fredag 12 juli 2024

Generation Dubbelmoral

Jag fick ett tips från Sara om Generation Z:s shoppingvanor. Har du, som jag, svårt att hålla reda på vad alla dessa bokstäver betyder kan jag berätta att zätorna är födda ungefär 1995-2010 och således idag tonåringar och nästan upp till trettioårsåldern.

Aftonbladet konstaterar att denna grupp säger en sak medan de gör en annan när det kommer till shopping.

De är miljömedvetna men shoppar på fast fashion-sajter, är oroliga för privatekonomin men handlar på kredit. Bland medlemmarna i 'Generation Z' råder en kluven och ofta motsägelsefull hållning till konsumtion.

Ja, det må man säga! Alla i reportaget hittar sina skäl till att handla som de gör. Många skyller på sina låga inkomster för att de handlar billigt skit trots att det naturligtvis går att handla dyr kvalitet av samma skäl. De som tror att klimatet blir lidande av att de handlar mycket tycker att det är upp till politiker att sätta gränser, lite på samma sätt som när influencers och föredettingar krävde att statsministern skulle uppfostra dem genom flygkvoter och förbud.

Annars kan man ju själv ta ansvar för att man lever som man lär. Att vara dålig på det tror jag tyvärr inte är unikt för någon generation, men för mig som snål är det tvärtom ganska lätt. Jag gör oftast mina val utifrån vad som bäst gynnar min privatekonomi (med hänsyn taget till både lagar och moral). Jag är för det mesta villig att lyssna på den som tycker att jag agerar fel, men jag kan åtminstone motivera varför jag gör som jag gör.

47 kommentarer:

  1. Läste det där och undrar vad som gjort att de som gör tvärtemot det de säger inte ens verkar förstå att de gör det. Ibland känns det skönt att tillhöra generation B. Mina barn tillhör generation X och Y medan barnbarnen tillhör generation Z. Ett av barnbarnen kan bete sig som det står om i artikeln men lillkillen på 10 år är en klokare sort.

    Annars hittade jag nåt lite småkul hos Aftonblaskan om min egen generation. Det var en hel del jag håller med om, även om mina ’evigt unga’ syskon födda på 1960-talet. Den bortglömda generationen kallas vi 50-talister och dessutom ’återhållsamma och sparsamma’. Det står om 1940-1990tal så kanske fler av Sparos läsare kan få en stunds kul läsning. Brukar annars inte rekommendera Aftonblaskan men som förströelse kan den duga.
    https://mingeneration.story.aftonbladet.se/chapter/50-talet/
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. När man säger att en grupp "är" på ett sätt blir det larvigt generaliserat, så det är logiskt att det varierar på individnivå.

      Tack för lästipset!

      Radera
  2. Som en tidig millennial är det skönt att någon annan tagit över som skämtgeneration =)

    SvaraRadera
  3. Även min generation är Generation Dubbelmoral. Många feminister i min generation säger att de vill ha en jämställd man men ändå förväntar de sig att mannen ska vara händig, bjuda upp, betala notan osv. De anpassar språket till det som är "politiskt inne" och sedan lever de i praktiken tvärtom.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att alla generationer har en släng av detta.

      Radera
    2. Vad är det för fel på dubbelmoral?

      Radera
    3. Att säga en sak och göra en annan, att agera opålitligt... Jag ser problem med det eftersom jag vill att, särskilt vänner, ska kunna lita på att jag menar det jag säger.

      Radera
  4. Det är ju enklare att vara ekologisk när man är snål. De flesta unga är inte snåla och gillar att köpa kläder, moraliserar man över det hamnar man väldigt fel.
    Håller faktiskt lite med om att det inte är kundernas ansvar att produkterna de köper är miljövänliga. Största problemet med kläder är den totalt miljövidriga bomullsodlingen. Ett par jeans för en tusenlapp och ett par från lågprisbutiken som går sönder direkt förbrukar ungefär lika mycket bomull. Problemet här är att tvärtemot flygresor, bilar och industrier är det svårare att nå problemet med lagstiftning, annars hade vi nog redan sett skatt per kilo bomull eller något sådant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet är att moraliserandet kommer från dem själva. Det är inte heller fel att köpa kläder för sina pengar, men då får man förstå att det blir mindre kvar i plånboken.

      Det viktigaste för staten är väl att få in skatten. Straffbeskattar de kläder blir det kanske mindre köpt och då blir det mindre moms för staten att leka med. Miljön tror jag att de bryr sig mindre om.

      Radera
    2. Straffbeskatta kläder kommer ju inte att fungera. Frågan är om råvarorna går att beskatta. I u-länder är bomullen en gökunge som tar upp stor areal och gör slut på vattnet. Totalt ohållbart, och närmast provokativt om det dessutom är för att producera skräp. Grejen är att vi storkonsumenter av kläder, alltså väst, inte behöver kunna köpa jeans för 199 kr.

      Radera
    3. Frågan är om jeans för 699 kr är mindre skadliga för miljön. Något säger mig att de som köper lågprisjeansen skulle köpa dyrare om det bara var det som fanns. För egen del köper jag inte fler jeans än jag behöver. Jag använder dem till de är slut.

      Radera
  5. Jadu Tom-Hjördis jag har blivit förbaskad både på kvinnor och män i det fallet. Min styvfar kunde t ex gå förbi spisen, sätta sig vid matbordet och be mamma lägga upp mat i hans tallrik. Min mamma hon klagade en gång när jag som ung vuxen var på besök över att samma karl aldrig satte upp tapet efter att de bytt ett fönster. Jag frågade dem båda två varför de inte gjorde det själva för i mina ögon var båda sakerna korkade.
    Hälsar en händig kvinna Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Numera tror jag få män gör på det viset. Däremot har jag (rätt eller fel) en känsla av att många kvinnor ser matlagning och tvätt som gemensamt arbete medan bilen och värmepannan blir mannens bekymmer.

      Radera
    2. @Annette

      Jag har inga problem med könsroller så länge de som berörs av dem har valt att leva så. Om din mamma hade serverat din pappa mat och din pappa hade satt upp tapeter (åt din mamma) så ser jag inget fel med det. Dubbelmoralen uppstår när man säger att man vill ha jämställdhet och ändå förväntar sig att män och kvinnor ska bete sig olika. Att könsroller är vara någonting negativt är något som staten och kapitalet har lurat i befolkningen. Att inte få leva sitt liv som man själv önskar är däremot negativt. Detta oavsett om man inte får leva sitt liv som man själv vill på grund av ojämställdhet eller på grund av jämställdhet. I dagens Sverige är det många kvinnor som inte uppfyller sina drömmar om barn och familj på grund av jämställdheten.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Så kan det säkert vara. Problemet är att i det flesta fall finns det mer ”kvinnosysslor ” än ” mansysslor” att göra i ett hushåll. Matlagning, tvätt och städ ska göras betydligt oftare än bilmek och fix med värmepannan.

      Radera
    4. Fast i de flesta förhållanden lönearbetar mannen mycket mer än kvinnan, så kanske jämnar det ut sig där.

      Som enastående får man göra alla jobb oavsett kön.

      Radera
    5. Mina föräldrar levde som beskrivs ovan, traditionella könsroller. Själv har jag gatt andra vägar i livet. Ett ex var 19 ar yngre än jag och jag tjänade fem ganger sa mycket som han gjorde. Han var dessutom en jävel pa att laga mat och händig som tusan, till skillnad fran mig. Att det tog slut hade andra orsaker. Jag passar inte in i mallen helt enkelt.

      Och jag gör som Sparo, använder kläderna till dess att de faller isär. Har inget intresse av smink eller smycken. Skiter i vad andra tycker. Konstigt nog har aldrig nagon tvivlat pa att jag är kvinna och kapabel.
      /Annika

      Radera
    6. @Anonym

      "Så kan det säkert vara. Problemet är att i det flesta fall finns det mer ”kvinnosysslor ” än ” mansysslor” att göra i ett hushåll. Matlagning, tvätt och städ ska göras betydligt oftare än bilmek och fix med värmepannan."

      Som Sparo skriver så får man se till helheten. Det hade varit väldigt orättvist om mannen både hade försörjt familjen och sedan hade man delat lika på hushållssysslorna.

      Tom-Hjördis

      Radera
    7. @Sparo

      "Som enastående får man göra alla jobb oavsett kön."

      Ensamhushåll är en lösning på "jämställdhetsproblemet". Nackdelen med ensamhushåll är att det ibland är effektivt att specialisera sig på vissa hushållssysslor medan partnern specialiserar sig på andra hushållssysslor. Dessutom händer det att människor vill bo med sin partner och sina barn.

      Tom-Hjördis

      Radera
    8. Det finns som sagt stora variationer. Jag blir lätt allergisk när någon ska tala om för mig hur min grupp funkar, oavsett om det är gruppen män, vegetarianer, svenskar eller något annat.

      Radera
    9. Det där med att gå förbi pannan och be om att få maten upplagd får mig att känna mig olustig som man faktiskt, det är ett beteende jag inte kan ställa mig bakom eller någonsin skulle göra, det känns som en äcklig demonstration av makt.

      Då är jag inte någon toffel som gärna tar allt ”kvinnogöra”, notera hur jag säger emot mig själv här, men jag vill i grund och botten ha ett likaförhållande mellan man o kvinna i ett förhållande, att sedan jag kanske (i min specifika historik) är bättre, och tycker bättre om att bygga, meka, fixa, dona, laga än att stå för disk, tvätt, städ, matlagning må vara hänt.

      Sedan får man justera. Jag tycker om att laga mat så det tar jag oftast. Disk (diskmaskin) ej svårt att vara två att hålla efter. Städ med dammsugarrobot likaså. Tvätt får jag bara höra att jag gjort fel (Vidhåller att det räcker med högar för vitt, svart och kulört).

      Man hjälps väl åt med det man är bäst på tänker jag. Själv är jag en usel telefonmänniska men tycker om att tala öga mot öga. Mina kvinnor har jag gärna bett om att ta hand om telefonsamtal till instanser av personer jag ej känt.

      I övrigt är jag, som oftast vad det verkar, på samma våglängd som Tom-Hjördis.
      /JB

      Radera
    10. Telefon hade jag gärna valt bort helt i mitt liv, men jag kan väl inte leta flickvän för att slippa prata i telefon ;-)

      Radera
    11. Lite OT apropå telefon. Min gamla mamma har det svårt idag med telefonsamtal, inte pga annat än alla olika knappval plus hennes krokiga fingrar. Så jag ringer rätt ofta för hennes räkning numera, till kommun och liknande. Har också noterat att människor som lever utan Internet inte ens kan ta reda på telefonnummer idag, det är inte den utveckling jag föreställde mig när Internet blev för alla (tidigt 1990-tal).

      Förresten föddes både min mamma och salig styvfar under 1930-talet så för dem var uppdelade roller det som gällde och inget de ens funderade över. Med det sagt finns många olika saker som behöver göras i ett hushåll och vem som gör vad är inte det viktigaste utan att man är överens. Har ändå upptäckt att många saker är mycket enklare när jag bor själv, samtidigt finns ingen där som kan peppa eller komma och fråga om jag vill ha fika när jag håller på för länge utan paus. Vilket det snart blir dags för igen, terminen (ska läsa historia) börjar först i september men min släktforskning tänker jag fortsätta med nångång i augusti. Då lovar jag att skriva mindre här.
      /Annette

      Radera
    12. Jag lider med gamla människors kamp med tekniken. Jag tycker många gånger att det är svårt och då har jag ändå vuxit upp med datorer. Om man är gammal, har dålig syn och hörsel och ska försöka kommunicera med chattrobotar och indisk kundtjänst kan det inte vara lätt.

      Jag håller tummarna för att du inte helt försvinner från kommentarsfältet. Det där med studier tar tid.

      Radera
  6. Det är väldigt många som har dubbelmoral.De talar gärna om för andra hur de skall leva och göra, men för egen del vill de kunna göra som de vill.Jag kan gärna tala om för andra hur jag anser att de borde leva sina liv och hur de bör göra med än det ena än det andra, men i slutändan anser jag att de får göra precis som de vill.Andra får gärna tala om för mig hur jag skall leva mitt liv och göra med än det ena än det andra, men i slutändan så gör jag som jag vill ändå.
    Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är helt klart enklast om vi alla lever som vi lär. Sedan kan man ha förslag till andra, men de bestämmer över sina liv.

      Radera
  7. Tycker det gäller de flesta generationer hos de som är lagda åt att dygdsignalera. Det viktiga är vad du säger , inte vad du gör.

    Kommer aldrig glömma det par i 30 års åldern som varit med i klimatdemonstrationen men tyckte det var för långt att åka hem törstig till majorna som tar ca 20 minuter och gick och köpte varsin vattenflaska i plast. Till kvinnans försvar så stod hon faktiskt och velade lite om det dumma i att köpa en vattenflaska när hon precis demonstrerat. Jag kunde inte hålla mig för skratt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker också det. De verkar på allvar tro att en dålig handling rättfärdigas av 30 Facebook-likes av bra grejer.

      Det rullade runt en bild efter någon miljöfestival med mer sopor än jag någonsin sett. Jag vet inte om den var äkta, men det skulle inte förvåna mig.

      Radera
    2. Och jag som lärt mig att det viktiga är vad du gör inte vad du säger ;-). Får erkänna att jag inte hänger med men tror det är något med tidsandan. Att det hänger ihop med att politik idag mest liknar reklam utan visioner, yta och snack betyder allt. För övrigt är jag troligen dubbelmoralisk på något vis jag med men det viktiga är ändå att göra sitt bästa, mer kan ingen brukar jag säga.
      /Annette

      Radera
    3. Lite dubbelmoral lider vi säkert alla av.

      Radera
  8. Nja, det där med dubbelmoral är väl inte en generationsgrej?
    Det verkar snarare vara mer av nationalsport för alla?
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. En nationalsport i många nationer :-)

      Radera
    2. Jag säger som min mormor alltid sa
      -Frukta gud och ärligt vandra, sköt dig själv och skit i andra .

      Radera
    3. Den var länge sedan jag hörde!

      Radera
    4. Anonym 23:08, den hade jag aldrig hört förut, men ska följa med mig!
      /JB

      Radera
  9. Tänker att det måste ta på självbilden att ständigt leva och agera i en kognitiv dissonans. Att ej vara sann mot sig själv och stå för de val man gör.

    Går jag tillbaka till mig själv så sitter jag för tillfället i en ekonomisk rävsax med knappa 4k in och kan ej ens nu under den billiga sommaren med låg elförbrukning få tillvaron att gå runt, än mindre plus som är mitt mål, helst då med iaf 5k.

    Tack vara ekonomisk framförhållning kan jag klara att gå minus såhär en bunt år, men ej tills jag statistiskt sett hamnar i mullen. Men jag sticker ej huvudet i sanden utan accepterar mina såväl goda som dåliga personliga beslut som mina egna och inte något där jag agerar tvärsemot min egna natur eller i förlängningen, vilja.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bara ett problem ifall man är en person som reflekterar över sitt eget beteende.

      Ja, enklast att påverka sitt liv om man har huvudet ovanför sanden.

      Radera
    2. En idé är att utnyttja skattefrihet om du plockar bär. Min ena syster har redan börjat plocka hjortron (hon bor i fjälltrakterna) och hon drygar ut sin pension med de extra 12500 varje år. Vet ju inte var du bor men det blir ändå en inkomst samtidigt som man får frisk luft och lite motion. Själv nöjer jag mig med blåbär, lingon, smultron och hallon för eget bruk (idag ger vi även bär till vår mamma så som hon gav bär till oss när vi hade mindre gott om tid under småbarnsåren).
      /Annette

      Radera
    3. Jag har alltid bara plockat för eget bruk (och så är rensade bär en fantastisk present), men jag tror säkert att det skulle gå att göra lite ekonomi på det.

      Radera
    4. Ifall du/ni vill ha ett tips på hur man rensar blåbär snabbt.
      Ta en masonit skiva ca 120 lång i en spetsig form,
      Fäst en filt eller ett badlakan , gör 2 st bitar som låter blåbären komma ut längst ner i den smala delen.
      Häll i bären där det är som bredast och lyft den och låt newtons lag göra resten.
      Allt skräp fastnar på duken och bären rullar ner i hinken du ställt där.
      🤓

      Radera
    5. Jag har en rensbräda som hängt med i många år och som jag är mycket nöjd med. Syns t ex här:
      https://sparosverige.blogspot.com/2019/07/30-liter-i-frysen.html

      Radera
    6. Annette, jag har bara småskvättar av övriga bär i en kilometers radie från kåken, men blåbär o lingon (samt matsvamp) finns närmast oändligt mycket! Kanske vore något det där…
      /JB

      Radera
  10. Tur man är en millenial och att piskan flyttats ner till de yngre generationerna. Min generation ansågs också hopplös när det begav sig. Visst blev man vuxen i sinnet senare än vad tidigare generationer men det verkar som att det ordnat upp sig för oss också!

    Är otroligt glad att jag fick växa upp utan en smartphone i tonåren, måste vara total misär att vara ung idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske dags för en höjning av myndighetsåldern då ;-)

      Så tänker jag också. Är glad att inte varenda jävel hade mobilkamera när jag var ung, och faktiskt tror jag också att det var perfekt timing att internet kom när jag blev vuxen.

      Radera
    2. Enligt vetenskapen så är inte hjärnan fullt utvecklad förrän i 25 årsåldern så det vore inte helt orimligt att höja myndighetsåldern. Jag som är 34 år idag har absolut inget emot det men om jag vore 18 och fick reda på att jag har 7 år kvar till att jag blir myndig hade jag skrivit ett argt inlägg på sociala medier.

      https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=1&ContentID=3051

      Radera
    3. Visst är det märkligt att när man är 18 (jag talar för mig själv, men tror att det gäller de flesta) tycker man sig veta "allt". Ju mer kunskap och erfarenhet man sedan samlar på sig, desto mindre tycker man sig veta.

      Jag hade också kunnat skriva det där arga inlägget som ung, men min mamma flyttade hemifrån när hon var 16, jag gjorde det när jag var 19 och idag når man kanske den mognadsgraden vid 22. Mamma blev myndig vid 21, jag vid 18 och nu höjs röster för att man ska sänka den ytterligare. Det går inte ihop logiskt.

      Radera