lördag 6 juli 2024

En trädgårdsterrorist

Då och då dyker det upp en Youtubekanal i mitt flöde. Det är en kille som under namnet Midlife Stockman städar folks trädgårdar och garageuppfarter. På vardagarna jobbar han med något annat, men eftersom han gillar trädgårdsarbete åker han runt och gör det på helgerna.


Själv har jag fullt sjå med min egen trädgård.

Kanske har han precis som jag lyssnat på Felix S:t Clair Renard när han sa att man bör komma på vad man vill göra och sedan hitta någon som vill betala en för att göra det. Midlife Stockman, eller Sean som han heter, säljer inte sina trädgårdstjänster. Istället erbjuder han dem gratis till äldre och andra som behöver, så filmar han och lägger upp på Youtube. Där har han tvåhundratusen prenumeranter och ungefär lika många visningar i snitt, vilket borde ge en slant, och dessutom får han stöd via sitt Patreon-konto.

Smart! Han tjänar antagligen mer på det än på att sätta upp lappar för att få kunder. På det här sättet blir han dessutom en hjälte för alla gillar väl en som jobbar ideellt åt gamlingar? Nej, inte riktigt alla. I en av hans senaste videos hjälper han kommunen med att städa trädgården till ett ödehus varpå en av grannarna konfronterar honom och sedan ringer polisen.

Alltså, vad är det för fel på människor?! Jag tvivlar inte på att Sean gått runt och filmat en stund, kanske pratat med någon granne för att få ”content” till sin video, men han gör trots allt en god gärning och särskilt de som bor i området borde ju bli överlyckliga för att detta sker. Inte som en person kommenterade videon:

911: A man across the street is raising the value of my property. SEND A SWAT TEAM NOW!!!

Hade jag varit sheriffen som dyker upp nio och en halv minut in i videon hade jag varit sugen på att låsa in grannen. Inte för att han heller gör något olagligt (det är varken förbjudet att vara idiot eller bete sig som en skitstövel), men polisen har antagligen annat att göra än att kontrollera fredliga trädgårdsmästare. Mitt i samtalet säger grannen:

What if he went in his truck and decided to just blow up this whole neighborhood...

Jag är själv skeptisk av naturen, men har man tänkt spränga ett helt bostadsområde verkar det ganska dumt att först lägga en hel arbetsdag på att klippa gräs och städa där. Nåväl, i skrivande stund har videon åtta miljoner visningar så nu blir grannen också kändis. Han kanske startar en egen Youtubekanal där han trakasserar folk som gör bra grejer. Vem vet, den kanske slår. Det finns ju en marknad för idiot-TV, det får oss andra att känna oss bättre.

55 kommentarer:

 1. Ja grannen var nog det roligaste med hela filmen. Det skulle helt klart bli en succe med en egen kanal där han åker runt och och stör skötsamt folk...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han hade lite märkliga argument, att människor som befinner sig i "fel" bostadsområde riskerar att få polisen på sig. Varför då liksom, såvida inte en jobbig granne ringer och tjatar tills de kommer.

   Radera
 2. Kul inlägg!
  Jag har gjort något liknande men helt idéellt och privat. Det är så att jag gillar att skapa ordning och har därför ibland hjälpt några vänner och släktingar med det. Tänkte några gånger att det vore en affärsidé om jag inte hade trivts med mitt jobb. Det lustiga är att ordningen som uppstår inte brukar vara alltför länge, tror man är född till ordningsmänniska eller dess motsats.

  Apropå din trädgård Sparo - odlar du potatis eller köper du från en granne? Bra för dig att du får kogödsel förresten, det blir mindre ogräs än med hästgödsel eftersom kor idisslar. Sen är jag gammal nog att minnas olika lukter från odlingar man åkte förbi. Ko- (eller häst) gödsel luktar rena parfymen jämfört med guano (höns) och värst luktar i mitt tycke konstgödsel.
  /Annette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har gjort liknande gällande privatekonomi, och även där har ordningen försvunnit strax efter att jag åkt.

   Jag odlar potatis i år för första gången och det är den gröda som gått överlägset bäst så det kommer jag göra igen. Jag har fått hem en hel hög med kogödsel och upplever inte att det luktar alls, om man står med huvudet ner i högen.

   Radera
  2. Bildbevis tack pa Sparo med huvudet i koskit :).
   /Annika

   Radera
  3. Jag menar det inte så bokstavligt att jag dyker i det. Jag menar bara (vilket jag uttryckte dåligt) att jag känner doften om jag böjer mig över högen, annars inte.

   Radera
  4. Haha det är skillnad på färsk och torkad kogödsel och hur stora arealer den spridits ut på. Men skämt åsido är jag lite förvånad att Sparo inte satte potatis först, det är ju en gröda som ger bra avkastning och är riktig sparmat. Hoppas det finns bra förvaringsmöjligheter på gården.
   /Annette

   Radera
  5. Högen skit jag fått är hyfsat torr.

   Jag hann inte med potatis i fjol. När det väl var dags var det slutsålt på sättpotatis nästan överallt och den jag hittade var dyr eller såg tråkig ut.

   Radera
 3. Det finns, som välkänt är, folk till allt.

  På tal om odling 👇https://smoothcrops.se/produkter

  Smidigt sätt att odla inomhus, utan jord och med minimal arbetsinsats.
  Sköter sig själv om man är bortrest, och risken för ohyra är även den mindre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar smidigt, men kostar säkert en del.

   Radera
  2. Allt är relativt. Men för de som inte har utrymmet, inte orkar/kan plantera på traditionellt sätt (jordsäckar och omskötsel), samt för de som är på resande fot i tid och otid, så är det ett smidigt alternativ.

   Radera
  3. Frågan är bara om det är ett ekonomiskt alternativ till matbutiken ;-)

   Radera
  4. Angående odlingssystemet, håller på att bygga en egen på samma princip. Fast min ska stå utomhus. Tror det kan funka. Mina första experiment med att så och odla i näringsvattnet funkade fint. Så efter införskaffande av en liten vattenpump så ska själva tornet byggas. Allt för att få grönsaker/sallat utan sniglar på :S

   Radera
  5. och betydligt billigare än de man kan köpa fördigbyggda

   Radera
  6. Hembyggt låter absolut intressant, men avancerat. Då måste man nog ha talang och/eller hjärna, så jag får tänka i andra banor.

   Radera
  7. Totalt oavancerat, speciellt för såna som dig som mekar med lite av varje.

   Radera
  8. Fast även om jag mekar med lite av varje betyder det inte att jag vet vad jag håller på med.

   Radera
  9. Så är det väl med alla, men fortsätter man ändå så kommer man till slut veta vad man håller på med, oftare och oftare :D

   Du lyckas dessutom med konststycket att skriva om det och samtidigt verka ha koll. Jag kan ju förnöjt gå o ha ickekoll bäst jag vill i min egna takt

   Radera
  10. Huruvida det är ekonomiskt försvarbart gentemot att handla i butik, låter jag vara osagt. Så småningom är det säkert det.
   Däremot är det garanterat något vissa skulle kunna finna som en kul hobby.
   Att ha möjligheten att odla sådant som inte alltid finns i närmsta butik, och då ha den chilisorten (exempelvis) färsk i hemmet :)

   Radera
  11. När jag totalmisslyckas med något kan jag välja att inte blogga om det :-)

   Radera
  12. Stimulerande hobbies ska inte underskattas.

   Radera
 4. Det är väl lite granna som bloggterroristerna som dök upp på bloggen nyligen. Folk som gillar störa skötsamma. :)
  Investeraren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte. Killen i filmen verkar genuint störd över något, men det är oklart vad.

   Radera
 5. Hade en kollega som var på semester i USA och hade hyrt ett hus,
  Dom tog en promenad i området och en granne ringde polisen för detta misstänkta beteende (USA är ju ganska bil-centrerat). Polisen kom, och ifrågasatte varför dom tog en promenad - "Why would you do that"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Jag åkte över till USA för en kurs i ett rätt välbärgat villasamhälle, och tog en promenad. (På en trottoar!) Rätt snart kom polisen för att spana in mig. När jag förklarade att jag var från Europa suckade de försynt, och rullade iväg.

   Radera
  2. Haha, helt otroligt! Jag hörde liknande om en kille som sprang barfota och folk ringde polisen.

   Radera
  3. Mest fantastiskt är nog ändå att polisen faktiskt svarar i telefon och sen dyker upp? Skulle liksom aldrig ens hända i Sverige.

   Radera
  4. Jag försöker komma ihåg om det där med barfotalöpningen var i Sverige. Det var åtminstone 10-15 år sedan.

   Radera
 6. Kändes mest som den svarte mannen ville visa på att han med sin hudfärg inte kan röra sig fritt i ett vitt grannskap utan att de ringer polisen och nu gjorde han det omvända. Att det var den enda anledningen som förlorade helt sitt syfte när han gav sig på en hårt arbetande trädgårdsarbetare.
  Det händer ju nu och då att oskyldiga afroamerikaner blir gripna och t o m ihjälskjuta bara p g a av sin hudfärg. Mannens demonstrativa sätt att statuera ett exempel blev ju bara löjligt och hjälper inte saken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kanske var det där skon klämde. Ett par svarta i kommentarsfältet var mindre nöjda över sin rasfrändes beteende och bad om ursäkt å hans vägnar. Fast det tycker jag verkligen inte att de ska behöva, lika lite som jag tänker be om ursäkt för vita som beter sig illa.

   Radera
  2. Jag tror ni har rätt där. Men samtidigt hade ju snubben väldigt fel då, för det är nog allra vanligast med svarta (eller åtminstone bruna mexikanare) i välbeställda "vita" områden som jobbar med trädgårdsarbete.

   Radera
  3. Det hade förmodligen att göra med att personen i fråga hade något med bilen att göra, som var parkerad på ödehusets tomt. Nästa dag var bilen borta...

   Radera
  4. Det är säkert vanligast. Då kunde grannen välja att tänka att det var tvärtom här och att han eller hans släkt gjort en klassresa. Eller tänka: "Hade det varit tvärtom, då hade minsann..."

   Jag la inte märke till någon bil i videon, men parkerade bilar i ett bostadsområde känns inte som något att uppröra sig över om de inte står i vägen.

   Radera
 7. Får tacka bloggaren för ett verkligen kul inlägg.
  MvH Lars

  SvaraRadera
 8. Vill gärna se fler bilder av dina fantastiska odlingsbäddar! Något har väl redan kommit upp? Förresten. Har ni problem med sniglar i Norge? Här äter sniglarna upp allt. Och då menar jag ALLT. De fäller potatisblasten som skogshuggare fäller träd. De har frossat i sig alla mina dahlior. Och i år är det fler sniglar än någonsin. Jag dödar hundratals varje dag.
  Betr. videon. Bortsett från att man bör hålla växter borta från husväggen och kanske behöver rensa gångarna/infarten... Är det bara jag som tycker att den lummiga trädgården såg mer inbjudande ut? (Har lite svårt för "nagelsaxklippta" trädgårdar.)
  Hur går det med bina? Här har linden redan blommat ut, en månad tidigare än vanligt. (Linden brukar det sista som blommar här, förutom några blommor t.ex. bolltistel och lavendel.) Kommer ändå att vänta med att slunga till augusti, som vanligt. Viktigt att bina har honung och pollen att föda upp vinterbina på, så att samhällena håller sig friska och starka. För mig är bina prio ett, inte mängden honung.
  Fast jag hållit på med biodling i många år är jag nu med om något helt nytt. En stor svärm har bosatt sig högst upp i det höga kastanjeträdet. Gissar att det rör sig om minst 40 000 bin. En svärm är inget ovanligt, men de här har suttit där i över tre veckor, trots kraftiga regnfall och storm. Ofta stannar ju en svärm bara någon/några dagar, så man måste vara snabb med att fånga in dem. Jag brukar få ner dem med stege, en borste och en hink, om de sitter i ett träd. Sedan lägger jag på ett spärrgaller på hinken och har man då fått med drottningen flyger resten ner i hinken. Sen kan man hälla över dem i en ny kupa. (Kan vara bra att byta drottning om man vill förhindra att svärmgenerna ska föras vidare.)
  Har även en ombyggd tvättkorg med lock på en lång pinne för de svärmar som sitter högre upp. Mkt bra påhitt. Man håller bara tvättkorgen under "klasen" och slår igen locket. Man kan också lägga ut ett lakan och spola ner dem med vattenslang. Men den här svärmen är omöjliga att få ner. De sitter alldeles för högt. (Möjligen med en brandslang...)
  Märkligt ställe de har valt. Ofta söker sig ju bina till ett mer skyddat läge t.ex. en vedbod.
  Ja, vi får väl se hur det går när hösten kommer och löven på kastanjeträdet faller ner. Har aldrig hört talas om något liknande. Har du?
  //Bidrottningen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något har kommit upp i odlingslådorna, fast mest ogräs. Men jag får väl göra ett inlägg om det.

   Jag håller med om att han rensade lite väl hårt. Man behöver inte kunna spela golf på gräsmattan, men jag får för mig att det är lite amerikanskt med nagelsaxklippning.

   En svärm som sitter kvar i ett träd i tre veckor har jag heller aldrig hört talas om. Jag har tyvärr aldrig fått chansen att plocka ner en svärm. I år har glädjande nog inga av mina samhällen svärmat heller.

   Jag har skördat det första idag och precis konstaterat att vattenhalten - till skillnad från i fjol - var ganska låg. Har bara satt tio ramar på tork. Jag brukar inte slunga så här tidigt, men jag behöver utbyggda ramar till ljungdraget. Igår gick jag ner i de två kuporna där jag bytt ut drottningarna och fick se att de dödat bägge. Jag hade två drottningar i reserv, men gav bort den ena dagen innan. Säga vad man vill om biodling, men det tycks aldrig bli enformigt.

   Radera
  2. Hörde om en som sköt en svärm med hagelbössa. Måste väl ha blivit träff på drottningen för överlevarna återvände till kupan efteråt .

   Radera
  3. Jag kan väldigt lite om hagel, men det låter som en chans på tusen. Och lite beroende på var man bor lär det inte heller vinna priser för Årets granne.

   Radera
  4. Men med hundratals hagel i varje skott ökar ökar sannolikheten betydligt.
   Bor man långt ute på landet är det ingen som ser eller hör. Bor man i svensk storstad är folk vana med skottlossning :)

   Radera
  5. Bidrottningar är ändå otroligt små. Klart att det går om man pangar tillräckligt mycket, men det är ju ingen vits om man samtidigt tar död på resten. Har man möjlighet är det nog ändå bäst att plocka ner drottningen. Får man in henne i en låda följer resten efter.

   Radera
  6. Till skjutglad anonym.
   Bin är levande varelser.
   Min erfarenhet, oavsett om det gäller bin, hundar eller ungar, är att hellre motivera till följsamt beteende än att hota/piska. I det här fallet gäller således: Om man lyckas fånga drottningen följer alla arbetsbina (=döttrarna) efter självmant.
   Förutom att de flesta biodlare försöker avla fram lugna och mindre svärmbenägna drottningar så finns det ändå i binas gener.
   Om det är för trångt, man har kanske glömt sätta på en extra sarg (=låda), eller om bina anser att en drottning inte lägger tillräckligt många ägg (hon bör bytas ut inom 5 år), så driver arbetsbina upp nya drottningar genom att mata vissa yngel med extra näringsrik nektar (drottninggelé).
   Den förstfödda drottningen tar kål på de andra och slänger ut den gamla drottningen, som tar med sig ungefär halva samhället och hälften av maten.
   Sedan flyger den nya drottningen ut och parar sig. Hon kommer tillbaka efter ca en vecka och lägger sedan 2-3 000 ägg/dag.
   Man kan som biodlare förhindra svärmningar på olika sätt.
   Man kan t.e.x. själv ta bort drottningceller. Men då måste man själv byta drottning.
   Man kan också dela samhället då det blir för stort och göra en s k avläggare.
   Antingen behåller man svärmen/det nya samhället eller säljer det för 2 500 - 3 000 kr.
   Själv har jag gjort lite olika under åren. Men numera stör jag bina så lite som möjligt och då jag har ganska många kupor händer det därför någon gång varje sommar att ett samhälle svärmar. Ofta brukar det inte vara några problem med att fånga in svärmen.
   Om ett samhälle saknar drottning eller har en arg drottning kan man ta en ram med stift (nykläckta ägg) från en lugn drottning och sätta in den i den drottninglösa kupan, så driver de själva upp en ny drottning, som blir lugn.
   Man kan också slå ihop ett litet samhälle med ett stort. (Ett samhälle måste nämligen vara tillräckligt stort för att kunna hålla värmen under vintern.)
   Problemet med svärmar så här sent på sommaren = när draget är slut (drag=blomning) är att den nya drottningen inte hinner para sig.
   Sommarbin lever max 4-5 v.
   De övervintrande bina föds på sensommaren/hösten och lever till våren och tål kyla mkt bättre.
   Jag håller med Micke. Man har det aldrig tråkigt som biodlare.
   Det blir dock sällan så som det står i böckerna.
   (Jag brukar säga att bina nog inte har läst böckerna.)
   //Bidrottningen

   Radera
  7. Nej, aldrig tråkigt, men nyss inkommen från bigården där jag hittade ytterligare en drottninglös kupa kan jag hålla mig för skratt :-(

   Radera
  8. Nu ska du inte ge upp direkt.
   Hur vet du att samhället är drottninglöst?
   Har du hittat en märkt död drottning?
   (Bina kan själva ha bytt ut en märkt drottning utan att du har upptäckt det.)
   Eftersom jag har slutat märka och vingklippa mina drottningar så ser jag dem inte alltid när jag går in i kupan. Dessutom går jag in så sällan som möjligt i kuporna. Det betyder inte att det inte finns en drottning. Leta efter följande:
   Hur många bin finns det? Är de i hela kupan?
   Är bina snälla? eller flyger de upp mot ansiktet?
   Bin utan drottning brukar vara lättirriterade.
   Har de mat? (minst fyra fulla ramar)
   Såg du stift? Såg du öppna/täckta yngel?
   Om du har fått ett puckelsamhälle har du förmodligen
   1)en oparad drottning eller
   2)arbetsbin som börjat lägga ägg.
   Oavsett kommer bina inte driva upp en ny drottning från stift utan du måste slå ihop två samhällen eller sätta dit en ny parad drottning.
   Kolla igenom dina anteckningar.
   Vad skrev du i din loggbok?
   När hade du genomgång av kupan sist?
   Har du tagit honung från det samhället?
   Lycka till!
   //Bidrottningen

   Radera
  9. Nej, jag har inte hittat en död drottning, men när ett sedan länge fungerande samhälle plötsligt har ett tiotal fulla drottningceller, men varken ägg eller öppna yngel så drar jag den slutsatsen. Jag har för övrigt märkta drottningar. Jag ser henne inte varje gång, men ihop med de andra indicierna känner jag mig ändå hundra procent säker på att hon inte är där.

   Det var elva dagar sedan förra inspektionen. Jag såg inte drottningen då heller, men då fanns ägg så var hon inte där då lär hon åtminstone ha varit det strax innan.

   Ganska mycket bin kvar. Mindre än motsvarande samhällen, men inte så lite att jag tror att hon svärmat.

   Jag skördade honung idag, men mat har de inte lidit brist på och gör inte nu heller.

   Tror att det borde räta ut alla frågetecken, annars får du fråga om.

   Radera
  10. Med den informationen blir min tolkning att samhället vill ersätta drottningen, och det ganska angeläget, ty 10 drottningceller är ganska många.
   Då måste man fråga sig varför.
   Kanske var hon gammal och/eller kanske la hon för få ägg.
   Då måste man fråga sig varför, igen.
   Många biodlare sätter dit spärrgaller för att drottningen inte ska gå upp och lägga stift i skattlådorna, men det kan få drottningen att lägga färre stift, ifall hon tror att det inte finns tillräckligt med mat.
   Spärrgaller brukar också kallas för svärmgaller. Bina kan få för sig att kupan är för liten/samhället för stort för kupan och så driver de upp nya drottningar för att dela på det.
   Hur som helst hade inte jag skördat ett drottninglöst samhälle.
   Med den information jag har nu, skulle mitt (oombedda) råd vara att se till att bina har tillräckligt med mat och pollen och låta dem vara i fred i minst två veckor.
   Titta in i kupan igen om en vecka och sen efter ytterligare en vecka igen.
   Kolla så att de har mat första veckan (minst fyra fulla ramar). Leta efter stift andra veckan.
   Om du ser stift kan du vara lugn, såvida de inte utvecklas till puckelsamhälle (drönare).
   Som jag nämnt tidigare så har min erfarenhet lärt mig att störa bina så lite som möjligt. De löser de flesta problemen bättre själva.
   Självklart finns det andra lösningar och jag har kanske inte hela bilden...
   Återkoppla gärna hur går. Jag är alltid öppen för att lära mig något nytt.
   //Bidrottningen

   Radera
  11. Jag har rätt svårt att prata om biodling på svenska eftersom jag lärt mig allt jag kan om det i Norge (som förklaring om jag uttrycker mig obegripligt).

   De hade och har både nektar och pollen, och jag lämnade kvar en skattlåda med över fem kilo honung. Och jag tror som sagt inte att den gamla drottningen svärmat, men helt säker är jag inte.

   Jag hoppas få hjälp på plats idag, men eftersom två (av två) av mina samhällen ratat tillsatta drottningar och den här har kommit så långt med produktionen av en egen drottning känner jag också att de kan få fortsätta med det. Oavsett hur jag väljer börjar det kännas osannolikt att jag kan ta med mig det här samhället på ljungdrag om ett par veckor.

   Radera
 9. Håller med ovan, hoppas på inlägg om odlingen snart, eller i alla fall lägre fram!

  SvaraRadera
 10. Hade faktiskt sett det där klippet i veckan som random öppningssida på youtube, så antar det gått hyfsat viralt.

  Gillar Seans inställning. Tjänar han sedan pengar på det i slutändan så är det väl bra.

  Grannen är ett ufo.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åtta miljoner visningar är inte kattskit.

   Det skulle förvåna mig om det inte åtminstone leder till att han har råd att köpa en massa flådiga verktyg och maskiner för Youtubepengarna.

   Radera
 11. Off Topic
  Fast kanske inte. Vilka pengar handlar det om? Man kanske inte får fråga om det men vad drar bloggare Som Miljonär innan 30, Petrusko och KTM in per månaden? Plus 10 papp? Vill säga att alla är värda det med råge. Vad kan åtta miljoner visningar ge?
  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ingen aning om vad åtta miljoner visningar på Youtube kan ge. Jag tycker att alla Youtubeare (skriver man så?) brukar betona att de inte tjänar så mycket på Youtube, men som jag förstått det kan de med någon miljon prenumeranter leva på det som enda inkomstkälla. Kanske långt tidigare om man jobbar med sponsorer. Sedan är ju "att kunna leva på sin inkomst" ett högst oprecist mått.

   Radera
 12. Ibland rimmar livet på ett rätt lustigt sätt.

  Kollade på lite motorklipp och kikade på ett om en kille som gick runt och erbjöd folk en gratis ommålning av sin bil.

  Killen såg ut som en grunge-musiker från 90-talet men är en grym designer med stora målartalanger som är berömd världen över i den kretsen, hade även ett gäng runt sig som stod för professionell grundmålning och tog in önskemål om utseende o stod för hyrbil o allt.

  Många följare så sponsorer o prenumeranter måste gett honom bra med pengar in.

  Iaf skedde EXAKT samma sak som i nämnda videon i inlägget, fast nu när killen gick runt i ett fint område och knackade dörr när han såg någon tafflig bil som han kunde gör tipptopp med konstnärlig customlackering.

  Fast nu var den galna grannen en vit man som skrek och gapade, hotade med stryk och att ringa polisen, tydligt triggad av att killen som gick runt o spanade inte hade kavaj utan toppluva o halvlångt hår.

  Jesus, ägnade jag mig just åt whataboutism? 😂
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får ändå förstå att han vände sig emot att någon går runt reglementsvidrigt klädd i hans bostadsområde ;-)

   Radera