lördag 20 juli 2024

Svamplöpning

Jag hade aldrig lyckats med svampplockning förrän förra sommaren när jag hittade flera kilo kantareller varje gång jag försökte. Andra svampar vågar jag mig i princip inte på, men kantarell duger fint. Champinjoner kan jag köpa.

I år skulle jag nästan vilja säga att jag uppfunnit en ny motionsform – svamplöpning. Jag föredrar att springa på asfalt. Det är ett slätt och snabbt underlag, men ombyte förnöjer och där jag bor finns det gott om grusvägar. Kantareller växer gärna precis vid kanten av vägar och stigar, jag tror att det har med vibrationer att göra. Springer man och tittar ner i backen mellan vägen och skogen kan man se en gul fläck som betyder kantarell, och där det finns en finns det oftast fler.

Det enda som krävs är att jag har med mig en tygpåse i fickan alternativt springer med ryggsäck. Och så får jag inte springa för fort. Jag brukar inte precis spränga ljudvallen när jag springer i skogen, men jag måste ändå tänka på tempot för att hinna uppfatta svamp och hittar jag kantareller blir det oregelbundna avbrott i löpningen. Lite anpassning alltså, men det tar jag glatt med ett kilopris på ett par hundralappar.


300 gram/6 km

Det här rekommenderar jag alla. Vill du inte springa går det lika bra att promenera och det borde alla med fungerande ben göra regelbundet. Ta med en påse i fickan och välj en sträcka där det kan finnas kantareller. Jag har redan fått en känsla för vilken terräng jag ska hålla utkik efter, men skulle du inte hitta några kantareller har du ändå fått motion.

Många (inklusive mig) har en tendens att gnälla på dyra matpriser, men se då till att hämta den mat som finns i skogen. Svamp, bär och grönsaker står där, obesprutade och inte minst gratis väntar de på att vi ska ta dem till frysen eller stekpannan.

31 kommentarer:

  1. Haha, nä inte bryr de sig om vibrationer inte. De har bara hamnat på ett ställe med bra kombination av belysning och skugga, bevattning och dränering. Men det spelar ingen roll, har du hittat ett ställe kommer de tillbaka varje år och oftast flera gånger i samma säsong också.
    Själv är jag inte särskilt förtjust i svamp även om jag tycker kantareller, champinjoner och karljohan är ätbara. Karljohan är dock hopplös, har aldrig hittat någon som inte är maskäten. Kantareller har jag en liten plätt på tomten som jag plockar varje år, det räcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är du säker på det? Hur kommer det sig då att det ofta är svamp vid sidan av stigar och inte ett par meter bort där det är samma jord, belysning etc?

      Svårt att hitta karljohan som inte är maskätna, men när man gör det har man mat för en bra stund.

      Radera
    2. Kan det vara så att det är lättare att se dem precis vid stigen? =)

      Radera
    3. Där har du väl i och för sig en poäng.

      Radera
  2. Jag äter hellre svamp än plockar den. Lite för lat för att huka runt med krökt rygg på marken :)
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du har hyfsad syn behöver du inte kröka rygg mer än just när du plockar dem och det tar inte lång stund.

      Radera
  3. Det är roligare att plocka svamp än bär tycker jag. Det blir mer promenad (springer aldrig för att jag vill hinna se svampen) än vid bärplockning. Och smörstekta kantareller på en macka när man kommer hem är ju ljuvligt gott. Jag plockar oftast kantarell (gul,tratt), röksvamp, blodriska, stolt fjällskivling och nån sällsynt gång har jag plockat champinjon men då kollat minst tre gånger att det verkligen är champinjoner. Kan tipsa om bläcksvamp också, de dyker ju upp på gräsmattor här och var. Soppar (Karl Johan m fl) verkar vara särskilt begärliga för insekter så där ska man ha tur för att hinna före. Har även konserverat svamp för många år sedan men idag förvarar jag i frys.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett bra blåbärsår plockar jag gärna bär. Du har betydligt fler svampar att välja på än jag. Jag är dålig både på att hitta dem och vara säker på att de är ätliga. Då är blåbär betydligt lättare :-)

      Radera
  4. Förresten vill jag rekommendera papperspåse för svampen blir fort förstörd om den läggs i plastpåse. Själv har jag korg och svampkniv. Med det sagt börjar min svamp- och bärplockarperiod på måndag, det har regnat mycket ett par dagar så inväntar torrare mark och att svamparna hinner komma upp. Till mig i ensamhushåll räcker 1 (10-liters)hink blåbär och 2 hinkar lingon och det går snabbt att få ihop. Övriga bär och svamp plockas olika år från år.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte ute i flera timmar så då funkar plast, men jag föredrar tyg. Papperspåsar är jag rädd ska bli fuktiga och därmed helt värdelösa.

      Jag skulle gärna plocka tjugo liter blåbär i år, men jag tror inte att jag kommer att hitta tiden. Just nu målar jag lada. Det MÅSTE göras.

      Radera
    2. Inget vidare blåbärsår i år hos mig. Det finns, men man får jobba ovanligt hårt för att fylla hinkarna.
      Ser fram emot att läsa om projekt målning av din enorma lada :)

      Radera
    3. Misstänker du använder faluröd till ladan, fick ett tips häromdagen att blanda i Atamon i färgen för att slippa förargliga svartmögelprickar i framtiden. Misstänker det regn och fukt även i Norge..

      Radera
    4. Inget vidare här heller tror jag.

      Ja, röd slamfärg fick det bli. Bromsvätska har jag fått förslag på, av samma skäl. Nu har jag kommit så pass långt att jag nog inte vågar ändra något.

      Radera
  5. Jag gillar inte svamp däremot plockade jag gärna blåbär och björnbär nar jag var liten.När jag ville ha blåbärspaj så var det till att plocka blåbär så gjort sedan min mamma blåbärspaj och det var väldigt gott.Nu är jag alldeles för lat och bekväm för att ägna mig åt att plocka bär i naturen.Jag köper det jag vill ha i affären då jag gillar de möjligheterna som gott om pengar ger mig.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är SÅ nyttigt att vara ute och gå i skogen. Den nyttan kan inte köpas för pengar hur mycket man än har.

      Radera
  6. Att plocka bär och svamp är mer nöje än jobb och extra kul att det är till nytta också. Men måla en stor lada hör till sånt som blir roligt först när det är färdigt. Det kan vara roligt om man lyckas samla ihop ett gäng så går både tiden (eller det känns så) och arbetet fortare. Visst funkar tygpåse med, tänkte inte ens på det för jag är van med min gamla svampkorg ;-)
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget roligt alls med att måla lada, förutom att det blir roligt när det är klart.

      Hade jag plockat utan att springa hade jag också föredragit korg.

      Radera
    2. Hade jag bott i närheten av dig Sparo skulle jag gärna kommit och hjälpt till. Jag tycker det är roligt att mala även om det är jobbigt. Problemet är att jag är höjdrädd men jag kunde ju ha malat pa lägre niva.

      Finns det inga ungar i närheten som kan hjälpa till mot en liten peng? Det kan det väl vara värt även för en sparo?
      /Annika

      Radera
    3. Jag lider av samma problem. Det är bra obehagligt att stå högt uppe på en byggnadsställning. Jag försöker sneaka åt mig en del hjälp och det hade absolut varit värt en peng. Men jag vill inte ställa barn på hög höjd heller.

      Radera
  7. Du borde prova att springa i skogen, gärna helt obanat. Finns inget bättre (något överdrivet), enligt mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De gånger jag provat har jag nästan alltid snubblat på en rot eller sten och fallit handlöst. Tacka vet jag asfalt.

      Radera
  8. Nu pratar du mitt språk med svampjakt!

    Jag håller mig mest i närområdet, bor 200 m från en 5 kmslinga av elljusspår och kring den finns det så mycket svamp att jag ständigt blir förvånad över hur mycket jag kan skörda, inte kan det gått alla grannar förbi?

    Det finns inte jättemycket kantareller som även jag älskar, får man ihop till några mackor får man vara glad. Men jag tycker inte man ska vara så rädd för att plocka annan svamp, de som möjligtvis kan ens likna de giftiga chansar jag såklart ej på utan låter vara.

    I min närhet finns närmast oändligt av smörsopp, en god men mild matsvamp. Hittar jag lite andra smakrikare svampar som jag kan koka/steka ihop med smörsoppen så är man hemma. Räcker med en karljohan för att smaksätta flera portioner. Eller man tager vad man haver.

    Sopp är iaf totalt safe. Det finns en giftig variant. Den är blodröd och växer bara på gotland.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har nog gått de flesta grannar förbi. Jag blir förvånad hur få som är ute och tar till vara gratismaten.

      Radera
  9. Kan vara av intresse.

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hit-aker-svenskarna-for-att-undvika-vardkoer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såg det där. Och vet av egen erfarenhet att det där med "på bekostnad av den svenska staten" inte är hugget i sten. Men bättre att betala för vård utomlands än vänta i vårdkö i Sverige.

      Radera
  10. Kantareller är bland det godaste som finns, och egenplockat är 100 ggr bättre än de skrumpna och dyra i butiken!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror aldrig att jag köpt kantareller i butik. Jag tycker dock att champinjoner också är helt okej och de är billiga i jämförelse.

      Radera
  11. Om man löper barfota, får man fotsvamp då i det här fallet ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fyndigt! Jag skulle inte springa barfota efter svamp, då vill jag hålla mig på vägen och helst asfalt.

      Radera
  12. Off topic sparrelaterat ämne:
    Jag skrev ju tidigare om att jag blivit offererad ett rätt saftigt pris för nya sommardäck för en av mina bilar, en 4 år ny bil.
    Strax innan semestern var det dags att byta bromsbelägg, och jag blev offererad byte av bromsbelägg runt om, 5500 kr hos en lokal verkstad, 6900kr hos märkesverkstad.
    Min man ifrågasatte varför jag inte byter själv istället. (Jag äger bilen så jag sköter allt som har med den att göra, men jag har aldrig vågat meka med en så ny bil förut)
    När han sedan visade mig priset på belägg, 2000kr inklusive frakt, för ett par icke märkes bromsbelägg med smörjfett, men väl en uppgradering till bromsbelägg för lite mer aktiv körning, standardbeläggen hade gått på lite mindre än 2000 kr.
    Sagt och gjort, bromsbelägg beställdes och kom hem. Man ska ha ett specialverktyg för att trycka tillbaka kolvarna, men fram gick det utmärkt att försiktigt använda en klämtving med gummibelägg på, bak tillverkade vi ett verktyg med hjälp av en skruv och några fyrkantsrör. Vi bytte på var sin sida om bilen var, och den som inte mekade assisterade med att hålla, räcka verktyg eller förbereda nästa hjul. Totalt tog det mindre än 3 timmar inklusive plocka fram och ta undan plus städa.
    Helt ok timpeng ändå, plus att det var trevlig att pyssla med något tillsammans.
    Dessutom känner jag mig säkrare på att det blev ordentligt gjort, samt att jag inte behöver känna mig blåst på att beläggen byttes med för mycket slityta kvar.
    Så med det sagt, jag hoppas flera vågar göra fler saker själva. Sparo du har flera gånger haft inlägg när du servar och fixar med bilar, bygger osv. Sånt tror jag är jättebra för att få andra att våga! Både för att spara pengar, men också för att ta tillbaka lite av allmänbildningen som jag tror gått förlorad sedan förr. Mer allmänbildning=mer oberoende

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra jobbat! Bromsar är utanför min komfortzon, det får vara trumbromsar för att jag ska göra det. Men det finns otroligt många videos på allt möjligt och här hade du ju ändå rätt bra marginal. 2000 för delar och 5500 för verkstad. Hade du kört fast känns det inte omöjligt att hitta någon som kan åta sig jobbet för under 3500. Och visst känns det bra när man klarar jobbet själv, det tycker jag har ett värde i sig.

      Radera