söndag 17 september 2023

Rostig skruv mot en basfiol...

Rubriken går kanske över huvudet på yngre läsare. Det är en passning till en barnvisa Hasse Alfredson skrev för 60 år sedan som handlar om osannolik byteshandel. Här kommer ett exempel från 2020-talet.

Jag känner en gubbe som är otroligt händig. Till saken hör att han har jobbat på en verkstad för Statens vegvesen, Norges motsvarighet till Vägverket, där han hade fri tillgång till verktyg. Där lärde han sig att bygga allt möjligt, gärna av vägskyltar.


Bikupetak av vägskylt.

När han behövde en gipsskivehiss köpte han inte en på Bauhaus, han byggde en egen. Inte en vanlig där man vevar upp gipsskivan till taket utan en med hydraulik. Nu är han i 70-årsåldern, har byggt fiffiga lösningar i ett halvt sekel och i mitt tycke borde han öppna ett museum för att visa upp sina maskiner, fästen, verktyg, handtag, förvaringslösningar …

Det kommer inte att hända, men viss nytta har han av de saker han inte längre använder själv. Och det är här byteshandeln kommer in. Jag har själv inget emot att byta till mig saker för att på så vis både göra mig av med saker jag inte använder och få tillgång till nya utan att betala med pengar, men jag ofta inte mycket att komma med.

Min vän från vägverket har helt andra resurser. Han har en kompis som är tandläkare, i samma ålder och också med en mängd hobbies och intressen. Och visst vore det himla trist att köpa tandvård för pengar om man inte måste. Jag gissar att tandläkaren efter ett långt yrkesliv dessutom redan har en massa pengar. Så varje år lagar ”Oppfinnar-Jocke” sina tänder i utbyte mot tekniska maskiner. I år kostade hans rotfyllning ett smidesstäd, givetvis egendesignat, supersmart och på hjul.

Jag förutsätter att byteshandeln rapporteras in till skattemyndigheterna, värderas, beskattas och momsbeläggs, men det är bortom min kontroll. 

12 kommentarer:

 1. Jag sticker ut hakan och påstår att Skattemyndigheter öht inte blir inblandade i denna byteshandel. Det är åtminstone min förhoppning:)

  SvaraRadera
 2. Skyddsomsbudet underkänner Sparos arbetsskor. Tåhätta saknas.

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
 3. Tycker byteshandel kan vara fantastiskt kul, gör det inte tillräckligt ofta!

  Min favoritaffär är när jag böt bort en avskydd, ärvd liten modern mässingskristallkrona som aldrig i världen skulle åkt upp i taket i min kåk mot en otroligt läcker modern målning som jag beundrat i tio år av en lokal konstnär.

  Värdet, pja, en tusenlapp eller högst två för lampan, tavlan för mig ovärdelig. Både jag och konstnären var helnöjda. Så skulle affärer jämt funka!
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju bäst så. Tyvärr har jag gjort några affärer där ingen av parterna varit nöjd efteråt.

   Radera
 4. Huvudsaken är väl att du inte kör tigersågen genom resaren/stolpen som bilden antyder:) Då blir det mer jobb:)
  /Gunn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag får väl avslöja att bilden är arrangerad för att framställa mig som lite galnare/dummare än jag är. Sågen var inte ens inkopplad.

   Radera
 5. Hallå Sparo, låter som en riktigt intressant fixartyp av rang! Du som har oändligt med tid (skojar) kan väl snälla ta och fotodokumentera hans byggen och sen lägga upp?! I ett nästa skede sätter du upp museum så att man får (ännu) en anledning att åka till grannlandet med fjordarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte, jag har en känsla av att han inte skulle uppskatta det. Men det finns alltid skäl att åka till Norge :-)

   Radera
  2. Ja ok, synd. Tycker alla som skapar och bygger egna saker är intressanta och otroligt mycket har skapats just på sådant sätt. Bygger och skapar själv mycket och finner det givande.

   Radera
  3. Jag är djupt imponerad av sånt, men alldeles för oteknisk för att bygga egna konstruktioner.

   Radera