hon skickar fel signaler. Men det underlättar ju för henne i den nya hårda retoriken mot de som lyckats spara ihop ett kapital - det blir lättare att propagera för konfiskering av privat egendom (förmögenhetsskatt) om man inte har något själv...

  Men man kanske ska vara glad att hon jobbar stenhårt gratis i så många år. Hade hon haft ett högt nettosparande i aktier sedan 2011 i ISK och dragit nytta av 16% börsuppgång per år i en ISK där effektiva skatten hade legat på dryga 3% så hade det gett henne mer netto än hela hennes förvärvslön där hon betalar bort en stor del i skatt och det som blir kvar verkar hamna på sparkonto...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har märkt att det många gånger inte handlar om okunskap.
   Väldigt många människor som kunnat men avstått har förstått matematiken. Nu är de bittra och avundsjuka för att de missat tåget. Därför ska det straff beskattas för att någon annan lyckats bättre.

   Radera
  2. Road: Det är många politiker som inte verkar bry sig. Troligen för att de tjänar så mycket ändå, och garanterat gör det även efter politikerkarriären.

   Unknown: Det finns en skev åsikt att de som lyckas med något gör det på andras bekostnad och därför är skyldiga dem.

   Radera
  3. Touche Sparo. Det där kan jag skriva under på. Det gäller tex även ofta i närmsta kretsen, visar det sig. Så håll tyst om hur saker och ting går helt enkelt.
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  4. Konflikträdsla gäller nog både folk och politiker.

   Radera
 6. Jag minns för nästan 20år sedan när jag blev uppringd av någon som bad mig sätta mig ner för det var ett fantastiskt erbjudande om något tvkanalspaket. När jag informerade om att det faktiskt inte fanns någon tv alls i hushållet så blev det tyst....

  Men nä, det är lätt att bli lurad om man inte behärskar procentberäkning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Påminner om en scen i en gammal svartvit långfilm som fastnat. En dammsugarförsäljare skulle demonstrera sin produkt hos ett par och strödde ut aska från deras öppna spis över hela huset. När han sedan skulle plugga in dammsugaren svarade hemmansägaren surt: "Nej, här finns inget elektriskt."

   Radera