torsdag 21 september 2023

Biblioteksinflation

Som framgått av bloggen är jag en varm anhängare av bibliotek, men även jag har gränser. Bibliotek ska låna ut böcker, men det är logiskt att man kan kopiera där, för ibland kan det ju vara ur en bok och då är det väl fint om man också vid behov kan kopiera ett myndighetsbrev. Så finns internet på bibliotek och det är ju där nutidens texter finns. Och ljudböcker och e-böcker.

Men när Arvika bibliotek tillhandahåller symaskiner känner jag att det gått väl långt. De pratar om hållbarhetsarbete och jag är inte motståndare till det, men ska bibliotek verkligen vara någon slags fritidsgård för alla åldrar?


Har ni någon bäckforell?

Förutom att jag är så konservativ att jag anser att bibliotek ska vara tysta (till skillnad från syjuntor) tycker jag att bibliotek åtminstone bör försöka renodla verksamheten. Finns det ett allmänt intresse av att låna/hyra symaskiner kanske en skräddare kan öppna upp för det, eller också just fritidsgårdar. Jag bodde i en bostadsrättsförening med en hobbyverkstad där det fanns en symaskin, det är också helt rimligt.

Tänker bibliotek ge sig in i konfektionsbranschen tycker jag att det är hög tid att dra gränsen för vad de får syssla med. Eller ska bibliotek börja konkurrera med alla privata verksamheter? Kaféer, tvättomater, hyrbilsfirmor, pizzerior...? Jag tycker att vi gör så här istället: bibliotek lånar ut böcker, andra företag och organisationer gör vad de är bra på.

79 kommentarer:

  1. En del kommuner lånar ut begagnade sportartiklar. Det känns som en verksamhet som kunde tillhandahålla symaskiner också.
    Bibliotekens mest tveksamma expansion är väl utlån av filmer? Dokumentärer o.d. vore okej men ren underhållning hör hemma på Netflix.
    Kafe tycker jag vore trevligt om biblioteket kunde ha. Fast det har jag bara sett i Norge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med om filmerna. Även dokumentärer, det har ju visat sig svårt att dra gränsen. Men tycker att de ska låta bli sportartiklar och symaskiner också.

      Radera
    2. Till Kalle 09:16.

      Ett kafé finns i Stadsbiblioteket, Stockholm. Så inte bara i Norge.

      Radera
    3. Kafé även på biblioteket i Växjö.

      Radera
  2. Jag blir helt nostalgisk när jag tänker pa biblioteket som lag i mellanstadieskolan i närheten av där jag bodde. Vi var nog den familj som lanade mest, alla i familjen läste. Jag gick igenom barnböcker, läste Kulla-Gulla, Emil och Pippi, barnen pa Frostmofjället (tar i ögat!), Kitty-serien, Fem-böckerna, Kalle Blomkvist m.m. m.m. Bibliotekarierna var sa snälla, det gick lätt att lana med lanekort. De kunde sa mycket. Och ja, jag tycker ocksa att de borde ägna sig at det de är bäst pa. Inte symaskiner, men varför inte lata dragqueens läsa sagor för barnen? Det hade jag tyckt varit kul om jag var barn.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har samma nostalgiska känsla från barndomen. Mycket av det jag kan och vet idag grundades där.

      När det gäller sagoläsande dragqueens tycker jag den inte att den relevanta frågan är om barnen gillar det utan: Varför vill vuxna män i klänning och sminkade som prostituerade umgås med andras barn? Jag har hittills aldrig hört någon dragqueen komma med önskemål att (för samma skattepengar) läsa för boende på ålderdomshem.

      Radera
    2. Man undrar vad de har för personal på biblioteken numera när de är tvungna att köpa in kompetensen sagoläsning för barn? Klarar inte personalen av att läsa ens en barnbok?
      /MN

      Radera
    3. De äldre kanske inte vill höra sagor? Själv är jag alls inte barnkär men fattar att andra, de allra flesta faktiskt, är det även om de inte har egna. Men visst, de skulle ocksa kunna läsa mer för vuxna, varför inte?
      /Annika

      Radera
    4. Min poäng var att ingen frågat dem, för ingen sagoläsande gubbe i klänning har någonsin erbjudit sig. Små barn däremot, de är de väldigt förtjusta i. Hade jag haft barn hade det räckt som argument för att jag inte skulle erbjuda dem mina barn.

      Radera
    5. Tycker du att transvestiter är= pedofiler?

      Radera
    6. Jag tar mig friheten att svara å sparos vägnar: nej, det tycker han inte, men just det faktum att det endast handlar om lösning för just barn, och inte andra människor i samhället, gör att man åtminstone kan ställa sig frågan varför?
      /Christoffer S.

      Radera
    7. Christoffer: Du verkar veta vad sparo känner och tycker. Är ni ett par?

      Radera
    8. Anonym: är du ett troll eller bara rent allmänt dum i huvudet? Skaffa dig en hobby eller börja umgås med likasinnade, tack.

      Radera
    9. Hej Anonym!

      Nej, Christoffer och jag är inte ett par, jag känner honom inte utanför internet.

      Jag tänker inte ens svara på frågan eftersom jag inte fattar vad den har med någonting att göra. Ett bra tips är att läsa det jag skriver, inte försöka fundera ut vad jag tycker i en fråga som inte har med ämnet att göra.

      Radera
  3. Satt och läste tidningen på ett bibliotek en gång när jag stördes av att en tant kommit in och högt börjat föreläsa för personalen om sina medicinska problem. Hon ber sedan en personal följa med in på toaletten och byta ett förband. Här håller jag på att börja kräkas och lämnar biblioteket. Allmänt servicekontor kan dom byta namn till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte hur jag hade reagerat om jag vore bibliotekarie, men jag hade inte bytt förband i alla fall.

      Radera
  4. Bibliotek ska väl skapa samhällsnytta för alla åldrar. Böcker och liknande är väl det primära, men jag har märkt att hos oss avlastar dekommunkontoret till exempel med att låna ut "energipåsar", som innehåller elmätare, värmekamera och annat för att kontrollera sitt hus. Helt okej tycker jag. Symaskiner... not so much.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I begreppet samhällsnytta kan man putsa in lite av varje. Jag tycker inte att de ska hålla på med en massa annat än böcker. Det finns det andra som gör. Någon leverans för kommunens räkning må vara hänt, men symaskiner är långt över den gränsen.

      Radera
    2. Äger man ett hus, får man ta ansvar för sitt hus. Underhåll av privat egendom ska absolut inte finansieras på något vis med skattemedel.

      Radera
    3. Håller med, men det kan i och för sig vara gynnsamt för både miljön och hälsan (och därmed på sikt samhällsekonomin) att huset funkar och är energieffektivt.

      Radera
  5. Man kan väl ifrågasätta symaskinerna kanske. Men de har eget rum så de stör inga andra besökare. Arvika Bibliotek är i övrigt ett mycket trevligt bibliotek med bra service och det är lugnt o tyst i övrigt. Symaskinerna fanns sedan tidigare i något som kallas barnens skaparverkstad(också eget rum), men de användes väldigt lite där så därför finns nu möjligheten för vuxna att boka dem. Kan låta illa i en rubrik, men här försöker de göra nåt vettigt de redan har.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte det värsta som har hänt, men jag tycker att bibliotek ska ägna sig åt biblioteksverksamhet.

      Radera
  6. Om de har symaskiner ska de ha maskiner för att snida, för att löda, för att svetsa, för att bearbeta metaller och trä alltså. Det behövs safe spaces för livmoderbärande personer, för att inte tala om utsatta grupper som känner sig uteslutna ur de vita rum som dessa aktiviter nu till allra största delen utförs i.
    Det är diskriminerande att endast syateljer stöds av stat/kommun, och odemokratiskt, vilket främst drabbar utsatta områden.
    Att omfördela till de fattiga är naturligtvis en av statens och kommunens viktigaste uppgifter, men man har mycket långt kvar här. Med ett regeringskifte kommer såväl demokratin som välfärden att öka och det är inte mer än rättvist att de rika får stå tillbaka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl att dra det lite långt. Annars är ju allting diskriminerande. Att Ica säljer mjölk blir ett hån mot mjölkallergiker osv.

      "Med ett regeringskifte kommer såväl demokratin som välfärden att öka".

      Det beror på vilka som ersätter. S/MP-regeringen verkade rätt ointresserade av såväl demokrati som av välfärd.

      "Det är inte mer än rättvist att de rika får stå tillbaka".

      Jag kanske är trög, men vad har det med bibliotek och utlåning av symaskiner att göra? Vad kostar en begagnad symaskin, 200 spänn?

      Radera
    2. Har Arvika koll på hur många män och kvinnor som använder symaskinerna? Annars är risken stor att symaskinerna bidrar till att cementera traditionella könsroller. Även böcker riskerar att cementera traditionella könsroller eftersom kvinnor är överrepresenterade bland bokläsarna. En lösning är att ta bort alla böcker från biblioteket. Det kanske inte blir mycket till bibliotek kvar då men det blir i alla fall ett könsneutralt bibliotek. Det måste väl ändå vara det viktigaste?

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Jag förstod det som att detta är helt nytt, inte ens säkert att någon kommer att använda dem. Men har de det hoppas jag att de inte funderar i termer könsrollscementering. Det är nämligen ännu en grej jag inte tycker att bibliotek ska hålla på med. De ska låna ut böcker.

      Radera
    4. Jag blir helt paff.

      "Att omfördela till de fattiga är naturligtvis en av statens och kommunens viktigaste uppgifter"

      Ovanstående citat är ren socialism. Statens viktigaste uppgift, oavsett vilken politisk ideologi man identifierar sig med, är:
      1. Landets försvar. Utan det har vi inget land.
      2. Individens försvar. Dvs. polis och rättsväsende.

      När dessa två är uppfyllda, kan man börja diskutera, i valfri ordning:
      * Räddningstjänst.
      * Infrastruktur.
      * Utbildning.
      * Sjukvård.
      * ...

      Att sno andras pengar, och dela ut till rena latmaskar, som det rör sig om i en allt högre utsträckning på senare år. Det är det sista staten ska ägna sig åt. Att stötta människor som rent medicinskt inte klarar av sin försörjning är helt ok. Men det är fortfarande en punkt som kommer väldigt långt ner på listan. I övrigt är jag för medborgarlön, eftersom jag ser det som en quick-fix på allt bidragsfusk. Det skulle kapa kostnaderna rejält.

      Jag antar att Anonym 13:32 anser att försvaret är ett särintresse som ska finansieras med en NY skatt? Gärna på de "rikaste"?

      Radera
    5. Uttryck som fattiga och rika har en tendens att ge rätt stereotypa och förenklade bilder, och jag håller med om att detta inte var något undantag.

      Radera
    6. Jag skulle säga att staten är människora i den. Politiker ska representera sina väljare och aggera efter vad man har gått till val på,ovsett om det är höger eller vänsterpolitik, det är helt enkelt demokrati. Jag tycker inte att det finns något specifikt som en stat bör erbjuda sina invånare. Det är väl upp till invånarna själva om dom vill ha en stat som är höger eller vänsterriktad.

      Radera
    7. Absolut, demokrati är att väljarna bestämmer och politikerna utför det de gått till val på. Men det har gått rätt dåligt på sistone när partier så tydligt sagt en sak innan valet och en annan efter.

      Radera
    8. Som när M i Sölvesborg går till val på fortsatt "samstyre" med KD, SD och SoL och direkt efter valet ger sitt stöd till S när de skänker en kommunalrådspost till M. Eller som när M och SD på riksplanet går till val på att sänka bensinskatten med 5-10 kr och sedan lägger ett förslag på att sänka med 43 öre. Det finns säkert hundra exempel till, både till höger och vänster. Då hjälper det inte att säga att väljarna bestämmer, för väljarna får ingen ny chans förrän fyra år senare.

      Radera
  7. Nu för tiden finns det något som heter "Fritidsbanken" som verkar existera i ganska många kommuner. I min kommun är det kommunen själva som administrerar det, men det kanske skiljer sig åt.

    De pysslar med utlåning av sport- och friluftsprylar.

    Vet inte om symaskiner passar in där heller, men det ligger nog nämare till hands än biblioteket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, åtminstone bättre än på biblioteket.

      Radera
  8. Haha, symaskiner, så random! 😂

    Älskar bibliotek, ser det som en av mänsklighetens främsta uppfinningar på den evolutionära fronten, nästan i klass med att tämja elden och uppfinna hjulet.

    Flera har nämnt Fritidsbanken, jag var en av dess förespråkare när vi startade upp det i kommunen med ”gratis” lokal o personal då vi kunde ha utlåningen i ett oanvänt rum i kommunens secondhand-butik (drivs av AME med syftet sysselsättning), ändå fick vi med sorg lägga ner satsningen då Fritidsbanken tog ohemul årsavgift i relation till det max dussin utlåningar vi hade per år…

    Nej, nu ska jag skriva ihop en motion om att köpa in ett gäng geringssågar till vårt bibliotek, att följa upp vår motion om att ej bekosta sagoläsande dragqueens.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gärna motorsågar också, var inte så exkluderande :-)

      Radera
  9. Biblioteken omformas allt mer till att bli upplevelsebaserade bibliotek eller "upplevelsecenter". https://www.barometern.se/bokladan/vad-ar-ett-bibliotek/

    I min bok är ett bibliotek en plats där man lånar böcker, läser böcker/tidskrifter, spelar schack eller kontemplerar. Ett bibliotek bör vara en lugn oas. Inte ett vuxendagis med tonåringar som skriker när de spelar datorspel eller ser något häftigt på webben, tanter som skvallrar till symaskiner som tuggar eller den lokala rapartisten som skapar beats i en studio.

    Dina nya landsmän tar nog priset:

    "Nuförtiden är ett bibliotek så mycket mer än bara böcker. Det kan vara nyskapande arkitektur, en social mötesplats och ett nav för olika typer av kulturarrangemang. Det kan också vara ett ställe du lagar din middag på, spelar gitarr eller lagar trasiga prylar. De flesta nybyggda bibliotek sträcker sig långt bortom det vi vanligtvis förknippar med bibliotek."
    https://www.visitnorway.se/aktiviteter/konst-kultur/spektakulara-bibliotek/

    Lagar middag?!?

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig i definitionen av bibliotek. Jag har hittills bara besökt ett norskt bibliotek, men där kan man varken laga middag eller spela gitarr.

      Radera
  10. Min son brukade alltid säga att det formella utbildningssystemet aldrig kommer att lära eleverna att ifrågasätta de rådande makt- och produktionsförhållandena. Man måste läsa och lära själv för att förstå.

    Karl Marx mamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vore utbildningssystemet vettigt skulle man där kunna få verktyg för att ifrågasätta.

      Radera
  11. En trevlig sak med bibliotek är även författarträffar/föredrag, för ett bra bibliotek är mer än bara en samling böcker.

    Men en liten kommentar om bokläsning för barn: föräldrarna är de som är bäst skickade att avgöra vem de vill ska läsa sagor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det håller jag med om, har varit på några intressanta författarföredrag på bibliotek.

      Kommunen kan välja att inte betala för denna "tjänst". Vill föräldrar prompt att okända män i klänning och högklackat ska läsa sagor för deras barn får de betala för det. Själv skulle jag dock ifrågasätta deras lämplighet som föräldrar, men det är en annan sak.

      Radera
  12. Symaskiner? Känns inte det oerhört sexistiskt år 2023? Att cementera könsroller på det viset? Och har de kontrollerat hur könsfördelningen på besökarna ser ut, att det råder jämlikhet (definierat som minst 90% kvinnor)? Behöver kommunen nu anställa 3 kommunikatörer till för att marknadsföra detta påfund tillräckligt?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte. Jag har en symaskin jag använder ibland och den känns inte minsta sexistisk.

      Många kommuner kan nog (tyvärr) avvara tre kommunikatörer för ändamålet.

      Radera
    2. Det är säkert väldigt många som inte har en symaskin hemma nu för tiden. Fint om man kan låna/hyra en för en billig peng. Det känns dock väldigt konstigt att det ska tillhandahållas av biblioteken.

      Radera
    3. Exakt, fenomenet i sig har jag inget emot. Det är jättebra att man slipper köpa grejer man behöver använda ett par timmar under sin livstid, som maskiner. Men det bör inte vara en biblioteksuppgift.

      Radera
    4. Arvika bibliotek konkurrerar med tjänster som Hygglo som 2019 köpte den norska konkurrenten Leieting.
      https://www.hygglo.se/
      https://www.hygglo.no/

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. En bra tjänst, som riskerar att försvinna när de konkurrerar mot en skattebetald verksamhet.

      Radera
  13. Jag funderar på ditt argument att biblioteken inte ska konkurrera med privata verksamheter. Faktum är att även de traditionella biblioteken som bara lånar ut böcker redan konkurrerar med privata verksamheter. De konkurrerar med bokhandlare och leverantörer av streamingtjänster (ljudböcker). Jag har blivit mer bildad av att läsa på nätet än att låna böcker på biblioteken. Jag tror det hade varit värt mer i folkbildningssyfte att skattesubventionera bredband än bibliotek. Egentligen borde bibliotekens utbud bestå av böcker som inte är kommersiellt gångbara och inte av populära böcker som säljer bra. Nackdelen är att biblioteken knappt får några besökare då. Att biblioteken måste konkurrera med privata verksamheter för att få besökare kan tolkas som ett skäl till att biblioteken egentligen inte behövs. Tänk om biblioteken gör mer skada än nytta? Det hade inte varit första gången i världshistorien som skattesubventionerade verksamheter hindrar utvecklingen av bättre privata alternativ.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. År 2019 betalde snittkommunen 502 kr per invånare (och år?) för biblioteken.
      https://www.biblioteksforeningen.se/nyheter/oro-over-folkbibliotekens-ekonomi/
      Det bli ca 40 kr per invånare och månad. Storytel och Spotify kostar ca 100 kr/månad var.

      Jag besöker ett bibliotek kanske en gång per år. Vad fan får jag för bibliotekspengarna? Varför ska jag betala 40 kr/månad för att du ska få låna böcker eller sy på symaskin gratis?

      Tom-Hjördis

      Radera
    2. Ja, hårdrar man det konkurrerar de såklart, precis som kommunala skolor konkurrerar med privata.

      Även om du personligen inte använder biblioteket tror jag att du har stor nytta av att framförallt barn och ungdomar gör det. Det kan vara skillnaden mellan att de blir nettobetalare till samhället eller bidragstagare.

      Radera
    3. "Det kan vara skillnaden mellan att de blir nettobetalare till samhället eller bidragstagare."

      Kanske det eller också är det bara en klyscha. Finns det verkligen bevis på att barn och ungdomar blir mer produktiva av bibliotek? Spontant tycker jag att det låter svårt att mäta effekten av biblioteken. Att de som läser mycket blir mer högutbildade köper jag men de kanske hade läst mycket även utan biblioteken. Särskilt om biblioteken inte stått i vägen för bättre privata verksamheter.

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. Jag tror att jag har blivit det, men jag har inga bevis.

      Radera
  14. Eller ormen Kristersson som lovade Hedi Fried att aldrig samarbeta med SD för att dom hade så hemsk människosyn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var dumt av Kristersson att lova att inte samarbeta med SD. Kristersson lovade i praktiken att inte bilda en borgerlig regering inom överskådlig framtid. Det kan självklart ingen partiledare lova en enskild individ, inte ens om individen heter Hédi Fried och är förintelseöverlevare. Kristersson borde istället ha lovat att försvara alla människors lika värde oavsett om hotet kommer från SD, S, V, MP eller något annat parti (M själva?). https://sparosverige.blogspot.com/2023/08/darskapscertifiering.html?showComment=1691753941327#c6979869329617740134

      Tom-Hjördis

      Radera
    2. Ni känner inte att vi hamnat lite långt från Arvika bibliotek nu?

      Radera
    3. Hur tycker du att Kristersson skulle ha gjort? Skulle Kristersson låtit S och MP styra Sverige trots att bara 4 av 10 väljare röstade på S, V och MP i riksdagsvalet 2022?

      Många politiker och opinionsbildare beskrev SD:s inträde i riksdagen 2010 som en "ögonöppnare". Det tror jag inte på att det var. Jag tror inte de fattade vad som hände då och jag tror inte de fattar vad som händer nu.

      Det är bara att gilla läget. S, V och MP har stöd hos 30-40 % av befolkningen och ännu mindre andel av löntagarna. Det hjälper inte hur många cykelsymboler Daniel Helldén än gör könsneutrala med sin skärbrännare. Det är ändå bara en bråkdel av befolkningen som har förtroende för S, V och MP. Det är det som är förklaringen till att Kristersson med stöd av en riksdagsmajoritet (SD) bildar en borgerlig regering.

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. "Ni känner inte att vi hamnat lite långt från Arvika bibliotek nu?"

      Arvikas Kultur- och bildningsnämnd styr över Arvikas bibliotek. Kristerssons regering styr över Sverige. Arvikas bibliotek är ett Sverige i miniatyr. Det som händer på Arvika bibliotek händer i Sverige. Det går en röd tråd mellan symaskinerna på Arvika bibliotek och gängkriminaliteten i Stockholm. Ser du inte den röda tråden?

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Det är ett annat problem med dagens system, att små vågmästarpartier får väldigt mycket mer inflytande än deras 4-5 procent borde ge.

      Nej, Arvika bibliotek är inte ett Sverige i miniatyr, men även om så vore kan man inte automatiskt koppla ihop symaskiner på biblioteket med kriminaliteten i Stockholm. Beröringspunkten är att det handlar om människor i bägge fallen, men det är ändå en rätt vag koppling.

      Radera
    6. Jag skojade bara med dig. Det var inte jag som blandade in Kristersson i diskussionen.

      Det finns både bra och dåliga saker med ett proportionerligt valsystem. Jag tvivlar på att det finns ett optimalt valsystem. Även majoritetsvalsystem har sina brister.

      Tom-Hjördis

      Radera
    7. Alla system har brister. Tricket är väl att sträva åt att förbättra dem och jag är osäker på om det görs.

      Radera
    8. Tom-Hjördis 17:58: "Det är bara att gilla läget" det är ett uttryck jag ska komma ihåg, det kan slå tillbaka.

      Radera
    9. Jag har alltid haft lite svårt för "Gilla läget!". Det handlar ju ofta om riktigt dåliga lägen som man inte alls kan gilla. Man bör ofta acceptera dem, men sedan behöver man inte stryka medhårs och försöka bli bekväm i situationen. Att försöka gilla en dålig situation känns mer som att ge upp.

      Radera
    10. "Tom-Hjördis 17:58: "Det är bara att gilla läget" det är ett uttryck jag ska komma ihåg, det kan slå tillbaka. "

      Min poäng är att du fokuserar på fel sak när du klagar på att Kristersson svikit sitt löfte till Hédi Fried. S, V och MP måste samla en riksdagsmajoritet. Det lyckas de inte med när de är så dåliga som de är idag. Det är ytterst därför Kristersson styr med SD. De rödgrönas problem är att de inte beskriver samhället på ett sätt som människor känner igen sig i och att de inte presenterar trovärdiga lösningar på samhällsproblemen. DET är problemet. Kristerssons svikna löfte till Hédi Fried är inte förklaringen till att M styr med SD. Det finns ingen partiledare som kan hålla ett sådant löfte och Kristersson borde aldrig lovat att inte samarbeta med SD.

      Tom-Hjördis

      Radera
    11. "Man bör ofta acceptera dem, men sedan behöver man inte stryka medhårs och försöka bli bekväm i situationen."

      Man har inget annat val än att acceptera att Kristersson styr Sverige med stöd av SD. Det är en realitet. Oppositionen kan inte göra någonting åt situationen under den här mandatperioden. Det är det jag menar med att "gilla läget". Det är meningslöst att klaga på att Kristersson svikit sitt löfte till Hédi Fried. De rödgröna får rycka upp sig om de vill styra landet.

      Tom-Hjördis

      Radera
    12. Tom-Hjördis : Hoppas du gillar läget om vänstern vinner nästa val, och inte klagar under dom åren.

      Radera
    13. "Hoppas du gillar läget om vänstern vinner nästa val, och inte klagar under dom åren."

      För det första finns det ingen riktig vänster i Sverige längre.
      https://blog.svd.se/ledarbloggen/2014/04/22/feminismen-ar-en-rakt-igenom-borgerlig-ideriktning/
      För det andra kommer S, V och MP inte kunna bilda regering utan C och L eftersom S förlorat sina manliga väljare. Det innebär att vänstern inte hade kunnat styra Sverige ens om det hade funnits en riktig vänster i Sverige.

      Att vänstern ska vinna nästa val är det sista jag oroar mig för.

      Tom-Hjördis

      Radera
    14. Där tror jag att du kan ha fel, särskilt S verkar ju gå bra nu. Så får vi se hur många av småpartierna som blir kvar efter valet. Såväl L som C ligger pyrt till.

      Det som oroar mig är att jag inte bryr mig, eftersom jag upplever alla riktningar som ungefär lika kassa. Jag tyckte förra regeringen var dålig och gjorde ett dåligt resultat. Nu har den nya jobbat i ett år. Är det något som blivit bättre?

      Radera
    15. "Där tror jag att du kan ha fel, särskilt S verkar ju gå bra nu."

      Skillnaderna mellan blocken brukar minska när det drar ihop sig till val men jag håller med dig om att småpartierna kan överraska genom att åka ut. KD, C, L och MP ligger pyrt till. Åker KD och L ut blir det svårt för högern att sitta kvar men om C och MP åker ut blir det tvärtom tufft för S. Men glöm inte att C är Sveriges (världens?) rikaste parti. Det skulle vara märkligt om pengarna inte räckte till att hålla sig kvar i riksdagen.

      "Nu har den nya jobbat i ett år. Är det något som blivit bättre?"

      Jag vet inte hur uppdaterad den här listan är men regeringspartierna (och SD) ser ut att ha långt kvar innan de uppfyllt sina vallöften.
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Regeringen_Kristersson#Vall%C3%B6ften

      Tom-Hjördis

      Radera
    16. Ja, ingen idé att spekulera så här långt från valet, men jag såg en undersökning häromdagen som visade att både L och KD skulle åka ut och att S hade lika stort stöd som SD och M tillsammans. Då ser det mörkt ut. Förresten är det väl långtifrån säkert att L återfinns till höger om mitten nästa valrörelse. De brukar ju vara lite ombytliga, vilket måste vara ett av skälen till deras låga stöd.

      Ja, långt till vallöftena, men stämmer den där listan? Jag vill inte fastna i diskussionen om löfte och målsättning, men där ser det ju ut som att varje parti lovat c:a 50 saker. Det verkar dumt.

      Radera
    17. Vem kan lita på Sveriges mest onödiga parti?

      Radera
    18. Det övergår mitt förstånd. Att övriga partier (möjligen med undantag för centern) har väljare förstår jag ändå på något plan.

      Radera
    19. "Förresten är det väl långtifrån säkert att L återfinns till höger om mitten nästa valrörelse. De brukar ju vara lite ombytliga, vilket måste vara ett av skälen till deras låga stöd."

      Det är sant men en S/MP-regering med stöd av C och/eller L kommer inte föra en vänsterpolitik. Tänk på att C hade som krav för att stödja en S-ledd regering efter riksdagsvalet 2018 att Vänsterpartiet inte ska ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under mandatperioden.
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Regeringsbildningen_i_Sverige_efter_valet_2018#Januari

      Jag står fast vid att jag inte oroar mig för att "vänstern" ska vinna nästa val. Det blir på sin höjd en S-ledd regering med stöd av C/L. Vänsterpartiet får nöja sig med att stoppa enstaka förslag som fri hyressättning i nyproducerade hyresrätter.

      "Jag vill inte fastna i diskussionen om löfte och målsättning, men där ser det ju ut som att varje parti lovat c:a 50 saker. Det verkar dumt."

      Valfläsk säljer och folkets minne är kort. Att lova mer än man kan hålla är snarare ohederligt än dumt.

      Tom-Hjördis

      Radera
    20. "Vem kan lita på Sveriges mest onödiga parti?"

      Du kan nog lita på att L kommer att stoppa en socialistisk politik. Det skulle inte jag kalla för ett onödigt parti. Tvärtom är det väl som Sparo har varit inne på innan så att småpartierna (L, C, MP och KD) har oproportionerligt mycket att säga till om sett till deras väljarstöd.

      Tom-Hjördis

      Radera
    21. Varför skulle inte en regering bestående av 3-4 vänsterpartier föra en vänsterpolitik?

      Jag litar absolut inte på att L stoppar socialistisk politik. Det var en (EN!) mandatperiod sedan de hjälpte fram en S-regering.

      Radera
    22. L och C är inga vänsterpartier enligt mig. Därför oroar jag mig inte för att vänstern ska vinna valet. Men ytterst beror det såklart på vad man klassar som vänster.

      Tom-Hjördis

      Radera
    23. Då har vi olika definition av vänsterparti. L är tveklöst riksdagens allra mest högljudda förespråkare för centralisering. Så lite makt som möjligt till individen att styra sitt liv och mest möjliga makt till globalistiska kolosser som FN, EU och Nato. Hade Sovjetunionen bildats idag är jag övertygad om att konstruktören bakom hade definierat sig som folkpartist.

      Radera
    24. Du har rätt i att L är riksdagens mest centralistiska parti och att centralism och liberalism i viss mån är motsägelsefullt. Motsatsen till centralism är decentralism som bygger på "frihet under ansvar" vilket är ett liberalt synsätt. Men centralism och socialism är inte per definition samma sak även om risken är stor att individen får mindre att säga till om när makten flyttas uppåt i hierarkin.

      Tom-Hjördis

      Radera
    25. Jag säger inte att L är ett socialistiskt parti, men de är definitivt inte liberaler. Och i mitt tycke mer vänster än höger.

      Radera