Hembakt bröd är billigare, godare och
nyttigare än köpebröd. Det är inte svårt, men
tidskrävande om man räknar in den tid brödet står på jäsning.
Att jäsa bröd är ett slappt "jobb", men processen gör att man inte kan dra igång baket när det börjar kurra i magen.
Framförhållning alltså.
En annan svårighet är att hembakt blir så
himla gott att det är lätt att äta för mycket. Detta motarbetas
med självdisciplin och om någon vet var jag får tag i det till ett
bra pris är jag idel öra.
Här är ett enkelt recept med bara
sånt man har hemma. Möjligen med undantag för jäst, vilket är
anledningen till att jag oftast anpassar satsen efter jästpaketens
storlek. Har man betalt 1,70 kr för ett paket jäst vill man ju inte
riskera att hälften blir kvar i kylen tills det måste slängas :-).
8 dl vatten
2 tsk salt
2 msk strösocker
50 gram jäst
50 gram margarin
3 dl havregryn
10 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
Blanda fingervarmt vatten (är det för
varmt dödas jästen) med salt, socker och jäst. Klicka i margarinet
och häll i gryn och mjöl. Blanda.
Låt jäsa under duk i 30 minuter.
Knåda och häll i lagom stora smorda
formar. Jäs under duk i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 200
grader.
Stjälp ner brödet på en plåt. Värm
i 30 minuter.
Resultatet blir 1,7 kilo bröd och räknat på Willys ordinarie priser kostar brödet 9,62 kr (motsvarande pris på mat.se är 13,44 kr, alltså 40 procent mer!). Lägg till två spänn för ugnsvärmen, så har vi inte tagit i för lite. Förutsatt att jag betalat ordinarie pris för vetemjöl (vilket är rätt ovanligt) är totalkostnaden 11,62 kr, så alltså 6,84 kr/kilo. Det bröd jag brukar köpa färdigt kostar 20,75 kr/kilo, nästan exakt tre gånger dyrare, men då är det också ett av de billigaste bröd som finns. Ett butiksbakat lantbröd kostar säkert det dubbla, så då är vi nere i en sjättedel. Nåväl, billigt hur som helst.
Tänk på att bröd förskonat från konserveringsmedel inte håller så länge i rumstemperatur (och ännu kortare tid i kylen, tvärtemot vad många tror). Skär upp och frys in det bröd som inte går åt inom ett par dygn.