tisdag 2 juli 2024

Betala inte!

Nordkap, Europas nordligaste punkt, högst upp i Norge ungefär 30 mil norr om Treriksröset, är en given turistmagnet för människor från hela världen. De som sköter om anläggningarna där uppe har fattat det och är duktiga på att ta betalt.

Det har uppmärksammats i media och detta faktum uppmärksammade Magnus mig på i ett mejl (tack för det!). Där finns ett upplevelsecentrum som tar 315 kr i entréavgift. Det är blodigt i sig, men blir ännu värre för dem som bara vill besöka kaféet eller souvenirbutiken för då måste de ändå betala entré.

Tidigare tog upplevelsecentret också betalt för parkering (en grusplan mitt i ingenstans), men där har de blivit tvungna att backa. Ingen kan dock hindra dem från att ta över 300 kr per vuxen för att få möjlighet att köpa en kopp kaffe (som gissningsvis också är långt ifrån gratis). Så varför gör de det? För att det lönar sig. En del kunder kommer att vägra, men alltför många kommer att betala. Det är ju bara semester en gång om året och särskilt om man redan pungat ut med minst 15000 kr för att åka Hurtigruten spelar några hundralappar ingen roll i den allmänna konkursen.

Men jo, det gör det faktiskt. Genom att betala överpris accepterar vi överpris. Det är en myt att säljaren bestämmer priset, det gör faktiskt köparen. Det gäller inte bara på Nordkap, det gäller när du köper överprisade festivalbiljetter, betalar 40 kr för en läsk som annars kostar 8 kr, varje gång du handlar i en dyr matbutik och ännu mer om du köper en plastpåse för sju spänn trots att tillverkningskostnaden är tjugo öre.

Beträffande det sista exemplet har jag hört om folk som tycker att det är pinsamt att ta med egna påsar. Jag tänker precis tvärtom! Genom att köpa en påse skulle jag demonstrera att jag har dålig framförhållning och/eller är omdömeslös och lättmanipulerad. Om jag någon gång beger mig till Nordkap kommer jag ta med stormkök och termos och skulle inte skämmas en sekund över att jag snålar in på 315 kr i inträde. Gör jag inte det är jag en del av problemet.

51 kommentarer:

 1. Och att man rekar *innan* en resa, innan ett besök långt bort. Det behöver inte komma som en överraskning att det kostar flera hundra kronor för att traska in på ett kafé.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oftast finns den infon. I detta fall tror jag inte att de går ut med den själva, men jag behövde inte läsa många recensioner för att få veta det.

   Radera
 2. Som när jag var i USA förra året, åkte med ett gäng och de ville upp på Royal Gorge Bridge under en roadtrip på några dagar. Det är en hög bro i Colorado, en gång världens högsta bro. När vi kom dit så skulle de ha typ 30-40 dollar för att gå ut på bron (något jag hade kollat upp på förhand, så var beredd på det). När de andra ställde sig i kön ropade jag på min farsa som att jag inte tyckte det var värt att betala de pengarna för att gå ut på en bro, vilket även fick han att tänka till. Slutade med att vi två (+ en till) väntade utanför istället, något jag inte ångrat en sekund. Visst, det var inte många kronor i förhållande till vad hela resan kostade, men någonstans måste man som sagt dra en gräns och drygt 400 kr för att gå ut på en bro var väldigt långt över denna för min del. Om de tagit 10 dollar hade jag nog kunnat acceptera det som "lite i saftigaste laget, men OK".

  Värt att nämna var att även omgivningen hade ett par fantastiska vyer som inte kostade en krona. Visst, man såg inte Arkansas River därifrån men jag är ganska säker på att den rinner där fortfarande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt galen kostnad för att gå ut på en bro. Bra gjort! Det finns säkert någon som filmat utsikten och lagt upp gratis på Youtube.

   Radera
 3. Roligt att du ger en uppdatering om min gamla arbetsplats! Jag sommarjobbade i souvenirbutiken för lite drygt 15 år sedan. Den absoluta merparten av besökarna kom med Hurtigruten och i samband med jobbstarten fick pågående arbetslag veta hur många som förväntades komma och nationalitet på beskökarna. Det var väldigt intensivt i samband med att bussarna anlände och när de åkt blev det nästan folktomt. Sen kom det en och annan med egen bil/husbil/cykel, jag träffade bla på en person som skulle cykla från Nordkap till Sydafrika (undrar hur det gick?). Då var inträdet till anläggningen gratis men kundernas plånböcker vittjades ändå i restaurangen, fiket, souvenirbutiken eller i den lilla baren. Jag kan även tillägga att det generellt var väldigt dimmigt och dålig sikt (och under långa perioder), jag upplevde ca en handfull dagar under mina två månader som hade platsat på vykorten jag sålde. Tänk vilket antiklimax att ta sig hela vägen dit och sen är sikten några få meter he he... Vid den här tiden bodde sommarjobbarna i en liten stugby en bit utanför Honningsvåg och bussades upp/ner till sina respektive skift. Det var en rolig tid och om inte de norska priserna på alkohol hade varit så höga hade det nog gått väldigt vilt till med så många universitetsstudenter, varav merparten var singlar, isolerade på en ö....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som ett kul jobb. Själv hade jag nog sett det där med för dyr alkohol som ett plus. Att festa med kollegor blir slitsamt i längden.

   Radera
 4. Det är lite som om Ica skulle börja med inträde för att få möjligheten att köpa mat i deras butiker. Hoppas ingen sprider den idén vidare till ledningsgruppen på Ica för då är det verklighet innan året är slut, inte en jävel kommer protestera mer än att det blir en arg insändare i tidningarna, sen är det bortglömt och gemene man slentrianmässigt går med på utsugningarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde åtminstone leda till att NÅGON går till konkurrenterna istället. Nordkap har inte det problemet, det finns inget närliggande Sydkap :-)

   Radera
  2. Är du säker? Vad jag läst så är inte nordkap det riktiga geografiska nordkap. Men jag kan ha fel?! Så kanske turisterna betalar hutlösa priser för fel kap!

   Radera
  3. Haha! Så kan det vara, men eftersom det är dit båten går lär det fortsätta så.

   Radera
  4. Du menar som Costco där du måste pröjsa 400kr+moms i medlemsavgift för att få handla?

   Det funkar ju tydligen..

   Radera
  5. Ja, det är helt otroligt. I Norge kan man bli Coopmedlem för 300 kr, skulle aldrig falla mig in.

   Radera
 5. Så är det ju på alla utflyktsställen. Jag brukar tänka att de som driver ställena ska leva de med. Å andra sidan, om det stämmer att det kommer få andra besökare till Nordkap än de som åkt Hurtigruten kunde de kanske göra en lucka i väggen där det går att köpa en kopp kaffe eller liknande (som säkert inte vore billig).

  För båtfolk är det samma sak, när man kommer med egen båt går det att välja bort restaurangbesök (oftast riktigt dyrt) men för dem som kommer med turbåt blir det krångligare att ta med mat hemifrån. Idag har jag tyvärr inte båt men har tillbringat mycket tid med (slipa mm) och i träbåt, att somna i ruffen till vågornas kluck är i mitt tycke underbart.

  Men kul att du påminde mig om Hurtigruten som jag ibland tänkt åka men det har aldrig blivit av. Som ensam resenär såg jag att man måste boka tidigt för att få bra pris (fr 15’ men boka idag fr 80’ som är alldeles för mycket) men ska hålla koll den här och nästa höst/vinter. Museet verkar intressant för mig och blir jag sugen på te betalar jag ;-)
  /Annette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst ska de leva, men det finns gränser. Det finns ett kafé med vacker utsikt som drivs av trevligt folk i närheten av där jag bor där det lätt kommer upp i en hundring för en kopp kaffe och ett bakverk. Det svider för mycket för mig även om jag gillar idén av att det finns.

   80000?! Herregud...

   Radera
  2. Ja herregud och jag tror priserna är för rika amerikaner som betalar hejvilt..Jag kan som sagt var betala men väger pris mot kvalitet.
   /Annette

   Radera
  3. Svenskar och norrmän är inte heller dåliga på att blunda och betala.

   Radera
  4. Ser nu att du troligen skriver om Nordkapphallen som inte verkar värd priset medan jag hittade Nordkappmuseet i Honningsvåg. På museet kostar inträde 90 NOK och det är inget att säga om för mig som är intresserad av historia. Fika där är säkert dyrt men i värsta fall får man väl dricka vatten.
   /Annette

   Radera
  5. Ja, Nordkapphallen var det.

   90 kr för ett museibesök känns helt okej. Då får man ju ändå något, men att få komma in på ett ställe för att få möjlighet att spendera mer pengar vill jag inte betala för någonstans.

   Radera
 6. Ett klockrent exempel på varför monopol är skadliga.

  Funderade en gång i tiden på att cykla dit. När jag inte längre jobbar är det fortfarande något som finns i bakhuvudet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fundera en gång till, det är jobbigt att cykla.

   Radera
 7. Det gäller att välja vad man vill betala för och detta är en kostnad som jag inte hade valt att betala.Däremot betalar jag gärna bra med dricks när jag är på semester utomlands då jag har råd med det.Man skall inte vara snål mot andra när man har det gott ställt och jag betalar hellre dricks till städerskorna och servitörerna/servitriserna än att jag betalar en onödig avgift på en turistattraktion.När jag är utomlands så föredrar jag att promenera och se mig om utan att bry mig om alla dessa så kallade turistmål som alla andra vill se och som de ofta blir tvungna att betala för.I och för sig så kan man ju låta bli att betala dricks, men det visar i så fall hur lite man värdesätter andra människors arbete som ofta är beroende av att få dricks för att få en vettig lön.Det bästa hade varit om de hade fått en vettig lön och att de inte hade behövt få någon dricks, men man får lära sig hur det fungerar i olika länder så enkelt är det med det.Mvh Peter Jansson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem som än får pengarna tycker jag över 300 kr i entré till ett kafé är för mycket pengar.

   Radera
 8. Lite OT tips till inlägg som anknyter till inlägget. Sparo du skrev att du inte är en semestermänniska och det fick mig att undra hur en sån människa kan vara/inte vara? För mig handlar det om avkoppling vilket alla kan behöva. Däremot är inte semester = att steka i solen med en drink i näven för mig.

  Två alternativa sätt är att som en bekant från Uppsala gjorde; han var mikrobiolog och kopplade av med att köra buss i lokaltrafiken. Det tyckte jag först kändes tokigt men själv lovade jag en vän att vara kycklingvakt några dagar och det gör jag inte igen även om jag är glad att de fick lite ledigt. Så kanske går det att fundera kring om semester eller ledighet måste kosta eller om det rentav kan ge pengar. Där kan bärplockning platsa.
  /Annette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avkoppling för mig är ofta att jobba med något annat.

   Tack för tipset!

   Radera
  2. Fortsätter på samma tips. Läste nyss att det finns något som kallas semesterstress och det känns konstigt för mig men tippar att det hänger ihop med bl a sociala medier, att folk mer än förr jämför sig med ’alla andra’. Måste erkänna att jag fattar noll, har aldrig känt stress över sådant.
   /Annette

   Radera
  3. Är inte semesterstress att man har tusen grejer man ska göra på semestern och så hinner man inte ens hälften innan vardagslunken är igång igen?

   Radera
  4. Vet inte men det låter inte som semester eller avkoppling för mig.
   /Annette

   Radera
  5. I alla fall inte avkoppling. Jag tror grejen är att det vore helt okej semester om man bara har några smågrejer att pyssla med, men blir det för mycket längtar man tillbaka till kontoret.

   Radera
 9. Det ironiska i sammanhanget är att Nordkapklippan inte ens är den nordligaste punkten i Norge eller Europa! Det är istället Knivskjellodden 4 km nordväst. Jag kände till detta sedan tidigare, men det var länge sedan jag läste om det, så jag var tvungen att kontrollera det igen nu.

  Så för den som vill spara pengar OCH besöka den nordligaste punkten i Norge och på den Europeiska kontinenten, så kan mna parkera bilen på lämplig plats längs E69:an, ta med sig ryggsäck, gas-/stormkök och mat/dryck och vandra dryga milen tur och retur till den riktiga Nordkapklippan :-)
  /Christoffer S.

  SvaraRadera
 10. 17,2 km om man följer den vandringsled som finns beskriven nedan:

  https://www.alltrails.com/sv-se/led/norway/troms-og-finnmark/knivskjelodden
  /Christoffer S.

  SvaraRadera
 11. Jag tog en sportcab- resa genom Norge med Lofoten och Nordkap som höjdpunkter, hem genom Finland och Sveriges norra topp (nästan, skippade treriksröset då det var omständigt och mindre intressant).
  Främst för att jag alltid velat se hela Sverige, men byn Å på Lofoten visade sig bli absoluta höjdpunkten även om Nordkap där resan vände var ”målet” i den mån något mål fanns.

  Jag är en del av problemet, då jag betalade för att komma in. Minns inte om det var 315 kr, men det var dyrt.

  Som jag bestämt minns det så kostade det för att komma in på området och ens kunna komma fram till själva nordkap-klipporna (som var en mäktig upplevelse att se). Inte specifikt något upplevelsecentrum, det hade jag aldrig betalat sådana pengar för att komma in i, men väl där minns jag att vi tog varsin glass och råkade på ett par svenskar som bodde i princip nästgårds från min kåk.

  Gjorde jag bort mig? Var det möjligt att nå klipporna utan att betala? Någon annan som varit där kanske vet. Då ångrar jag mig att jag betalade men inte annars. En sur kostnad men ett minne för livet under en annars mycket frugal men fantastisk resa med boenden på mycket simpla men högeligen intressanta lokaler.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ingen aning, aldrig varit så långt upp. Det kan ju ha ändrats sedan du var där också.

   Radera
  2. Återigen, notera JB att Nordkapklippan INTE är den nordligast punkten, utan endast en turistlögn.
   /Christoffer S.

   Radera
  3. Chistoffer S, jag tackar för kunskapen, det hade jag ingen aning om när jag läste ditt tidigare inlägg och tar det till mig!
   /JB

   Radera
  4. Jag har kollat nu vad som verkar gällt det året jag var där.

   180 Nok för att parkera med fri entre. För två personer eller bilen full. Tycker fortfarande det är dyrt men bättre än idag, 340 Nok per pers.
   /JB

   Radera
  5. Parkeringen fick de visst sluta att ta betalt för.

   Radera
  6. Nej, från Maj -24 får de ta betalt för både parkering o entré.

   https://www.visitnordkapp.net/en/opening-hours

   /JB

   Radera
  7. Och inte dåligt betalt heller! 125 kr för en personbil hade fått mig att fråga hur långt undan jag måste parkera för att slippa. Jag kan gå en mil om det är så.

   Radera
 12. För övrigt kan nämnas att det även tas ut inträde för att få gå in i Nidarosdomen i Trondheim. Därför har jag aldrig varit inne i den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lustigt, en av mina övernattningar var faktiskt i Trondheim och ville besöka Nidarosdomen, men där vände jag på klacken när det var dyrt inträde.
   /JB

   Radera
  2. Något inträde hade jag kunnat leva med där, men antagligen inte så mycket som de tar.

   Radera
  3. Inträde till en kyrka? Det var fräckaste...

   Radera
  4. Nej, minns inte hur mycket exakt men för mycket för att det skulle vara rimligt. 20 kr eller 50 kr hade jag något surt kunnat ta, men detta vill jag minnas var en bra bit över hundringen och funderades ej på.

   Googlade. 120 Nkr för nidarosdomen, 120 Nkr för riksregaliene och 120 Nkr för museet erkebispegården. Då vår resa i mesta möjliga mån var en frugal sådan med egen mat osv vidare så gick 700 kr för två bort.
   /JB

   Radera
  5. Jag tycker också 50 kr hade gått att leva med. Ska de ha mer får de slänga in en guide i ekvationen.

   Radera
 13. Varit där, betalade inget i entré och drack inget kaffe. Gick på promenad i omgivningarna och konstaterade "jaha, då har man varit här också".
  Näe, en mer överreklamerad plats får man nog leta efter, typ i stil med eiffeltornet eller varför inte ayers rock. Talestättet Veni vidi vici blir väl mer i stil Kom, såg, somnade...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ayers rock var åtminstone gratis när jag var där. Men de kanske tar betalt numera?

   Radera
  2. Är det inte så med de flesta utsiktsplatserna, att man tänker "Var det allt?"?

   "Jag kom, jag såg, jag somnade" tar jag med mig :-)

   Radera
 14. Ungefär som när vi i år skulle gå på en restaurang som ligger på ett gods som numera är sevärdhet. I år var det plötsligt 125 kr inträde per person, enligt kommunens direktiv, även om man bara skulle till restaurangen. Behöver jag tillägga att vi vände direkt i dörren?
  Investeraren

  SvaraRadera