tisdag 16 juli 2024

Bisysslor

När man börjar med något nytt behöver man ofta en massa grejer, men efter hand har man skaffat det och då återstår bara lite förbrukningsmaterial. Fast i biodlingen har jag lyckats krångla till ekvationen genom att hela tiden öka antalet samhällen. Därför behöver jag ständigt mer saker.

Förra året tillverkade jag egna packväggar så att det räckte och blev över, men när jag nu är uppe i elva kupor hade de inte räckt till i vinter, så det blev till att göra nya. Vis av erfarenhet siktar jag varje gång jag har för lite material till kuporna (lock, tak, lådor, ramar, spärrgaller osv i all oändlighet) på att klara tjugo samhällen, så slipper jag förhoppningsvis göra om det i första taget.


Så där ja!

Packväggarna, som används för att inskränka platsen i kupan och skapa mer isolering, kostar en hundring styck att köpa och jag använder fyra per kupa vid invintring så det blir pengar. Mina kostar en tjuga. Som synes på bilden har jag också sågat till takisolering. Och lite annat. Men jag har köpt bottnar, tak, ramar och en himla massa lådor. Det är långtifrån alltid rimligt att tillverka saker själv. T ex snickrade jag till ett par ramar för bina att bygga drottningceller i. Det gjorde jag av skräpmaterial och de blev visserligen lika bra som de man kan köpa färdiga för 76 kr, men arbetsinsatsen blev helt orimlig.

Kontentan av utvidgningen är hur som helst att jag fortsätter att inte gå plus på biodlingen. Å andra sidan har jag nu material till en biodling som borde kunna ge mig ett ton honung om året (men då borde jag bl a köpa en bättre slunga för tiotusentals kronor). Jag tror på strategin, att utvidga i en självfinansierad takt som gör investeringen mer eller mindre riskfri. Så gör jag med det mesta.

T ex gjorde jag likadant när jag en gång i forntiden började spela poker. Jag tror att jag inledningsvis satsade 500 kr. Så småningom plockade jag ut samma summa för att verkligen känna att jag bara spelade för vunna pengar. Surt ändå att förlora en jättepott precis som det nu skulle kännas otroligt tråkigt om en sjukdom hade utplånat bigården, men jag skulle åtminstone inte gå back på erfarenheten. Andra får göra hur de vill, men detta känns bekvämt för mig.

22 kommentarer:

  1. Ett ton?! Antag 400 gram per burk = 2 500 burkar. Oj. Ett dussin burkar per kartong blir drygt 200 kartonger. Tur att du har gott om plats. Imponerande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köpte nyligen knappt tiotusen glas (500 gram) och det får plats på en pall som inte var jättehög.

      Nåväl, jag har inte fått ett ton ens totalt på de tre år jag hållit på. Jag menar bara att jag har material för så många kupor att det borde kunna bli ett ton ett hyfsat år.

      Radera
  2. Min tanke är att vissa sysslor har andra värden än enbart pengar, även de som kan (eller skulle kunna) ge pengar. Biodling är ju dessutom något du kan fortsätta med långt upp i åldern. Men efter pension kanske det kan kallas något annat än en bisyssla!?

    Själv tog jag mig för att virka en pläd när min yngsta sa att hon gillar såna. Och i veckan klipper jag trasor till garn som så småningom är tänkt att bli till korg(ar) eller en matta. Då jag samlat ihop tillräckligt behöver jag köpa en väldigt grov virknål men det är inte dyrt och ligger något år fram i tiden.

    Det är roligt att läsa om dina mödor med bina dina (nödrim) även om jag inte fattar hälften. Men mer allmänt är det bra att vara händig och klara av att göra saker själv även om det ibland är värt kostnaden att anlita yrkesfolk eller köpa saker.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte... När jag tar ner en låda full med honung känns det som något jag inte kan göra som gammal, men med tanke på att det både finns gamla och enarmade biodlare (och kvinnliga, även om det inte är ett officiellt handikapp) borde det kunna gå.

      Och visst kan jobb ha andra värden än strikt ekonomiska. Något som är kul kan jag göra betydligt billigare än det som inte är det. Och känslan att klara saker själv ska inte heller underskattas.

      Radera
  3. Förresten, hur många samhällen har du tänkt dig att ha? Hur många är vanligt, har inte ens tänkt på det utan bara köpt honung - av lokala odlare är självklart för mig även om det kostar mer.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vanligt är svårt att säga. Jag skulle gissa att de flesta biodlarna har 2-4 kupor, men det finns de som har 500. Jag har elva i skrivande stund och tänker mig kanske komma upp i tjugo.

      Radera
  4. Jag tycker du tänker helt rätt. Själv har jag antingen fatt be om hjälp eller anlitat nagon för större jobb. Ar vansinnigt ohändig tyvärr. Med vänner är det lätt, när jag far hjälp kan jag i stället t.ex. bjuda pa en god middag eller en burk med nagot hembakat. Annars har jag fatt bita i det sura äpplet och betala för en tjänst.

    Fast en liten pall gjorde jag en gang i träslöjden, och den har jag alldeles själv malat och jag har den kvar! Tveksamt dock om den haller för att sitta pa, den är bara ca 15 cm hög sa jag vet inte varför jag behallt den. Naja, den star inte precis i vägen för nagot, sa den far stanna.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte heller händig, men övning ger färdighet, och så får man försöka ta hjälp av goda vänner när så krävs, gärna med bakverksbetalning :-)

      Radera
  5. Jag hoppas verkligen detta med bin är ett stort intresse för dig för jag skulle aldrig lägga min tid på bin eller på en trädgård.Livet skall njutas i lugn och ro utan att jag behöva arbeta nu när jag är pensionär.Det räcker med tvätt, disk och städning som arbetsuppgifter som jag måste göra trots att jag är pensionär.Ha en trevlig fortsättning på sommaren.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir allt större.

      Jag är dålig på att njuta livet med annat än jobb :-)

      Radera
  6. Off topic. Kanske tur att du flyttade från Sollentuna där en Brf har blivit plundrad på miljontals kronor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant, vilken då? Har du en länk?

      Radera
  7. Utvidga i självfinansierande takt? Det märks du bor utanför eu!
    I eu tycks det enbart utvidgas om det finns rejält med feta bidrag att kassera in, helt utan koll från de statliga givarna.
    Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du sett det senaste från Henrik Jönsson ang nortvolt
      Hej då pension pengarna
      Hade gärna varit ute ur EU
      Helt sjukt för helvete

      Radera
    2. Jag tror att det där lätt blir självuppfyllande. Tänker man att det behövs bidrag för att få något gjort så gör det också det. Tänker man att det går utan så gör det oftast det.

      Radera
  8. Biodling borde väl kvalificera sig för något påstått grönt bidragsprojekt, eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte i min skala, men jag hade nog gärna ändå sluppit. Sånt där brukar komma med någon form av prislapp.

      Radera
  9. Absolut , helt frivilligt och grönt arbete för att gjöda den biologiska mångfalden med en god eftersmak

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill helst göda min plånbok, men har inget emot biologisk mångfald heller ;-)

      Radera
  10. OT: Noterar att Linda Snecker lämnat/fått lämna riksdagen. Antar att (V) slutligen fick nog av hennes världsfrånvända idiotier och att någon slags gräns även för dem passerats.

    Observera dock att hon gjort sina 8 år i riksdagen och får riksdagspension resten av livet. Och jag gissar att partiet inte kan konfiskera den på samma sätt som partiskatten Snecker kritiserade.
    Så det kan vara på eget bevåg. Ka-ching.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där ja, det verkar ha hänt idag. Kanske det där med partiskatten var känsligare än hon anat. Världsfrånvända idioter tror jag däremot snarare ses som en merit.

      Radera