måndag 18 september 2023

Alla får påsar

Nu vill Liberalerna, partiet som gav Sverige plastpåseskatt, ta bort skatten. Det återstår att se om det sänker priset med de 3,75 kr som skatten utgör. Jag tvivlar, butikerna kommer att ta så mycket de kan för att maximera försäljningen och de kunder som nu vant sig vid skatten kommer att fortsätta handla även om priset inte sjunker.

Men hur gör andra? Jag är rädd att om priset sjunker till exempelvis fem kronor kommer en del uppleva priset som billigt och som rena vinsten att köpa plastpåsar. Det är det inte, men så funkar människohjärnan. Slå en person på käften tillräckligt länge och han kommer att tacka dig när du slutar.

Faktum är att en plastpåse inte är billig ens när den kostar en krona (och den tiden lär inte komma tillbaka). Jag slutade köpa påsar för många år sedan. Så länge folk bokstavligt talat kastar tygpåsar efter en kommer det att vara det billigaste alternativet.

Ansvarig (nåja...) minister säger att hon tror att folk kommer att använda plastpåsar ”på ett klokt sätt” även om priset sjunker. Jag hoppas att hon har rätt, för deras egen privatekonomis skull, men jag är långt ifrån säker.

36 kommentarer:

 1. För ca 10 ar sen köpte jag en rejäl plastkasse, en san där i lite tjockare plast med bade korta och langa handtag sa att man kan hänga den över axeln. Den kostade runt en tjuga i sek da. Den varade i atta ar, nu har jag en likadan som en gäst lämnade efter sig. Räknar med att den räcker i atminstone sex ar till. Dessutom har jag nagra liknande kassar jag fatt gratis, sa även om plastskatt skulle införas här är jag beredd.
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör likadant, möjligen med skillnaden att jag aldrig betalt ens en tjuga utan fått sådana där gratis. Har t ex 3-4 blå Ikeapåsar jag inte betalat för.

   Radera
 2. Köper aldrig plastkassar, inte gjort på 25 år minst. Å andra sidan ser jag en pantburk så tar jag den även om jag inte aktivt går ut och letar. Varje krona räknas och kan användas till något bra, som att köpa kaffe t ex./ M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Något av ett rekord slogs när jag sprang till affären, hittade mer pant på vägen dit än jag handlade för så att handlingsrundan blev gratis med marginal:
   https://sparosverige.blogspot.com/2023/02/livet-ar-gratis.html

   Radera
 3. Kanske behåller handlarna plastpåsepriset som det är och kallar det för miljöavgift. Överskottet skänks till ägar... miljörörelsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag misstänker det. Kanske inte hela priset, men tas en skatt på fem kronor bort brukar det aldrig matchas av en prissänkning på fem kronor.

   Radera
 4. Just kommit hem från en kort tripp till den lokala mataffären för lätt påfyllning. Hade med en kartong isf kasse men kom ändå ej ut från butiken med en känsla av ”ka-ching”.

  Matpriserna verkar barka iväg mot nya rekord, min favorit bland billiga juicedrycker som för något år sedan låg på 10:-för två liter kostade nu 24.95:-

  Blev sugen på att köpa en liten 275g tub med räkmjukost.
  60.50:-. Den fick ligga kvar på hyllan.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, herregud, 60 spänn för mjukost!

   Men för mig som mest köper det billigaste måste jag säga att det fortfarande är helt okej även om vissa varor svider att köpa numera.

   Radera
  2. JB får masa sig över till willys där kavlis räkost på tub kostar 41.90.....

   Radera
  3. 41.90 på willys ja men för dyrt så den tuben fick ligga kvar den med.

   Radera
  4. Ja, Anonym 14.53, jag åker förbi en stor Willysbutik några ggr i månaden, ska tusan styra över all mathandling jag inte gör på Lidl dit!

   Min monetära gräns för att stödja lokala matbutiken blev nådd och passerad idag!
   /JB

   Radera
  5. Var in på Lidl igår för första gången med min veckohandlingslista. Det gick inte bra, hittade bara hälften av varorna (halva butiken består ju av krafs och billiga kläder). Dessutom upplevde jag många av varorna ungefär samma pris. Antar att det blir billigare när man lär sig vad som är prisvärt där.

   Radera
  6. Man får ignorera krafset. =) Grönsaker, bröd, korv, ost o glass är sådant jag tycker är riktigt bra o billigt, sedan har de ofta en del intressant i frysen, fetaostknytena är grymma. Allt är inte kanon, någon mina har gåtts på, men då lärde man sig iaf något…
   /JB

   Radera
  7. De höga matpriserna får Arga Snattaren att framstå som en ny Robin Hood. Han som tar från livsmedelsbutikerna och ger till sig själv.

   Tom-Hjördis

   Radera
  8. Du måste släppa honom snart ;-)

   Radera
  9. Arga Snattaren har gäckat mig i många år. Jag lär inte släppa honom i första taget. ;)

   Tom-Hjördis

   Radera
  10. Thor Modéen ringde och ville ha tillbaka sitt språkbruk...

   Radera
 5. Jag tycker att Liberalernas motstånd mot plastpåseskatten är populistiskt.

  Men mest av allt stör jag mig på att regeringen river upp ett beslut som fattats av förra (förrförra?) regeringen. Jag tycker att en riksdag/regering ska respektera beslut fattade förra mandatperioden. Saken kommer i ett annat läger om det handlar om om stora politiska beslut som borde förgåtts, men inte föregåtts, av en bred blocköverskridande överenskommelse, t ex S-regeringens erkännande av Palestina som stat. Plastpåseskatten är inte en sådan politisk fråga. Det finns en risk att en kommande S/MP-regering kommer att hämnas genom att riva upp ett annat beslut som nuvarande riksdag fattar. Det får absolut inte bli en vana att ändra lagar fram och tillbaka med några års mellanrum.

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man hela tiden skall respektera tidigare beslut så skulle vi ha såväl barnaga som förbud mot homosexualitet. Där är vi nog överens om att nya beslut är av godo. Detsamma bör nog gälla plastpåseskatten tycker jag (skall man alls ha någon skatt på plast så bör den väl vara på plastflaskor av typen senap, ketchup, schampo, och då samtidigt kräva att erbjuda ett alternativ i papp eller för påfyllning av egen förpackning...).
   /Christoffer S.

   Radera
  2. Ja, de kan rimligen inte både tyckt att det var jätteviktigt att införa skatten och jätteviktigt att ta bort den. Vad har ändrat sig liksom?

   I övrigt håller jag med Christoffer. Sittande regering bör införa de beslut de gått till val på, alldeles oavsett vad tidigare regering ansåg och anser.

   Mycket mer borde gå att sälja i lösvikt. För övrigt borde refillförpackningar ALLTID vara billigare per kilo/liter än en förpackning av högre kvalitet. Om man idag köper Bob-sylt i refillkorv kostar den mer än att köpa i riktigt burk. Det borde resultera i något slags straff, gärna fysiskt.

   Radera
  3. Ännu bättre, det var L som en gång i tiden drev på för att införa plastpåseskatten... Visst får man ändra sig men rimligen var det i så fall inte helt genomtänkt av dem att från början vara för.

   https://www.altinget.se/miljo/artikel/liberalerna-backar-fraan-sin-egen-plastpaaseskatt

   Radera
  4. Helt rätt, det är deras skatt från början.

   Radera
  5. "Om man hela tiden skall respektera tidigare beslut så skulle vi ha såväl barnaga som förbud mot homosexualitet. Där är vi nog överens om att nya beslut är av godo."

   Du missade en viktig detalj i mitt resonemang. Jag skrev om att ändra eller ta bort lagar som införts FÖRRA mandatperioden. Det har gått 3 år sedan plastpåseskatten infördes.

   För övrigt är förbudet mot barnaga och legaliseringen av homosexualitet politiska trender. Resultaten från empiriska studier är inte entydiga vare sig för eller emot aga.
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Aga#Argument_f%C3%B6r_barnaga

   På 60-talet var det populärt med utsvängda jeans. I slutet av 70-talet var det stuprörsjeans som gällde. På samma sätt var abort olagligt i Sverige på 60-talet men lagligt i Polen. Idag är abort lagligt i Sverige men olagligt i Polen. Det är ingen skillnad på när den genomsnittliga svensken tycker till om barnaga, arrangerade äktenskap, abort, dödsstraff mm jämfört när han/hon köper jeans. Den genomsnittliga svensken köper trenden. Vän av ordning frågar sig vem det är som sätter trenden? Är det folket?

   Det är viktigt att man förstår skillnaden mellan åsikter och insikter. Vår uppfattning att planeterna i vårt solsystem kretsar kring solen och inte kring jorden och att "själen" sitter i hjärnan och inte i hjärtat är insikter. Vår uppfattning om barnaga, homosexualitet, abort, dödsstraff mm är åsikter. Insikter varar över tid. Åsikter varierar över tid.

   Tom-Hjördis

   Radera
  6. "Ännu bättre, det var L som en gång i tiden drev på för att införa plastpåseskatten... Visst får man ändra sig men rimligen var det i så fall inte helt genomtänkt av dem att från början vara för."

   Det är konstigt men inte konstigare än att alla riksdagspartier (utom möjligtvis V och SD) har skapat gängkriminaliteten i Sverige. Nu går partierna till val på att de ska bekämpa den. Det är som om klottraren hade krävt betalt för att sanera sitt eget klotter.

   Tom-Hjördis

   Radera
  7. Precis så är det, gärningsmannen får i uppdrag att rensa upp.

   Radera
 6. Jag har ett annat förslag. Jag tycker de borde avveckla Liberalerna som parti. Det känns mer rimligt än att de lägger tid på skit.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att du kommer att få rätt. Jag spår (i och för sig som vanligt) deras riksdagsutträde vid nästa val. Sedan borde det bara vara en tidsfråga innan partiet är ett lokalparti i 2-3 kommuner, lite som Feministiskt initiativ och Piratpartiet.

   Radera
  2. Låt oss hålla alla tummar då!!

   Radera
  3. @Investera-pengar: Klockrent uttalande. Herr Persson mindes inte ens att L stod bakom sitt egna plastpåseskatteförslag...

   Radera
  4. Såg det. Han gick kanske in så djupt i förnekelse att han trodde på det själv.

   Radera
  5. Haha, antagligen så pinsam och onödig som den är.

   Radera
  6. Pinsam och onödig gäller väl egentligen hela partiet, men jag fattade aldrig varför det var så viktigt för L. Det hade varit mycket rimligare att det kommit från MP.

   Radera
  7. Jag ser i min kristallkula att det är framförallt två saker som har sänkt Liberalerna. Det första är liberalismen och det andra är Liberalernas avsteg från densamma. Liberalismen har varit den vinnande ideologin sedan 80-talet. Socialdemokraterna har i och med Tredje vägens politik gått från att vara ett socialistiskt parti till att bli ett socialliberalt parti. Det innebär att det inte längre finns lika stort behov av ett socialliberalt parti som Liberalerna. Ju mer socialliberala de andra partierna blir desto mer liberala behöver Liberalerna bli för att fortsätta vara ett relevant alternativ i politiken. Liberalerna borde bli mer klassiskt liberala när andra partier blir socialliberala.
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Tredje_v%C3%A4gens_politik
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Klassisk_liberalism

   Och då håller det inte att rösta för försämrad rättssäkerhet som samtyckeslagstiftning, ja till Nato, ja till ny spionlag osv. Liberalerna borde stå upp för den lilla människan mot staten, EU, Nato, storkapitalet mm.

   Tom-Hjördis

   Radera
  8. Jag vet inte om Liberalerna någonsin varit liberaler. Inget parti är mer för styrning från staten eller ännu hellre överstatliga organisationer som EU, FN osv.

   Radera
  9. "Inget parti är mer för styrning från staten eller ännu hellre överstatliga organisationer som EU, FN osv."

   Inget parti slår Vänsterpartiet vad gäller styrning från staten. Därefter Socialdemokraterna. EU och FN är en annan femma.

   Tom-Hjördis

   Radera
  10. Jag tycker nog att L är en värdig motståndare. Och som sagt, när det kommer till att vilja överlämna makt till överstatliga organisationer finns det ingen som slår L.

   Radera