onsdag 20 september 2023

Äppelkriget

Jag berättade att jag var orolig för mitt stora äppelträd förra året eftersom den sammanlagda skörden blev ett tiotal sorgliga äpplen. Problemet (eller ett av dem) verkade vara att trädet aldrig torkade upp. Det var fullt med mossa i trädet och det känns inte som ett bra tecken.

Jag fick massor av tips från er, bl a att jag skulle gräva bort gräsmattan i en cirkel runt stammen och gödsla marken. Nu har det börjat växa igen, men stammen har ändå blivit klart torrare. Som gödsel spred jag ut koskit jag fick från grannen.

Sedan var jag medveten om att trädet behövde beskäras och fick rådet att göra det nu på hösten. Eftersom det jobbet kändes lite för avancerat för mig pratade jag med en biodlarkompis som jobbar som trädgårdsmästare. Nu bar det sig inte bättre än att hon blev gravid och även om jag erbjöd mig att själv såga och klättra bara hon säger hur jag ska göra mår hon för dåligt för att komma hit.

Dessutom var hon väldigt tydlig med att beskärningen helst görs på våren. Jag är osäker på om jag kan lura hit henne då (småbarnsföräldrar verkar ganska upptagna), men den dagen, den sorgen. I höst kan jag åtminstone glädja mig åt en riklig skörd. Det sitter flera hundra stora, saftiga äpplen på trädet och det här är en skörd jag inte tänker missa.

Främst ser jag fram emot äppelpaj, men med dyra syltpriser och en lite svag blåbärsskörd får det bli en hel del äppelmos också, och till det funkar även fallfrukt. Moset fryser jag in och plockar fram efter hand så slipper jag konserveringsmedel.

Jag borde kunna lagra äpplen i källaren också, men eftersom jag har gott om frysutrymme kan jag skära dem i lagom stora portionspåsar och frysa in även det. De är fortfarande aningen för syrliga, men om ett par veckor är de perfekta. Målet är att inte ett enda äpple ska gå till spillo. 

30 kommentarer:

  1. Några liter calvados att smörja grannarna med kan vara en idé …

    SvaraRadera
    Svar
    1. Calvados verkar besvärligt, men en av dem fick en burk äppelmos igår.

      Radera
  2. Intressant att det verkar vara olika åsikter från olika ”sakkunniga”. Juli-Augusti-september fick jag besked om skulle vara rätt period för beskärning. Dessutom skulle det vara rätt enkelt så jag har gjort det själv. Tydligen ska man försöka forma ett parasoll. Så bort med grenar som växer rätt upp och de som växer in i andra grenar. Får se nästa år om det blev bra… Det försvann många fruktbärande grenar så antagligen blir totalmängden mindre nästa år, men tror kvaliteten blir bättre. Flera äpplen var ruttna redan innan de föll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick också höra det, men min kompis var väldigt tydlig och hade en bra beskrivning av hur trädet tål mer på våren.

      Om jag absolut måste får jag göra det själv, men det hade varit väldigt skönt att få ett proffs som pekar på plats. Att även mitt träd bör beskäras är jag helt övertygad om.

      Radera
  3. Är hon trädgårdsmästare så har hon säkert rätt. Annars brukar de ju säga att man ska beskärda fruktträd under JAS (juli-augusti-september) Eftersom jag säkert inte kommer att hinna med att beskära mina skeva, små träd de närmaste veckorna tänker jag ta henne på orden. Vårbeskärning it is! Dessutom har jag alltid tyckt att det verkar ologiskt att beskära träden när de bär frukt. Den vill man ju låta hänga kvar och mogna.
    DDT

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick också höra JAS, men jag ska också ta hennes råd, inte bara av lättja (fast mycket därför) utan också att hon lät så säker.

      Radera
    2. Det finns gott om självutnämnda experter i bägge lägren, vår eller höstbeskärning. Och trovärdiga argument för vad som är rätt. Själv är jag ren amatör, men tolkar det som att kvittar vilken doktrin man väljer.

      Radera
    3. Kanske, men jag måste lita på min kompis (och så hoppas jag fortfarande att hon ska göra jobbet).

      Radera
  4. Jag vet bara att mina grannar beskär sitt träd under tidig vår, men de är från skåne

    Här verkar det vara populärt att köra bort sina äpplen till något musteri och göra äppelmust av alltihopa. Men eftersom musteriet har vett att ta betalt känns det mest som ett onödigt dyrt medelklassnöje. Det blir inte ens särskilt gott (och det ska definitivt tas flaskor till jobbet för att skryta lite).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smaken beror på vilken äppelsort och om de är mogna eller inte när de plockas. Förra årets must hos oss blev jättegod (nästan synd, för tonåringarna tog slut på hundra liter under vintern), andra år har det varit väldigt syrligt och behövt sockras.
      Onödigt med flaskor, bättre att tappa upp på 5-liters boxar. Inte lika snyggt, men mycket mer praktiskt.
      Men håller med om att det är dyrt. Har funderat på att skaffa en stor press själv, men fördelen med musteriet är att det pastöriseras och tappas upp på påsar med kran (som vinboxar) och då håller det i flera år utan att mögla eller bli dåligt på annat sätt.

      Spargrisen

      Radera
    2. Mina föräldrar gjorde egen must (vi hade massor av äppelträd) så jag drack säkert tusen liter som barn. Det räcker :-)

      Radera
  5. Det fanns en trädgårdsmästare i radion för många år sedan som sa att man skulle beskära när sekatören är vass!
    För övrigt så får man se upp när man fryser mos i plastpåsar för dom expanderar och kan gå sönder av vattnet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fryser i plastburkar och lämnar lite luft på toppen så att inte locket ska tryckas av. Det har alltid funkat.

      Radera
  6. Fördelen med att beskära på senvintern eller tidig vår är att trädet är i vila då och inte växer = mest skonsamt för trädet. Dessutom om marken är frusen så tar den inte skada av fallande grenar. Att beskära när frukten håller på att mogna (JAS) är helt uppåt väggarna, men nånstans finns en logik att göra det direkt efter skörd, så att det är långt till nästa blomning.
    Jag tror att mycket "gammal kunskap" om trädgårdar beror på hur man levde förr. Det är inte mest akut att beskära träd i augusti när det finns annat att göra. Däremot på vintern eller tidig vår så fanns det tid till sånt.

    Vi får väldigt lite äpplen i år, så det blir bara mos (det händer att vi åker till musteri för dyra pengar när vi har överflöd). Plommon fick vi, men jag är inte så förtjust i plommonmos, och svamp har vi också hittat. Frysen kommer att fyllas till hela familjens glädje.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var därför min kompis tyckte våren var bäst - mest vila och minst störning för trädet.

      Ja, med ett enda träd behöver jag inte tänka rationellt. Tidsåtgången är minimal.

      Radera
    2. Jag inbillar mig att du är mer upptagen med bina under juli-september än du är i februari-april. Gör som din kompis säger.
      Jag har inte märkt någon skillnad om vi beskär vår eller höst. Den stora skillnaden är om det är en kall vår så att inga insekter kommit ut när träden blommar, eller om det är varmare.

      Spargrisen

      Radera
    3. Åtminstone än i februari-mars. I april är det nog fullt ös igen.

      Men visst känns det naturligt och även om jag inte tror på det har jag en liten förhoppning att få hit henne att hjälpa till i vår. Nu är det uteslutet.

      Radera
  7. Vill du spara utrymme och energi från frysen är det bara att koka burkarna samtidigt som du kokar äppelmoset (förutsatt att du kokar och inte bara river såsom det verkar på bild)
    Sedan slänga i burkarna medans allt är varmt. Vända burken uppåned. Låt svalna och kontrollera att locket hållt lufttätt. Så kan du förvara dem i källaren istället för frysen. Håller åratal.
    // swegerpatrik.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kokar upp och mixar sedan. Gott om plats i frysen så jag tar inga risker.

      Radera
  8. Gratulerar, vilket rackarns produktionslyft! 👍
    Äppelpaj som är så gott, det i smulpajsvariant är min favoritdessert efter baklava.
    /JB

    SvaraRadera
  9. Någon som kan tipsa mig? Jag fick två äppelkärnor för femton år sedan som numera är två stora träd. Har väntat förgäves på blommor och nu i våras blev det bara en massa hängen på bägge två. Kan jag ympa in "hongrenar" eller vad det heter eller behövs ett nytt träd bredvid och vänta en massa år igen?
    /Gunn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Långt över min kunskapsnivå - så klart - men hoppas och tror att du får svar här.

      Radera
    2. Det kan ta 15 år innan ett äppelträd får sina första blommor och frukter, ju större och mer snabbväxande träd det är desto längre tar det generellt. Frösådda träd blir stora och gamla och bär frukt sent till skillnad från dvärjträd so är ympade på svagväxande rotstockar och kan bära frukt redan efter 5-6år men de lever sällan särskilt länge istället

      Radera
  10. Beskärning av äppelträd är egentligen inte så svårt men det finns väldigt mycket åsikter och många olika skolor.
    En bra idé är att börja försiktigt och inte beskära så hårt de första gångerna, tänk i flera steg under flera år. Grundregeln brukar säga att beskära max 30% av bladmassan per år. Jag skulle säga att det är väl mycket innan du vet hur trädet reagerar på beskärning. Sikta på runt 15 max 20% och låt trädet växa en säsong och se vad som händer. Målet med beskärningen är att gå in mera ljus och luft i kronan och att korta in genar som riskerar att knäckas, om du verkligen inte måste så försök inte göra trädet lägre, åtminstone inte första året, det resulterar bara i tillväxt i toppen av trädet vilket gör att mindre ljus kommer in i kronan.
    Så låt höjden vara och försök istället korta in och gallra bland de högsta grenarna då att toppen på trädet blir smalare, målet är att alla grenar i kronan ska få ungefär lika mycket ljus, det finns många olika former/strukturer på krona som kan uppnå detta men enklast är nog att försöka få trädet att se ut som en bred och kort gran, en topp i mitten högst upp och sen längre och längre grenar ju längre ner i trädet. Kom ihåg att det är målet och att det kanske kommer ta 10 år att komma dit.
    Vårvintern och JAS är båda bra tider att beskära i men om trädet växer väldigt lite nu så är det bättre med vårvintern, beskärning då ökar tillväxten mer. Växter trädet väldigt mycket och behöver kortas in mycket är det bättre med JAS.
    Det blev väldigt långt, hoppas det går att förstå vad jag menar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det är svårt att ens räkna på vad 15 eller 30 procent av bladmassan innebär, men det låter sunt att ta det i flera steg. Det viktigaste för mig är att trädet överlever på sikt, inte att maximera varje års skörd.

      Eftersom trädet är fullt med frukt nu och jag gärna väntar med skörden (de blir godare om några veckor) känns våren bäst.

      Jodå, jag tror att jag fattar och tycker att det låter vettigt. Tack för tipsen!

      Radera
  11. Tips: småbarnsföräldrar gillar när någon erbjuder sig att ta hand om deras barn en stund. Så du kan gå på promenad med barnet under tiden modern klipper äppelträdet. Det kan vara värt att testa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att vi pratar om en barn på max två månader när det är aktuellt med beskäring i vår. Jag undrar om Man 50+ fyller någon funktion där då. Givetvis kan jag göra det, men jag tror mer på att hela familjen kommer hit, parkerar sig i utemöblerna och pekar på vad jag ska såga.

      Radera
  12. Om calvados känns för avancerat så kanske ett äppelvin, vet inte hur det är med gårdsförsäljning av vin i Norge men kanske kan vara något. Det är rätt enkelt och kostar inte så mycket, och om du gillar vin själv så blir det bra literpris

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är för okunnig för att göra vin till försäljning, både på framställandet och regelverket. Däremot skulle jag kunna brygga vin till husbehov, för att ge bort som present. Min egen konsumtion är snubblande nära noll, jag blir mest snurrig i huvudet av alkohol.

      Radera