onsdag 13 september 2023

Inget kaffe i Finspång

Det glädjer mig att Finspång tar fram ett sparpaket för att råda bot på kommunens underskott, istället för att som Malmö shoppa som att kassan är outtömlig och låta andra täcka förlusten. Men att dra in kaffet till de anställda är bara så tramsigt!


No coffee for you!

Jag ska bara tala för mig själv, men jag gissar att många känner igen sig. På vissa arbetsplatser har jag känt chefens förtroende, vi har ställt upp för varandra. Jag har jobbat över någon gång när jag inte haft lust, med vetskapen om att jag får ledigt på kort varsel när jag behövt även om det skapat problem för arbetsgivaren.

På andra jobb har det varit tvärtom. Chefer har gnällt när jag varit två minuter sen, trots att de vetat att jag alltid jobbat igen det, aldrig gått på lunch i tid osv. Tar man två privata kopior och ett gem blir man tråkad och beskylld för företagets minskade vinst. Efter en tid på en sådan arbetsplats slutar man att ställa upp. Man släpper det man har i händerna på sekunden när arbetstiden är slut, även om det ger tio minuters merjobb dagen därpå, för det är ändå inte min tid, det är arbetsgivarens och den skiter man i.

Det går nog inte att räkna ut hur mycket den sortens illojalitet kostar, i minskad trivsel för alla inblandade, men också i rena kronor och ören. Om detta beror på att arbetsgivaren satt ner foten för ett fackligt krav på flextid, en stor löneförhöjning eller ett tjänstebilsavtal kan det kanske ändå vara värt det. Men inte för kaffe.

Jag har varit en stor kaffekonsument, nästan på missbruksnivå. På någon arbetsplats har jag säkert druckit åtta koppar per dag. Det blir ett par tusenlappar om året, men kom igen … Om min produktivitet sjunker med en procent pga att löneförmånen kaffe tas bort (och det hade den gjort även om jag överhuvudtaget inte druckit kaffe) är besparingen kontraproduktiv. Och för vissa är kaffet ännu viktigare:

30 kommentarer:

  1. Samtidigt som det i entrén hänger tavlor som ingen tittar på, men kostat mer än 20 års kaffedrickande…

    SvaraRadera
  2. Vad sägs om den här då: din chef vill vara "snäll" mot alla och beviljar därför alla ledigheter. Vilket får till följd att vissa perioder är rent horribla för dem som inte önskat ledigt då.
    Önska ledigt du med, kanske du tänker. Ja, det hade jag gärna gjort, men vissa nyckelfunktioner är redan schemalagda, och har man fått en sådan under en kritisk period när i princip ingen annan än man själv jobbar blir det ett smärre helvete.
    Vadå missa helheten...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helheten har ingen betalt för att bry sig om längre.

      Radera
  3. Som icke kaffedrickare har jag svårt att relatera, förstår inte grejen med att ständigt sörpla kaffe, för mig låter det som ett beroende.
    Jag skulle kunna argumentera för att jan blir mer produktiv om arbetsgivaren tillhandahåller bubbelvatten till mig. Fast det tror jag egentligen inte. Däremot håller jag med om att företagets förtroende för mig gör mig mkt mer produktiv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är väl allmänt känt att större delen av den vuxna befolkningen i Sverige har ett koffeinberoende. Men normal konsumtion är inte skadligt. De flesta dricker väl ca 2 koppar kaffe på en arbetsdag (jag dricker lite mer, andra mindre) och med tanke på sammanhållningen som kan skapas över en kopp kaffe eller fika så är jag ganska säker på att det inte är en förlust att bjuda på kaffet. En kostnad, ja. Men inte en förlust.

      Ja, man kan i teorin samlas och prata över ett glas vatten också, men låt oss vara realistiska.

      Radera
    2. Jag tycker inte att det gäller kaffe i sig, mer principen. Ska de snåla på så små pengar vill jag inte jobba för dem.

      Radera
  4. Det låter lite snålt tycker jag. En medelväg kan vara att byta ut nuvarande kaffe mot Löfberg lila. Då bör konsumtionen gå ner betydligt och kommunen sparar pengar utan att verka allt för snål.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kaffet med det lila extra... Jodå, jag förstår hur du menar.

      Radera
  5. Att dra in på kaffet är tramsigt då det bokstavligen handlar om "kaffepengar" i sammanhanget.

    Min favorit annars är sådant som leder till kortsiktiga besparingar och personalomsättning.

    De kortsiktiga besparingarna ser skitbra ut i någon chefs exceldokument. Och att personalomsättning kostar mångdubbelt mer syns inte i förväg, så det finns inte.

    SvaraRadera
  6. Håller helt med! En amerikansk studie visade för några år sedan, där man ställde frågan vad som skulle sänka arbetsmoralen mest på en arbetsplats. Att dra in på gratis kaffe var det entydiga svaret. Man kunde alltså till och med stå ut med en lönesänkning!

    PÅ min hustrus arbetsplats (kommunal skola) har man fatta samma beslut. Kaffet kostar från och med denna termin pengar för den anställda, en summa som dras på lönen. Snikenheten i sin mest uttalade form.
    /Christoffer S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. kan de neka arb-givaren att dra den summan genom att tacka nej till kaffet?

      Radera
    2. Ja, hur funkar det konkret - drar de en fast summa för förmånen eller per konsumerad kopp?

      Radera
  7. Dricker själv nån kopp om dagen, och jag tycker det är en hygienfaktor om nu ett företag vill tvinga dit folk till sitt kontor kontra att jobba hemma, att man då åtminstone bjuder på kaffet. För de yrkesgrupper som inte kan jobba hemma blir ju kontoret i princip lika mycket *hem* som hemma hos dem, och då är det självklart att arbetsgivaren bör skapa lite trivsel med kaffe, te, frukt och lite frallor kanske. Hade slutat direkt på ett sådant snålföretag om jag inte var i extremt stort behov av en inkomst eller om kaffet var direkt äckligt och man var tvungen att ta med sig eget av den anledningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frukt och frallor tycker jag är valfritt för arbetsgivaren. Jag hade t ex en arbetsgivare som bjöd på frukost varje morgon. Trevligt, men inget man kan begära. Gratis kaffe och te tycker jag bara ska finnas, och även om jag inte hade druckit varken det ena eller andra hade jag letat mig bort om de snålat på det.

      Radera
  8. Bara den där artikeln på SVT kostar nog Finspång mer än kaffet i 100 år. Inte så att uskor och lärare slogs om jobben i Finspång tidigare. Nu blir det nog ännu enklare att ta jobbet i grannkommunerna Linköping och Norrköping

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, skulle jag söka jobb i Finspångs kommun hade jag såklart gjort en nätsökning först. Om en av de första länkarna är att de dragit in på kaffet för de anställda hade jag scrollat vidare på jobbsökarsajten.

      Radera
  9. Det påminner lite om nuvarande arbetsplats. Högsta cheferna hade satt ihop sparbeting som denna gång drabbade min avdelning. Det fick till omedelbar följd att ca hälften av personalen sa upp sig på relativt kort tid. Vet att konsulter fick anlitas för att leta ny personal osv. Personalomsättningen är än förhöjd sen dess. Undra vad det där kostade och ifall högsta hönsets excelkalkyl stämde?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, konsulter brukar inte bli billigt. Särskilt inte om man får kalla in dem akut för att lösa en kris.

      Radera
  10. Att Finspång har bjudit sina anställda på kaffe får nog betraktas som ganska ovanligt i kommunsverige. De flesta kommuner jag har haft kontakt med eller jobbat i har inte stått för personalens kaffe annat än vid speciella tillfällen, t.ex. luciafirande eller vissa möten av större karaktär.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Otroligt! Jag har aldrig jobbat åt en kommun (mer än som inhyrd vid just sådana speciella tillfällen, som firmafester), men då känns det inte som jag missat något av värde då.

      Radera
    2. Hur gör man i kommunsverige när man har besök av leverantörer eller för den delen kanske rikspolitiker, regionpolitiker eller media? Har man en speciell - plomberad - kaffemaskin som slås på just vid dessa tillfällen där endast högste chefen på ekonomiavdelningen har nyckeln för att slå på sagda maskin? Eller tar man helt enkelt betalt, hur mycket kostar en kopp java i kommunsverige vid dessa tillfällen?
      Alltså, hur går det till rent praktiskt?

      Radera
    3. Det är ju också en grej som krånglar till det, för nog vore det skämmigt att berätta för utomstående att man inte får kaffe på jobbet.

      Radera
    4. @Anonym 09:23 Naturligtvis står kommunen för kaffe om det rör sig om extern representation. Om man får regelbunda besök av t.ex. konsulter eller leverantörer så får dessa betala för fika som alla andra. Hörde aldrig något gnäll om detta.

      Radera
    5. Den gränsdragningen måste göras. När jag var anställd och bjöd leverantörer/kunder på lunch åt ju även jag på firmans bekostnad den dagen. Men i min värld är kaffe något arbetsgivare ska betala för, både vid besök och vanliga arbetsdagar.

      Radera
  11. Gratis kaffe är en mänsklig rättighet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åtminstone nödvändigt om man ska jobba. Som Per Andersson säger i avsnittet efter den länkade videon ovan: "MÖTESOLJA, FÖR HELVETE!!!"

      Radera
  12. Jag jobbar på en kommunal skola i Finspång, och vi har fortfarande gratis kaffe och te... Kanske köps det inte in nytt när det är slut, eller så gäller beslutet bara förvaltningshuset?! Hur som helst, ingen vidare reklam för kommunen som har som mål att öka befolkningen med 50% fram till år 2035...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att få en rapport från insidan! Min enda koppling till kommunen är att jag uppträdde på en bygdegård där för hundra år sedan. Vill minnas att ni hade något märkligt vägmärke, typ Europas största rondellhund. Hur som helst var det något som gav bättre reklam än "den kaffefria kommunen".

      Radera