torsdag 7 september 2023

Koranbrandskostnader

Att koranbränningarna i Stockholm har kostat 4,7 miljoner basuneras ut på nyhetsplats, och i sociala medier fördöms koranbrännarna, folk som inte tar avstånd från dem och politiker som inte vill förbjuda dem. Nu ska jag försöka ha två tankar i huvudet samtidigt och hoppas att fler hänger på.

Man kan ha roligare för 4,7 miljoner än att se en arab elda en bok medan hundra andra araber står och skriker ”horunge” åt honom, eller en dansk som blir stenad eftersom polisen inte tänkt på att motdemonstranterna kunde simma över ån tills de nådde ”kastavstånd”.

Journalistens agenda är glasklar i och med att man får läsa ganska långt ner i artikeln innan man ser att merkostnaden bara är drygt hälften, 2,4 Mkr. Resten är ordinarie polislöner och andra utgifter man har i vilket fall. Och summan gäller för totalt tretton allmänna sammankomster, alltså 184615 kr per bok. Fortfarande mycket pengar, men betydligt mindre än exempelvis ett fotbollsderby som kostar 1-2 miljoner.

Jag tycker att det är ganska ociviliserat att bränna böcker, men demonstrationsrätt och yttrandefrihet är, till skillnad från fotboll, centrala i en demokrati. Ska man sålla i demokratikostnader hade jag hellre minskat eller tagit bort de 167 miljoner riksdagspartierna får i statligt partistöd eller att gratis trycka upp valsedlar för desamma. Dessa borde för övrigt enkelt kunna ersättas med en enda valsedel med samtliga partier på samma sätt som i Danmark.

Vidare har jag aldrig hört en redovisning av kostnaderna för arbetarrörelsens demonstrationer på första maj eller något annat politiskt spektakel. Vad kostar säkerheten kring finansministerns årliga promenad med budgetpropositionen, som självfallet hade kunnat mejlas? Och hur många skattekronor kostar säkerheten kring Nobelprisutdelningen med tillhörande fest?

Så nej. Argumentera gärna för förbud av torgmöten med obekväma åsikter och handlingar, skyll på att Erdogan blir sur och hindrar Sverige att gå med i Nato, att invandrare som är motståndare till yttrandefrihet blir ledsna i ögat eller att invandrare inte borde ha samma rättigheter som infödda svenskar. Men ett par miljoner är ingen jättekostnad i sammanhanget.

38 kommentarer:

  1. Bra talat ! Tumme UPP från Sossemats

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra, jag siktar på att alla håller med mig här.

      Radera
  2. Sen kan man ju fundera på de indirekta kostnaderna. Extra säkerhet vid ambassader, sjukvårdskostnader för eventuella skadade, uteblivna affärer för svenska företag i mellanöstern osv.

    Med det sagt vill jag inte heller förbjuda stolligheterna. Även om det vore bra om det upphörde.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åtminstone den extra säkerheten och sjukvårdskostnaderna räknar jag med är skillnaden mellan 2,4 och 4,7 miljoner.

      Radera
  3. Jag blir otroligt oroad över att gemene svensk vill inskränka våra rättigheter för dessa bränningar. Bättre vore att ingen går dit till bränningarna och istället ignorerar honom.

    I ett tolerant samhälle kan inte toleranta människor tolerera intoleranta människor. Då är snart toleransen borta.

    Sofie Löwemark skrev redan på Twitter 2022
    "Om vi bara tagit pennorna och penslarna från Vilks. Om vi bara förbjuder Paludan. Om vi bara hänger ner 1 foto av Elisabeth Wallin. Om bara Paty inte visat karikatyren och om bara Theo van Gogh inte gjort filmen. Om Charlie Hebdo inte. Om Rushdie inte bara. Om bara ingen. Aldrig."

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Vi måste därför, i toleransens namn, hävda rätten att inte tolerera de intoleranta.". Karl Popper 1945. https://sv.wikipedia.org/wiki/Toleransparadoxen

      Radera
    2. Jag blir också skrämd av det, hur fort det gick. Jag tror att vi bör lyssna på Löwemark och andra med förstahandskunskaper. Det funkar inte så att om vi bara går med på detta slutar kraven.

      Radera
  4. Fast polislöner är bara en del i sammanhanget. T.ex bilar som eldas upp och folk som skadas i kravaller kostar nog mer?
    Personligen har jag svårt att se hur det kan vara yttrandefrihet att få elda koraner, biblar eller annat när enda syftet är att reta gallfeber på vissa. Och hur kommer det sig att utlänningar har demonstrationsrätt och kan lämpa över hela kostnaden på skattebetalarna? Finns det något annat land som hade accepterat det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. "När enda syftet är..." Vem bestämmer det? Frågar du Momika eller Paludan går de knappast med på att syftet är att reta gallfeber. Men även om så vore, det måste man klara i ett samhälle med yttrandefrihet, annars har man inte yttrandefrihet.

      Din sista invändning tycker jag är intressant, tråkigt att den nästan aldrig kommer upp i debatten. Jag har ingen aning om hur mina demonstrationsrättigheter ser ut som invandrare, men hade tyckt att det vore rimligt att jag inte har precis alla rättigheter som ursprungsbefolkningen har.

      Radera
    2. "Fast polislöner är bara en del i sammanhanget. T.ex bilar som eldas upp och folk som skadas i kravaller kostar nog mer?"

      Självantände bilarna eller hur började bilarna brinna? Lek med tanken att det inte är demonstrantens fel att motdemonstranterna startade kravaller och tände eld på bilar. Det är ingen demokratisk rättighet att få starta kravaller och bränna bilar. En lösning skulle kunna vara att alla som döms för upplopp också döms att solidariskt betala Polisens kostnader.

      Tom-Hjördis

      Radera
  5. Ibland kan man bara hålla med. Idag är en sådan dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bra. Själv har jag feber, bihåleinflammation och en massa grejer jag ändå måste göra, så slipper jag bråka idag är det mycket vunnet.

      Radera
    2. Jag lovar att inte bråka med dig idag. Krya på dig!

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Tack, jag försöker. Inne på dag 3 nu och börjar bli bra less.

      Radera
  6. Varför sprängde sig en irakier till döds i julhandeln i centrala Stockholm 2010? Varför körde en uzbek ihjäl 5 personer och skadade 10 personer på Drottninggatan 2017? Varför högg en eritrean ihjäl 2 personer på IKEA i Västerås 2015? Varför har vi islamister i Sverige? Och varför bränner en irakisk flykting koranen i Sverige?

    Så här var Sverige inte funtat förut.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att koranbränningarna i Stockholm har kostat 4,7 miljoner är det minsta problemet i sammanhanget.

      Tom-Hjördis

      Radera
    2. *våldsbejakande islamister

      Radera
    3. Tom-Hjördis gjorde korrigeringen ovan.

      Radera
    4. Ikea-mördaren ville hämnas på Sverige, så han valde enligt egen utsago ut två svenska offer, Carola och Emil Herlin. Övriga är lite oklart för mig, men Akilov hade uttalade sympatier för IS. Håller med om att dessa händelser är betydligt allvarligare och dyrare hur man än räknar.

      Radera
    5. Eritreanen som mördade Carola och Emil Herlin är inte muslim (han är kristen, åtminstone nominellt) så den röda tråden är inte muslimer som skadar det svenska folket.
      Jag vill påpeka det eftersom många svenskar som är rädda för att bli kallade R-ordet hakar upp sig på islam för att slippa påpeka vad det verkliga problemet är.

      Problemet är inte islam.

      Problemet är....

      Olagligt att påpeka i Sverige.

      Radera
    6. Problemet är aldrig en tro, alltid människor.

      Radera
    7. Det här handlar inte om muslimer eller om Islam. Jag har absolut inte anklagat muslimer för att skada "det svenska folket". Men du har rätt i så motto att islamism egentligen inte är förklaringen till vare sig terrordåden eller kravallerna i samband med koranbränningarna.

      Det egentliga problemet är att utländska grupperingar använder Sverige som krigsskådeplats för storpolitiska konflikter. Islamisterna är en av dessa grupperingar. Partiet Nyans, PKK och regimtrogna eritreaner är andra sådana grupperingar. Det är de politiker som accepterar att dessa grupperingar existerar inom landets gränser som har det moraliska ansvaret för terrordåden och kravallerna. Att då göra som Expressen och fokusera på Polisens kostnader är att föra läsarna bakom ljuset. Kostnaden förtjänar inte mer utrymme än en punkt i en faktaruta efter texten i en tidningsartikel som handlar om det egentliga problemet. Lösningen är inte att inskränka yttrandefriheten för svenskar utan lösningen är att förbjuda utländska grupperingar att operera på svensk mark.

      Tom-Hjördis

      Radera
  7. I det nyhetsinslag jag såg på svt eller tv4 sattes kostnaden i relation till en enda högriskmatch i fotboll. Då framstod inte kostnaden för att bränna diverse fantasy-litteratur så blodig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra! I den här artikeln kändes det som att de ville få fram motsatsen.

      Radera
  8. Sverige kommer med i NATO i oktober. 100% säker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vore tråkigt om det blir så, men det kan mycket väl stämma.

      Radera
    2. Sverige kommer att gå med i NATO i närtid men om det blir i oktober låter jag vara osagt. Det är redan bestämt att Sverige ska gå med i NATO. Beslutet togs över våra huvuden för länge sen. Mediacirkusen är bara ett spel för gallerierna för att beslutet inte ska framstå som odemokratiskt.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Jag håller med. Nu är jag redan med i NATO, men det innebär inte att jag önskar alla andra att hamna i denna krigsapparat.

      Radera
  9. OM det nu är så att media är upprörda över dessa kostnader. Varför de nu skulle vara det, då kostnader aldrig har varit något de någonsin ägnat en tanke? Men isåfall löses det ju enklast om media helt enkelt skiter i att bevaka dessa eldar mer intensivt än allt annat som sker. Struntade de i dem skulle intresset självdö rätt snabbt. Men just det ja, media vill ju som alltid skapa negativitet och konflikt. De lever på det.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är väl selektiva i vilka kostnader de låter sig uppröras över.

      Problemet med att strunta i bevakningen är att yttrandefriheten då villkoras av demonstranternas (respektive motdemonstranternas) våldskapital och det känns inte helt lyckat.

      Radera
    2. Nja, fast var det inte som så att det flödade in enorma summor pengar till den där araben via instagram? Oklart från var, men Ryssland är väl en gissning. Då framstår det plötsligt inte lika självklart att rapportera? När de sen stoppade det, då var det inte lika intressant tydligen.

      Radera
    3. Iran är en annan gissning. Och visst, det kanske innebär att han hade kunnat finansiera sitt eget personskydd, men nästa gång är det en person utan Instagramkonto som vill använda sin yttrandefrihet. Det kan inte vara sånt som styr.

      Radera
    4. Jag tycker det är intressant att vi sitter och diskuterar vilka rättigheter personer från andra länder har, när det kommer till att komma hit och ställa till problem. En sak hade vart ifall det var vanliga, hårt arbetande svenskar. Men, nu handlar det bevisligen inte alls om den saken. Och det är långt ifrån en självklarhet att alla som vill måste få komma hit och göra vad skit de vill.

      Radera
    5. Som jag skrev i en tidigare kommentar tycker jag att det är lite konstigt att det inte blivit en seriös debatt om detta. Sverige har inga problem att ha lagstiftning där svenskar förfördelas, men åt andra hållet är det stopp.

      Radera
    6. Skriv en artikel om den saken, i form av ett öppet brev till statsministern eller snygg Ebba. Gissningsvis har de noll intresse i att besvara den frågan. Men likväl är det uppenbart att denna fråga idag utgör ett av Sveriges största problem! Ett stort problem med enkel lösningar. Men, varför vill de inget göra, år efter år? Kan inte vara slumpen. Men vad?

      Radera
    7. De har väl sina uppdragsgivare, och det är inte vi.

      https://www.youtube.com/watch?v=cKUaqFzZLxU
      "It's a big club, and you ain't in it!"

      Radera
  10. Yttrandefrihet i all ära men dessa varelser sprider hat som sprider sig till hela samhället till skolorna, arbetsplatser, fikaraster, hela världen
    Frågan är: är det värt att destabilisera hela samhället? Jag vill inte bekosta alla dessa poliser och alla andra kostnader! Jag vill att mina skattepengar går till viktigare saker.
    Låt dem han ger sig på ge tillbaka
    Den som ger sig in i leken får leken tåla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du inleder med "Yttrandefrihet i all ära". Sedan handlar resten om att du är emot yttrandefrihet eftersom du inte uppskattar budskapet eller reaktionerna det ger från andra som inte heller gör det. Men yttrandefrihet handlar inte om att skydda okontroversiella åsikter alla håller med om. Skyddas inte åsikter som provocerar och kritiserar har vi inte yttrandefrihet.

      Man kan absolut propagera för detta, det gör t ex 1,5 miljarder muslimer vars religion säger att sharia ska råda i hela världen. Men stå för det då och låtsas inte som att du är för yttrandefrihet när du är emot att man fritt får framföra åsikter du inte gillar.

      Radera