Detta är en ständig fråga för många
av oss. Ska man köpa färdigt eller göra själv. Det kan gälla
mat, heminredning eller vad som helst. I biodlingen ställs jag
ständigt inför frågan om jag ska köpa en färdig grej eller bygga
den. Kan jag handla någon annanstans än på biodlingsbutiker vinner
ofta det alternativet. T ex köper jag inte färdigblandad
sockerlösning ”för rationell och snabb invintring” för flera
hundralappar när jag kan köpa strösocker för 14 kr/kg som jag
blandar ut i ljummet vatten med en borrmaskin.
Men ibland är det jag behöver lite
för ”bispecifikt”. Det senaste exemplet var ventilation för
transport av bikupor. Jag flyttade ju nyligen sex av mina kupor och att
flytta bin är knepigt den här tiden på året. Med 60000 bin per
samhälle alstras värme vid transporten eftersom jag stängt
flygöppningen. Jag tror att de kan bli lite stressade av bilturen
och det gör det antagligen ännu värre.
Lösningen heter ventilation. Kuporna har ett galler i botten, men under resa ska man ha ett på toppen
också och det hade jag bara ett par stycken. På vägen till
sensommarbostaden gjorde jag tillfälliga galler med hjälp av
silvertejp och på ett par kupor tog jag bottnar som jag vände
uppochned. Men så kan jag inte hålla på, jag ville ha riktiga ”vandregitter” (som med en rak översättning till svenska blir vandringsgaller, men så verkar de inte heta). De
kostar 198 kr/st, vilket jag tyckte var i blodigaste laget.
Det här
aluminiumgallret går att skrapa, så det håller säkert i hundra
år, men eftersom det bara ska användas under en transport på en
timme eller två ett par gånger om året blir det ändå inte mycket
slitage. Jag hittade ett aluminiumnät som skulle räcka till 25
kupor och som kostade 418 kr. Det borde göra jobbet. Som ram använde jag läkt som blev över efter sommarens takbyggen. Och så
lite spik, skruv och häftklamrar. Allt detta fanns hemma, men något
värde betingar det ju ändå. Låt oss säga att jag får 25 nät
för 500 kr, så blir det 20 kr/st, alltså en tiondel av den färdiga
varianten. Sagt och gjort.
Det ska erkännas att det tog en stund
(kanske anar ni att tempot på klippet var lite uppspeedat), men jag
tycker ändå att det var värt priset. Man behöver som sagt var
bara ett per kupa och även om jag i framtiden skulle vilja flytta 25
kupor krävs det en lastbil för att flytta alla på en gång, så
jag leker med tanken på att sälja några stycken så att intäkten
täcker materialkostnaden. Man får inte vara dum, då kan man bli som Hedlund:
"köpa strösocker för 14 kr/kg som jag blandar ut i ljummet vatten med en borrmaskin". Haha, det fick mig att tänka pa Segelsällskapsresan när han ska vispa grädde med en batmotor. Innovativt, men funkade mindre bra. https://www.youtube.com/watch?v=15qrtWYWkaM
SvaraRadera/Annika
Ja, det här är på en annan nivå. Det sitter en liten pinne längst ner på borrskaftet som får vattnet att åka runt lite och lösa upp sockret, men ibland när jag vispar grädde med min ganska värdelösa elvisp tänker jag på Tor Isedal och hans glass.
RaderaDet är tydligen även ett populärt sätt att blanda pizzasås:
Raderahttps://www.svd.se/a/df155ad9-8547-3570-bf0e-f722bba538e3/blandade-pizzasas-med-borrmaskin
Mm, fast i det fallet tydligen utan att använda utrustning som är godkänd för livsmedel. Amatörer...
RaderaAlltid överpriser på specialbutiker. En kompis hade segelbåt och visade några skruvar som båtshoppen tog 400/st för och biltema tog 49 för en hel ask. Men de behöver väl höga marginaler när de saknar de stora volymerna.
SvaraRaderaIbland blir det fånigt. Och även om jag har råd känner jag då att de ska bara inte ha de här pengarna.
Radera