lördag 2 september 2023

Oönskat lagarbete

Man skulle kunna tro att kriminella är de polisen tycker allra sämst om, men jag får en känsla av att svensk polis har mycket lättare att stå ut med bovar än medborgargarden, eller överhuvudtaget vanliga människor som vill ha ordning och reda där de bor. Tänk om polisen vore lika engagerade i att jaga tjuvar som att jaga dem som jagar tjuvar när polisen inte har tid/lust/resurser att göra det!

Det senaste exemplet är hämtat från Norberg. Där bor Jennifer och Conny som ledsnade på stölder och inbrott. De och andra upplever att polisen inte gör något (låt det bekant?) och ringer man polisen får man till svar att de ”inte har någon bil just nu eller att det kan ta två timmar innan de kommer”.

Detta hindrar dock inte polisen från att bli irriterade när andra gör polisens jobb och håller koll på stan. Någon har till och med filmat stölder och lagt ut på nätet och då vaknar polisen. Inte för att ta fast tjuvarna utan för att fördöma dem som vill ha sina grejer ifred. Från reportaget:

- Polisen tycker ju inte att ni egentligen ska göra det här. Det är ju deras jobb. Vad tänker du om det?
- Då tycker jag de kan göra deras jobb och vara här.

Så klart! Jag vet inte om polisen låtsas att de inte förstår logiken eller om de på riktigt inte begriper. Jag har aldrig hört någon säga att de tycker att det är kul att åka runt och hålla koll på nätterna. Allra helst när de redan betalar skatt för att polisen ska göra det jobbet. Alla laglydiga hade föredragit om polisen upprätthåller lag och ordning, men gör de inte det har man att välja på att göra det själv eller överlåta samhället till tjuvar och banditer.

Tillgång och efterfrågan gäller inte bara rörmokare och risgrynsgröt, det gäller grundläggande samhällsfunktioner också. Privat sjukvård finns för att offentlig sjukvård inte räcker till och detsamma gäller på polisens område. Med risk för att låta som Leif GW Persson: Gör ert jobb, annars gör någon annan det, och kanske inte på det sätt ni helst hade önskat.

18 kommentarer:

  1. Det mest allvarliga är att statens våldsmonopol sviktar. Det är ett tecken på att statsbildningen svajar. Att kriminella spränger, skjuter, bränner bilar, upprättar vägspärrar, skrämmer människor från att vittna, skattar lokala näringsidkare, hotar handläggare mm är ännu allvarligare tecken på att staten skakar i sina grundvalar. Det är otroligt viktigt att staten kontrollerar sitt territorium med hot om, eller användning av, våld.

    "Statsförfall eller kollapsad stat, eller i lindrigare fall sviktande stat, är termer som används om stater som inte längre lyckas uppfylla de grundläggande villkor som gäller för en suverän statsbildning. Vilka dessa grundläggande villkor är finns det delade åsikter om men det centrala krav som brukar ställas på suveräna stater är att de upprätthåller ett våldsmonopol inom sitt territorium, och ett tydligt tecken på stater i statsförfall är att statens våldsmonopol allvarligt och framgångsrikt utmanas av enskilda eller grupperingar. "
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Statsf%C3%B6rfall

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Apropå sviktande stat. Även Norge tycks ha eritreanskt inbördeskrig. https://www.bt.no/hendelser/i/wAQRoo/eritrea-demonstrasjon-ble-til-slagsmaal-politiet-ber-folk-holde-seg-unna

      Eritreanskt inbördeskrig i Norge/Sverige. Den rubriken kunde ni nog inte se komma när ni var barn. Säga vad man säga vill om mångkultur men ingen kan förneka att den är spännande.

      Tom-Hjördis

      Radera
    2. Ja, det är otroligt viktigt av flera skäl. Och om invånarna inte känner att de får något för skattepengarna försöker de kanske komma undan att betala den.

      Skönt att de håller sig på Vestlandet i Norge ;-)

      Radera
    3. Det hela är egentligen ganska enkelt. Om staten inte kontrollerar sitt territorium gör någon annan det. I bästa fall medborgargarden. I värsta fall kontrollerar kriminella gäng territoriet och utropar med tiden en stat i staten. Det ligger något i talesättet "varje land har en armé, sin egen eller någon annans.". Det kan man även säga om polisen som är lagens långa arm. Om lagens långa arm inte räcker till upphör i praktiken lagen att gälla.

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. "Skönt att de håller sig på Vestlandet i Norge ;-)"

      Du hinner nog åldras och dö innan det eritreanska inbördeskriget utspelar sig mellan ditt hus och dina bikupor. Du har räddat ditt skinn genom att flytta ut på landsbygden. Tyvärr är avståndet till närmsta akutmottagning ett större hot mot din hälsa än det eritreanska inbördeskriget hade varit om du bott i Bergens centrum.

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Det är det jag känner att polisen hela tiden missar. De tycks tro att de ska kunna skita i att utföra sitt jobb och ändå inte "konkurrensutsättas" av andra gäng, kriminella eller ej.

      Jag skulle helst slipper inbördeskrig i hela landet och inte bara under min livstid.

      Radera
  2. "Privat sjukvård finns för att offentlig sjukvård inte räcker till och detsamma gäller på polisens område."

    Privat vård finns också till för att smarta företagare vet att många söker vård i onödan och att skattebetalarna betalar.

    "Under torsdagen publicerade vi en granskning av den digital vården och Kry. I reportaget uttrycker landsting och läkare oro över att de snabbväxande nätläkarna börjar bli kostsamma – utan tecken på att avlasta primärvården." https://www.breakit.se/artikel/16027/kry-svarar-pa-kritiken-och-andrar-sin-modell-vi-forstar-deras-oro

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag postade fel länk. Den här länken skulle det vara.

      "Krys reklam kan skapa dyra läkarbesök som inte behövs.
      Nu kritiseras den hårt – från både Läkarförbundet och Stockholms läns landsting.
      "Det är olyckligt", säger Elin Karlsson från Läkarförbundet."
      https://www.breakit.se/artikel/15994/kry-spenderar-miljoner-pa-att-locka-forkylda-till-lakaren-sagas

      Tom-Hjördis

      Radera
    2. Det där är gamla och inaktuella artiklar. Digital vård är nu ett fullgott komplement till den fysiska vården. INte minst visade pandemin detta, då kritiken i princip tystnade helt. Det som däremot saknas är ett bättre ersättningssystem, som just inte "dränerar" vårdcentralerna på pengar. Men att ett ersättningssystem är felaktigt, kan inte stå i vägen för innovation och entreprenörskap. Utan den privata digitala vården hade den offentliga aldrig påbörjat detta arbete. Det mesta av utveckling sker tros allt via privata initiativ, och det är klart att det frågorna är många och kritiken högljudd innan allt satt sig. Digital vård är här för att stanna, och snart kommer ersättning etc se bättre ut. Vad gäller patienturval kan jag endast svara för den vårdgivare jag själv arbetar för, och där selekgteras "lätta" pateinter bort av vår AI-bot, eller om den inte lyckas med sitt jobb, av våra eminenta sjuksköterskor. Till läkare kommer endast de patienter som behöver läkare, och orsakerna till besöken skiftar; allt från sjukskrivningar pga ÖLI (varför skall de till vårdcentral och smitta andra!?), urinvägsinfektioner, hudförändringar, ångest och depression, högt blodtryck och receptförnyelser. Kritik är bra, men ännu bättre om den kommer från någon som är insatt och inte bara raljerar och är fördomsfull.

      /Christoffer S.

      Radera
    3. "Det som däremot saknas är ett bättre ersättningssystem, som just inte "dränerar" vårdcentralerna på pengar."

      Jag tycker inte att artiklarna är inaktuella. Det var ersättningssystemet som var problemet då och det är ersättningssystemet som är problemet nu (om man får tro dig). Däremot håller jag med dig om att ett dåligt ersättningssystem inte ska stå i vägen för innovation och entreprenörskap. Vi behöver ett vettigt ersättningssystem som gör att digitala vårdbesök blir en win-win för patienterna, sjukvården och skattebetalarna!

      "Kritik är bra, men ännu bättre om den kommer från någon som är insatt och inte bara raljerar och är fördomsfull."

      Jag litar mer på Läkarförbundet än jag litar på en person som jobbar åt ett företag som tjänar pengar på att sälja digitala vårdbesök. Särskilt med tanke på att du erkänner att ersättningssystemet är felaktigt (vilket Kry mfl digitala vårdgivare valde att utnyttja för att tjäna pengar).

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. Så sent som för ett år sedan (augusti 2022) påtalade Konkurrensverket problemet med att ersättningssystemet gynnar nätläkare som t ex Kry och Doktor.se.

      "De två olika ersättningssystemen – på en och samma marknad – leder till effekter för konkurrensen, genom att det ena ersättningssystemet premierar många besök för enklare åkommor, och det andra ersättningssystemet premierar en hög fast ersättning per listad patient för patienter med ett betydligt större vårdbehov, många gånger äldre kroniker eller multisjuka patienter. Risken finns att vårdgivare analyserar och bedömer patienter som lönsamma respektive olönsamma beroende av ersättningsmodellen. Eftersom hälso- och sjukvård i grund och botten handlar om att ge behandling så att patienter blir friskare och mår bättre, det vill säga goda behandlingsresultat, menar vi att inslag av mer resultatbaserade behandlingsinsatser bör övervägas i ett ersättningssystem. Ersättningsmodellen kan då vara teknikneutralt utformad och vårdgivaren själv avgör i samråd med patienten vilken besöksform som är optimal i det enskilda vårdmötet."
      https://www.konkurrensverket.se/globalassets/dokument/informationsmaterial/rapporter-och-broschyrer/rapportserie/rapport_2022-3.pdf

      Min kritik är inte oinsatt, raljerande eller fördomsfull. Jag står fast vid min kritik att smarta företagare vet att många söker vård i onödan och att skattebetalarna betalar.

      Det enda som är inaktuellt i mina artiklar är att vissa regioner har dragit åt bidragskranen sedan artiklarna publicerades. https://www.dagensmedicin.se/vardens-styrning/politik/stockholm-drar-in-extra-ersattningen-till-natlakare/

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. "Till läkare kommer endast de patienter som behöver läkare, och orsakerna till besöken skiftar; allt från sjukskrivningar pga ÖLI (varför skall de till vårdcentral och smitta andra!?), urinvägsinfektioner, hudförändringar, ångest och depression, högt blodtryck och receptförnyelser."

      Jag tror inte att det är en tillfällighet att de åkommor som du räknar upp är precis den typ av åkommor som Konkurrensverket menar är lönsamma utifrån hur ersättningssystemet fungerar. Jag saknar åkommor som kännetecknar olönsamma multisjuka äldre patienter i din uppräkning.

      Tom-Hjördis

      Radera
    6. ""Till läkare kommer endast de patienter som behöver läkare, och orsakerna till besöken skiftar; allt från sjukskrivningar pga ÖLI (varför skall de till vårdcentral och smitta andra!?), urinvägsinfektioner, hudförändringar, ångest och depression, högt blodtryck och receptförnyelser.""

      Önskan om receptförnyelser kan man skicka in via 1177.se. Urinvägsinfektioner behöver man inte söka vård för om man har lindriga symtom och ingen feber. Besvären brukar gå över av sig själva inom en vecka. Gäller om man är 15 år eller äldre och inte är gravid.
      https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/njurar-och-urinvagar/infektioner-i-njurar-och-urinvagar/urinvagsinfektion-hos-kvinnor/

      Blodtryck måste kontrolleras fysiskt på plats av vårdpersonal för att få tillförlitliga värden. Receptförnyelser av pågående blodtrycksbehandling fungerar precis som annan receptförnyelser (1177.se).

      Däremot kan den första bedömningen av hudförändringar göras via webbkamera. Men det går troligtvis lika bra att ringa till Vårdguiden och samtidigt ladda upp en bild. Eller har Kry/Doktor.se HUDLÄKARE som patienterna får prata med? https://www.inera.se/arkiv/arkiv-2021/arkiv-2021-nyheter/1177-vardguiden-pa-telefon-har-kompletterats-med-ett-bildverktyg2/

      Ångest och depression behandlas bäst med livsstilsförändringar och inte med symtombehandling (antidepressiva och ångestdämpande mediciner) som både digitala vårdcentraler och fysiska vårdcentraler sysslar med.

      Tom-Hjördis

      Radera
    7. Jag betvivlar inte att folk går till doktorn i onödan, men när det behövs är det fint om de finns.

      Radera
  3. I Göteborgs förorter har det ju funnits medborgargarden länge. De har ju haft stenkoll på vilka som får vistas i områdena och till och med skjutit någon polis som inte hade där att göra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett sådant medborgargarde vore kanske bättre att ta tag i.

      Radera
  4. Utmanar man polisen ifrågasätter man i förlängningen staten. Klart att staten prioriterar detta, orättfärdigt men sant.

    Tycker att cospaia publicerade en läsvärd artikel om vad staten egentligen är för något så sen som igår. Hoppas att du inte har något emot att jag postar länken här:
    https://cospaia.se/2023-09-01/vad-ar-en-stat-x/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man INTE ifrågasätter svenska staten vet jag inte vad det är för fel på en.

      Intressant artikel, tror jag, men hinner inte läsa den nu. Har i vanlig ordning haft fullt upp sedan jag klev upp vid åttatiden och nu är det hög tid för lunch.

      Radera