söndag 28 juli 2024

Egen lingonsylt

Förr var Eldorado Lingonsylt stapelvara i mitt kök, men jag slutade köpa den långt innan Willys började ta 40 kr för en burk på ett och ett halvt kilo. Jag började koka egen sylt av blåbär, rabarber och svarta vinbär eftersom det blir billigare, godare och nyttigare. Testa att avstå köpesylt ett tag och du kommer att upptäcka att den ändå mest smakar socker.


Köpte nyligen lite socker i Sverige.

Ta Eldorados lingonsylt som exempel. Den innehåller 35 procent lingon och 34 procent socker. Alltså i runda slängar en tredjedel bär, en tredjedel socker och en tredjedel ”annat”. Förutom konserveringsmedel är ”annat” vatten och förtjockningsmedel. Man tillsätter vatten tills sylten blir så blöt att den kräver förtjockningsmedel för att inte rinna av gröten.

Då har jag en bättre idé – gör egen lingonsylt! Jag har ofta tänkt plocka lingon, men tiden tycks aldrig räcka till mer än blåbär. Kanske inte lusten heller, men nu slumpade det sig så att jag fick lingon av en person med för mycket i frysen och då bestämde jag mig för att koka egen lingonsylt. Jag snodde ett recept på nätet bestående av bär, socker och vatten med denna fördelning:

lingon, 1 kg
vatten, 2 dl
strösocker, 500 gram

Koka lingon och vatten i tio minuter. Det står att man ska skumma med hålslev, men jag såg inte poängen (eller skum). Efter tio minuter rör man ner sockret och slår av spisen. Häll på burk. ”Förvara i kylskåp” står det. Använder man steriliserade glas undrar jag om det inte skulle hålla rätt länge i ett skafferi, men jag har lyckligtvis både kyl och frys, och jag hade bara 1,7 kilo bär så det blev två stora burkar och dem äter jag snabbt upp.

Jag känner folk som köper lingon för att koka egen sylt. Det blir antagligen mycket dyrare än att köpa sylt med en tredjedel ”annat”, men jag kan ändå förstå valet. Själv fortsätter jag att drömma om att någon gång ta mig tid till att plocka egna lingon. Kanske 2025 blir året, eller kanske inte.

32 kommentarer:

  1. Det där är intressant, att vi till stor del har tappat bort förmågan/viljan att ta vara på det som finns i naturen. Billigare, nyttigare, roligare. Nästan litet sorgligt.

    SvaraRadera
  2. "Förvara i kylskåp" gäller öppnad burk. Oöppnad burk kan lagras (mörkt och svalt) i åratal, men man måste kolla att locket knäpper till när burken svalnar. Annars är det inte vacuum och då kan man nog räkna det som en öppnad burk. Äldsta jag ätit var 8 år, såg ut och smakade som ny, helt utan konserveringsmedel.
    Intressant med blandsylten, det ska jag prova..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det jag tycker också, men med de här två små burkarna vågar jag inte chansa.

      Radera
    2. Kokhett vatten i glasburkarna innan sylten. Ut med vattnet, i med sylten, stäng locket och vänd burken upp och ned. Då bildas det vakuum och sylten håller "hur länge som helst". I år blev det elva liter blåbär. Det kommer jag att leva gott på, kommer att kunna unna mig blåbärsgröt både nu och då. Lingonsylt har jag kvar sedan förra året.

      Radera
    3. Jag gjorde så med förra årets äppelmos och det var klockrent.

      Själv behöver jag fylla på blåbärsförrådet för att klara det nästkommande året. Ska försöka ta mig tid den här veckan.

      Radera
  3. Med så mycket socker så kommer jag att tänka på pistvakt när de skulle ha "storbak" och Bengt Hans beställer ett antal pallar socker och 30kg jäst. Mjöl? Haha

    SvaraRadera
    Svar
    1. På en lokal livs någonstans i Norrland (låt oss säga utmed Ångermanälven, vill inte vara mer precis) finns alltid minst en pall med strösocker ute i butiken. Besökare från Stockholm häpnar!

      Radera
    2. Pistvakt hade sina poänger. Som när "WWW Webbyrån" kom på besök och Jan-E presenterade sig som "PPP Pistvakt".

      Radera
  4. Kokar all lingonsylt på hösten när jag plockat (60-70 liter). Häller upp i 2 liters gamla glass plastlådor. Förvarar ute på altanen hela vintern . Ställer ut när temperaturen blir +12 sedan blir det fort kallare , -33 i vintras . Lingon innehåller bensoesyra ( naturligt konserveringsmedel ). Lycka till med med plockning , går fort med bärplockare och 10 liters 🪣. Man kan plocka 20 liter/ gång. / C

    SvaraRadera
    Svar
    1. 60-70 liter?! Respekt! Jag blir positivt överraskad om jag hinner plocka 6-7 liter blåbär i år. Lingon blir det inga.

      Radera
  5. Själv är jag inte så förtjust i lingonsylt. Jag föredrar rårörda lingon. Det smakar bättre, är enklare att göra (behöver inte kokas) och är därmed nyttigare.
    Tips till dig som också har "fri" tillgång till honung!
    När jag kokar saft på röda vinbär använder jag honung istället för socker. Saften blir mycket godare. Den får en "djupare" smak. (Jag kokar alltid saft på noga rensade bär och i en rostfri saftmaja.)
    Använder även honung när jag kokar äppelmos. Först skär jag bort fruktköttet runt kärnhuset och skalar bitarna och sen tärnas de ner till små bitar direkt i en stor kastrull. Jag tillsätter någon dl vatten och sötar med honung. Hur mycket beror på äppelsort och mängd frukt. Ibland tillför jag lite citronsaft. Dels för att moset inte ska bli så sött eller om den oxiderat och blivit mörkare än jag vill ha den.
    Jag kokar upp och låter småputtra någon minut, bara tills äppelbitarna mjuknat. Sedan stompar jag och rör den len. Kyler ner kastrullen i diskhon och fryser in moset i 0,5-1 l förpackningar. Supergott till havregrynsgröten, yoghurten eller varför inte frasiga smörstekta rårakor gjorda på 6 ägg, 6 potatisar och 2 finhackade gullökar! (Föredrar man bacon/stekfläsk till passar det bättre med rårörda lingon.)
    //Bidrottningen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fri tillgång är ju en definitionsfråga. Inte har jag råd att använda honung själv ;-)

      Till rårakor har jag använt min egen sylt av blåbär, vinbär och rabarber. Tycker den funkar nästan lika bra som lingon där.

      Radera
  6. Sa avundsjuk jag blir. Enda sättet att fa tag i lingon här är att köpa pa Ikea (har bara sylt, inga rarörda) och jag älskar lingon. Om jag ska försöka komma pa nagot jag saknar med Sverige sa är lingon med pa topplistan. Grattis till er som hittar det gratis.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en lyx att kunna plocka, men hittills har jag inte värderat den så högt att jag gjort det.

      Radera
    2. Här i Grekland köper jag frysta bär och gör rårörda lingon. Tycker att alla kötträtter gör sig bättre med rårörda lingon inklusive kåldolmar. Är medveten att jag har tur och är tacksam för det. I Sverige plockade jag också mycket men här växer inga bär. Det är nog för varmt.

      Radera
    3. Det gäller ju att komma åt att plocka också. Där är allemansrätten en bra grej.

      Radera
  7. Tänk så mycket annat som är roligt man kan göra istället för att plocka bär och göra sin egen sylt.Nåja alla får använda sin tid till det de vill.För egen del så njuter jag helst av lata och lugna dagar med att göra så lite som möjligt nu när jag är pensionär vilket jag älskar.Nu har jag varit en promenad till affären och handlat lite, tidigare såg jag på travet på tv:n och nu slappar jag framför datorn.Unnade mig sovmorgon idag liksom jag har gjort den senaste månaden då jag för tillfället sover väldigt gott efter att ha haft problem med att somna och även vaknat massor av gånger på nätterna så sover jag väldigt gott just nu så då tar jag vara på det.I morgon tänkte jag däremot gå upp kl.08.30 för att bevaka börsen då mina portföljer i fredags var på ATH så jag passade på och sålde lite värdepapper och ev. skall jag sälja lite mer i morgon måndag när börsen öppnar då jag använder mig av belåning i mina investeringar i mestadels utdelande värdepapper så gäller det även att ta hem sina vinster när tillfälle ges.Njuta av din sylt då det brukar smaka bra när man har gjort något själv.Jag gillade att baka muffins, bullar och sockerkakor när jag var yngre, men har inte kvar något intresse för det längre.
    Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker faktiskt att det är rätt kul att plocka bär, förutsatt att jag har tid och inte går runt med dåligt samvete över annat jag försakar. Jag går runt, trivs och lyssnar på poddar medan jag plockar. Dessutom är det bra motion.

      Radera
    2. Sovmorgon har jag haft flera år nu om man med det menar att inte ställa larmet utan vakna när man sovit färdigt. Jag ställer larmet endast om jag har en tid att passa på morgonen men definitivt inte 5 dagar/vecka. Tycker fortfarande att det är skönt! Men att göra så lite som möjligt är inget för mig även om jag gör det jag vill.

      Att vistas i skog och mark är så givande att svamp och bär blir en bonus. Idag regnar det så jag avstår att plocka men det är bra med omväxling så passar på att läsa lite historia istället. Det jag ännu har kvar på min ’bucket list’ är att ge utlopp åt min kreativa sida, det får vänta tills jag skrivit om min släkt. Som ett inslag i släktforskningen inser jag att det är på sin plats att besöka både Finland och Nordnorge så det finns också på listan.
      /Annette

      Radera
    3. Sparo @
      Du vet väl om att du inte kan vara på två ställen samtidigt ;-)?
      /Annette

      Radera
    4. Men man kan försöka ;-)

      Radera
  8. Sylt e gött. Men drar mig verkligen för att plocka bären. Men man kanske borde göra ett försök, säkert viss motion också. Men de få gånger jag vart ute har myggen jagat mig, inte trevligt.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då kanske du borde börja med lingon. Det är svalare ute när lingonen mognat (älgjaktstid) och min erfarenhet är att myggen är värst i fuktig blåbärsskogen. Vildhallon och smultron tycker jag också oftast går att plocka utan alltför många kryp men återigen beror det på vädret. Kommer ihåg ett år när vi överfölls av nyckelpigor (!) det är ovanligt men händer.
      /Annette

      Radera
    2. Fuktig blåbärsskog.
      /Annette

      Radera
    3. Mygg kan vara ett problem. Annars tycker jag bara att det är trevligt.

      Radera
  9. Tycker lingon är enklare att plocka än blåbär, blir mindre kladd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Möjligt, men lingon går att hitta till rimligt pris i butiken om man inte hinner bägge.

      Radera
  10. Själv köper jag min sylt i Norge, den är godast där! Men äter typ en burk om året max, har tyvärr inte lärt mig äta havregrynsgröt till frukost :-(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha, jag visste inte att det var skillnad. Den enda sylt jag köpt i Norge var blåbärssylt. Den funkade, men lite mycket socker som i all köpesylt.

      Jag vet inte om havregrynsgröt är något att stå efter, men jag tycker att det är gott och enkelt. Gärna med en skvätt rågflingor i för variationens skull.

      Radera
    2. Känns som ens ekonomi skulle spara många kronor på om man älskade gröt och man kunde göra hemgjord sylt eller äppelmos till det, men tyvärr.. Vet inte vad det är med sylten i Norge, har trott det var en grej jag fått för mig, men så bad en gång en kollega mig att köpa med hallonsylt när jag ändå var där (det är bara den jag köper). Så inte bara jag!

      Radera
    3. Man får åtminstone fler bokstäver för pengarna. Bringebærsyltetøy istället för enkel hallonsylt.

      Radera