söndag 14 juli 2024

Socialfall över snittet

Jag hör ständigt om människor som i mitt tycke borde klara sin ekonomi utan problem, men som själva upplever sig leva på marginalen. Nyligen läste jag om en 74-årig norsk artist som tog alla jobb hon kunde få eftersom hon bara får ut 16000 kr i pension och det kan hon inte leva på. Ingen jätteinkomst, men hur mycket orkar en 74-åring egentligen sätta sprätt på? Barnen utflugna och de stora investeringarna avklarade sedan länge.


All-in, Gottfrid!

Det var dock ingenting emot den vänsterpartistiske riksdagsledamoten Linda Snecker som pga partiets egna ”partiskatt” bara får behålla 57000 kr av sin lön. Det borde väl åtminstone bli över 35000 kr netto i plånboken.

Med tanke på hur matpriserna ser ut så skulle jag vilja kunna handla och inte bara jaga extrapriser. Och den känslan delar jag med många andra som har det lite svårt.

Det är för övrigt inte första gången Linda har otur när hon tänker:

Det finns så mycket att säga om detta. Först och främst anser hon att en lön på 57000 kr sätter henne i gruppen svenskar som ”har det lite svårt”. Wow! Och på vilket sätt är det orimligt att handla mat på extrapris? Det har jag gjort hela livet, Ingvar Kamprad gjorde det, men Linda Snecker tycks se det som en mänsklig rättighet att kunna stoppa vad som helst i matkorgen utan en tanke på priset.

Olof Palme fick en gång frågan vad en liter mjölk kostar och han hade inte en susning. Det fick han skit för, folk ville inte ha politiker som inte visste sånt. Palme var ingen idiot, så han förstod säkert att det där var dåligt för hans image. I Linda Sneckers värld har många riksdagsledamöter ”problem att få ekonomin att gå ihop rent krasst”.

Hon lär inte få sparken för det. Folket har för länge sedan gett upp hoppet om att få politiker med koppling till verkligheten. Inte nog med att Snecker sannolikt inte har en aning om vad en liter mjölk kostar. Hon tycker dessutom att det är orättvist att hon ens ska behöva veta det. Jag kan ana vad hennes gamla partikamrat C.H. Hermansson hade sagt.

Någon jävla ordning ska det vara i ett parti!

44 kommentarer:

  1. Vad kostar en liter mjölk? 13 kronor? 16? Vet ej.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mig kostar den 10 kr. Vad den kostar i Sverige vet jag inte längre, men jag hade bra koll när jag bodde där.

      Radera
    2. Är väl inte konstigt han inte visste det? Frågan är ofullständigt, menar du Ica för rika pris eller Lidl? Stor skillnad :)
      Investeraren

      Radera
    3. När han fick frågan tror jag att det fanns två butiker, Ica och Konsum, och gissningsvis var det inte stor skillnad då.

      Radera
  2. Säger inte att man inte skulle klara sig på 16000 kr men att de över sjuttio inte skulle orka...Här där jag bor är de på alerten och det är full fart. De ligger runt, ja det är sant! Det är grannen, det är någon från Ålandsbåten och det byts lite. En av mina grannar, typ åttio hade två damer på gång, den ena grannen också men hon hade två karlar och är snart 80 år. De är ute och reser och engagerade i allt möjligt. Varje dag kan ju vara den sista så det gäller att passa på.
    Den där Linda Snecker skulle väl inte vara vänsterpartist? Det är sådana människor som hon som gör att människor sätter på sig offerkoftan, för är det synd om henne som tjänar 57 000 kr så måste det ju vara synd om oss som tjänar mindre.
    Mig är det väldigt synd, lever på ynkans lite, som tur är har jag underhållande sjuttio + åringar som grannar som lever ett spännande liv och är grannskapets snackisar. /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade jag varit vänsterpartist hade jag inte velat att hon var det :-)

      Radera
    2. Ja, vem f-n ville att Palme skulle vara sosse... född med silversked i mun....

      Radera
    3. Och det var ändå innan politiker av alla färger blev en egen adelsklass.

      Radera
  3. Ja jädrar. Snicketisnack-Snecker.

    Det gäng år då jag fick ut runt 35k efter skatt per månad så kände jag mig långt ifrån tvungen att leta extrapriser, snarare kunde jag nog unna mig det mesta jag ville ha mest hela tiden.

    Nu gjorde jag inte det, för det var ej den riktning jag ville ta, leta extrapriser är i mitt stilla sinne bara dumt att låta bli och maten blir vad jag märkt inte godare för att man betalar fullpris plus ett premium för att få statusen det ger att handla i dyra finbutiken.

    Betade av mitt bostadslån istället och investerade på börsen när lånet var avklarat, levande på exakt samma budget som sjukpenningen jag haft några år tidigare då jag växlade ekonomisk bana.

    Jädra tur (bra framförhållning) det, annars vore jag rökt idag…

    Det finns så många exempel på egennyttiga och världsfrånvända politiker så jag tänker inte argumentera mot detta faktum.

    Bara ett litet ”alla tänker inte likadant”.
    I min region delade vi i SD upp regionrådsposten på två pers som då alltså fick hälften var av 80% (eller om det är 90%) av en riksdagsmannalön för att jobba 100% var.
    Fortfarande en finfin lön att leva väl på, samt att vi får dubbla styrkan.
    Ingen var däremot, alla var helnöjda över upplägget.
    Utom våra politiska motståndare då.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vågar inte skriva vad jag tycker om Snecker och hennes supportrar, för då kommer väl nationella insatsstyrkan och sparkar in dörren..

      Radera
    2. Med tanke på allt som sagt om henne tror jag att ribban är rätt hög, men det är ändå onödigt.

      Radera
  4. Ja, ibland skulle man vilja ha insyn i folks hela ekonomi. Känner några pensionärer som alltid klagar på dålig ekonomi och tvingas jobba extra med allt möjligt.
    Till att börja med, hur kan de enbart få garantipension (enligt egen utsago) efter att jobbat hela livet? Och även om det är sant, blir det runt 6-7000 i månaden efter skatt OCH hyra (bostadstillägg). Det borde inte vara något problem, även om jag förstår om vissa hellre jobbar extra än kapar utgifter. Men det är ett val, inte ett tvång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är också genuint nyfiken på hur det ser ut för många.

      Radera
    2. För mig som precis har uppnått pensionsåldern och levt på väldigt lite pengar i många år kommer att känna mig rik när jag blir pensionär och får ut 14 000 utav dem kommer jag att kunna spara tretusen utan problem.

      Radera
    3. Så kände jag när jag fick a-kassa, att det blev ju gott om pengar över trots att a-kassan var baserad på ett deltidsjobb.

      Radera
  5. Var det inte en artist? Säkert mycket svarta pengar, och då blir det lite sämre pension.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske, men jag tror att folk överskattar artisters möjligheter att jobba svart.

      Radera
  6. Vem vill inte göra en bra deal? Spelar ingen roll om det är i mataffären eller i bilhallen, en bra deal känns alltid bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, alla står sig själva närmast.

      Radera
  7. Då får man ju stå sitt kast.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snecker menar du? Det går säkert bra.

      Radera
  8. Hon är ju vänsterpartist som vuxen vilket innebär att hon inte har mycket till hjärna till att börja med. Sedan umgås hon förmodligen bara med alla andra än "vanligt" folk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade nog undvikit vanligt folk om jag vore politiker.

      Radera
    2. Ja fy vanligt folk skulle ju kunna berätta hur verkligheten ser ut.

      Radera
    3. Det kan säkert bli lite ansträngd stämning.

      Radera
  9. Vänsterpartiets alldeles egna Strandhäll. Jag undrar nästan om de känner varandra och tar efter varandra då jag knappt kan se skillnad på dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte omöjligt, även om jag tror att Snecker är ganska mycket yngre.

      Radera
  10. Säger bara suck till dagens politiker. Och hur många kronor en person/familj behöver eller önskar går inte att säga för det beror självklart på de utgifter man har. Det verkar som ingen (här i västvärlden) är nöjd med det vi har, de flesta vill bara ha mer hela tiden.

    Jag som till skillnad från Sparo aldrig trott att jag ska bli helt utan pension har ändå redan som ung förstått att jag behöver planera för ett liv som äldre med låg inkomst. I mitt fall har sparande alltid varit en post i budgeten så även idag.

    Mina fasta utgifter för bostad, mobil, försäkringar och resor är idag 5677/månad. Bredband och el ingår i avgiften liksom kabel-tv och jag lever fint utan bil (hyr eller lånar vid behov). För lokaltrafiken som fungerar bra här betalar jag i snitt 150/månad (åker oftare vintertid).

    Mitt matkonto är det jag inte snålar på och det varierar men cirka 2000/månad i snitt inräknat ekologiskt och sådant som god ost i st f billigaste osten. Till gäster har jag också alltid godsaker som löjrom hemma men fisk köper jag från fiskare så det kostar mindre än i butik. Kan tilläggas att jag lagar mat från grunden och plockar bär och svamp.

    Kläder köps om något behöver bytas ut men böcker gillar jag både att läsa och äga (lånar också på bibliotek). Kurs- och facklitteratur köper jag helst begagnat men nytt om det inte finns.

    Känner mig absolut inte fattig men det beror troligen på att jag/vi aldrig levt ’lyxliv’ och att jag idag är utan lån och bor billigt. Jag tog ut pension något år i förtid så för mig blev det mer in efter 65, främst för att skatten blev lägre då.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känner igen mig, ungefär samma utgifter som du, lever enkelt men ändå gott på min lilla pension. Livet skulle inte kunna vara bättre./ K

      Radera
    2. De flesta vill alltid ha lite mer. Det kan jag förstå, men tjänar man riktigt bra borde man åtminstone förstå att man inte tillhör de sämst betalda.

      Radera
  11. För många människor spelar det ingen roll hur hög lön de har då de hela tiden ökar sina utgifter i takt med att inkomsterna ökar.För egen del har jag alltid levt på en lägre nivå en vad jag har kunnat oavsett om jag har varit fattig, medelinkomsttagare eller haft god ekonomi i olika skeden i mitt liv.Jag har unnat mig nya bilar varje år eller varannat år under många år när jag var yngre för att jag hade råd och tyckte det var väldigt roligt med nya bilar och jag kunde ändå spara pengar på den tiden till skillnad mot när jag har varit fattig.Även i de skedena i livet som jag har varit fattig så har jag alltid haft pengar kvar på kontot när nästa utbetalning har kommit in på kontot.Mat som makaroner har jag som räcker i flera år så hungrig skulle jag aldrig behöva vara då mat i skafferiet och mat i en välfylld frys alltid har varit prio ett oavsett om jag är fattig eller rik.Det är extra roligt när högavlönade politiker beklagar sig utan en tanke på hur de som har en lägre lön ändå klarar av att leva sina liv genom att anpassa sina utgifter till sina inkomster.Nu lever jag gott på ca 12000 kr/månad och sparar 20000-25000 kr varje månad.Vill jag göra något utöver det vanliga så minskar jag bara på mitt sparande för pengar är till för att användas som en utlandsresa till solen vintern 2025.Nya upplevelser i livet är väldigt trevligt för livet går inte i repris så det gäller att leva och njuta av livet varje dag.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar helt klart lättare att anpassa sig uppåt till en lön än nedåt.

      Radera
  12. Ja, fast som en riktig vänsterpartist så är det självklart att inte tillhöra den klass hon säger sig representera. Hon umgås säkerligen med betydligt finare folk, och med umgängeskretsens villkor är hon nog att se som fattig? Hon vet säkerligen att hennes väljarkår inte genomskådar sånt.
    Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ligger absolut i farans riktning.

      Radera
  13. Linda har ofta otur när hon tänker. Här är ett till exempel.

    "Vi kvinnor anpassar våra liv och vårt beteende efter mäns eventuella hot om våld. För vi kan inte se på dig om du är våldtäktsman, därför förutsätter vi att alla män är våldtäktsmän."

    Det finns alldeles för många stolliga feminister i V för att det ska gå att ta partiet på allvar. Och ändå har Gudrun Schyman lämnat partiet.

    "Så valsar feministiskt initiativs ledare runt golvet till »Don’t Leave Me This Way« i maklig tretakt. Inte helt överraskande avslutas dansen med att Gudrun lämnar danspartnern Björn och inte tvärtom. När Gudrun Schyman dessutom river av kjolen och blottar ett par lila trosor med kvinnosymbolen i strass tjuter publiken lyckligt."

    Ebba Buschs viftande med en falukorv framstår som seriöst jämfört med Schymans bravader och då har jag ändå inte nämnt Schymans värsta bravader.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, där hade hon absolut otur när hon tänkte (om det nu var det hon gjorde).

      Hur vi sedan kommer in på Schyman kopplar inte jag riktigt.

      Radera
    2. "Hur vi sedan kommer in på Schyman kopplar inte jag riktigt."

      Kopplingen är att Linda Snecker är en radikalfeminist som förutsätter att alla män är våldtäktsmän. Det händer att Snecker har otur när hon tänker. Gudrun Schyman är också radikalfeminist och drabbas ibland av samma otur. Som när Schyman skulle sälja in Fi med lila trosor med kvinnosymbol på.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Schyman har väl egentligen alltid haft otur efter att hon lämnade Vänsterpartiet. Inget av partierna/organisationerna har lyckats.

      Radera
  14. Min pappa har ungefär så mkt i pension, och det märkliga är att han tvingade sluta arbeta redan i femtioårsåldern. Han får ungefär en tredjedel över varje månad så visst fan går det, allt handlar om vad man har för omkostnader, men även de går ju s.a.s att påverka. Man behöver tex kanske inte bo i en alltför stor lgh som ensam pensionär.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är märkligt hur många människor man hör som låter som att deras inkomster och utgifter är huggna i sten, att absolut ingenting går att påverka. Verkligheten är ju precis dn du beskriver, att alla har möjlighet att åtminstone påverka utgiftssidan.

      Radera
    2. Och om orken finns som pensionär, så kan man jobba extra i till exempel Veteranpoolen eller vad det nu heter.

      Radera
    3. Jag vet inte hur sånt där funkar. Varannan gång ämnet kommer upp låter det som att pensionärer efter en viss ålder inte får jobba alls, men den som verkligen vill (och kan!) går det knappast att hindra.

      Radera
    4. Att ha låga fasta utgifter borde fler tänka på, då går det både att spara och välja vad man i övrigt vill lägga pengarna på. Tror ändå bostaden (eller rättare sagt kostnaden) är det viktigaste att planera för i god tid innan pension.

      Jobba efter 66 då. Jag har valt bort det för jag vill inte jobba heltid (deltid är inget alternativ i min bransch). Sen finns det som alltid två sidor av samma mynt, dels tycker en del att fler borde jobba längre dels tycker många att äldre ska släppa fram yngre förmågor. Men en viktig del i det är att när man tar ut tjänstepension är det som regel ett villkor att man inte ska arbeta.
      /Annette

      Radera
    5. Låga fasta utgifter ger en frihet jag inte hade velat vara utan.

      Framförallt tror jag att det vore lättare att jobba vidare länge om man vet att man inte behöver.

      Radera