onsdag 27 september 2023

Sådd och skörd

En sak jag är nöjd att jag hann med i sommar var att komma igång med odling. Jag byggde odlingslådor, jag fyllde dem med jord och jag odlade.

Med facit i hand skulle jag ha låtit hälften av odlingslådorna stå tomma i år så hade jag fått en mjukstart. Jag har inte haft tid att ta hand om allt som växt, särskilt inte ogräset så ibland var det svårt att se vad som var vad i lådorna.

Men jag satte ribban lågt, att jag ens är igång ser jag som en seger. Nu kan det bara bli bättre och jag kan börja dra lärdom av vad jag gjort. Det som funkade bra att odla var dill, morötter, rödbetor och sockerärtor. Det blev mindre rödbetor än jag hade hoppats, men desto mer dill och ärtor. Morötterna blev väldigt mycket godare än de man köper. Mina föräldrar odlade morötter i min barndom och jag känner igen smaken därifrån.

Rädisor gick också bra, men nästan för bra. De växte supersnabbt och jag hade odlat alldeles för mycket. Där funkar även blasten att äta, men många av rädisorna hann bli ”träiga” innan skörd. Vad jag borde ha gjort är att istället odla en tredjedel och i tre omgångar. Då hade jag hunnit ta hand om dem.

Det som inte fungerade alls var grönkål och majs, de har jag inte sett röken av. Åtminstone majsen var jag för sent ute med, det visste jag nästan. Och apropå sent blev det ingen potatis eftersom jag inte hittade sättpotatis till rimligt pris, de flesta hade sålt slut när jag började leta.

Som sagt, mycket går att göra bättre, men det hade jag inte vetat om jag inte börjat odla, några magplask har man rätt att göra. Jag tycker ändå att de positiva erfarenheterna överväger och det är en skön känsla att gå ut i trädgården och riva åt sig mat som jag börjar tillreda fem minuter efter skörd. Det gör jag nästan dagligen och räknar med att kunna göra i ytterligare några veckor.

Det finns även en ekonomisk aspekt på det. Att odla mat från frön är snudd på gratis, särskilt som jag fick jord och gödsel av grannen. Odlingslådorna kostade en tusenlapp, men det var ju en engångskostnad. På sikt vill jag kanske odla ännu mer och på större yta, men för nästa sommar är dessa lådor fullt tillräckliga för att hålla mig sysselsatt.

14 kommentarer:

  1. Det där är något jag kan sakna då jag bor i en lägenhet, att kunna odla rätt mycket av det man äter. Visst, det finns kolonilotter och små odlingsfyrkanter som huresvärden ställer upp med, men det det är för långt bort och för smått.

    Du borde kunna vinterlagra i källaren?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag odlade en del på balkongen och i krukor inomhus, men visst, riktigt detsamma blir det ju inte.

      Jag kommer testa källaren, särskilt för äpplen eftersom bara fallfrukten håller på att fylla min frys. Fast jag är lite rädd att det är för varmt i källaren.

      Radera
  2. Sättpotatis!? Det ordnar du ju själv genom att ha potatis framme inomhus, dock i god tid innan plantering.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Någon erfaren odlare hävdade att risken för sjukdomar är stor med den metoden. Vi får se hur jag gör nästa år.

      Radera
  3. Ingen slanggurka? På mina breddgrader är det en mycket tacksam grönsak att odla i alla fall. Jag inbillar mig också att hemodlade gurkor blir godare än de köpta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig varit förtjust i gurka, det är ju mest vatten. Då föredrar jag squash som känns som en lite mer matnyttig variant. Det odlade jag med framgång i en tunna på min lägenhets balkong, så det skulle jag gärna testa här med.

      Radera
  4. Skaffa en torkugn! Rivna och torkade morötter fungerar fint året runt efter ett dygns blötläggning och tar inte upp någon plats i frysen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är jag faktiskt sugen på. Det är mycket jag skulle kunna tänka mig att torka. Just nu torkar jag bara honung, men den torkanordningen har jag byggt själv.

      Radera
  5. Brukar alltid sätta ut vanlig potatis som fått ligga ljust så att det blivit lite blast på dem. Aldrig fått några sjukdomar men kanske haft tur. Alltid bra att gödsla med kogödsel om man vill få mycket potatis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får fundera över det och lyssna in expertisen i vår. Nästa år vill jag ha potatis, i någon form.

      Radera
  6. Jag odlar mycket tomater utomhus, i norra Sverige, och har fått en magnifik skörd trots dålig sommar. Kommer ha minst 30 st 500-gramspaket i frysen till vinterns såser. Blir gött när butikens tomater ligger runt 100kr/kg under vintermånaderna. Vaxbönor är ett hett tips, växer som ogräs och ger RIK skörd. Odlar mängder av Morot som går att lagra minst till maj juni året därpå i källare. Odlar massa mer men tomater ger verkligen bang for the buck och är ENKELT bara man följer vissa givna skötselregler.
    Fänkål för lyx, olika kåler för att fylla förråden med syrat och kryddor som dill och basilika. Har skördat ca 10 liter basilika. Eftersom vi också jagar och plockar bär och svamp så har jag räknat ut att jag höstat in mat under säsongen för nära 50.000 kronor om man skulle köpa det i butik i form av sylt/stek/färs/konserv/frysvara etc.
    Morsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tomat är den enda grödan jag verkligen gett upp på. Har gjort några försök och aldrig någonsin lyckats.

      Vaxbönor kan jag tänka mig. Jag körde sockerärtor i år och de gav också den där ogräskänslan. Samma med dill.

      Hoppas du har rätt om lagringen av morötter, för det har jag mycket nu, klart för skörd.

      Testade som sagt grönkål i år, men det gick inte alls. Vitkål tycker jag är för billigt för att odla själv.

      Intressant att du räknat på pengarna. Jag kommer nog upp i en slant på svamp och bär jag plockat i år, och även om trädgårdsodlingen är försiktig/delvis misslyckad i år har det resulterat i att jag inte besöker matbutiker alls lika ofta.

      Radera
  7. En sak som är bra att inte snåla på är fröna har jag märkt. Man odlar ju sällan ett helt paket, men kan säkert hitta några att dela flera paket med. Har satt gamla frön i några år och det har inte varit bra. Ett år senare har varit okej, men det är rätt trist att lägga ner massa energi och inte få annat än ogräs. På tal om det, när jag var på semester berättade min bror glatt att han vattnat mina plantor. Vilka undrade jag, hade inget planterat det året. Så pekade han på en rejäl dunge med ogräs :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har nästan motsatt erfarenhet. Det står på påsen hur tätt man ska så, men jag tänker att det är nog säkrast att ta lite mer/tätare. Men så slutar det med att plantorna växer huller om buller och hämmar varandra.

      Trodde ett tag att han hade vattnat plastblommor :-)

      Radera