måndag 22 juli 2024

Unga sparar mer

Ungdomar sparar mer än tidigare, både i fonder och aktier. Det är väl bra? Absolut! Samtidigt kan jag inte låta bli att se historiska paralleller.


Gammal ekonomibloggare minns sitt 80-tal...

Varje gång börsen går upp rejält under lång tid stiger intresset bland nybörjare. När toppen är nådd köper de in sig. Så kommer kraschen och de väntar på en vändning uppåt. Kanske köper de till och med lite mer för ”nu kan det väl inte sjunka mer?”. När allt ser som mörkast ut ger de upp och säljer allt för att inte återvända till börsen på mycket länge.

Kanske väntar de tills det återigen börjar snackas om hur bra det går på börsen, tänk att kunna få passiva inkomster av sitt sparade kapital! Man borde nog köpa in sig i marknaden, det går ju så bra för alla andra. Och när de gör det faller det ihop på nytt.


Bild från Framfabs bolagsstämma år 2000.

Det finns en gammal sägen om att Joseph Kennedy sålde allt när skoputspojken gav honom aktietips. Det var strax innan den stora kraschen 1929. Jag har hört samma historia med en taxichaufför som kommit med tipsen. Antagligen för att skoputsarbranschen fått sig en knäck det senaste seklet, men principen är densamma. När alla bara ser fördelar är det dags att stanna upp och tänka efter.

Samtidigt vittnar berättelsen om ett människoförakt. Jag tvivlar på att utbildning är en faktor i att hitta bra investeringar.1920-talets skoputsare träffade mycket folk precis som 2020-talets taxichaufförer, det ger säkert bra möjligheter att snappa upp ett och annat. Som svensk är det lätt att tänka på Aktiestinsen, en klok man som samlade på pengar istället för högskolepoäng.

Men med det sagt har börsen gått väldigt bra väldigt länge. Inga kurvor bär till himlen, åtminstone inte utan rejäla hack. Kanske är artikeln om ungdomars ökade börssparande ett bra tillfälle att vänja sig vid tanken på att det inte alltid kommer se ut som det gjort de senaste åren.

32 kommentarer:

  1. Jag ser det hela enbart som positivt.
    En ny kunskap förhoppningsvis!

    När jag växte upp i högstadiet så var det helt sjukt att en av mina vänner sålde aktier för 75.000kr i efterböljorna av Refat El Sajed.

    I gymnasiet att en vän investerade i aktier.

    På jobbet ett en arbetskamrat satsade på att bli miljonär.

    Om ungdomar mycket tidigare än jag kan få ekonomiskt förstånd så tycker jag det bara är mycket bra.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att de handlar med aktier innebär ju inte nödvändigtvis att de har ett ekonomiskt förstånd, men jag håller med om att det är rätt håll.

      Radera
    2. Mja, jag är tveksam om jag håller med dig, tycker nog ändå att det pekar på en god väg framåt.

      Man måste väl ändå ge våra efterkommande the benefit of a doubt.
      /JB

      Radera
    3. Du skrev: "Jag ser det hela enbart som positivt."
      Jag skrev: "Jag håller med om att det är rätt håll".

      Varpå du svarar: "Mja, jag är tveksam om jag håller med dig, tycker nog ändå att det pekar på en god väg framåt."

      Kändes det verkligen som att vi hade en motsättning här ;-)?

      Radera
    4. Nej Sparo, jag var nog väl snabb att hoppa på en motsättning där inte mycket fanns. Jag ber om ursäkt för det. 👍🏼
      /JB

      Radera
    5. Du behöver inte be om ursäkt för att du tycker lika :-)

      Radera
  2. OMXSGI är upp 13,7 procent på 3 år. Halvtaskig utveckling. Höjer man blicken är OMXSGI upp 86 procent på fem år. Jättebra, men inte hysterisk, utveckling.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast gå till ett världsindex så har det verkligen varit hysteriskt. Nasdaq är upp 18 procent bara sedan årsskiftet.

      Radera
  3. Framfab ja, hade ett innehav pa 30K SEK och en ekonomisnubbe sa at mig att sälja. Jag borde ha lyssnat pa honom. Birgersson i shorts pa bolagsstämman var ju utmanande da. Undrar vad han gör idag?

    Funderar pa om jag ska sälja av lite Spotify, som gatt väldigt bra sen jag köpte när de stod som lägst för nagot ar sen. Nagon som har input?
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Shorts? Var väl mer den där orangea Hellyhansen-jackan han drog runt med. Om jag minns rätt är Birgersson kvar i IT-branschen.

      Jag har aldrig ägt Spotify och har ingen åsikt, men jag hoppas att andra strömmar till med åsikter och kunskaper där.

      Radera
  4. Att samla på "rätt" sorts högskolepoäng kan vara en bra idé, speciellt om man samlar på "fel" sorts aktier.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är för gammal för att förstå vad rätt sorts högskolepoäng skulle vara.

      Radera
    2. Kanske inte nödvändigtvis de roligaste eller mest intressanta utan de som har potential att avkasta mest. Svårt men precis som med aktier så är det lätt att i alla fall sortera bort skiten och sedan göra sitt val utifrån den delmängd som finns kvar.

      Radera
    3. Jag är gammal men tolkar ”rätt sorts högskolepoäng” som att högskoleutbildningar inte alltid ger utdelning i form av hög lön efter utbildningen. Tänker osökt på min systerdotter som har examen från Handels men även från KI. Hon valde bort att bli läkare mest pga dåliga arbetsvillkor och arbetar istället på ett investmentbolag. Så har det varit under lång tid, det ger generellt mer pengar att arbeta med döda ting än med människor. Och förutom det kan det vara smartare rent ekonomiskt att bli t ex rörmokare eller elektriker och börja tjäna pengar direkt efter gymnasiet.
      /Annette

      Radera
    4. Jag tänker på Perssons Parfymeri:
      Dalle: "När jag gick på Handels..."
      Månsson: "Du har väl aldrig gått på Handels?!"
      Dalle: "Jag har varit en hel del på Handelshögskolan, svar 'ja'!"

      Radera
    5. Jag är en hängslen och livremperson och satsade både på en högavkastande utbildning och stabila (investment)bolag i portföljen. Jag är FI sedan många år nu men det kanske jag vart även om jag bara gått grundskolan. Jag valde helt enkelt att diversifiera även denna del av mitt liv.

      Radera
    6. Det hade du säkert kunnat vara. Jag har aldrig haft några fantasilöner, men gör man av med mindre än man får in blir det mer :-)

      Radera
  5. Jag för min del har många högskolepoäng men inte är det de som avgjort mitt sparande. Många kollegor har levt helt annorlunda och t ex alltid ätit utelunch medan jag ätit matlåda. Jag har köpt aktier enbart i bolag i min bransch som jag tror starkt på, stabila svenska sådana. Startade 1975 och utvecklingen av satsade pengar har gått upp och ner men totalt har 500k i Atlas idag vuxit till ungefär 8,5mn. Andra bolag i samma bransch har gått lika bra.

    Jag har aldrig varit och kommer aldrig att bli en som hela tiden måste ha koll på börsen. Tror tyvärr att det vanliga idag är att sträva efter kortsiktig vinst vilket märks vart jag än vänder blicken i samhället (inte minst politik). Min devis har varit att satsa på det jag tror på och den håller både för utbildning och investeringar. Liknar mer Aktiestinsen än nutida ’klippare’.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är fantastiskt vad tid kan göra med pengar och investeringar! Därför extra viktigt att komma igång så fort som möjligt.

      Det ligger nog i sakens natur att unga har svårare med tålamodet och vill se snabba resultat. Jag "lekte" själv bort en del pengar på att leta efter dessa snabba klipp. Men med det sagt tror jag att tålamod blivit en större bristvara idag, hos alla, men eftersom ungdomar har mindre av det från start drabbar det säkert dem värre.

      Radera
  6. Jag läser ju inte merparten media, så jag vet inte vilken artikel du pratar om. Att ungdomar sparar mer är väl dock en rejäl skröna? Tittar man på tex nätbankernas siffror över sparande per ålder så syns nämligen ingenting alls av detta. Om de inte menar veckopengsnivå?
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den enda artikel jag pratat om är länkad i texten. De sparar väl inte mer än andra, men mer än tidigare.

      Radera
  7. Stor fördel med att plugga är att man starar sitt vuxenliv som fattig och sätter standarden därefter. När man sen börjar jobba så behåller många låga kostnader och därmed är det lätt att spara. Jag misstänker även att många fler ungdomar bor hemma idag både pga av kultur och bostadsbrist. Jag jobbade med en syrian i 26 års åldern som bodde hemma klart han kunde spara dessutom gjorde hans mamma super smaskiga mathådor /mvh aktiemamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gick 3 åring gymnasiet utbildning inom bygg, kom ut och tjänade ganska bra efter 3 år , sedan fick man en Arbets bil som chefen betalar för.
      Sen kan man spara en del när man renoverar hemma med sin kunskap.
      Själv hade jag aldrig orkat gå en högskoleutbildning , men en eloge till dom som vill och kan.
      // David

      Radera
    2. Det kan absolut vara en poäng med studentliv, men det går att lära sig på många andra sätt också. Jag var en "Sparo" redan på lågstadiet :-)

      Det är väl bra att alla inte vill gå på högskola. Det vore skadligt på flera samhällsplan.

      Radera
  8. För egen del lockade inte detta med studier utan jag började arbeta direkt efter att jag slutade 9:an vilket var underbart.Jag har samtidigt varit både en slösa och en spara genom större delen av mitt liv då det inte är något självändamål att enbart spara sina pengar utan man skall även använda sina pengar.Jag har genom åren fått en och annan yngre än mig att börja lära sig om värdepapper och även fått de till att börja spara.Tyvärr så vet jag inte om de fortfarande sparar då det var yngre människor som jag träffade genom mitt arbete som långtradarchaufför och som jag inte längre träffar nu när jag är pensionär sedan 2018.Däremot är det väldigt många människor i alla åldrar som inte är det minsta intresserade av att spara eller prata om sparande när man säger till dom att man håller på med aktier och fonder och andra värdepapper.Detta med börsen är tydligen väldigt skrämmande för många människor av någon anledning som jag inte begriper mig på då jag anser att det är väldigt roligt och trevligt att tjäna pengar på mina pengar via utdelningar från olika värdepapper.
    Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänkte länge att jag kan plugga igen om jag hittar något jag verkligen vill, men det har aldrig varit något som krävt långa studier.

      Många är inte intresserade av sparande, men jag har hittills aldrig träffat någon som inte är intresserad av att ha mer pengar. Då får man ta det onda med det goda.

      Radera
    2. Personligen tycker jag att vi pluggar alldeles för länge till för låg kvalitet. Mina barn lär sig väldigt lite i skolan och blir mest socialt utmattade om dagarna. De hade varit bättre för deras välbefinnande och utbildning om de fick jobba istället men skolan är tyvärr till stor del förvaring och tidsfördriv. Själv pluggade jag för länge för att jag var lat och rätt bra på det 😊 mvh Aktiemamma

      Radera
    3. Min uppfattning är att skola ofta känns som något man gör för att få ett kvitto på vad man kan, inte för att egentligen lära sig. När man kommer till en arbetsplats får man ändå lära sig hur verksamheten egentligen går till.

      Radera
    4. Haha här kommer en avvikande åsikt. Jag utbildade mig som ung för det yrke jag ville ha där det krävs förkunskaper framförallt i matematik och fysik men självklart kommer erfarenheten i och med jobbet och det tar tid att bli erfaren.

      Idag läser jag enbart för att lära mig och för nöjes skull. Vet att det inte är alltför vanligt men vi är ändå ett antal äldre/pensionärer som läser på universiteten. Jag började innan jag gick i pension för att få tiden att gå sedan barnen flyttat och slutade sedan jobbet i förtid när jag insåg att jag hellre ville studera. För mig betyder studier intellektuell stimulans och det är roligt att byta från teknologi till humaniora. Det är också roligt att läsa ihop med folk i alla åldrar.
      /Annette

      Radera
    5. Jag har inget emot kunskaper, jag försöker lära mig saker hela tiden. Det är den där korvstoppningen för karriärens skull jag inte har haft lust till, att lära mig saker BARA för att jobbet kräver diplomet.

      Radera
    6. ungeherrminimalist30 juli 2024 kl. 00:53

      Skola/universitet är egentligen inte ett kvitto på vad du kan, utan mer som ett bevis på att det man är "lärbar" utan också genomför saker och ting som man företar sig. Vilket sannolikt gör att din arbetsgivare litar på att du kommer göra ditt bästa på jobbet och i de projekt man blir inkastad i.

      Radera