tisdag 30 juli 2024

Envis ägare, tjuv och polis

GPS är en fantastisk teknik för att spåra saker. Om någon stjäl din bil, mobil eller annat kan den gå att hitta med hjälp av GPS. Fast det bygger på att polisen är inkopplade och intresserade. Som privatperson är det många gånger tveksamt om man ens får hämta tillbaka det stulna själv.


11414.

En släkting till mig blev av med ett bilsläp med en byggnadsställning till ett värde på 65000 kr och eftersom han hade en GPS-puck på släpet följde han själv efter och lokaliserade stöldgodset till ett låst parkeringshus. Därifrån ringde han polisen, som (trumvirvel...) valde att inte åka dit. Några dagar senare var GPS-pucken slängd utanför garaget och min släkting gav upp.

Men en som inte gav upp var Ditte i Malmö. När svenska polisen inte gjorde sitt jobb spårade hon cykeln till Serbien där den serbiska polisen hjälpte henne att spränga en hel liga. Kostnaden blev ungefär lika hög som priset på cykeln, men hon hade ingen lust att byta.

Om fler vore som Ditte tror jag att världen hade sett lite bättre ut. Kriminalitet är inte frånkopplat samhället och dess reaktioner. När polisen ignorerar vardagsbrott ökar vardagsbrotten, och även om det vore mig främmande att kasta skit på en hel poliskår kan jag inte låta bli att fundera över om historien handlat om Jelena som fått sin cykel stulen i Serbien, plockat upp en GPS-signal i Sverige och ett par dagar senare knallat in på ett svenskt poliskontor för att få hjälp med att hämta den.

74 kommentarer:

  1. Problemet med det stulna släpet är att vi i Sverige saknar metoder att utkräva ansvar. Lycka till att ens komma fram till 11414 som är polisens enda publika nummer. Lycka till att hitta en polischef att klaga hos. På den politiska sidan får politikerna inte ens rikta kritik mot myndighetspersoner. Myndigheterna styr sig själva. Hade varit lite annorlunda om "sheriffen" hade varit folkvald, eller om den ansvariga åklagaren varit det. Eller om borgmästaren eller justitieministern hade behövt bry sig om vad som händer i samhället. Avsaknad av demokrati är problemet. Men så länge svenskarna tror att vi är det mest demokratiska landet i världen kommer inget ändras.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaa, håller med dig Gustav, tänk om vi kunde utkräva ansvar av folk som var folkvalda. Tror en hel del skulle bli bättre då plus att odågorna skulle bli avsatta/avgå beroende på moralen hos dem.

      Sverige borde införa riktiga val på många positioner i samhället, se världen utanför ankdammen och ta efter!

      Radera
    2. Folkvalda ledare, inte orimligt.

      Radera
    3. Han kom fram till polisen, men de hade inte tid att komma och tyckte att det räcker med att anmäla till försäkringsbolaget så har inget hänt.

      Radera
  2. "Om fler vore som Ditte tror jag att världen hade sett lite bättre ut." Ännu bättre vore om svensk polis var som den serbiska. Det krävs inte mycket energi på att lösa brott där hela spaningen är gjord förutom att haffa brottslingarna.
    Läste på instagram i veckan där polisens (en av) kommunikatörer stolt deklarerade att de fångat en fartsyndare som körde 8km/h för fort på en motorväg. Det var ännu ett litet Östling-moment, vad f-n får jag för pengarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idag har vi fler kommunikatörer och administratörer än chefer och anställda som gör själva jobbet. Det är resultatet av att man försöker efterlikna industrin i verksamheter där det inte fungerar. Polis, skola, vård och infrastruktur är exempel på verksamheter där helheten blir sämre av att delas upp så att ingen längre har helhetsansvar. Järnvägen är ett praktexempel.
      /Annette

      Radera
    2. Hade fler varit som Ditte tror jag att svensk polis inte hade tillåtits att bli så dålig.

      Att järnvägen blivit ett skräckexempel tror jag mest beror på att neddragningar nu inte ger negativa resultat förrän långt senare (=inte samma mandatperiod).

      Radera
  3. Jag har varit med om liknande. En gång (undantag) blev en dotters gamla postcykel stulen trots att den stod fastkedjad utanför huset. Hör och häpna så råkade jag se en kille komma gåendes med hennes cykel ett par dagar efteråt. Det var innan man hade mobiltelefon med sig jämt så jag följde efter för att se vart han gick. När jag sett honom gå in i en port gick jag hem och ringde polisen som kom och jag följde med och visade vägen. Det var kul att se killens min när han öppnade dörren och försökte säga att han hittat cykeln… nå, till slut fick dottern tillbaka sin cykel men om det blev nåt straff vet jag inte.

    Det vanliga är tyvärr att cyklar aldrig kommer tillrätta så efter att ha blivit av med fler än jag vill räkna har jag tröttnat trots att jag gillar att cykla. Dock tror jag inte GPS hjälper eftersom tjuvar och bedragare är snabba på att lära sig hur de ska lyckas ändå. Tänk om de kunde lägga ner samma energi på något som gav dem ett bättre liv istället!
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Ringde polisen som kom och jag följde med och visade vägen".

      Det måste ha varit länge sedan.

      Radera
    2. Kommer inte ihåg året men nångång mellan 1995 och 2000, baserat på andra händelser i livet där jag kommer ihåg årtal.

      Har en tanke utifrån det jag läst om gamla lagar och jämfört med det lilla jag läst om juridik (socialrätt så är dålig på straffrätt):
      Det som är sig likt ända sedan medeltid (Magnus Erikssons och Kristofers landslagar) är att brott mot person anses värre än egendomsbrott. Men en stor skillnad är att man åtminstone fram till 1700-talet lade lika stor vikt vid rättvisa mot både förövare och offer. Det är kul att läsa gamla domböcker där den som stulit en get från grannen dömdes att ge en get till densamme.

      För egendomsbrott har idag försäkringar tagit över och tjuvarna går fria. För våldsbrott är det närmast tvärtom, allt fokus är idag på straff och offren glöms bort. Polisen antar jag även precis som domstolarna inte kan prioritera allt. /Annette

      Radera
    3. Inte farligt länge sedan ändå. Jag försökte få hjälp av polisen ett par gånger på nittiotalet och de var aldrig intresserade. Plus att jag en gång skrev upp en inbrottstjuvs registreringsnummer, men när mina grannar (som haft inbrott) gav det till polisen struntade de i att följa upp.

      Radera
    4. "För egendomsbrott har idag försäkringar tagit över och tjuvarna går fria."

      Det är uppenbart att säkerhetsbranschen och försäkringsbranschen gör stora pengar på brottsligheten. Kanske är det därför politikerna och i förlängningen polisen inte tar brottsligheten på allvar.

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. @Annette

      "Polisen antar jag även precis som domstolarna inte kan prioritera allt."

      Framförallt inte när polisen måste gripa samma person hundra gånger eftersom det är svängdörrar på kriminalvårdsanstalten. Det finns inget bättre sätt att frigöra resurser åt polisen än genom att se till att polisen inte måste gripa samma personer om och om igen. Antingen genom att se till att de slutar begå brott eller genom att se till att de sitter inlåsta så att polisen kan fokusera på andra brottslingar istället.

      Tom-Hjördis

      Radera
    6. Det också, men som det är nu har man ju varit tydlig med att brott som cykelstölder överhuvudtaget inte utreds. Det är med andra ord helt riskfritt såvida man inte blir tagen på bar gärning av ägaren.

      Radera
    7. "Det är med andra ord helt riskfritt såvida man inte blir tagen på bar gärning av ägaren."

      Det är många brott som är i princip riskfria att utföra, t ex bostadsinbrott:

      "Personuppklaringsprocenten, som redovisar de personuppklarade brotten i relation till samtliga handlagda bostadsinbrott, uppgick till 4 procent 2023, en ökning med 1 procentenhet jämfört med 2022."
      https://bra.se/statistik/statistik-om-brottstyper/bostadsinbrott.html

      De inbrott som klaras upp är nog de där inbrottstjuven somnat på brottsplatsen.
      https://sverigesradio.se/artikel/tjuv-somnade-mitt-under-inbrottet
      https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/trott-inbrottstjuv-somnade-pa-brottsplatsen

      Tom-Hjördis

      Radera
  4. Okej, nu kommer en bekännelse. När jag bodde i ett annat land köpte jag en gang en cykel av en andfadd man pa gatan kl tre pa natten. Inte sa smart kanske, men just i stunden kändes det bra eftersom min kollega som var med och jag var pa väg hem. Den kostade da i runda slängar under en svensk hundring, det var alltsa inte igar. Jag cyklade hem med kollegan pa pakethallaren. Hans kommentar var "wow, you have really changed". Möjligen hade vart drickande pa kvällen nagot med det att göra :).

    Det var en fin svart tantcykel med stadig sadel och ordentligt styre (inga växlar). Den använde jag därefter under tva ars tid att cykla till jobbet med. När jag flyttade gav jag bort den och da blev den stulen igen.

    Jag lärde mig att där köper man en cykel en gang, och när den blir stulen är man fri att stjäla nästa. Lite annorlunda tänk. Och priserna var ju inte pa den nivan da.

    Men det är ju för sorgligt hur det gar utför med Sverige. Konstigt att den serbiska polisen verkar mer effektiv än den svenska. Man har ju annars ett annat intryck av östeuropa. Heja Ditte!
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du och jag har olika intryck av Östeuropa. Själv är jag inte alls förvånad att det var där hon fick hjälp av en befintlig rättsstat.

      Radera
    2. Serbien en rättsstat? Då undrar jag vad du menar med rättsstat?
      /Annette

      Radera
    3. Jag sa inte att det var en perfekt rättsstat, jag bara jämförde med Sverige.

      Radera
    4. @Annika

      "Konstigt att den serbiska polisen verkar mer effektiv än den svenska. Man har ju annars ett annat intryck av östeuropa."

      Jag tror vi som bor här många gånger överskattar Sverige. Politikerna har lurat i oss att vi har världens bästa skola, äldreomsorg, jämställdhet mm. Många går på bluffen ända till de behöver hjälpen och inser att samhället ser annorlunda ut i verkligheten än i propagandan.
      Jag skulle inte bli ett dugg förvånad om det skulle visa sig att den serbiska polisen är bättre än den svenska polisen på att klara upp brott. Sett till att den svenska polisen kanske löser 1 % av vardagsbrotten (om även räknar med ej anmälda brott) så är frågan om det är möjligt att vara sämre än den svenska polisen på att klara upp vardagsbrott? Det skulle isf vara om polisen i andra länder begår vardagsbrott så att polisen "löser" -10 % av vardagsbrotten.

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Nu bor ju varken jag eller Annika i Sverige, och för min del har det förstärkt den synen. Jag kan inte komma på ett enda område där utlandsflytten gjort mig mer positiv till något av de områden du nämner.

      Radera
    6. Är det belagt på något sätt att den serbiska polisen är bättre än den svenska. I sådana fall så vill jag se underlaget för ett sådant påstående, eller är det enbart en känsla och ett tyckande.

      Radera
    7. Länka gärna till ditt bevis för motsatsen. Eller tycker du bara, helt utan fakta?

      Radera
    8. Jag förstår inte vad du menar. Jag behöver inte bevisa något som jag aldrig har påstått . Var skriver jag att den svenska polisen är bättre än den serbiska? Jag noterade bara att bla att Tom-Hjöris menade att den serbiska polisen är mer effektiv på att lösa brott än den svenska polisen. Om man påstår något så vore det bra om man kan styrka det på något sätt.

      Radera
    9. Var noterade du att han gjorde det? I tråden skrev han:

      "Jag skulle inte bli ett dugg förvånad om det skulle visa sig att den serbiska polisen är bättre än den svenska polisen på att klara upp brott."

      Att inte bli förvånad är rätt långt ifrån ett definitivt påstående i min värld.

      Radera
    10. Så det finns inga bevis på att den svenska polisen är sämre än den serbiska på att lösa brott.Tack för svaret.

      Radera
    11. Den svenska polisen är SÄMST i världen på att lösa vardagsbrott, dvs mängdbrott som drabbar vanliga människor. Finns otaliga exemplen där brottsoffer gjort egna utredningar och ger gärningsmän och bevis till polisen. Som ändå lägger ner ev. förundersökningar.
      De är dock bäst i världen på att strunta i att utreda vardags brott, dvs lägga ner förundersökningar.

      Radera
    12. Att svenska polisen är dålig håller jag med om, men är dom sämst i världen?

      Radera
    13. Jag har ingen aning om huruvida det finns bevis för hur dålig svensk polis är. Vad jag däremot tror mig veta är att de som 2024 tycker att svensk polis är ganska bra inte kommer att ta till sig några som helst fakta som talar emot deras blinda tro.

      Radera
    14. Vi har ju en ny regering som borde fixa det här. I alla fall enligt dom själva innan valet. Efter valet lät det på ett annat sätt. Enligt herr kristersson så kommer det ta väldigt låååång tid att ändra utveckling i Sverige.,minst 15-20 år.Det är väl ungefär så länge han vill vara statsminister.

      Radera
    15. Innan val är allt möjligt och fort kommer det att gå. Efter val är det alltid en helt annan tidsplan :-(

      Radera
  5. ”Hon kontaktade polisen men det gick inte avgöra exakt var cykeln fanns.

    – Polisen gjorde så gott de kunde men i en stor stad som Malmö kan det ibland vara svårt att ta reda på den konkreta platsen. I detta fall var det hus med flera våningar så det gick inte, säger hon.”

    Vad tycker ni att den svenska Polisen borde ha gjort? En husrannsakan i samtliga lägenheter? Med vilket lagstöd då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Först och främst kunde de ha tagit sig till den aktuella adressen. Inte omöjligt att de hade hittat cykeln i trapphuset. Dessutom hade nog en enkel slagning visat 1-2 troliga gärningsmän att knacka på hos (för ja, det finns lagstöd för det). Men det är ju enklare att göra ingenting, det har de god rutin på.

      Radera
    2. Springa runt och leta trapphuset för att den kanske ligger där? Detta kan inte Ditte själv göra? Hoppas polisen har bättre saker för sig än det.

      Du menar att man ska knacka på hos personer baserat på vad de har i sitt register? Och om man sen inte blir insläppt? Vad är lagstödet för att kliva in för att leta efter en cykel då?

      Radera
    3. Nej, Ditte får nog inte nyckel till ett trapphus där hon inte bor. Polisen har större möjligheter där. Om de frågar alltså.

      Vad polisen ska göra istället för att beivra brott vet jag inte, men du kanske har några förslag.

      Men herregud, tror du polisen behöver lagstöd för att knacka dörr?! Vad lever du i för samhälle och i vilket århundrade?!

      Radera
    4. ”Men herregud” läs vad jag skriver istället. Klart man kan knacka på men vad ger det? Det jag undrar är vad polisen har för lagstöd i att kliva in i lägenheten och göra en husrannsakan?

      Ponera att vi har ett par personer i trapphuset dömda för olika brott, tror du att det är skäl nog för polisen att gå in och leta? Då kan man fråga sig vilket århundrade och samhälle det är du tror vi lever i.

      Radera
    5. De kanske inte behöver göra en husrannsakan. Kanske hade det räckt om polisen kontaktat fastighetsägaren och blivit insläppta i porten. Det får vi inte reda på för de försökte aldrig göra någonting överhuvudtaget.

      Jag har aldrig föreslagit att de ska storma lägenheter, men det är inte förbjudet att knacka på. Även om de inte fått tag i cykeln hade de då sänt en signal till den som stulit cykeln att svensk polis försöker lösa brott. Nu sände de den motsatta signalen: Vi är svensk polis och vi gör ingenting, det är lättare för brottsoffret att vänta tills cykeln är i andra änden av Europa för att försöka få tillbaka den.

      Radera
    6. Så du menar på fullaste allvar att det hade varit befogat att lägga resurs på att knacka dörr i förebyggande syfte för en cykelstöld där den enda möjligheten att få tillbaka den är att gärningsmannen självmant släpper in polisen?

      Jag är nyfiken på vad polisen hade frågat. ”Hej! Vi söker aktuell cykel och har anledning att tro att den finns här?” Själv är jag tacksam för att polisen inte lägger resurs på detta.

      Det enda detta hade visat gärningsmannen (om han funnits i porten) är att det enda hem behöver göra är att neka så står polisen maktlös.

      Radera
    7. Jag menar på fullaste allvar att svensk polis borde beivra brott. Lite som poliskårer i andra länder jobbar alltså.

      Varken du eller jag vet vad som hade hänt om polisen kommit in i trapphuset. Kanske stod cykeln innanför porten. Att vi inte vet det beror på att polisen aldrig försökte. Vad är din lösning för att få ner den extremt höga brottsligheten i Sverige då, att polisen vilar sig i form och hoppas att det ska avta av sig självt? Hur tycker du det går?

      Radera
    8. Jag tycker det finns mycket svensk polis behöver bli bättre på. Sen har de även att blivit mycket bättre på saker de senaste åren, då främst att utreda grova brott.

      Anser även det finns betydligt värre exempel än det du tar upp här. Nedläggning av stölder där man exempelvis inte ens bemödat sig med att inhämta film. Men några lösningar på detta orkar/vill/kan jag inte göra några längre utvikningar om här.

      Tycker däremot att polisens agerande under här fallet inte motiverar någon kritik och dina önskemål om att polisen bör knacka dörr för en cykelstöld i hopp om att bli insläppta blir lite överdriven. Låter mest som att du själv redan bestämt dig för att svensk polis är kass och då blir det svårt för dig att ge en objektiv åsikt.

      Radera
    9. Ja, det finns mycket värre brott än cykelstölder och många brott där det är en större tragedi att polisen sviker sitt uppdrag. Men med det sagt är det viktigt att polis även tar tag i vardagsbrott, det är i många fall dessa som skapar yrkeskriminella.

      Från början av den här diskussionen tänkte jag att du missförstod eller missuppfattade mig, men när du fortsätter att låtsas som att allt jag vill är att polisen ska knacka dörr, när jag gång på gång sagt att första steget är att ta sig till adressen och titta igenom trapphuset (något brottsoffret inte kan göra själv) och att det även finns annat de kan göra på adressen känns det inte som att du ens vill förstå.

      Jag har å min sida bett dig komma med ett enda förslag på hur polisen kan förbättra sina skrala resultat och det enda du svarar är att du inte kan svara för att du bedömer att jag redan bestämt mig. Det är svårt att diskutera med någon som bara kan kritisera andras förslag, men inte komma med egna (eller ens förklara vad det är för fel på andras). Jag får väl tolka det som ett rungande "ja" på min fråga om din lösning är att polisen inte ska ändra någonting utan bara fortsätta att misslyckas genom att inte försöka lösa brott. Jag tror tyvärr att du får rätt, att det är den vägen de väljer.

      Radera
    10. Ok, ett konkret exempel på hur de kan bli bättre: lägg inte ner ärenden som går att utreda (som mitt exempel med filmen).

      Men nedläggningen av cykelstölden anser jag vara korrekt. Ditte eller vad hon hette kan själv bege sig till porten, få ngn att släppa in henne och se om cykeln finns där. Jag misstänker att hon redan försökt leta efter den i porten men inte lyckats hitta den. Det framgår dock inte av artikeln, men har hon åkt till Serbien lär hon även sökt där.

      Att knacka port som du föreslagit anser jag dock mest är gnäll för gnällandets skull.

      Radera
    11. @Anonym

      "Tycker däremot att polisens agerande under här fallet inte motiverar någon kritik och dina önskemål om att polisen bör knacka dörr för en cykelstöld i hopp om att bli insläppta blir lite överdriven."

      Polisen ska inte knacka dörrar. Polisen ska slå in en dörr. Med 5-10 m noggrannhet kan polisen hitta från polishuset till rätt trappuppgång. Sedan kan polisen på plats mäta från vilken lägenhet signalen är som starkast. Därefter är det bara för polisen att forcera dörren och hämta cykeln, cykeltjuven och allt annat stöldgods som sannolikt finns i bostaden.

      Tom-Hjördis

      Radera
    12. Att stjäla utrustning som innehåller GPS-tracker är att servera sitt huvud på ett silverfat till polisen. Om polisen hade gjort sitt jobb vill säga. Värre är det när tjuvarna, som någon skrev i en kommentar aktivt undviker utrustning som innehåller GPS-tracker. Då blir det en utmaning för polisen att lokalisera tjuvarna. Men en skicklig polis kan nog lösa sådana brott också. Åtminstone om de får laglig rätt till utredningsmetoder som gör att de kan kontrollera de få personer som de vet sysslar med sådana stölder dagarna i ända.

      Apropå GPS-tracker. I Sverige blir man villkorligt frigiven efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet. Om man förenar villkorlig frigivning med fotboja så kan polisen ha koll på dessa personer under den villkorliga frigivningen. Kostnaden får den villkorligt frigivne själv stå för (ungefär som avgiften till brottsofferfonden). Om brottslingen manipulerar fotbojan så att den slutar fungerar förverkas den villkorliga frigivningen och personen får avtjäna sista tredjedelen av straffet i fängelse.

      När någon anmäler ett brott knappar polisen in koordinaterna för brottsplatsen, datum och tidpunkt som en del i att ta emot polisanmälan. Uppgifterna matchas automatiskt mot koordinaterna på alla fotbojor för att identifiera "usual suspects".

      Polisen kan även använda de villkorligt frigivnas geopositioner preventivt genom att sätta geo-staket så att poliser i närheten av personen automatiskt larmas om t ex en känd tjuv befinner sig i ett industriområde på natten.

      Tom-Hjördis

      Radera
    13. @Anonym

      "Och om man sen inte blir insläppt? Vad är lagstödet för att kliva in för att leta efter en cykel då? "

      Vad sägs om lagstödet "Vi vet med 100 % säkerhet att en stulen cykel finns i en lägenhet i den här trappuppgången. Vi vet också att GPS-signalen är som starkast i din lägenhet. Dessutom är du den enda av trappuppgångens 10 hyresgäster som är dömd för upprepade cykelstölder.".

      Den genomsnittlige svensken stjäl inte cyklar en av alla livets alla dagar och lever hederligt alla andra dagar. Det är en liten klick personer som begår majoriteten av brotten. Polisen vet vilka brottslingarna är med undantag för väldigt unga brottslingar som polisen ännu inte fått upp ögonen för och någon listig brottsling som polisen aldrig kommer få upp ögonen för. Om polisen kan spåra en stulen cykel till en trappuppgång så vet polisen med 99 % säkerhet vilken av lägenheterna som cykeln finns i.

      Anna Johansson, 82 år, pensionär
      Anders Andersson, 45 år, civilingenjör
      Muhammed Ahmed, 62 år, långtidsarbetslös
      Johan Johansson, 30 år, narkotikamissbrukare och känd cykeltjuv
      Eva Larsson, 28 år, demenssjuksköterska
      Jenny Olsson, 21 år, socionomstudent

      Vem kan ha stulit cykeln? Kan det vara ingenjören som är avundsjuk på cykelns tekniska konstruktion? Eller demenssjuksköterskan som tycker det är för dyrt att ta bussen till jobbet? Nej, nu vet jag! Det måste vara 82-åringen som vill dryga ut sin låga pension genom att stjäla cyklar!

      Tom-Hjördis

      Radera
    14. "Ditte eller vad hon hette kan själv bege sig till porten, få ngn att släppa in henne och se om cykeln finns där."

      Inte alls säkert att någon släpper in henne. Och om hon blir insläppt ska hon så att säga stjäla tillbaka sin cykel - långt ifrån riskfritt. Har cykeln sålts vidare till någon som köpt i god tro kanske hon själv gör sig skyldig till brott.

      "Det framgår dock inte av artikeln, men har hon åkt till Serbien lär hon även sökt där."

      Det framgår av artikeln eller filmsekvensen att hon fick hjälp av serbisk polis med den biten.

      "Att knacka port som du föreslagit anser jag dock mest är gnäll för gnällandets skull."

      Det är tvärtom ett mycket konkret på förslag på något jag tycker verkar högst rimligt. OM gärningsmannen befinner sig i huset ser jag gärna att denne får veta att polisen är efter honom. Det lär dessutom öka chansen för att han dumpar cykeln och hon hade kunnat få tillbaka den utan att behöva åka till Serbien till en kostnad lika hög som cykeln (hennes egen uppgift).

      Radera
    15. Ska polisen springa efter alla bollar som du verkar vara inne på Sparo kommer det bli pannkaka av alltihop. Dörrknackning utan möjlighet att kunna ta sig in i lägenheten låter som slöseri med tid enligt mig. Men vi kommer inte vara överens och det är helt ok 😊

      Måste dock beundra ditt engagemang i att svara på alla kommentarer. Väldigt imponerad över tiden du lägger ner på din blogg!

      Radera
    16. Jag är mest inne på att svenska polisen ska börja springa efter NÅGRA bollar. Som omväxling liksom.

      Tack!

      Radera
    17. "Jag är mest inne på att svenska polisen ska börja springa efter NÅGRA bollar."

      Jag förstår mig inte på dig Sparo. Du har i flera blogginlägg/kommentarer klagat på att den svenska polisen spelar innebandy och nu skriver du att du är mest inne på att den ska börja springa efter några bollar. ;)

      Tom-Hjördis

      Radera
    18. Haha! Där har du en poäng.

      Radera
    19. Fniss, Tom-Hjördis kan vara rolig! Det trodde jag inte. Jag hade gissat pa "Johan Johansson, 30 år, narkotikamissbrukare och känd cykeltjuv" ;).
      /Annika

      Radera
  6. Den svenska polisen är bara intresserad av statistik det har jag lärt mig genom åren.När jag var egen åkare så anmälde jag bara de två första av nio gångerna som jag blev bestulen på diesel.Det vara bara för statistiken som de ville att man skulle polisanmäla inte att de skulle förebygga fler stölder av diesel genom att patrullera i industriområdet.Polisen var helt ointresserad av att höra något om att de skulle patrullera i industriområden för att förebygga stölder av diesel och annat som delar från lastbilar.Numera äger jag så lite som möjligt i det mångkulturella och kriminella svenska samhället.
    Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju så det blir, om anmälan inte leder någonstans kostar den bara tid. Jag anmälde några brott till svensk polis. Under mina sista år i Sverige hade jag aldrig gjort det, annat än för att få ut försäkringspengar och försäkringsbolaget kräver ett diarienummer för polisanmälan.

      Radera
    2. @Peter Jansson

      "När jag var egen åkare så anmälde jag bara de två första av nio gångerna som jag blev bestulen på diesel.Det vara bara för statistiken som de ville att man skulle polisanmäla inte att de skulle förebygga fler stölder av diesel genom att patrullera i industriområdet."

      Med tanke på att polisen bara klarar upp 10-15 % av alla anmälda vardagsbrott så kan man räkna med att den verkliga uppklarningsprocenten (mörkertalet inräknat) är 1 %. Vän av ordning kanske tycker att man inte kan anklaga polisen för att inte lösa brott som inte anmäls men det kan man visst göra. Anmälningsbenägenheten beror delvis på hur polisen har hanterat tidigare polisanmälningar. Mörkertalet är alltså delvis polisens fel och därför är det också delvis polisens fel att den inte löser brott som inte anmäls.

      Jag vill avsluta med att säga att jag inte tror att det är poliserna i fält som är dåliga på att lösa brott utan jag tror det är politikerna som styr kriminalpolitiken. Kriminalpolitiken är ännu ett uttryck vad jag kallar för DET POLITISKA TILLSTÅNDET i Sverige. Politikerna är inkompetenta vilket gör att landet inte fungerar seriöst. Bostadspolitiken, skolpolitiken, invandringspolitiken, sjukvårdspolitiken långtidsarbetslösheten ... you name it. Politikerna pratar knappt om de stora problemen längre. Nu verkar det som att till och med politikerna insett att de inte kommer lösa de stora samhällsproblemen. Politikerna har till och med slutat prata om vårdköerna, bostadsbristen mm. Istället diskuterar politikerna klimatpolitik som om vad vi gör i lilla Sverige skulle ha någon som helst betydelse för det globala klimatet. Snacka om politiskt storhetsvansinne!

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Tom-Hjördis@
      Håller med dig om sista stycket. En jurist sa ”lag är frusen politik” och det säger mycket. Poliser måste följa lagar och reglementen och de bestäms av politiker. Har faktiskt en kvinna i bekantskapskretsen som är chef inom Interpol och vet att de gör allt de kan.

      Det du kallar ”det politiska tillståndet” är i mina tankar detsamma som att politiker (och deras beslutsfattande kompisar) satsar på kortsiktig vinst och egen vinning, helhetstänkandet lyser med sin frånvaro.
      /Annette

      Radera
    4. Förresten är det som saknas hos dagens politiker som grupp ansvarsfullt ledarskap. Ledare måste våga ta ansvar för obekväma beslut och samtidigt klara av att förklara varför de fattas. Det går inte om man bara är ute efter likes för det är omöjligt att göra alla nöjda. Tycker alla låter som reklammakare idag, ingen tänker längre än dom längst fram till nästa val.
      /Annette

      Radera
    5. Att ingen tänker längre än till nästa val är verkligen ett problem. Hörde något exempel på makthavare som planterade ekar för att de skulle kunna bygga en båt av dem om 300 år. Jag fattar att det inte funkar i "just in time"-samhället, men liiite mer framförhållning än 3-4 år borde gå.

      Radera
    6. @Annette

      "Förresten är det som saknas hos dagens politiker som grupp ansvarsfullt ledarskap. Ledare måste våga ta ansvar för obekväma beslut och samtidigt klara av att förklara varför de fattas."

      Jag instämmer till 100 %. Vi behöver politiker som är förebilder. Inte politiker som får en att plocka fram skämskudden.

      Tom-Hjördis

      Radera
    7. Det är ekskogen på Visingsö. Planterad år 1831.

      Radera
    8. Dags att skörda snart då ;-)

      Radera
  7. "När svenska polisen inte gjorde sitt jobb spårade hon cykeln till Serbien där den serbiska polisen hjälpte henne att spränga en hel liga."

    Polisen i Sverige hade troligtvis också sprängt en hel liga om de gripit personerna bakom stölden av byggnadsställningen. Det är nämligen inte så troligt att de som stal ställningen levde ett hederligt liv där de jobbade och betalade skatt som alla andra men plötsligt en dag fick för sig att stjäla en byggnadsställning för 65 000 kr som de via ett etablerat kontaktnät i undre världen säljer vidare. De var troligtvis "yrkestjuvar" som försörjde sig på att stjäla byggutrustning.

    Jag har skrivit det i en kommentar förut och jag skriver det igen. Majoriteten av brotten utförs av några få procent av befolkningen. Även om polisen bara löser 10-15 % av alla vardagsbrott så kommer polisen under en tioårsperiod att gripa alla brottslingar minst en gång. Om man höjer straffen 5-10 gånger kommer man i praktiken straffa brottslingarna för alla brott de begått och dessutom förhindra 9 av de kommande 10 brotten eftersom brottslingarna sitter inlåsta. I dagens Sverige är situationen den omvända. Polisen löser 10-15 % av vardagsbrotten och de få gånger polisen löser brotten så är brottslingarna snart ute och begår nya brott. Kombination låg uppklarningsprocent och låga straff gör den svenska kriminalpolitiken till en "never ending story". Jag avslutar med den obligatoriska frågan som man alltid bör ställa sig. Vem är det som tjänar på det?

    "Om fler vore som Ditte tror jag att världen hade sett lite bättre ut."

    Och ännu bättre hade världen sett ut om fler polismyndigheter agerat som den serbiska gjorde dvs tagit polisanmälan på allvar och gripit förövarna.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser bara fördelar med att polisen börjar utföra polisarbete. Det skulle skicka signaler till hederliga människor att de tar vårt väl och ve på allvar, och signaler till ohederliga människor att det här är fel ställe att vara på om man vill leva på att stjäla andra människors pengar och saker.

      Radera
  8. Signalerna är mycket klara och mycket tydliga: vi som är politiker och som bestämmer över polisen skiter fullständigt i er medborgare. Om/när ni röstar så får ni samma sorts politik iallafall, så det enda ni ska göra är att betala skatt och hålla käften.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lätt att känna så och det är inte heller positivt för ett samhälle. Själv har jag idag och igår ägnat mig åt så kallad "dugnad" (https://sparosverige.blogspot.com/2022/04/dugnad.html), oavlönat frivilligarbete. Det hade jag aldrig gjort i Sverige där jag inte på samma sätt kände mig som en del av samhället.

      Radera
  9. Sen en regering som anser lösningen på allt är avlyssning av allt i alla privatpersoners liv, i deras hem. Uppenbarligen handlar det spioneriet ingenting om att lösa brott. För den borgerliga regeringen är fullkomligt passiv när det kommer till de enklaste åtgärder. Man vill bara kräkas på fanskapen.
    Investeraren

    SvaraRadera
  10. Jag tycker man ska titta i alla bilar som lämnar landet som är utlands registrerade.
    Jobbar inom bygg, och det sker inbrott i containrar så ofta.
    Det finns ju en viss spårning i viss utrustning , men det vet man vilket märke och var de sitter någonstans så de låter man bli.
    //david

    SvaraRadera
    Svar
    1. Under mina resor mellan Sverige och Norge har jag endast vid ett tillfälle på tre år (åkte rätt många gånger på kort tid när jag flyttade hit) blivit stoppad på den svenska sidan. Okej, det är kanske sällan tjuvarna tar den här vägen, men jag misstänker att det inte är mycket bättre till Danmark eller Tyskland.

      Radera
  11. Knalla in på en svensk polisstation..... jo, jag tackar jag.
    Där jag bor får du innan du går in plocka fram mobilen, trycka fram bank-id, leta efter en QR-kod som är uppsatt någonstans bland
    38 andra informationspapper.
    När du väl hittat QR-koden fungerar det inte och det beror på att
    polisstationen stängde för 8 minuter sedan. Ridå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och exemplen på människor som fått vänta jättelänge i telefonkö både på 112 och 11414 är det gott om.

      Radera
  12. Det är tydligen lika stora skillnader inom landet hur polisen jobbar som det är med hur mycket annat fungerar. Det säger mig att det ännu finns hopp.

    Sydsvenskan februari 2022:
    Sydsvenskans reportrar ger polisen en stulen cykel och en halvfärdig brottsutredning – men blir kritiserade. Många upplever att polisen inte utreder cykelstölder men krånglar med hederliga människor som försöker hjälpa till. Polisen pekar på bevisproblem och de har order om att strunta i vissa brott.

    Luleå idag:
    Polisens fynd i Luleå – misstänkt stöldgömma med cyklar hittad
    Efter en cykelstöld kunde polisen hitta en misstänkt person och plats. En husrannsakan senare hade ett tiotal misstänkt stulna cyklar hittats.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns säkert pigga och energiska poliser i hela landet, men jag undrar om de orkar kämpa emot ifall den gängse uppfattningen är att de kan nöja sig med att utreda de allra värsta brotten.

      Radera
  13. Haha min kompis följde sin stulna mobil i en hemmagjord biljakt! På vägen såg hon lite poliser och stannade och ba "jo min mobil är stulen, skulle ni.. " och de fortsatte plocka fram halva insatsstyrkan och bad henne åka vidare, vilket hon gjorde. Hittade sin mobil i en olåst hyrbil i ett inte så bra kvarter, snodde tillbaka mobilen, på vägen tillbaka mötte hon polisen igen och visade upp vad hon gjort och de gratulerade henne till det, slutet gott allting gott :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade inte vågat visa upp mobilen för polisen efteråt med risk för att bli åtalad för att jag gått in i någon annans bil och tillgripit mig telefonen.

      Radera