måndag 11 september 2023

Bärplockning som affärsidé?

Jag fick ett förslag om att jag ska göra ett blogginlägg om att sälja bär och svamp. Är det lagligt? Hur funkar det med skatt? Går det att tjäna pengar på det? Det ska vi ta reda på nu.

Jodå, man får och det är relativt skattebefriat. Låt oss lyssna på Skatteverket:

28 § Inkomster vid försäljning av vilt växande bär, svamp och kottar som den skattskyldige har plockat själv är skattefria till den del de under ett beskattningsår inte överstiger 12 500 kronor. Detta gäller inte om plockningsverksamheten i sig utgör näringsverksamhet eller ersättningen utgör lön eller liknande förmån i inkomstslaget tjänst.

Jag skulle såklart inte drömma om att uppmana någon till att begå lagbrott, men summan gäller per person. Har du lust att sälja för exempelvis tre gånger så mycket, har flexibel moral och hittar två vänner som kan gå i god för att de plockat lika delar av skörden blir det i praktiken fortfarande skattefritt.

De flesta av oss kommer inte jobba heltid med detta i månader, så då kanske 12500 kr räcker. Men är det lönsamt? Kottar tror jag är svårsålda, men svamp och bär betingar ett värde. En snabbkoll på Blocket gav följande priser:

  • Lingon 40-120 kr/kg (=dubbelt så många liter)
  • Blåbär 50-120 kr/kg
  • Hjortron 160-220 kr/kg
  • Kantareller 150-250 kr/kg

De här priserna gäller rensat och färskt. De som också erbjuder orensat har lite lägre priser. Generellt är blåbär lite dyrare än lingon, men som synes är det stora variationer. En del erbjuder att skicka och har flera produkter och storlekar, en del publicerar en tidtabell över parkeringsplatser i länet där de kommer att leverera. Andra verkar mest ha plockat mer än de kommer att göra av med och säljer överskottet högst oorganiserat.

I år plockade jag kantareller, egentligen för första gången med framgång, men det enda jag har stor erfarenhet av är blåbär. Ett bra år plockar jag tre liter i timmen och rensar aningen snabbare. Räknar jag in transporten till skogen blir det, generöst räknat, en liter rensade blåbär per nedlagd timme, alltså ett halvt kilo, vilket baserat på min Blocketspaning ger en timlön på 25-60 kr. Säg 35 kr per timme – ett bra år. Ett dåligt år blir det kanske dubbla arbetstiden, men det är möjligt att marknaden anpassas så att bärpriset stiger då.

Ni märker vartåt det barkar. Jag tänker inte bli blåbärsplockare och uppmanar ingen annan till att bli det heller. Men med det sagt hade jag fått ihop betydligt mer på årets kantarellplock för det var nästan bara att ställa ut påsen i skogen. Hjortron har jag ingen aning om plocktiden på. Sprängticka kräver markägarens tillstånd, men har man det ligger priset på runt en femhundring per kilo.

Sedan tycker jag inte att man ska stirra sig blind på pengar. Jag mår bra av att plocka bär. Det är rogivande och nyttigt att gå ut i skogen. Med en intressant podd i öronen och en kaffepaus på en sten har jag svårt att se denna verksamhet som arbete. Investeringen/risken är dessutom nära noll, går det dåligt går man hem, lika fattig/rik som innan. Ett av mina bästa barndomsminnen var när halva släkten träffades varje år för att plocka nypon.

Ska man ändå försöka göra business på bärplock hade jag övervägt förädling. En liten, söt glasburk med sylt/marmelad av egenplockade blåbär, björnbär eller krusbär presentförpackat med ett litet sidenband tror jag kan ge helt andra kilopriser. Man får inte vara dum, som sagt.

32 kommentarer:

  1. Ett annat problem är väl om man ens får plocka bär i Sverige de kommande åren. Då svinpesten har hittats. Sprider den sig kommer förbudet att vara i skog bara öka. I hela Fagersta är det exempel nu förbjudet att röra sig i skogen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det är väl just bara Fagersta som drabbats? Jättetrist för dem såklart, men jag har inte fattat det som självklart att det kommer att sprida sig över hela landet (eller ännu värre, till grannlandet).

      Däremot förstår jag inte förbudet. Pesten smittar bara grisar, människor och hundra blir inte smittade och borde således inte kunna sprida smittan vidare. Vad blir då bättre av att vildsvinen slipper se människor under sin sista tid i livet?

      Radera
    2. Människor och hundar kan sprida det med skor och tassar om de har trampat i det smittade kadavret. så har jag förstått det.
      Det är ganska detaljerad beskrivning från Jordbruksverket hur man ska rengöra sina kläder och sin hund om man varit i närheten av smittat djur, så att det inte sprids vidare. Området de spärrat av är stort, för säkerhets skull. man vet ju inte hur smittan kom till just Fagersta.

      Radera
    3. Okej, då fanns det någon logik bakom i alla fall.

      Radera
    4. Precis anonym (0958) skriver så kan smittan spridas på människor/djur/saker. Smittan överlever också väldigt länge och klarar av vintern. Så för Fagerstas del så är man inte säker på att smittan är borta förrens om 2 år, givet att inget mer hittas från nu.

      Sen har det hittats ett dött vildsvin utanför Katrineholm och om det är av pesten så är det nog rätt kört att begränsa spridningen i Sverige tyvärr. Lite som när covid dök upp i olika städer och man visste att det bara är en tidsfråga innan det är överallt. Svinpesten är alltså svårare att begränsa än covid lite enkelt förklarat (men rör sig långsammare).

      Radera
    5. Det låter illa. Coviden lyckades man ju inte begränsa ett enda dugg någonstans egentligen, med undantag för någon ö som tog tag i det tidigt.

      Radera
    6. Låter fullständigt meningslöst med dessa avspärrningar. Svinen, vargar, asfåglar och allt annat vilt trampar runt precis som vanligt. Helt utan respekt för jordbruksverkets gräns. Kanske man lyckas isolera smittan (vilket jag betvivlar) men då är det inte för att man hindrat bär- och svampplockare.

      Radera
    7. Jag vet för lite om det för att säga att du har rätt, men jag skulle i alla fall inte bli förvånad.

      Radera
    8. Kalle, det är ju just nu det är en poäng med avspärrningar. Då smittan eventuellt inte har hunnit börjat sprida sig och det fortfarande går att smittspårning.

      Radera
    9. Det förutsätter att man har koll på mängden vildsvin i skogen och deras rörelsemönster. Annars är jag benägen att hålla med Kalle och jag har svårt att tro att några joggare och svampplockare ska göra någon skillnad för spridningen oavsett.

      Radera
    10. På P1 förklarade de att förbudets huvudsakliga syfte är att människor och hundar skrämmer vildsvinen så att de rör sig i andra banor än de normalt gör. Detta kan göra att avspärrningen de tänkt sig inte kommer vara tillräcklig.
      Man har tydligen ganska bra koll på att vildsvin rör sig inom de här områdena normalt och om man inte skrämmer iväg dem så håller de sig där.

      Radera
    11. Det låter fiffigt, om de vet vad de håller på med.

      Radera
  2. Kottar! Jo det finns de som doppar 8 st tallkottar i lite stearin och lägger dem i en pappkartong. 289 kr + frakt på Åhléns till exempel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant, men jag reagerade på att kottar preciserades i lagtexten eftersom den är från en tid då kottar var kottar och inte "ekologisk tändved".

      Radera
  3. Hade varit kul att hitta lite svamp men det är tyvärr för torrt i skog och mark här. Senaste tre utflykterna har inte gett mer än några uttorkade trattisar eller maskätna Karl Johan, samt en massa annat oätligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade gärna sett en torrare sommar, utan svamp.

      Radera
  4. Då du varit ute i skog och mark och plockat bär - vad för myggmedel tycker du fungerar bäst?
    Andra insekter som gillar blod finns även, har du några tips även där?

    Fast med tanke på att insektsdieten - som tex SVT gärna och idogt säljer in - som gäller framöver kan det ses som en god gärning att förse de små liven med näringsrikt mänskligt blod. De ska vi ju ändå äta upp senare iallafall, det blir kanske en form av kannibalism, som ju även det har framförts för att "rädda klimatet"
    Att det sen kliar lite, det är ju en så liten uppoffring så det vore nästintill helgerån att försöka förhindra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mygghatt. Jag, man ser ut som ett fån, men det skiter jag i.

      Radera
    2. Jag kör aldrig myggmedel när jag plockar blåbär. Dels är jag allmänt skeptisk till sånt, men särskilt när man håller på med livsmedel. Jag täcker kroppen med kläder istället. Långärmat och handskar vid behov, till och med mössa.

      Jag vet inte om mygg fyller så mycket funktion att man ska föda dem, men jag tänker inte hjälpa dem om jag kan undvika.

      Radera
    3. Mygghatt tycker jag funkar om man står upprätt, men när man böjer sig framåt hela tiden hamnar åtminstone min mygghatt på sniskan så då är den mest i vägen.

      Radera
  5. Jag undrade också över det där med kottar, men har fått förklarat att det rör sig om kottar som används i skogsindustrin för att driva upp nya plantor. Det behövs stor spridning med kottar från olika håll för att få till en bra genetisk variation. Dock har jag aldrig sett någon annons om att kottar sökes.... kanske är det numera kottspecialiser som plockar kottar yrkesmässigt?;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kottproffs... Ingenting är omöjligt, det finns så många konstiga jobb nuförtiden.

      Radera
  6. https://brondsholm.se/natur-dekoration/1738-kottar-10-st.html

    /Christoffer S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Folk är fan inte kloka, men även om de säljer kottar för 7 kr/st är det ju inte säkert att de får sälja så många.

      Radera
    2. Nej, man undrar. Vad säger du om denna då - träskivor med bark?
      https://brondsholm.se/natur-dekoration/1021-trskivor-med-bark-i-400g-nt-ca-8-st-8718305524443.html

      Radera
    3. Det där tror jag mer på. Stadsbor har ingen möjlighet att göra den där produkten själva (en del handlar ju t o m ved i småpåsar på Bauhaus) och priset är trots allt inte extremt. Annat är det med kottar, som man teoretiskt skulle kunna samla upp mitt på Valhallavägen i Stockholm.

      Radera
  7. Rekommenderar Bushman myggmedel , det bästa som funnits och finns på marknaden/ Norrlänningen

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag bodde i myggbältet (nedre Dalälven, en gång fick jag in drygt 100 myggor när jag gick in genom min ytterdörr) gillade jag Djungelolja, men den blev sämre sedan.

      Radera
  8. En kompis plockar och säljer hjortron och betalar därigenom sin älgjakt. Så man kan säga att han fyller frysen med kött när han plockar hjortron varje sommar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig plockat hjortron, men det verkar finnas rätt gott om dem om man träffar på rätt myr och kilopriset ser roligare ut än alla bär jag känner till

      Radera
  9. Länge sedan jag skrev nu, men nu var det dags igen. (Läser nästan allt du skriver, men själv inte varit inne & kommenterat på länge).
    En tanke som dök upp utifrån det du skrev om att det var skattebefriat upp till 12 500 kr att plocka & sälja bär, svamp och kottar.
    Kottar...
    Undrar hur de är att elda (om man torkar dem först såklart)?
    Hur högt energivärde?
    Skulle de tex kunna ersätta pellets i en pelletskamin?
    Ofta ses ju kottar inte som en särskilt lönsam del av trädet så det borde gå att köpa billigt. (ser mig själv plocka kottar på kalhygge hos nån bonde som får sig ett gott skratt när man frågar om det är ok att plocka :-).
    Jag kanske inte ens behöver fråga om jag får plocka kottar då det är del av allemansrätten?
    Så många frågor det blev - kanske skulle kunna vara nåågot för dig att bena i? ;-)
    Var rädd om dig, Micke!
    Hälsar
    Lars D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag undrar om kottar har något vidare energivärde. Däremot skulle jag kunna tänka mig att de går att tända upp med.

      Jag har svårt att tro att det finns någon allemansrättsbegränsning för kottplockning.

      Radera