lördag 9 september 2023

Årets sista biutrustning

Läsare som är gamla nog att minnas ”millenniebuggen” kommer kanske ihåg att världens datorer skulle sluta fungera vid millennieskiftet. Föredragshållare byggde hela karriärer på att åka runt och varna för det där, och när någon av oss oinsatta undrade varför detta skulle hända tittade de på oss som att vi var dumma i huvudet och suckade: ”Det blir för många nollor.” Varför pratar jag om detta nu då? Jo, för det är den nionde i nionde klockan nio. Klarar IT-samhället detta finns inga gränser.

Nu över till dagens ämne. Ännu mer utrustningsbyggnation till bigården, men för er som inte är stekelfantaster (jag erkänner, jag ville verkligen använda det ordet) tror jag att det kan ge något ändå. Låt mig få försöka.

Jag invintrar bisamhällena på tolv halvramar, två lådor med sex ramar i varje. Men eftersom lådorna är gjorda för tio ramar sätter jag en dubbel packvägg i varje ände. Det gjorde jag även förra året, men då hade jag bara fyra samhällen. Nu har jag sju och då räckte inte packväggarna jag hade.

Två lösningar. Dels hade jag packväggar för fullstora lådor och eftersom jag (till skillnad från förra året) nu bara använder halvlådor och halvramar kunde jag krympa ner dem. Insidan består av frigolit, så den skär man lätt med en mattkniv. Utsidan är plywood och genom att lossa dem försiktigt kunde jag såga och återanvända allt. Det enda som tillkom i materialväg var några små spikar.

Det räckte dock inte, jag behövde nitton packväggar till. De kostar 97 kr/styck, så här fanns pengar att tjäna. Jag hörde rykten om att en biodlare jag känner hade tillverkat egna, så jag frågade honom i avsikt att åka snålskjuts på hans erfarenheter. Och jodå, han hade lyckats hoppa över plywood, vilket inte minst sparar tid. Bin är galna i att äta upp frigolit, men genom att använda en tätare variant, styrofoam, och måla dem med tre lager våtrumsmembran, som närmast går att beskriva som penslingsbart gummi, hade de hållit.

Jag hittade styrofoamet hos en grossist i isoleringsbranschen. De andra som hämtade hade 24-meters långtradare, men jag ställde mig i kö med min Volvo 145:a och köpte ett paket på sex skivor. Membranet hade Biltema till rimligt pris och virke till listen högst upp fixade min vanliga trävarukran. Sedan var det bara att sätta igång.

Jag försökte använda sågklinga, men den högg sönder materialet, så det fick bli vanlig fogsvans. Snittet blev ändå ganska bra och gick att förbättra med sandpapper.

Trälisten klövs till exakt 70 mm bredd, samma som isoleringen, men lite längre så att den överskjutande delen kan hänga i överkant av lådan.

Tre lager ”färg” (eller vad det nu är). Direkt efter applicering av det andra lagret skruvade jag fast trälisten med gipsskruv, som man får vara försiktig med så att den inte skruvas för långt.






Egen till vänster, köpes till höger.

Kostnad c:a 20 kr/packvägg mot 97 kr för köpta, eller 388 kr per kupa. Nästa gång jag utvidgar biodlingen sparar jag ännu mer för nu har jag material för att göra ytterligare 30-40 stycken.

Och så en erfarenhet rikare. Världen är full av människor som har tänkt och som regel delar de med sig ifall man är trevlig och ödmjuk. Själv hade jag säkert testat en luftigare frigolit och billigare färg, och det hade tagit mig 2-3 år och en himla massa material att komma så här långt på egen hand.

Det här gäller det mesta. Webbsök ”DIY” eller ”göra själv” plus det du vill ha gjort och se om du får napp, och hittar du någon som gjort ungefär det du vill göra – var inte rädd för att skicka ett meddelande och be om råd. Resultatet kan mycket väl bli både bättre och billigare än att köpa färdiga lösningar. Och roligare, när jag får besöka i biförrådet kommer jag vara stolt över att visa upp hemtillverkade grejer.

10 kommentarer:

  1. Jag gick aldrig pa hype:n om milleniebuggen. Jag hade gladeligen satt mig pa ett flygplan vid midnatt, men i stället firade jag skiftet mellan Sydney operahus och Harbour Bridge. Fick tag i biljetter till nedsatt pris (sista-minuten) pa en restaurang där och firade till gryningen! Har fortfarande kvar plaketten vi fick, snyggt ingraverad.

    Har sagt det förut, och säger det igen, fan vad händig du är. Tycker din egentillverkade vad-det-nu-är ser likadan ut som köpe, förutom färgen da.

    Häromdagen fick jag oönskad reklam i brevladan. Normalt sett gar det alltid direkt i pappersatervinningen, men den här gangen hajade jag till. Man kunde beställa en gratis 'banner' att hänga pa balkongen. Utskicket var gjort av miljövänner, man kunde välja symbol till budskapet, fisk, bi eller blomma. Jag tvekade en stund, och valde bilden med ett bi! Jag har ju lärt mig av en viss person hur viktiga bin är för naturen och miljön ;).
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv firade jag in det nya millenniet i Kroksbo. Går man ut försiktigt kan det bara öka sedan, tänkte jag.

      Jag tror inte att jag är händigare än folk är mest, men jag har helt klart blivit händigare av att utsätta mig för hantverksuppgifter.

      Jag undrar massor över dessa banners. På vilket sätt var de miljövänner? Varför var det gratis? Vad fyller en banner för funktion (mer än att förmedla ett eventuellt budskap)?

      Radera
    2. Haha, Kroksbo, finns det ens pa googlemaps?

      Det är en grupp av människor som vill sprida sitt budskap, de bestar av olika föreningar som alla arbetar för att bevara naturen sasom jordbruk, djurliv, sjöar och skogar. Det är en kampanj för att sätta press pa regeringen.
      /Annika

      Radera
    3. Det kan jag inte tänka mig att det gör. Det är som en norsk låttext:
      "Hun kommer fra en bygd som er så liten
      at selv Google Maps har aldri finni frem."

      Så genom att hänga upp en av deras banners på balkongen försöker man sätta press på regeringen? Låter tufft även om märkligare kampanjer har funkat.

      Radera
    4. Om det funkar vet jag inte, men jag tänker hänga upp den pa den sidan av balkongen som vetter at nybygget som planeras. Man far göra vad man kan i det lilla. Trodde du skulle bli glad att jag valde biet i stället för blomman.
      /Annika

      Radera
    5. Absolut, världen behöver fler bin.

      Radera
    6. Det är tur de inte driver de där föreningarna för bidragens skull. För det skulle väl ändå aldrig kunna hända, i Sverige :)

      Radera
    7. I Sverige hade jag varit åtminstone 90 procent säker på det, men Annika bor i det där andra, Utlandet.

      Radera
  2. Svar
    1. Nu känns det som att jag saknar en del av inlägget för att förstå riktigt vad du syftar på, men frihet är bra grejer.

      Radera